Min udlejer chikanerer mig – hvad gør jeg?

Min udlejer chikanerer mig – hvad gør jeg?

Picture of Sara Bubic

Sara Bubic

Der er mange lejere der ender i konflikt med deres udlejere i forbindelse med forskellige problematikker i lejemålet. Nogen typer af udlejere ønsker ikke at finde en løsning på konflikten, og deres handlinger får karakter af chikane, og kan i visse tilfælde anses for at være ulovlige. Hvad kan du gøre som lejer, hvis du bliver mødt med chikane fra udlejer? Denne artikel vil gøre dig klogere på, hvad chikane er, og hvad man skal gøre i sådanne situationer.

Hvad er chikane?

Chikane er definitionen for en uønsket optræden, der krænker en anden person. Den uønskede optræden er med til at skabe et miljø, hvor stemningen er truende, fjendtlig og generelt ubehagelig at befinde sig i. Chikane kan se ud på mange måder.

Eksempel 1: Anne har i længere tid oplevet problemer i lejemålet, da der er flere mangler som udlejer ikke ønsker at udbedre. Udlejeren truer Anne med opsigelse, såfremt Anne bliver ved at kontakte udlejer angående mangler.

Eksempel 2: Lise er lige flyttet ind i sin drømmelejlighed, men hun oplever, at udlejer ofte går forbi lejemålet. Lise mistænker også udlejer for at have gået ind på lejemålets grund og tilegnet sig adgang til lejemålet. Lise oplever, at udlejer nogle gange har slukket for vand og varme på trods af, at lejer har betalt regningerne til tiden.

Ud fra ovenstående eksempler illustreres det, at chikanen både kan være fysisk og psykisk. Den kan ligeledes udspille sig mundtligt eller på skrift. Lejer oplever ofte en magtesløshed, og føler sig ikke tilpas i eget hjem.

Læs også: Må udlejer gave nøgle til lejemålet?

Bliv juridisk sikret i dit lejeforhold fra 79 kroner

Er du bange for at blive snydt i dit lejeforhold eller er du allerede blevet det?

I DIGURA kan du blive medlem af vores medlemsklub, hvor du kan få hjælp til din situation og opnå tryghed og opbakning fra 79 kroner om måneden.

Hvad siger lejeloven om chikane?

Formålet med lejeloven er i stort omfang at beskytte lejemålet. Lejeloven er generelt med til at sikre, at lejer står stærkere i et lejeforhold.

Dog er lejeloven tavs omkring udlejers chikane af lejer. Årsagen til dette er, at chikane hovedsageligt ikke er en lejeretlig problemstilling. Lejelovgivningen regulerer ikke det specifikke forhold, at det er en udlejer, der chikanerer en lejer. Det vil sige, at man som lejer ikke opnår en ekstra beskyttelse igennem lejeloven på baggrund af, at der er tale om et lejeforhold. Chikane reguleres af anden lovgivning, og derfor vil lejeren i sådanne situationer skulle anvende andre midler for at få stoppet chikanen.  

”Hvis du har brug for hjælp i øjeblikket, er det også politiet du skal ringe til.”

Hvad kan du som lejer gøre, hvis du oplever chikane fra udlejer?

Chikane fra udlejer er på ingen måde i orden, og det er ikke noget man som lejer skal acceptere. Hvis du oplever chikane, kan det først og fremmest være god idé, at du får lavet et notat over dine oplevelser, og hvornår de skete.

Hvis din udlejers chikane kan dokumenteres, bør disse gemmes i tilfælde af, at du ønsker at gå videre med sagen.

Når man oplever uønsket adfærd fra udlejer, skal man rette henvendelse til politiet, hvis man ønsker at standse chikanen. I din henvendelse til politiet vil du blive vejledt i forhold til, hvad du skal gøre. Hvis du har brug for hjælp i øjeblikket, er det også politiet du skal ringe til.

Politiet vil efter din henvendelse undersøge sagen nærmere. Såfremt du har notater eller andet i sagen som dokumentation for udlejers chikane, vil politiet inddrage dette i deres beslutning i forhold til, hvad der skal gøres i sagen.

Politiet vil som udgangspunkt, på baggrund af din henvendelse, tage kontakt til udlejer for at stoppe den uønskede adfærd. Ofte vil dette medføre, at chikanen fra udlejer stopper. Dog kan det i andre tilfælde blive nødvendigt, at politiet giver udlejer et tilhold.

Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt

Emnet med chikane, kan være meget kompliceret. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du tager fat i os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.   

Det kan både være omkring chikane, men det kan også være omkring de konkrete lejeretlige aspekter i sagen. Det er dog vigtigt at gøre opmærksom på, at vi desværre ikke kan hjælpe dig med din chikanesag, da det netop ikke er en lejeretlig problemstilling. Dog vil chikanen ofte ske i sammenhæng med selve lejeforholdet, hvor andre lejeretlige problemstillinger er tilknyttet. Dette er årsagen til, at vi anbefaler, at du kontakter os, så vi kan yde konkret rådgivning omkring din sag.

Del indlægget​

Vil du have vurderet din sag gratis?

Det tager kun 2 minutter at indgive sagen og herefter vurderer vi din problemstilling
helt gratis. Du har endda svar inden 24 timer!

Gør som
+6000 andre​

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de bedste tips og tricks direkte i indbakken

Det Store Fællesskab for Lejere