Er min husleje for høj?

Tjek din husleje
nemt og gratis

Tjek din leje – beregn din husleje her. Vi har lavet en simpel og gratis huslejeberegner til dig. Det eneste du skal gøre er at udfylde formularen til højre.

OBS! Vi gør opmærksom på, at din lejlighed skal være fra før 1991. Hvis lejligheden er fra efter 1991, skal du i stedet sende det ind her Når du udfylder formularen og trykket “tjek husleje”, giver du samtykke til, at DIGURA må sende dig nyhedsbreve. 

Indgiv dine oplysninger

Digitalt og nemt.

DIGURA vurderer lejen

Det er gratis og risikofrit.

DIGURA kan føre sagen

Du slapper af - vi klarer det hele.

Betaler du for meget i husleje?

Betaler du for meget i husleje? Det kan være svært at svare på i en jungle af forskellige og kompliceret regelsæt. Vi vil i denne artikel guide dig igennem hvordan du finder ud af, om din husleje er for høj, og hvordan du får den sat ned. 

Er din husleje for høj?

Det kan være svært at vurdere, hvorvidt ens husleje er for høj uden at have styr på reglerne vedrørende fastsættelse af husleje. Men ofte kan man have en fornemmelse af, om huslejen stemmer overens med lejemålets standard, beliggenhed og generelt værdien. Så hvis du har en mistanke om, at din udlejer har fastsat en for høj husleje, så er der måske noget om sagen. 

Hvornår har du krav på at få nedsat din husleje?​

Det siger måske sig selv, men betaler du for meget i husleje, har du krav på at få nedsat denne. Mere kompliceret er det at finde ud af, om du betaler for meget i husleje. Reglerne herfor har en forholdsvis tæt sammenhæng med reglerne om, hvorledes huslejen skal fastsættes. 

Huslejen kan fastsættes på flere forskellige måder.

Omkostningsbestemt husleje
Ved omkostningsbestemt husleje fastsættes lejen ud fra udlejers driftsudgifter og et rimeligt tillæg (udlejers fortjeneste).

Hvis huslejen overstiger driftsudgifterne og det rimelige tillæg, vil huslejen kunne anfægtes for at være for høj. Dette kan være tilfældet, hvis udlejer kræver et for stort tillæg. Dette er nemlig begrænset i boligreguleringsloven. Boligreguleringsloven bestemmer også hvilke udgifter, der kan indgå i udlejers budget for driftsudgifterne for ejendommen. Hvis udlejer medtager udgifter, der ikke kan medtages, vil huslejen også af denne grund kunne anfægtes for at være for høj.

Hvis lejemålet er gennemgribende renoveret, vil huslejen endvidere være begrænset af reglerne om det lejedes værdi. Dette princip vil blive beskrevet nedenunder. Det betyder rent praktisk, at huslejen stadigvæk fastsættes ud fra udlejers driftsudgifter og et rimeligt tillæg – men at huslejen ikke må overstige det lejedes værdi. Hvis udlejers driftsudgifter overstiger det lejedes værdi, må udlejer altså i princippet ikke kræve husleje til at få dækket alle sine driftsudgifter.

Hvorfor skal man vælge DIGURA?

Vi hjælper hundredvis af lejere hver måned, både via vores medlemsløsning og vores sagsbehandling. Når vi fører sagerne, så har vi opnået en gevinst for lejeren i over 90 % af tilfældene. Vi er her for at hjælpe dig, som potentielt bliver snydt af din udlejer og som faktisk gerne vil beholde dine egne penge. 

Det lejedes værdi
Fastsættes din leje efter reglerne i lejelovgivningen om ”det lejedes værdi”, fastsættes den ved en sammenligning af huslejeniveauet i sammenlignelige lejemål under hensyn til beliggenhed, art, størrelse, kvalitet, udstyr og vedligeholdelsestilstand. Hvis huslejeniveauet i dit lejemål vurderes væsentligt at overstige lejeniveauet i sammenligningslejemålene, vil din husleje kunne anfægtes for at være for høj. Imidlertid vil du som tommelfingerregel først have krav på at få nedsat din husleje, hvis huslejen overstiger det generelle huslejeniveau for lignende lejemål i området med 10-15 %.

Læs også: Hvordan udregnes husleje

Undtagelser

Reglerne om fastsættelse af huslejen er som udgangspunkt ufravigelige. En aftale, der stiller lejer dårligere end efter lejelovens regler, vil således være ugyldig. 

Ved indgåelse af lejeaftale af et lejemål i en større ejendom til beboelse (minimum 7 lejemål), der er opført efter 31.12.1991, og tagetager der først er anvendt til eller registreret som beboelse efter 01.09.2002 (og et par andre tilfælde), kan reglerne vedrørende fastsættelse af husleje i lejeloven og boligreguleringsloven dog fraviges i lejekontraktens § 11. 

Huslejen er herefter kun begrænset af aftalelovens regler om urimelige aftaler.

Læs også: Udfyldelse af en lejekontrakt: Sådan gøres det

Efter 12 måneder af lejeperioden

Hvis du efter 12 måneder af din lejeperiode får mistanke om, at din husleje er for høj, kan du kun i meget særlige tilfælde få huslejen nedsat med tilbagevirkende kraft. Som altovervejende hovedregel kan du kun få huslejen nedsat fremadrettet.

Læs også: Udfyldelse af en lejekontrakt: Sådan gøres det

Gør ligesom 6000 andre lejere
og tilmeld dig vores nyhedsbrev

Det kan potentielt spare dig for mange tusinde af kroner.
Vi vil give dig gratis råd omkring indflytning, mens du bor til leje og ved din fraflytning.

Inden for de første 12 måneder af lejeperioden

Hvis du inden for de første 12 måneder af din lejeperiode finder ud af, at din husleje er for høj, kan du få huslejen nedsat med tilbagevirkende kraft. Hvis du tidligt i dit lejeforhold får mistanke om, at du betaler for meget i husleje, bør du altså skynde dig at få dette afklaret.

Hvordan får jeg nedsat min husleje?​

Betaler du for meget i husleje, så er det selvfølgelig altid et godt udgangspunkt at snakke med udlejer om problematikken. Udlejer er dog af økonomiske grunde sjældent interesseret i at nedsætte huslejen.

Både huslejenævnet og boligretten er dog kompetente til at træffe afgørelse vedrørende huslejens størrelse. For at få huslejen nedsat, kræves det altså at huslejen anfægtes, hvorefter der skal oprettes og køres en sag ved huslejenævnet. DIGURA tilbyder at fører din sag for dig ved huslejenævnet, så du derved kan overlade arbejdet til os.

Læs mere om hvordan en sag fungerer i huslejenævnet her.

Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt

Emnet med husleje kan være meget kompliceret som lejer. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du tager fat i os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.  

Det kan både være omkring husleje, som i dette tilfælde, men det kan også være alt fra fraflytningssynet til den økonomiske rapport. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde. Det er ofte rigtig mange penge, du som lejer går glip af, alt fra nogle tusind kroner til 30-40.000 kroner. Tænk hvad du ellers kunne bruge disse penge til? 

Lad os hjælpe dig

Ved DIGURA kan du altid få fat på os, du har din egen sagsbehandler og bedst af alt: Du betaler kun, hvis vi vinder din sag. Det er derfor risikofrit for dig, at vi hjælper dig. 

Vi har opnået et fordelsagtig resultat for lejere i over 90 % af alle sager, som vi har haft behandlet. Vi har 9,4 i score på Trustpilot, 5 stjerner på Facebook og vi har hjulpet mere end 5000 lejere. Og vi vil rigtig gerne hjælpe dig også. 

Er du i tvivl om noget i artiklen, så sidder vores team klar til at hjælpe dig i chatten. Den kan du finde nederst i højre hjørne.  

Hvis du har brug for juridisk hjælp, så kan du får testet din sag nedenfor. Det er gratis og vores dygtige juridiske team vil lave en uforpligtende vurdering af sagen.  

Er du bange for, at du bliver snydt af din udlejer?

Tusindvis af lejere bliver snydt af deres udlejere. Vil du være sikker på, at du ikke er én af dem? Lad vores rådgivere vurdere din sag helt gratis.

Hvorfor vælge os?

Ved DIGURA har vi to argumenter: Vi har opnået et positiv resultat for vores klienter i 96% af de sager vi fører, og det er risikofrit for dig som lejer. 

Du skal kun betale os, hvis vi faktisk opnår et resultat for dig. Ellers er det helt gratis. Der er ingen grund til at betale 700-1000 kroner til en lejerforening, når du kan få hjælp af DIGURA og kun betale os, hvis vi faktisk vinder sagen for dig.