Nettoprisindeks – hvad er det og hvad er reglerne?

Nettoprisindeks som lejer

Styr på nettoprisindeks? Når man som lejer oplever huslejestigning, så er det ofte i nettoprisindekset som man tager udgangspunkt i. Det skal man nemlig, hvis lejekontrakten er efter 01.07.2015. 

Hvad er nettoprisindeks?

Nettoindekset er en nye måde, hvorpå man kan regulere huslejen på årlig basis. Det er en metode, som er trådt i kraft 01.07.2015 og er metoden, som har gjort trappeleje ugyldig i kontrakter efter denne dato. Det vil sige, at det kun er lejekontrakter som er indgået før d. 01.07.2015 hvor den årlige huslejestigning reguleret af trappeleje-metoden er gyldig.

Nettoprisindekset er et udtryk for den generelle udvikling i samfundet, således at huslejen stiger i takt med samfundet. Grunden til at udlejere kan regulere huslejen årligt, er således at huslejen altid svare til nutidsværdien og huslejen ikke bliver ”mindre værd” undervejs.

Læs også: Fraflytningsopgørelse: Hvad er reglerne egentlig?

Lejen reguleres pr. 1. januar og man tager ofte udgangspunktet i nettoprisindeks pr. 1. oktober. Det vil sige at man tager udviklingen i nettoprisindekset pr. 1. oktober i året før og oktober i året inden dette, således du har en 12 måneders periode at udregne udviklingen af nettoprisindekset henover.

Hvad er DIGURA?

Vi er her for at hjælpe de lejere, som ikke har tid, er usikre på deres rettigheder eller ikke ved, hvordan deres sag skal håndteres. Vi vil gøre det trygt at være lejer. Vi er modsætningen til lejerforeninger, som har påtvungne kontigentbetalinger og dyre advokater, som man ikke kan få fat på. Vi er DIGURA. 

  • Gratis vurdering af sagen
  • Risikofrit og uden besvær
  • No Cure No Pay

Vil du prøve at beregne din huslejestigning for 2019?

I DIGURA har vi udviklet et fedt værktøj, hvor du kan se hvordan nettoprisindekset har indflydelse på din husleje. Værktøjet kan nemlig regne ud hvor meget din huslejes stiger til 2019 – med udgangspunkt i nettoprisindekset.

Du kan prøve værktøjet her.

Det er 100 % gratis at teste og er allerede brugt af tusindvis af danskere. 

Læs også: Opsigelse af et lejemål: Sådan gøres det​

Forskel på huslejestigning med nettoprisindeks og trappeleje-metoden

Mange er i tvivl om forskellen på nettoprisindeks- og trappeleje-metoden. Specielt udlejere, hvorfor de så bruger den forkerte metode og dermed er den årlige huslejestigning ugyldig.

Lad os første tage hvornår hvilken kan bruges.

  • Lejekontrakten indgået før 07.2015: Trappeleje-metoden
  • Lejekontrakten indgået efter 07.2015: Nettoprisindeks-metoden

Som der står i overstående kapital, så følger nettoprisindekset den generelle udvikling i samfundet og på den måde, så er den årlige huslejestigning svarende til prisudviklingen i samfundet. Trappelejen er defineret af en fast beløb som husleje stiger med ved årsskiftet, det er normalvis 100 kroner pr. måned. På den måde, så tager man ikke højde for den generelle udvikling i samfundet, men i stedet har man fastsat et 100 % fast beløb. Den faktiske stigning kontra nettoprisindekset er meget forskellig, idet at nettoprisindekset er et udtryk for høj- og lavkonjunktur

Er du nervøs for, at din husleje er for høj?

Flere end 100.000 danskere betaler for meget i husleje. Måske er du en af dem?

I DIGURA kan du få et gratis tjek, hvor både vores software og en af vores dygtige juridiske rådgivere kigger på din husleje gratis.

Depositum og forudbetalt husleje stiger i takt med nettoprisindeks og den årlige stigning

I medfør af lejelovens § 53 er udlejere i sin gode ret til at regulere depositum og forudbetalt husleje efter samme metode som den årlige huslejestigning. Det vil sige, når huslejen bliver reguleret, så bliver depositum og forudbetalt det også – for ellers er de to ting ikke længere svarende til 3 måneders husleje (fordi huslejen er steget).

Ofte vil overstående blive ”afbetalt” henover de 3 kommende huslejebetalinger. Det vil sige januar, februar og marts.

Skal jeg have 3 måneders varsel ved den årlige huslejestigning?

Ved den årlige huslejestigning så skal det være indskrevet i lejekontraktens § 11, at den årlige huslejestigning er reguleret via nettoprisindekset og regulering vil ske pr. 1. januar. Når det står i lejekontrakten, så er man som lejer bekendt med den årlige stigning og derfor vil det ikke kræve en skriftlig meddelelse med 3 måneders varsling, som man ser ved de andre typer huslejestigninger.  

Få gratis huslejetjek her

Vil du have testet din sag gratis?

Det tager kun 5 minutter at indgive sagen og herefter vurderer vi din problemstilling
med udgangspunkt i 4.500 afgørelser og gældende lov. Du har endda svar samme dag.

DEL INDLÆGGET

Del på facebook
Del på google
Del på linkedin
Del på print
Del på email
Luk menu
×
×

Kurv

Vil du ikke gerne undgå at blive snydt eller få kompensation som du er berettiget til?

Gør ligesom 1000 andre lejere og tilmeld dig vores nyhedsbrev – Det kan potentielt spare dig for mange tusinde af kroner. Vi vil give dig gratis råd omkring indflytning, mens du bor til leje og ved din fraflytning.

new-element.svg

Vi anvender cookies for at sikre, at vi giver dig den bedst mulige oplevelse på vores website. Hvis du fortsætter med at bruge dette site, vil vi antage, at du er indforstået med dette.