|
Huslejens størrelse står angivet i lejekontrakten, og du betaler huslejen. Med al sandsynlighed har du, som alle andre lejere, ingen anelse om, hvordan huslejeniveauet er udregnet, hvilket er forståeligt. Huslejereglerne er meget kompliceret, alligevel forsøger vi her at danne et overblik over, hvordan huslejen fastsættes, og om du betaler for meget.
Hvordan udregnes husleje?
Din husleje kan fastsættes på 3 måder:
- Omkostningsbestemt husleje
- Det lejedes værdi
- Markedsleje
Man vælger selvfølgelig ikke selv. Kriterier som hvorvidt du bor i en reguleret eller ureguleret kommune, hvor gammel din ejendom er m.m. har betydning for, hvilke regler dit lejemål er omfattet af. Det vil blive gennemgået herunder.
Her er listen over kommuner som er uregulerede:
- Billund
- Fanø
- Fredensborg
- Greve
- Herning
- Ikast-Brande
- Læsø
- Mariagerfjord
- Rebild
- Ringkøbing-Skjern
- Samsø
- Solrød
- Struer
- Thisted
- Tønder
- Varde
- Vesthimmerland
- Ærø
Omkostningsbestemt husleje
Hvis din husleje fastsættes ud fra reglerne om omkostningsbestemt husleje, fastsættes huslejen ud fra de udgifter, som din udlejer har i forbindelse med driften af ejendommen samt et rimeligt tillæg.
Men hvilke lejemål er så omfattet af denne huslejefastsættelsesform?
Der er overordnet 2 betingelser, der skal være opfyldt:
1) Lejemålet er beliggende i en kommune med boligregulering
2) Ejendommen er opført før 31.12.1991
Hvis ejendommen er opført efter 31.12.1991, vil denne således ikke være omfattet af disse regler, men oftest være omfattet af reglerne om markedsleje (læs mere herom videre i artiklen).
Læs også: Huslejestigning: Hvad er reglerne?
Der er dog et par undtagelser til disse regler, hvor lejemålet ikke vil være omfattet af reglerne alligevel, og huslejen således ikke skal fastsættes efter reglerne om omkostningsbestemt husleje. Her oplistes et par af dem:
- Småejendomme
- Fremleje af ejerlejlighed, andelsbolig m.m.
- Lejemål beliggende i en tagetage, der i 2002 ikke blev hverken benyttet eller var registreret som beboelsesejendom
Er din husleje for høj? Få en gratis vurdering nu!
Indgiv dine oplysninger
Digitalt og nemt.
DIGURA tjekker din husleje
Det er gratis og risikofrit.
DIGURA kan føre sagen
Du slapper af - vi klarer det hele.
- Gratis vurdering
- Digitalt og nemt
- Risikofrit
Det lejedes værdi
Bor du i en ikke-reguleret kommune, fastsættes huslejen som udgangspunkt efter reglerne om det lejedes værdi. Det lejedes værdi fastsættes ved at sammenligne huslejen i dit lejemål med huslejen i lignende lejemål under hensyn til beliggenhed, art, størrelse, kvalitet, udstyr og vedligeholdelsestilstand.
1) Nyistandsatte rum
Er der nyistandsatte rum i din lejlighed, f.eks. nyistandsat toilet, er huslejen selvfølgelig højere end i et tilsvarende lejemål, hvis rum ikke er nyistandsatte.
2) Antal kvadratmeter
Det er klart, at jo flere kvadratmeter lejemålet er, jo højere er huslejen. Typisk vil en ejendoms værdi afhænge af antal kvadratmeter, da der for området vil gælde en ca. kvadratmeter-pris.
3) Beliggenhed
I større byer vil huslejen typisk være højere jo tættere på centrum, lejemålet er placeret. Der kan dog også være andre faktorer, der spiller ind, såsom udsigt, indkøbsmuligheder m.m.
4) Bygningens alder og istandsættelse
Jo nyere et lejemål er, jo højere vil huslejen som regel være. Hvis bygningen derimod er gammel, og ikke er istandsat, bør du betale en lavere husleje. En bygning kan dog godt være gammel, men vel vedligeholdt ved istandsættelser og dermed have en høj husleje.
5) Inventar
Hvilket inventar, der er i lejemålet, kan også spille en rolle. Nogle lejemål har i køkkenet kun et komfur, mens andre har både ovn og komfur. Dette spiller også en rolle ved huslejefastsættelsen.
Fakta
Det anslås at flere end 100.000 danskere betaler for meget i husleje. Normalt nedsættes en husleje med over 1000 kroner pr. måned. Tænk hvor mange penge det er i alt?
Markedsleje
Hvis din husleje ikke skal fastsættes af nogle af de ovenstående regler, vil reglerne om markedsleje finde anvendelse. Ved reglerne om markedsleje må udlejer selv fastsætte huslejen, så længe den ikke er urimelig høj.
Betaler jeg det rigtige i husleje?
Det kan være svært at finde ud af, om man betaler det rigtige i husleje. Lejeloven opstiller de ovenstående kriterier til vurdering af dette. Ved vurderingen af hvorvidt huslejen passer til lige præcis dit lejemål sammenlignes din husleje med huslejen, der betales i tilsvarende lejemål under hensyn til beliggenhed, art, størrelse, kvalitet, udstyr og vedligeholdelsestilstand.
Hvis du mener, at du betaler for meget i husleje, kan DIGURA hjælpe med at få den nedsat. Find ud af det her.
Huslejenedsættelse
Betaler du for meget i husleje, kan du få huslejen nedsat. Dette sker oftest ved at huslejenævnet træffer afgørelse herom. Det kræver dog, at den konkrete husleje er væsentligt højere end det lejedes værdi. Som hovedregel vil du have krav på at få huslejen nedsat, hvis du betaler 10-15 % mere i husleje end det lejedes værdi. Det kan også være, at udlejer indeholder forskellige udgifter i budgettet til driftsudgifter, som ikke bør indgå i dette. I et sådant tilfælde har du også krav på at få nedsat huslejen.
Læs også: Kan jeg kræve huslejen nedsat med tilbagevirkende kraft?
Hvorfor skal man vælge DIGURA?
Vi hjælper hundredvis af lejere hver måned, både via vores medlemsløsning og vores sagsbehandling. Når vi fører sagerne, så har vi opnået en gevinst for lejeren i over 90 % af tilfældene. Vi er her for at hjælpe dig, som potentielt bliver snydt af din udlejer og som faktisk gerne vil beholde dine egne penge.
- Gratis vurdering af sagen
- Risikofrit og uden besvær
- No Cure No Pay
Huslejestigning
Betaler du for lidt i husleje, kan udlejer vælge at hæve huslejen. Det kan være tale om følgende forhold:
Det lejedes værdi
Der stilles krav om, at huslejen er væsentligt lavere end det lejedes værdi. Som hovedregel vil huslejen være væsentligt lavere end det lejedes værdi, såfremt huslejen er 10 % lavere end det lejedes værdi.
Omkostningsbestemt husleje
Det kan også være, at udlejers driftsudgifter stiger. Udlejer kan herefter kræve en huslejestigning til udligning af forskellen mellem den nuværende lejer og stigningen i driftsudgifterne.
Nettoprisindeks
Udlejer kan vælge at regulere din leje efter Danmarks Statistiks nettoprisindeks. Og hvad er nettoprisindekset så? Nettoprisindekset regulerer priser og andre betalinger i Danmark, således at disse følger den generelle økonomiske udvikling i Danmark.
Husleje er en af de betalinger, nettoprisindekset regulerer. Nettoprisindekset bliver opdateret årligt. Hvis det er aftalt i lejekontraktens § 11, at huslejen skal følge Danmarks Statistiks nettoprisindeks, kan udlejer ændre huslejen en gang årligt. Udlejer er dog pligtig at informere lejer skriftligt om lejeforhøjelsen. Det er tilstrækkeligt at indskrive dette i lejekontraktens § 11. Der behøves således ikke efterfølgende gives skriftlig meddelelse hver gang huslejen reguleres efter nettoprisindekset.
Læs også: Huslejestigning: Hvad er reglerne?
Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt
Emnet med husleje kan være meget kompliceret som lejer. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du tager fat i os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.
Det kan både være omkring husleje, som i dette tilfælde, men det kan også være alt fra fraflytningssynet til den økonomiske rapport. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde. Det er ofte rigtig mange penge, du som lejer går glip af, alt fra nogle tusind kroner til 30-40.000 kroner. Tænk hvad du ellers kunne bruge disse penge til?
Lad os hjælpe dig
Ved DIGURA kan du altid få fat på os, du har din egen sagsbehandler og bedst af alt: Du betaler kun, hvis vi vinder din sag. Det er derfor risikofrit for dig, at vi hjælper dig.
Vi har opnået et fordelsagtig resultat for lejere i over 90 % af alle sager, som vi har haft behandlet. Vi har 9,4 i score på Trustpilot, 5 stjerner på Facebook og vi har hjulpet mere end 5000 lejere. Og vi vil rigtig gerne hjælpe dig også.
Er du i tvivl om noget i artiklen, så sidder vores team klar til at hjælpe dig i chatten. Den kan du finde nederst i højre hjørne.
Hvis du har brug for juridisk hjælp, så kan du får testet din sag nedenfor. Det er gratis og vores dygtige juridiske team vil lave en uforpligtende vurdering af sagen.