Når lejemålet går op i røg: Hvad er dine rettigheder som lejer?

Når lejemålet går op i røg: Hvad er dine rettigheder som lejer?

Picture of Luna Bock

Luna Bock

Senior Legal Advisor

I en uheldig situation, hvor din private bolig midlertidigt eller delvist bliver ubeboelig på grund af en brand, er det afgørende at forstå dine lejeretlige rettigheder. Lad os tage et nærmere kig på, hvad der sker, når lejemålet går op i røg.

Automatisk ophør ved brand
Når det lejede ødelægges, ophører lejemålet automatisk. Her er det vigtigt at vide, at udlejeren bærer ansvaret for tabet af lejemålet, mens du som lejer bærer risikoen for at miste lejemålet uden mulighed for misligholdelsesbeføjelser eller erstatningskrav.

Skal udlejer sørge for et nyt lejemål?
Selvom det er muligt at aftale, at udlejeren skal skaffe dig et nyt lejemål, hvis det oprindelige er brændt, kan det ikke aftales, at du som lejer fortsat skal betale husleje, hvis boligen går helt til grunde. Endvidere er udlejeren ikke forpligtet til at tilbyde dig et nyt lejemål i den genopførte bygning eller i en anden bygning.

Forsikringsdækning og erstatning
Dine direkte tab ved ejendommens ødelæggelse dækkes normalt af enten ejendommens brandforsikring eller din egen indboforsikring. Sørg derfor for at anmelde dine skade til indboforsikringen, hvis uheldet skulle være ude. Det er vigtigt at bemærke, at udlejeren ikke er ansvarlig, når lejekontrakten er bortfaldet som følge af ødelæggelsen.

Ingen krav om istandsættelse efter lejemålets ophør
Efter lejemålets ophør som følge af en brand, har udlejeren som udgangspunkt ikke ret til at kræve istandsættelse. Dette skyldes, at kravet om istandsættelse forudsætter et reelt behov, som ikke længere er til stede, når lejemålet ikke eksisterer. Manglende vedligeholdelse kan ikke påberåbes, når der ikke længere er et lejemål.

Vores artikel giver en generel forståelse af problemstillinger, men den erstatter ikke konkret rådgivning. Hos DIGURA tilbyder vi medlemskaber, hvor vi er dedikerede til at hjælpe dig med dine specifikke lejerettigheder. Vi opfordrer derfor altid til at kontakte os for at sikre, at du modtager den præcise og nødvendige rådgivning, der passer til din unikke sag.

Vi dækker en bred vifte af emner, lige fra brand, som diskuteret i denne artikel, til spørgsmål om fraflytningssyn og økonomiske rapporter. Desværre ser vi hyppigt lejere, der bliver udsat for bedrageri i disse situationer, hvilket ofte resulterer i betydelige økonomiske tab – fra nogle tusind kroner til 30-40.000 kroner. Forestil dig, hvad du ellers kunne bruge disse penge til.

Hvis du står over for juridiske udfordringer, tilbyder vi en gratis sagstest nedenfor. Vores erfarne juridiske team vil foretage en uforpligtende vurdering af din sag, så du kan få den hjælp, du har brug for.

Del indlægget​

Vil du have vurderet din sag gratis?

Det tager kun 2 minutter at indgive sagen og herefter vurderer vi din problemstilling
helt gratis. Du har endda svar inden 24 timer!

Gør som
+6000 andre​

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de bedste tips og tricks direkte i indbakken

Det Store Fællesskab for Lejere