Hvordan udregnes huslejen?

DIGURA hjælper med at udregne huslejen

Huslejens størrelse står angivet i lejekontrakten, og du betaler huslejen. Med al sandsynlighed har du, som alle andre lejere, ingen anelse om, hvordan huslejeniveauet er udregnet, hvilket er forståeligt. Huslejereglerne er meget kompliceret, alligevel forsøger vi her at danne et overblik på, hvordan huslejen fastsættes, og om du betaler for meget. 

Hvordan udregnes husleje?​

Din husleje kan fastsættes på 3 måder:

 • Omkostningsbestemt husleje
 • Det lejedes værdi
 • Markedsleje

Man vælger selvfølgelig ikke selv. Kriterier som hvorvidt du bor i en reguleret eller ureguleret kommune, hvor gammel din ejendom er m.m. har betydning for, hvilke regler dit lejemål er omfattet af. Det vil blive gennemgået herunder.

Her er listen over kommuner som er uregulerede:

 • Billund
 • Fanø
 • Fredensborg
 • Greve
 • Herning
 • Ikast-Brande
 • Læsø
 • Mariagerfjord
 • Rebild
 • Ringkøbing-Skjern
 • Samsø
 • Solrød
 • Struer
 • Thisted
 • Tønder
 • Varde
 • Vesthimmerland
 • Ærø 

 

Hvad er DIGURA?

Vi er her for at hjælpe de lejere, som ikke har tid, er usikre på deres rettigheder eller ikke ved, hvordan deres sag skal håndteres. Vi vil gøre det trygt at være lejer. Vi er modsætningen til lejerforeninger, som har påtvungne kontigentbetalinger og dyre advokater, som man ikke kan få fat på. Vi er DIGURA. 

 • Gratis vurdering af sagen
 • Risikofrit og uden besvær
 • No Cure No Pay

Omkostningsbestemt husleje

Hvis din husleje fastsættes ud fra reglerne om omkostningsbestemt husleje, fastsættes huslejen ud fra de udgifter, som din udlejer har i forbindelse med driften af ejendommen samt et rimeligt tillæg.

Men hvilke lejemål er så omfattet af denne huslejefastsættelsesform?

Der er overordnet 2 betingelser, der skal være opfyldt: 
1) Lejemålet er beliggende i en kommune med boligregulering
2) Ejendommen er opført før 31.12.1991

Hvis ejendommen er opført efter 31.12.1991, vil denne således ikke være omfattet af disse regler, men oftest være omfattet af reglerne om markedsleje (læs mere herom videre i artiklen).

Læs også: Huslejestigning: Hvad er reglerne?

Der er dog et par undtagelser til disse regler, hvor lejemålet ikke vil omfattet af reglerne alligevel, og huslejen således ikke skal fastsættes efter reglerne om omkostningsbestemt husleje. Her oplistes et par af dem:

 • Småejendomme
 • Fremleje af ejerlejlighed, andelsbolig m.m.
 • Lejemål beliggende i en tagetage, der i 2002 ikke blev hverken benyttet eller var registreret som beboelsesejendom

Er du nervøs for, at din husleje er for høj?

Flere end 100.000 danskere betaler for meget i husleje. Måske er du en af dem?

I DIGURA kan du få et gratis tjek, hvor både vores software og en af vores dygtige juridiske rådgivere kigger på din husleje gratis.

Det lejedes værdi

Bor du i en ikke-reguleret kommune, fastsættes huslejen som udgangspunkt efter reglerne om det lejedes værdi. Det lejedes værdi fastsættes ved at sammenligne huslejen i dit lejemål med huslejen i lignende lejemål under hensyn til beliggenhed, art, størrelse, kvalitet, udstyr og vedligeholdelsestilstand.

1) Nyistandsatte rum 
Er der nyistandsatte rum i din lejlighed, f.eks. nyistandsat toilet, er huslejen selvfølgelig højere end i et tilsvarende lejemål, hvis rum ikke er nyistandsatte.

2) Antal kvadratmeter
Det er klart, at jo flere kvadratmeter lejemålet er, jo højere er huslejen. Typisk vil en ejendoms værdi afhænge af antal kvadratmeter, da der for området vil gælde en ca. kvadratmeter-pris.

3) Beliggenhed
I større byer vil huslejen typisk være højere jo tættere på centrum, lejemålet er placeret. Der kan dog også være andre faktorer der spiller ind, såsom udsigt, indkøbsmuligheder m.m.

4) Bygningens alder og istandsættelse
Jo nyere et lejemål er, jo højere vil huslejen som regel være. Hvis bygningen derimod er gammel, og ikke er istandsat, bør du betale en lavere husleje. En bygning kan dog godt være gammel, men vel vedligeholdt ved istandsættelser og dermed have en høj husleje.

5) Inventar 
Hvilket inventar, der er i lejemålet, kan også spille en rolle. Nogle lejemål har i køkkenet kun et komfur, mens andre har både ovn og komfur. Dette spiller også en rolle ved huslejefastsættelsen.

Fakta

Det anslås at flere end 100.000 danskere betaler for meget i husleje. Normalt nedsættes en husleje med over 1000 kroner pr. måned. Tænk hvor mange penge det er i alt? 

Markedsleje

Hvis din husleje ikke skal fastsættes nogle af de ovenstående regler, vil reglerne om markedsleje finde anvendelse. Ved reglerne om markedsleje må udlejer selv fastsætte huslejen, så længe den ikke er urimelig høj.

Læs også: 10 ting hvor din udlejer måske snyder dig

Betaler jeg det rigtige i husleje?

Det kan være svært at finde ud af, om man betaler det rigtige i husleje. Lejeloven opstiller de ovenstående kriterier til vurdering af dette. Ved vurderingen af hvorvidt huslejen passer til lige præcis dit lejemål sammenlignes din husleje med huslejen, der betales i tilsvarende lejemål under hensyn til beliggenhed, art, størrelse, kvalitet, udstyr og vedligeholdelsestilstand.

Hvis du mener, at du betaler for meget i husleje, kan DIGURA hjælpe med at få denne nedsat. Kontakt os her

Huslejenedsættelse

Betaler du for meget i husleje, kan du få huslejen nedsat. Dette sker oftest ved at huslejenævnet træffer afgørelse herom. Det kræver dog, at den konkrete husleje er væsentligt højere end det lejedes værdi. Som hovedregel vil du have krav på at få huslejen nedsat, hvis du betaler 10-15 % mere i husleje end det lejedes værdi. Det kan også være, at udlejer indeholder forskellige udgifter i budgettet til driftsudgifter, som ikke bør indgå i dette. I et sådant tilfælde har du også krav på at få nedsat huslejen.

Læs også: Udlejers adgang til at hæve huslejen

Er du nervøs for, at din husleje er for høj?

Flere end 100.000 danskere betaler for meget i husleje. Måske er du en af dem?

I DIGURA kan du få et gratis tjek, hvor både vores software og en af vores dygtige juridiske rådgivere kigger på din husleje gratis.

Huslejestigning

Betaler du for lidt i husleje, kan udlejer vælge at hæve huslejen. Det kan være tale om følgende forhold:

Det lejedes værdi
Der stilles krav om, at huslejen er væsentligt lavere end det lejedes værdi. Som hovedregel vil huslejen være væsentligt lavere end det lejedes værdi, såfremt huslejen er 10 % lavere end det lejedes værdi.

Omkostningsbestemt husleje
Det kan også være, at udlejers driftsudgifter stiger. Udlejer kan herefter kræve en huslejestigning til udligning af forskellen mellem den nuværende lejer og stigningen i driftsudgifterne.

Nettoprisindeks​
Udlejer kan vælge at regulere din leje efter Danmarks Statistiks nettoprisindeks. Og hvad er nettoprisindekset så? Nettoprisindekset regulerer priser og andre betalinger i Danmark, således at disse følger den generelle økonomiske udvikling i Danmark. 

Husleje er en af de betalinger, nettoprisindekset regulerer. Nettoprisindekset bliver opdateret årligt. Hvis det er aftalt i lejekontraktens § 11, at huslejen skal følge Danmarks Statistiks nettoprisindeks, kan udlejer ændre huslejen en gang årligt. Udlejer er dog pligtig at informere lejer skriftligt om lejeforhøjelsen. Det er tilstrækkeligt at indskrive dette i lejekontraktens § 11. Der behøves således ikke efterfølgende gives skriftlig meddelelse hver gang huslejen reguleres efter nettoprisindekset.

Har du problemer med udlejer vedrørende huslejefastsættelsen eller andet, står DIGURA altid til rådighed for dig.

Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt

Emnet med husleje kan være meget kompliceret som lejer. Det kan både være omkring selve huslejen, som i dette tilfælde, men det kan også være alt fra huslejestigninger til ulovlige tillægsgebyrer. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde.

Lad os hjælpe dig

DIGURA er meget anderledes end de danske lejerforeninger, som man har kendskab til som lejer. De har ofte kun en åbningsdag om ugen, du kan ikke komme igennem på deres telefon og det er ikke sikkert de vil hjælpe dig, når det kommer til stykket. Selvom du endda har betalt dertil i mange år. 

Ved DIGURA kan du altid få fat på os, du har din egen sagsbehandler og bedst af alt: Du betaler kun, hvis vi vinder din sag. Det er derfor risikofrit for dig, at vi hjælper dig. 

Er du i tvivl om noget i artiklen, så sidder vores team klar til at hjælpe dig i chatten. Den kan du finde nederst i højre hjørne.  Vi kan godt forstå, at du synes det kan være kompliceret stof at forstå og derfor har vi gjort det bedste for at hjælpe dig med artiklen. 

Hvis du har brug for juridisk hjælp, så kan du får testet din sag nedenfor. Det er gratis og vores dygtige juridiske team vil lave en uforpligtende vurdering af sagen.  

Vil du have testet din sag gratis?

Det tager kun 5 minutter at indgive sagen og herefter vurderer vi din problemstilling
med udgangspunkt i 4.500 afgørelser og gældende lov. Du har endda svar samme dag.

DEL INDLÆGGET

Del på facebook
Del på google
Del på linkedin
Del på print
Del på email
Luk menu
×
×

Kurv

Vil du ikke gerne undgå at blive snydt eller få kompensation som du er berettiget til?

Gør ligesom 1000 andre lejere og tilmeld dig vores nyhedsbrev – Det kan potentielt spare dig for mange tusinde af kroner. Vi vil give dig gratis råd omkring indflytning, mens du bor til leje og ved din fraflytning.

new-element.svg

Vi anvender cookies for at sikre, at vi giver dig den bedst mulige oplevelse på vores website. Hvis du fortsætter med at bruge dette site, vil vi antage, at du er indforstået med dette.