Derfor er det så vigtigt at dokumentere alting i et lejeforhold

DIGURAs artikel om flytterapport

Hvorfor er det vigtigt at dokumentere alt i lejeforholdet og hvilken betydning kan det have i det videre forløb eksempelvis ved din fraflytning af lejemålet? Det kan du læse mere om i netop denne guide. 

Introduktion

Som lejer støder man desværre ofte ind i situationer hvor renoveringer, udbedringer og istandsættelser bliver nødvendigt, og her er det bare alfa omega, at du som lejer kan påvise, at skaderne ikke skyldes din adfærd i lejemålet. En god måde at gøre dette på, er ved at have dokumentation for skaderne. Faktisk ligger bevisbyrden hos udlejer. Hvis du som lejer selv kan løfte bevisbyrden – altså bevise, at du ikke har forårsaget manglen – har du dog en meget stærk sag. Hvis udlejer ved fraflytning opkræver beløb for skader, som udlejer ikke var berettiget til, kan du jo således bevise, at du ikke skal betale for dette. Endvidere bliver det nemmere for dig som lejer at påtvinge udlejer at udbedre fejl og mangler i lejemålet.

Da disse tvister kan være et spørgsmål om mange penge, vil DIGURA her guide dig igennem hvorfor og hvordan, du sikrer dig bedst muligt igennem din lejeperiode:

Dokumentation ved din indflytning

Senest 14 dage efter, at du har fået din nøgle, skal du indlevere en fejl- og mangelliste. Det er her, det er vigtigt, at du er utrolig grundig. De mangler, der er i lejemålet, skal med – ingen undtagelser! Noter hellere for meget end for lidt. Selv hvis du synes, at det er en lille ting, og det er fjollet at notere, er det vigtigt, at du får det noteret. Hvis den lille skade udvikler sig, uden at det er din skyld, ville det være super ærgerligt, ikke at have noteret, at fejlen var der allerede, da du flyttede ind i lejemålet.

Gå hvert værelse igennem. Et godt tip er, at du i alle rum i en notesbog eller lign. noterer, hvordan standen i rummet er. Hvis rummet skønnes nymalet og alt fungerer som det skal, så beskriv det sådan. Vær så detaljeret som overhovedet muligt, så du efterfølgende lettere kan se de steder, hvor standen ikke er perfekt. Endvidere kan du dokumentere dine noter med billeder. Således kan du bevise, at tilstanden i lejligheden rent faktisk er, som du har noteret. Dine noter vil på baggrund heraf blive meget troværdige, og du kan på den måde skabe en stærk sag for dig selv.

I din gennemgåelse bør du sikre dig,  at alt elektronik, hårde hvidevare og lign. virker. Overvej hvilken stand de er i, fungerer de fuldkommen optimalt; varmer ovnen ordentligt, taber køleskabet temperatur? Brug de første 14 dage fornuftigt til at få testet disse ting.

Læs også: 10 vigtigste råd ved indflytning

Når du gennemgår rummene, bør du være særlig opmærksom på
1) fugtigheden i rummet
2) hvordan er malingen, tapetseringen og lakeringen af gulvet.

Det er sådan, at udlejer ved din fraflytning kun kan kræve en såkaldt normalistandsættelse, hvis din lejeaftale er fra efter juli 2015. Ved normalistandsættelse forstås maling, tapetsering, lakering af gulve, hvidtning og lignende. Hvis de nævnte ting derimod IKKE ved din indflytning er foretaget, så kan udlejer heller ikke kræve det ved din fraflytning. Derfor er det så vigtigt, at du dokumenterer alt ved indflytning.

En anden situation, vi desværre ser oftere, er, at udlejer kræver et større beløb for omlægning af gulvet. Vær derfor meget bevidst og detaljeret om gulvets stand, når du flytter ind. Knirker det, hvilken farve har det, er der pletter, hvordan sidder listerne, er gulvet skævt, osv. Sørg for at notere alt dette i fejl- og mangellisten. Der gælder ingen formkrav for fejl- og mangellisten, så noter selv de mindste fejl.

Dokumentation igennem lejeperioden

Det kan desværre sjældent undgås, at der forekommer mangler i lejemålet under lejeperioden. Det er derfor vigtigt, at du som lejer, så snart du bliver opmærksom på fejlen, noterer denne, og gør dig en overvejelse om, hvordan fejlen kan være forekommet. Noter også gerne dine overvejelser ned, da det kan være svært at huske omstændighederne senere, såfremt der opstår en tvist mellem dig og udlejer.

Tag gerne detaljerede billeder af manglen og skriv ned hvad fejlen er, og hvordan du mener, at den er opstået.

Kontakt derefter din udlejer, og gør ham opmærksom på manglerne. Er der tale om en lille ting, som ikke kræver afhjælpning straks, kan du evt. gøre udlejer opmærksom på dette. Foretager du korrespondancen på mail eller lignende, så sikr dig gerne, at udlejer har modtaget din henvendelse. Dette kan du gøre ved at gemme udlejers svar, som bevis på at udlejer har modtaget og læst din henvendelse. Ved større skader som fugt og lignende bør du straks muligt ringe til udlejer.

Husk på, at skader der ikke skyldes forkert eller dårlig adfærd fra din side som lejer, kan din udlejer IKKE kræve, at du selv udbedrer. Skulle din udlejer mene noget andet, kan korrekt dokumentation være med til at sikre, at din udlejer i sidste ende må udbedre skaden.

Kræver din udlejer, at du skal udbedre en skade, som det ikke påhviler dig at udbedre, kan DIGURA hjælpe dig. Kontakt os her

Læs også: 10 ting hvor din udlejer måske snyder dig

Dokumentation ved din fraflytning

I mange tilfælde vil din udlejer prøve at fratrække så meget som overhovedet muligt af dit depositum. Når du sammen med din udlejer gennemgår lejemålet under fraflytningssynet, kan du evt. have medbragt, evt. i udprintet form, dokumentation for standen af lejemålet under hele din lejeperiode. Det bliver herefter svært for udlejer at kræve, at du som lejer skal hæfte for skader, du beviseligt IKKE er skyld i.

Skulle der alligevel være uenighed, så giv blot udtryk for, at du ikke ønsker at skrive under på fraflytningsrapporten, og afvent herefter, at han tilsender denne til din nye adresse. Dette er udlejer pligtig at gøre inden for 14 dage. Når udlejer har opgjort, hvad udbedringerne koster, så overvej her om nogle af de medtagne omkostninger omfatter skader, som du ikke er skyld i. Kontakt derefter din udlejer og gør ham opmærksom på situationen, og nægter han stadigvæk at ville tage ansvaret, kan du kontakte DIGURA, som hjælper dig med at føre sagen ved huslejenævnet.

Husk på at vi hos DIGURA er med dig under hele din lejeperiode. Skulle der opstå tvister med f.eks. din fraflytning, beholder udlejer en stor sum af dit depositum, eller har du oplevet andre underlige ting under lejeforholdet, så tøv ikke med at kontakte os, så vi hurtigt og sikkert kan tilbagekræve det beløb, som der retmæssigt er dit.

Skal du flytte? Få vores guide om hvordan du får dit depositum tilbage

Gør ligesom 1000 andre lejere og tilmeld dig vores nyhedsbrev - Det kan potentielt spare dig for mange tusinde kroner. Vi vil give dig gratis råd omkring indflytning, mens du bor dig og ved fraflytning.
Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak", giver du samtykke til, at DIGRUA sender dig nyhedsbreve med relevante indlæg og gode råd. Du kan læse DIGURAs persondatapolitik her.

Del indlægget