Kan man bo til leje i et sommerhus?

Kan man bo til leje i et sommerhus?

Picture of Luna Bock

Luna Bock

Senior Legal Advisor

Leje i sommerhus: Der opstår mange tvivlsspørgsmål i forbindelse med, hvorvidt man må bo til leje i et sommerhus eller ej. Måske kender du et vennepar som bor til leje i et sommerhus – men må du så også bo til leje i et sommerhus? Vi kan sagtens forstå, at reglerne omkring leje af et sommerhus kan være komplekse. Jeg vil derfor gennemgå reglerne med dig i denne artikel. 

Reglerne for leje af sommerhus

Den 1. juli 2015 blev lejeloven ændret, således at sommerhuse, fritidshuse og andre lejemål, der kun bliver udlejet i en kort periode, ikke er omfattet af lejeloven. For lejere betyder det, at sommerhusudlejeren frit kan aftale lejebetingelserne, herunder lejeperioden, husleje med mere direkte med den enkelte lejere, idet der ikke sker en regulering af lejeloven.

Det er dog en betingelse, at lejeperioden kun strækkes sig over nogen få uger, og makimalt 6-8 uger. Hvis der er tale om udlejning til ferie- og fritidsmæssige formål, er det pågældende lejeforhold undtaget fra lejelovgivningen. Såfremt sommerhuset bliver udlejet i mere end 6-8 uger, så vil det som hovedregel være omfattet af lejelovens almindelige bestemmelser.

Grunden til, at reglerne omkring leje af sommerhus blev reguleret i forbindelse med den nye lejelov var, at sommerhusejere skal have tilladelse til selv at bestemme betingelserne for udlejning i den korte sommerperiode, således at sommerhusejerne eksempelvis ikke skal fastsætte huslejen efter lejeloves almindelige bestemmelser.

Læs mere om forskellen på den gamle og nye lejelov her.

Bliv juridisk sikret i dit lejeforhold fra 149 kroner

Er du bange for at blive snydt i dit lejeforhold eller er du allerede blevet det?

I DIGURA kan du blive medlem af vores medlemsklub, hvor du kan få hjælp til din situation og opnå tryghed og opbakning fra 149 kroner om måneden.

Hvornår må du bo til leje i et sommerhus?

Først og fremmest er det vigtigt at sondre mellem sommerhus til helårsbeboelse og sommerhuse som har sommerhusstatus.

Det er vigtigt, at der kendes forskel på sondringen mellem sommerhus til helårsbeboelse og sommerhuse som har sommerhusstatus, idet et sommerhus skal være godkendt til formålet med at leje sommerhuset ud, for at sikre, at det sker lovligt. Såfremt det sker ulovligt, så kan lejer risikere, at skulle fraflyttet lejemålet og udlejer vil kunne blive straffet for overtrædelsen af planloven.

Sommerhus som er godkendt til helårsbeboelse

Når et sommerhus er godkendt til helårsbeboelse, så betyder det, at det overholder nogle krav som følger af planloven. Et sommerhus som er godkendt til helårsbeboelse må gerne lejes ud efter lejelovens almindelige regler. Grunden hertil er, at lejemålet er godkendt til helårsbeboelse blandt andet som en almindelige lejlighed.

Reglerne for at bo til leje i et sommerhus hele året rundt bliver således reguleret af lejelovens almindelige bestemmelser.

Du skal dog være opmærksom på, at sommerhuse kan være godkendt til helårsbeboelse af ejeren, men ikke til lejere. Såfremt du er i tvivl om, hvorvidt dit lejemål er godkendt til helårsbeboelse, så skal du kontakte kommunen.

Eksempel:

Karen flyttede i sommeren 2017 ind i et sommerhus, hvor hun havde lavet en lejekontrakt med ejeren på et stykke papir. I sommeren 2019 opstod der problemer med vaskemaskinen i sommerhuset, og Karen kontaktede sommerhusejeren. Sommerhusejeren nægtede at udbedre vaskemaskine, og mente ikke, at han havde pligt til at udbedre vaskemaskinen, som udgjorde en mangel i sommerhuset, idet der ikke var tale om en forpligtelse som følge af, at sommerhuset ikke var reguleret af den nye lejelov.

Karen kontaktede herefter kommunen som bekræftede, at lejemålet var tilladt til helårsbeboels, hvilket betød, at lejelovens almindelige bestemmelser fandt anvendelse, grundet sommerhusets status og beboelsesperioden på over 2 år. Det følger af lejelovens almindelige bestemmelser, at udlejer skal sørge for at overholde sine forpligtelser som følger af lejeloven, hvorfor udlejer blev nødt til at udbedre vaskemaskinen i sommerhuset.

Sommerhus med sommerhusstatus ifølge pantloven

Sommerhus med sommerhusstatus ifølge planloven må kun lejes ud i sommerperioden. Der er derfor ikke nogen problemer med at bo til leje i et sommerhus fra starten den 1. marts til den 31. oktober. Problemerne opstår i perioden fra den 1. november til den 29. februar, hvor sommerhuset kun må benyttes sammenlagt 9 uger.

Der kan imidlertid være tilfælde, hvor der forekommer tvivl om den reelle hensigt med udlejningen, herunder tilfælde, hvor der kunne være tale om forsøg på omgåelse med den hensigt at bringe et lejeforhold uden for lejeloven. I denne situation vil en række forhold skulle indgå i vurderingen af, om udlejningen er omfattet af lejelovgivningen.

Læs også: Ophævelse af lejemål

Hvorfor skal man vælge DIGURA?

Vi hjælper hundredvis af lejere hver måned, både via vores medlemsløsning og vores sagsbehandling. Når vi fører sagerne, så har vi opnået en gevinst for lejeren i over 90 % af tilfældene. Vi er her for at hjælpe dig, som potentielt bliver snydt af din udlejer og som faktisk gerne vil beholde dine egne penge.

Hvad så, hvis du har boet til leje i sommerhus siden sommeren 2011

Har du boet til leje i sommerhuset siden 2011, så vil lejemålet være omfattet af den gamle lejelov. Den nye lov trådte først i kraft den 1. juli 2015.

Emnet med lejeloven kan være meget kompliceret som lejer. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du tager fat i os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag. 

Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt

Emnet med leje af sommerhus kan være meget kompliceret som lejer. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du tager fat i os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.  

Det kan både være omkring sommehuse, som i dette tilfælde, men det kan også være alt fra fraflytningssynet til den økonomiske rapport. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde. Det er ofte rigtig mange penge, du som lejer går glip af, alt fra nogle tusind kroner til 30-40.000 kroner. Tænk hvad du ellers kunne bruge disse penge til? 

Lad os hjælpe dig

Ved DIGURA kan du altid få fat på os, du har din egen sagsbehandler og bedst af alt: Du betaler kun, hvis vi vinder din sag. Det er derfor risikofrit for dig, at vi hjælper dig. 

Vi har opnået et fordelsagtig resultat for lejere i over 90 % af alle sager, som vi har haft behandlet. Vi har 9,4 i score på Trustpilot, 5 stjerner på Facebook og vi har hjulpet mere end 5000 lejere. Og vi vil rigtig gerne hjælpe dig også. 

Er du i tvivl om noget i artiklen, så sidder vores team klar til at hjælpe dig i chatten. Den kan du finde nederst i højre hjørne.  

Hvis du har brug for juridisk hjælp, så kan du får testet din sag nedenfor. Det er gratis og vores dygtige juridiske team vil lave en uforpligtende vurdering af sagen.  

Del indlægget​

Vil du have vurderet din sag gratis?

Det tager kun 2 minutter at indgive sagen og herefter vurderer vi din problemstilling
helt gratis. Du har endda svar inden 24 timer!

Gør som
+6000 andre​

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de bedste tips og tricks direkte i indbakken

Det Store Fællesskab for Lejere