Nettoprisindeks – hvad er det og hvad er reglerne?

Nettoprisindeks som lejer

Louise Song

Senior legal advisor

Styr på nettoprisindeks? Når man som lejer oplever huslejestigning, så er det ofte i nettoprisindekset som man tager udgangspunkt i. Det skal man nemlig, hvis lejekontrakten er efter 01.07.2015. 

Hvad er nettoprisindeks?

Nettoindekset er en ny måde, hvorpå man kan regulere huslejen på årlig basis. Det er en metode, som er trådt i kraft 01.07.2015 og er metoden, som har gjort trappeleje ugyldig i kontrakter efter denne dato. Det vil sige, at det kun er lejekontrakter som er indgået før d. 01.07.2015 hvor den årlige huslejestigning reguleret af trappeleje-metoden er gyldig.

Nettoprisindekset er et udtryk for den generelle udvikling i samfundet, således at huslejen stiger i takt med samfundet. Grunden til at udlejere kan regulere huslejen årligt, er således at huslejen altid svare til nutidsværdien og huslejen ikke bliver ”mindre værd” undervejs.

Lejen reguleres pr. 1. januar og man tager ofte udgangspunktet i nettoprisindeks pr. 1. oktober. Det vil sige at man tager udviklingen i nettoprisindekset pr. 1. oktober i året før og oktober i året inden dette, således du har en 12 måneders periode at udregne udviklingen af nettoprisindekset henover.

Hvorfor skal man vælge DIGURA?

Vi hjælper hundredvis af lejere hver måned, både via vores medlemsløsning og vores sagsbehandling. Når vi fører sagerne, så har vi opnået en gevinst for lejeren i over 90 % af tilfældene. Vi er her for at hjælpe dig, som potentielt bliver snydt af din udlejer og som faktisk gerne vil beholde dine egne penge. 

Vil du prøve at beregne din huslejestigning for 2021?

I DIGURA har vi udviklet et fedt værktøj, hvor du kan se, hvordan nettoprisindekset har indflydelse på din husleje. Værktøjet kan nemlig regne ud hvor meget din huslejes stiger til 2021 – med udgangspunkt i nettoprisindekset.

Du kan prøve værktøjet her.

Det er 100 % gratis at teste og er allerede brugt af tusindvis af danskere. 

Forskel på huslejestigning med nettoprisindeks og trappeleje-metoden

Mange er i tvivl om forskellen på nettoprisindeks- og trappeleje-metoden. Specielt udlejere, hvorfor de så bruger den forkerte metode, og dermed er den årlige huslejestigning ugyldig.

Lad os første tage hvornår hvilken kan bruges.

  • Lejekontrakten indgået før 07.2015: Trappeleje-metoden
  • Lejekontrakten indgået efter 07.2015: Nettoprisindeks-metoden

Som der står i overstående kapital, så følger nettoprisindekset den generelle udvikling i samfundet og på den måde, så er den årlige huslejestigning svarende til prisudviklingen i samfundet. Trappelejen er defineret af et fast beløb som huslejen stiger med ved årsskiftet, det er typisk 100 kroner pr. måned. På den måde, så tager man ikke højde for den generelle udvikling i samfundet, men i stedet har man fastsat et 100 % fast beløb. Den faktiske stigning kontra nettoprisindekset er meget forskellig, idet at nettoprisindekset er et udtryk for høj- og lavkonjunktur

Læs også: Trappeleje: Hvad er reglerne?

Er du nervøs for, at din husleje er for høj?

Flere end 100.000 danskere betaler for meget i husleje. Måske er du en af dem?

I DIGURA kan du få et gratis tjek, hvor både vores software og en af vores dygtige juridiske rådgivere kigger på din husleje gratis.

Depositum og forudbetalt husleje stiger i takt med nettoprisindeks og den årlige stigning

I medfør af lejelovens § 53 er udlejere i sin gode ret til at regulere depositum og forudbetalt husleje efter samme metode som den årlige huslejestigning. Det vil sige, når huslejen bliver reguleret, så bliver depositum og forudbetalt leje det også – for ellers er de to ting ikke længere svarende til 3 måneders husleje (fordi huslejen er steget).

Ofte vil overstående blive ”afbetalt” henover de 3 kommende huslejebetalinger. Det vil sige januar, februar og marts.

Skal jeg have tre måneders varsel ved den årlige huslejestigning?

Ved den årlige huslejestigning så skal det være indskrevet i lejekontraktens § 11, at den årlige huslejestigning er reguleret via nettoprisindekset og regulering vil ske pr. 1. januar. Når det står i lejekontrakten, så er man som lejer bekendt med den årlige stigning, og derfor vil det ikke kræve en skriftlig meddelelse med 3 måneders varsling, som man ser ved de andre typer huslejestigninger.  

Få gratis huslejetjek her

Læs også: Huslejestigning: Hvad er reglerne? 

Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt

Emnet med husleje kan være meget kompliceret som lejer. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du tager fat i os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.  

Det kan både være omkring husleje, som i dette tilfælde, men det kan også være alt fra fraflytningssynet til den økonomiske rapport. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde. Det er ofte rigtig mange penge, du som lejer går glip af, alt fra nogle tusind kroner til 30-40.000 kroner. Tænk hvad du ellers kunne bruge disse penge til? 

Lad os hjælpe dig

Ved DIGURA kan du altid få fat på os, du har din egen sagsbehandler og bedst af alt: Du betaler kun, hvis vi vinder din sag. Det er derfor risikofrit for dig, at vi hjælper dig. 

Vi har opnået et fordelsagtig resultat for lejere i over 90 % af alle sager, som vi har haft behandlet. Vi har 9,4 i score på Trustpilot, 5 stjerner på Facebook og vi har hjulpet mere end 5000 lejere. Og vi vil rigtig gerne hjælpe dig også. 

Er du i tvivl om noget i artiklen, så sidder vores team klar til at hjælpe dig i chatten. Den kan du finde nederst i højre hjørne.  

Hvis du har brug for juridisk hjælp, så kan du får testet din sag nedenfor. Det er gratis og vores dygtige juridiske team vil lave en uforpligtende vurdering af sagen.  

Vil du have testet din sag gratis?

Det tager kun 2 minutter at indgive sagen og herefter vurderer vi din problemstilling
helt gratis. Du har endda svar inden 24 timer!

DEL INDLÆGGET

Del på facebook
Del på google
Del på linkedin
Del på print
Del på email