Er min husleje for høj?

Tjek din husleje
nemt og gratis

Tjek din leje – beregn din husleje her. Vi har lavet en simpel og gratis huslejeberegner til dig. Det eneste du skal gøre er at udfylde formularen til højre.

OBS! Vi gør opmærksom på, at din lejlighed skal være fra før 1991. Hvis lejligheden er fra efter 1991, skal du i stedet sende det ind her Når du udfylder formularen og trykket “tjek husleje”, giver du samtykke til, at DIGURA må sende dig nyhedsbreve. 

Indgiv dine oplysninger

Digitalt og nemt.

DIGURA vurderer lejen

Det er gratis og risikofrit.

DIGURA kan føre sagen

Du slapper af - vi klarer det hele.

Betaler du for meget i husleje?

Hver tredje dansker betaler for meget i husleje! Det synes vi er alt for mange, så derfor tilbyder vi en gratis vurdering af din husleje. Nedenfor kan du læse om kriterierne for bestemmelse af huslejen. Mange tror fejlagtigt, at hvis de har accepteret huslejen i form af en underskrevet lejekontrakt, så er der ikke noget at gøre, men det er (heldigvis!) ikke rigtigt. 

Er din husleje for høj?

Det kan være svært at svare på, hvis du ikke har styr på, hvad der står i lejeloven – og hvorfor skulle du også have det?! Selvom du ikke kender reglerne, kan du godt have en fornemmelse af, at din udlejer kræver en for høj husleje. Det kan eksempelvis være, hvis der ikke er en sammenhæng mellem din betalte husleje og dit lejemåls stand, beliggenhed og værdi. Hvis du har en fornemmelse af, at din husleje er for høj, er der måske noget om sagen. 

Hvornår har du krav på at få nedsat din husleje?​

Hvis det viser sig, at du (ifølge loven) betaler for meget i husleje, har du selvfølgelig krav på at få den nedsat. Det er ligegyldigt om du selv har accepteret den i lejekontrakten eller har boet i lejligheden i mange år. Hvis huslejen er for høj, har du krav på at få den nedsat

Bedømmelseskriterier for husleje

Din husleje kan fastsættes ud fra forskellige kriterier. Dem kan du læse om her. 

Omkostningsbestemt husleje

Ved omkostningsbestemt husleje fastsættes lejen ud fra udlejers driftsudgifter og et rimeligt tillæg (udlejers fortjeneste). Hvis huslejen overstiger driftsudgifterne og det rimelige tillæg, vil huslejen kunne anfægtes for at være for høj. Det kan være tilfældet, hvis udlejer kræver et for stort tillæg. Det er nemlig begrænset i boligreguleringsloven. Boligreguleringsloven bestemmer også hvilke udgifter, der kan indgå i udlejers budget for driftsudgifterne for ejendommen. Hvis udlejer medtager udgifter, der ikke kan medtages, vil huslejen også kunne vurderes til at være for høj. 

Hvis lejemålet har gennemgået en stor renovering, vil huslejen være begrænset af reglerne om det lejedes værdi, som du kan læse mere om herunder. Kort sagt betyder det, at huslejen stadig skal fastsættes efter udlejers driftsudgifter og et rimeligt tillæg, men at huslejen ikke må overstige det lejedes værdi. Hvis udlejers driftsudgifter overstiger det lejedes værdi, må udlejer i princippet ikke kræve huslejen til at få dækket alle sine driftsudgifter. 

Hvorfor skal man vælge DIGURA?

Vi hjælper hundredvis af lejere hver måned, både via vores medlemsløsning og voressagsbehandling. Når vi fører sagerne, så har vi opnået en gevinst for lejeren i over 90 % af tilfældene. Vi er her for at hjælpe dig, som potentielt bliver snydt af din udlejer og som faktisk gerne vil beholde dine egne penge. 

Det lejedes værdi

Fastsættes din leje efter reglerne i lejelovgivningen om ”det lejedes værdi”, fastsættes den ved en sammenligning af huslejeniveauet i sammenlignelige lejemål med hensyn til beliggenhed, art, størrelse, kvalitet, udstyr og vedligeholdelsestilstand. Hvis huslejeniveauet i dit lejemål vurderes til at overstige lejeniveauet i sammenligningslejemålene væsentligt, vil din husleje formentlig blive vurderet til at være for høj. Du har dog først krav på at få din husleje nedsat, hvis huslejen overstiger det generelle huslejeniveau for lignende lejemål i området med 10-15%. 

Undtagelser

Reglerne om fastsættelse af huslejen er som udgangspunkt ufravigelige. En aftale, der stiller lejer dårligere end efter lejelovens regler, vil være ugyldig. 

Ved indgåelse af en lejeaftale af et lejemål i en større ejendom til beboelse (minimum 7 lejemål), der er opført efter 31.12.1991, og tagetager der først er anvendt til eller registreret som beboelse efter 01.09.2002 (og et par andre tilfælde), kan reglerne vedrørende fastsættelse af husleje i lejeloven og boligreguleringsloven dog fraviges i lejekontraktens § 11. 

Huslejen er herefter kun begrænset af aftalelovens regler om urimelige aftaler.

Efter 12 måneder af lejeperioden

Hvis du efter 12 måneder af din lejeperiode får mistanke om, at din husleje er for høj, kan du kun i meget særlige tilfælde få huslejen nedsat med tilbagevirkende kraft. Som altovervejende hovedregel kan du kun få huslejen nedsat fremadrettet.

Gør ligesom 6000 andre lejere
og tilmeld dig vores nyhedsbrev

Det kan potentielt spare dig for mange tusinde af kroner.
Vi vil give dig gratis råd omkring indflytning, mens du bor til leje og ved din fraflytning.

Inden for de første 12 måneder af lejeperioden

Hvis du inden for de første 12 måneder af din lejeperiode finder ud af, at din husleje er for høj, kan du få huslejen nedsat med tilbagevirkende kraft. Hvis du tidligt i dit lejeforhold får mistanke om, at du betaler for meget i husleje, bør du altså skynde dig at få dette afklaret.

Læs også: Kan jeg få huslejen tilbagebetalt huslejen med tilbagevirkende kraft? 

Hvordan får jeg nedsat min husleje?​

Betaler du for meget i husleje, så er det selvfølgelig altid et godt udgangspunkt at snakke med udlejer om problematikken. Udlejer er dog af økonomiske grunde sjældent interesseret i at nedsætte huslejen.

Både Huslejenævnet og Boligretten er kompetente til at træffe afgørelse vedrørende huslejens størrelse. For at få huslejen nedsat, kræves det altså at huslejen anfægtes, hvorefter der skal oprettes og køres en sag ved huslejenævnet. DIGURA tilbyder at fører din sag for dig ved huslejenævnet, hvis du ønsker det.

Læs også: Klag over huslejen 

Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt

Emnet med husleje kan være meget kompliceret som lejer. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du tager fat i os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.  

Det kan både være omkring husleje, som i dette tilfælde, men det kan også være alt fra fraflytningssynet til den økonomiske rapport. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde. Det er ofte rigtig mange penge, du som lejer går glip af, alt fra nogle tusind kroner til 30-40.000 kroner. Tænk hvad du ellers kunne bruge disse penge til? 

Lad os hjælpe dig

Ved DIGURA kan du altid få fat på os, du har din egen sagsbehandler og bedst af alt: Du betaler kun, hvis vi vinder din sag. Det er derfor risikofrit for dig, at vi hjælper dig. 

Vi har opnået et fordelsagtig resultat for lejere i over 90 % af alle sager, som vi har haft behandlet. Vi har 9,4 i score på Trustpilot, 5 stjerner på Facebook og vi har hjulpet mere end 5000 lejere. Og vi vil rigtig gerne hjælpe dig også. 

Er du i tvivl om noget i artiklen, så sidder vores team klar til at hjælpe dig i chatten. Den kan du finde nederst i højre hjørne.  

Hvis du har brug for juridisk hjælp, så kan du får testet din sag nedenfor. Det er gratis og vores dygtige juridiske team vil lave en uforpligtende vurdering af sagen.  

Er du bange for, at du bliver snydt af din udlejer?

Tusindvis af lejere bliver snydt af deres udlejere. Vil du være sikker på, at du ikke er én af dem? Lad vores rådgivere vurdere din sag helt gratis.

Hvorfor vælge os?

Ved DIGURA har vi to argumenter: Vi har opnået et positiv resultat for vores klienter i 96% af de sager vi fører, og det er risikofrit for dig som lejer. 

Du skal kun betale os, hvis vi faktisk opnår et resultat for dig. Ellers er det helt gratis. Der er ingen grund til at betale 700-1000 kroner til en lejerforening, når du kan få hjælp af DIGURA og kun betale os, hvis vi faktisk vinder sagen for dig.