Må udlejer have nøgle til lejemålet?​

Mange er faktisk i tvivl om, hvorvidt udlejer må have en nøgle til lejemålet eller ej. Det hænger lidt sammen med udlejers adgang til det lejede, men i denne artikel vil vi en gang for alle klarlægge reglerne.

DIGURAs artikel om hvornår udlejer må have nøgle til lejemålet

Må udlejer have nøgler til lejemålet?

Svaret er faktisk nemt og ganske ukompliceret: Nej! Udlejer må ikke have nøgle til lejemålet.

Du er som lejer i din gode ret til at nægte udlejer at have en nøgle til lejemålet, om det så er en lejlighed eller et værelse. Du har som lejer krav på at have samtlige nøgler til dit lejemål, og udlejer har derfor ikke ret til at have en nøgle til dit lejemål. Vi ser desværre ofte, at udlejere er af den overbevisning, at de er i deres fulde ret til at have en nøgle til ens lejemål. Men det har de ikke. Hvis du har krævet at have alle nøgler til lejemålet og din udlejer alligevel skaffer sig adgang til dit lejemål, så vil det faktisk være ulovlig selvtægt, og det kan derfor anmeldes til politiet.

Læs her vores artikel: Udlejers adgang til det lejede

Det er dog sjældent, at det eskalerer til dette niveau og det er heller ikke hensigtsmæssigt for nogen. Derfor anbefaler vi også alle lejere blot at vise udlejere denne artikel eller lade dem rette henvendelser til os, så vil vi gerne fortælle dem reglerne på en rolig og ordentlig måde, hvor vi i 9/10 tilfælde får udleveret alle nøgler til lejer.

Hvorfor bør man måske give udlejeren en nøgle til lejemålet alligevel?

Selvom man har krav på at have alle nøgler til lejemålet, så kan det dog være en god idé at have en nøgle til lejemålet liggende ved enten udlejer eller viceværten (hvis man er sikker på, at dette ikke bliver misbrugt). Det kunne jo ske, at man eksempelvis mistede sin nøgle, eller den blev stjålet. Herefter har man ikke adgang til sit lejemål, og skal have en dyr låsesmed ud. Det vil ofte være både nemmere og billigere at hente sin ekstranøgle ved en af parterne og så få lavet en kopi af nøglerne.

Det kan også være smart i andre tilfælde at udlejer har nøgle til lejemålet, f.eks. i tilfælde af en akut skade. Det kan være et vandrør, der sprænger, og situationen vil derfor kræve, at udlejer har adgang med det samme. I situationer hvor man ikke selv er hjemme, vil det således være ideelt, at udlejer kan låse sig selv ind.

Men husk: Du er i din gode ret til afholde udlejer fra at have en nøgle til lejemålet.

DEL INDLÆGGET

Få adgang til hemmeligt indhold

Tilmeld dig nyhedsbrevet som 1.000+ andre lejere og få gratis råd og vejledning til dit lejeforhold direkte til din mail. 

Luk menu