Forbrugsregnskab – Alt du bør vide som lejer

Forbrugsregnskab – Alt du bør vide som lejer

Mike Vestergaard

Mike Vestergaard

Partner

Hvilke frister er der for dette, hvad skal et forbrugsregnskab helt præcist indeholde, og hvad hvis udlejer ikke overholder disse regler? Få svar på alt sammen i dette indlæg.

Indholdet af et forbrugsregnskab

Et forbrugsregnskab skal give lejer indsigt i lejers andel af de samlede udgifter, som lejer har betalt i forbrug. Endvidere skal et forbrugsregnskab indeholde oplysning om adgang til indsigelse, såfremt lejer er uenig i inholdet af forbrugsregnskabet. Det skal fremgå, at indsigelse skal ske skriftligt og inden for 6 uger.

Læs også: A conto (aconto): Alt du skal vide som lejer 

Forbrugsregnskabsåret

Som udgangspunkt er regnskabsåret for et forbrugsregnskab fra d. 1/6-30/5. Der kan dog aftales andet i lejekontrakten. Det er derfor vigtigt at tjekke denne, hvis du vil være sikker på hvilke frister, der gælder i lige netop din situation. En undtagelse hertil er dog, hvis lejemålet/ejendommen forsynes med varme fra et kollektivt forsyningsanlæg. I dette tilfælde følger regnskabsåret forsyningsanlæggets regnskabsår. 

Årsregnskabet for vand skal som udgangspunkt følge det af kommunen eller vandværket anvendte. Udlejer kan dog vælge, at dette årsregnskab følger varmeregnskabsåret.

Læs også: Lejeloven: Hvad er varmeregnskab og vandregnskab? 

TIP

Hvis regnskabet ikke overholder reglerne eller på anden måde er ulovligt, så vil du kunne kræve tilbagebetaling af dine penge. Dog maksimum for 3 år på grund af forældelsesfristen. 

Frister vedrørende forbrugsregnskab

Udlejer skal som udgangspunkt have fremsendt forbrugsregnskabet senest 4 måneder efter regnskabsårets afslutning.

Der gælder særlige regler ved leverance fra et kollektivt forsyningsanlæg. Udlejer skal i dette tilfælde fremsende regnskabet til lejer senest tre måneder efter, at udlejer har modtaget regnskabet fra anlægget, såfremt dette tidspunkt er senere end udgangspunktet på 4 måneder.

Reglerne om disse frister er ufravigelige, og kan derfor ikke fraviges ved aftale. 

Hvorfor skal man vælge DIGURA?

Vi hjælper hundredvis af lejere hver måned, både via vores medlemsløsning og vores sagsbehandling. Når vi fører sagerne, så har vi opnået en gevinst for lejeren i over 90 % af tilfældene. Vi er her for at hjælpe dig, som potentielt bliver snydt af din udlejer og som faktisk gerne vil beholde dine egne penge.

Overskridelse af frister

Overholder udlejer ikke de ovennævnte frister, mister udlejer sin ret til at kræve efterbetaling af lejer. Hvis udlejer sender dig en opkrævning efter de nævnte frister, vil denne ikke være gyldig. Du skal således ikke betale en for sent modtaget efterregning.

Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt

Emnet med forbrugsregnskab kan være meget kompliceret som lejer. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du tager fat i os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.  

Det kan både være omkring forbrugsregnskab, som i dette tilfælde, men det kan også være alt fra fraflytningssynet til den økonomiske rapport. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde. Det er ofte rigtig mange penge, du som lejer går glip af, alt fra nogle tusind kroner til 30-40.000 kroner. Tænk hvad du ellers kunne bruge disse penge til? 

Lad os hjælpe dig

Ved DIGURA kan du altid få fat på os, du har din egen sagsbehandler og bedst af alt: Du betaler kun, hvis vi vinder din sag. Det er derfor risikofrit for dig, at vi hjælper dig. 

Vi har opnået et fordelsagtig resultat for lejere i over 90 % af alle sager, som vi har haft behandlet. Vi har 9,4 i score på Trustpilot, 5 stjerner på Facebook og vi har hjulpet mere end 5000 lejere. Og vi vil rigtig gerne hjælpe dig også. 

Er du i tvivl om noget i artiklen, så sidder vores team klar til at hjælpe dig i chatten. Den kan du finde nederst i højre hjørne.  

Hvis du har brug for juridisk hjælp, så kan du får testet din sag nedenfor. Det er gratis og vores dygtige juridiske team vil lave en uforpligtende vurdering af sagen.  

Del indlægget​

Vil du have vurderet din sag gratis?

Det tager kun 2 minutter at indgive sagen og herefter vurderer vi din problemstilling
helt gratis. Du har endda svar inden 24 timer!

Gør som
+6000 andre​

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de bedste tips og tricks direkte i indbakken

Det Store Fællesskab for Lejere