10 punkter hvor din udlejer måske snyder dig

Synes du, lejeloven er rodet? Er du bekymret for, at du er blevet snydt af udlejer? Er du i tvivl om din udlejer overholder reglerne? Vi har lavet en oversigt til dig med situationer, hvor udlejere ikke har styr på reglerne, og vi oftest ser, at lejere bliver snydt. Bemærk at guiden er lavet til lejeaftaler indgået 01/07-2015.

Flere lejere bliver snydt af udlejere

1. Huslejestigning foregår via trappeleje​​

Det første punkt vi ofte ser, at udlejer snyder lejer, er i forhold til de nye regler i den nye lejelov. I den nye lejelov må udlejere nemlig ikke længere lave årlige huslejestigninger med et fast beløb eller procentsats. Det skal i stedet foregå via nettoprisindekset, ellers er den årlige stigning ikke gyldig.

Læs også: 5 råd om depositum

2. Lejekontrakten er skrevet på en forældet typeformular (typeformular A, 8. udgave)​​

Den 1/7-2015 trådte en ny typeformular i kraft, nemlig typeformular A, 9. udgave (i daglig tale kaldet typeformular A9). Det bevirker, at A8 udgår, og dermed må den ikke længere bruges. Konsekvensen ved at udlejere bruger den forkerte typeformular er, at lejekontraktens indhold erklæres ugyldig og derfor vil lejekontrakten overgå til reglerne fastsat i lejeloven.

3. Du kræves betaling for renovation og trappevask​​

Hvis udlejer vil opkræve betaling for tillægsydelser, kræver dette hjemmel i loven. En sådan hjemmel findes ikke vedrørende renovation og trappevask. Udlejer må derfor ikke tage separat betaling for dette, og derfor vil lejere kunne kræve dette refunderet med 3 års tilbagevirkende kraft.

4. Du betaler aconto, men der er ikke individuelle målere i lejemålet

En anden måde udlejer kan snyde dig på, er ved at tage a-conto betaling for vand og el i lejligheder, hvor der ikke er individuelle målere til lejemålet. Aconto-betaling af vand og el må altså ikke beregnes ud fra areal eller andre fordelingsprincipper.

5. Du skal betale for "nyistandsættelse" ved fraflytning​

Halvvejs i listen over ting, hvor du måske er blevet snydt af udlejer, er i forbindelse med et krav om nyistandsættelse. I den nye lejelov må udlejere nemlig ikke længere kræve nyistandsættelse, men kun normalistandsættelse. Det vil sige, at udlejere ikke længere kan kræve betaling for slid og ælde.

Læs også: 5 råd til fraflytning

6. Du må overhovedet ikke fremleje​​

I lejeloven er der fastsat nogle klare regler for tilfælde, hvor udlejere ikke kan nægte lejere at fremleje deres lejemål. Heller ikke selvom udlejere skriver andet i lejekontraktens § 11.

7. Udlejer beskylder dig uberettiget for at have lavet skader​

Mens du bor i lejemålet eller er ved at fraflytte, så beskylder udlejer dig pludselig for at have ødelagt noget i lejemålet. Derfor skal du altid lave en fejl- og mangelliste + tage mange billeder.

8. Du bliver pålagt mere vedligeholdelse, end du burde

Hvis du ikke er pålagt en udvidet vedligeholdelsespligt i § 11 i lejekontrakten, gælder indvendig vedligeholdelse kun for maling af lofter og træværk, tapetsering eller maling af vægge samt lakering af gulve.

9. "En mundtlig aftale er ikke gældende"​

Flere har hørt fra deres udlejere, at mundtlige aftaler ikke er gyldige, men at det i stedet SKAL være en skriftlig aftale for at tælle. Dette er ikke sandt.

10. Du betaler for meget i husleje

Sidste punkt hvor du potentielt kan være blevet snydt af udlejer, er i forbindelse med huslejen. Den klassiske situation er nemlig ofte, at lejere betaler for meget i husleje. Ofte fastsætter udlejere blot en husleje, som de mener, at de er berettiget til. Men der er meget klare regler for, hvordan lejen må beregnes, og hvad man skal tage højde for. Derfor ser vi ofte, at lejere betaler for meget i husleje.

Hvis du er i tvivl om overstående gælder for dig, eller du har andre spørgsmål, så bør du altid tage kontakt til fagfolk, som kan hjælpe dig. Det er punkter, som kan koste dig rigtig mange penge, hvis du er blevet snydt af udlejer, eller hvis der ikke er styr på det, og der ikke bliver gjort noget ved det.

DEL INDLÆGGET

Få adgang til hemmeligt indhold

Tilmeld dig nyhedsbrevet som 1.000+ andre lejere og få gratis råd og vejledning til dit lejeforhold direkte til din mail. 

Luk menu