Få håndværkerfradrag i din lejebolig

Få håndværkerfradrag i din lejebolig

Picture of Christian Vrist

Christian Vrist

Legal Advisor

Håndværkerfradrag. Det er et begreb man ofte hører på tv eller læser i diverse aviser. Det er også et begreb, der ofte bliver diskuteret politisk, når politikerne gerne vil sætte gang i økonomien. Men hvad betyder det egentligt for dig som lejer, og er det noget du bør sætte dig ind i? Er det måske endda noget, som du kan få gavn af? Disse spørgsmål og flere til, vil blive besvaret i denne artikel.

Hvad er håndværkerfradraget?

Du har nok måske ofte tænkt, hvad et håndværkerfradrag egentlig er, når du har hørt eller læst ordet. Kort forklaret, er håndværkerfradraget en mulighed for at trække udgifter til håndværks- og serviceydelser på din bolig fra i den indkomst, som du skal betale skat af.

Håndværkerfradraget gælder dog kun en række forhåndsgodkendte ydelser. Det er dermed ikke alle udgifter til håndværks- eller serviceydelser, der kan trækkes fra i din indkomst. Som eksempler på, hvilke ydelser der er omfattet af håndværkerfradraget, kan nævnes vinduespudsning og energibesparende renoveringer, som eksempelvis ekstra isolering af din bolig.

Hvis du ønsker at læse mere om, hvilke håndværks- og serviceydelser, der indgår i ordningen, kan du læse mere her.

Hvis du fortsat er lidt i tvivl om, hvad et håndværkerfradrag rent faktisk er, kan du med fordel læse følgende eksempel:

Mads har en samlet årsindkomst på 100.000,00 kr. I løbet af året har Mads brugt 2.400,00 kr. på at få sine vinduer pudset af en vinduespudser. Mads kan trække disse 2.400,00 kr. fra i sin samlede årsindkomst. Dermed er der altså 2.400,00 kr. mindre, at Mads skal betale skat af. Mads skal nu kun betale skat af 97.600,00 kr.

Læs også: Vedligeholdelse: Hvilket ansvar kan udlejer pålægge lejer?

Bliv juridisk sikret i dit lejeforhold fra 99 kroner.

Er du bange for at blive snydt i dit lejeforhold eller er du allerede blevet det?

I DIGURA kan du blive medlem af vores medlemsklub, hvor du kan få hjælp til din situation og opnå tryghed og opbakning fra 99 kroner om måneden.

Betingelser for at få håndværkerfradrag

Men nok om, hvad håndværkerfradraget egentligt er. Du vil nok hellere vide, om det er noget, du kan få gavn af. Svaret på dette spørgsmål er heldigvis, at det som udgangspunkt ikke har nogen betydning for dine muligheder for at benytte sig af håndværkerfradraget, om du bor til leje, eller om du selv ejer ejendommen, hvor håndværks- eller serviceydelse er foretaget. Der er dog en række betingelser, der skal være opfyldt, inden man kan benytte sig af håndværkerfradraget.

Betingelse 1 – Fradrag for udgifter til arbejdsløn

Den første betingelse er, at håndværkerfradraget kun omfatter de udgifter, du har til arbejdsløn til det arbejde der udføres. Det betyder, at det altså ikke er muligt at få håndværkerfradrag for udgifter til materialer, der gør dig i stand til selv at udføre det påtænkte arbejde.

I forlængelse af dette, er det også vigtigt at være opmærksom på, at du ikke kan få fradrag for udgifter til arbejde, som er udført af personer, som du bor sammen med.

Betingelse 2 – Betaling for arbejdet

Dernæst er det en betingelse, at du selv betaler for arbejdet. Du kan altså ikke få håndværkerfradrag for en udgift, som en anden har betalt for. Dette gælder uanset, om udgifterne betales af din udlejer eller af din forsikring.

Når det handler om betalingen for arbejdet, er det også meget vigtigt at nævne, at hvis du vil have håndværkerfradrag for en håndværks- eller serviceydelse, skal du betale elektronisk med for eksempel dankort, MobilePay eller netbank. Det er altså ikke muligt at får fradrag for betalinger, der er afgivet med kontanter.

I forbindelse med betalingen er det også vigtigt, at du får en faktura eller lignende, der kan dokumentere at arbejdet rent faktisk er udført, og at du rent faktisk har betalt for håndværks- eller serviceydelsen. Denne dokumentation er også grundlaget for det beløb du kan fradrage i din indkomst.  

Betingelse 3 – Beboelse i ejendommen

Derudover er det også en betingelse, at du selv bor i den bolig, hvor arbejdet er udført på. Dermed er det ikke muligt at få fradrag for udgifter, som du har dækket for en ven, hvis ikke du selv bor i den bolig. Her er det heller ikke nok, at man for eksempel bor der midlertidigt. Der skal være tale om fast helårsbeboelse.

Betingelse 4 – Ret til vedligeholdelse

For dig som lejer, er det også meget vigtigt, at du er opmærksom på, at du kun kan få fradrag for udgifter til håndværks- eller serviceydelser, hvis du faktisk har lov til at få foretaget disse former for arbejde. Du skal altså være opmærksom på, hvem der har vedligeholdelespligten for hvilke poster, og om du faktisk har råderetten over den del af ejendommen, som du påtænker at arbejde på.  

Som eksempel kan nævnes, at du kun har ret til at få fradrag for udgifter til vinduespudsning, hvis du er tillagt vedligeholdelespligten herfor. Såfremt det er din udlejer, der i kontrakten har påtaget sig denne post, er det kun muligt for dig, at få fradrag for denne post, såfremt du har indgået en aftale med udlejer om at du skal betale for denne vinduespudsning.

Såfremt du ønsker rådgivning til, om du har retten til at foretage et givent arbejde på dit lejemål, er du meget velkommen til at kontakte os – så tager vi gerne et kig på din lejekontrakt og hjælper dig med at vurdere, om du eventuelt kan få håndværkerfradrag for det.

Læs også: Artikelside Mangler og vedligeholdelse

Hvorfor skal man vælge DIGURA?

Vi hjælper hundredvis af lejere hver måned, både via vores medlemsløsning og vores sagsbehandling. Når vi fører sagerne, så har vi opnået en gevinst for lejeren i over 90 % af tilfældene. Vi er her for at hjælpe dig, som potentielt bliver snydt af din udlejer og som faktisk gerne vil beholde dine egne penge.

Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt

Emnet med håndværkerfradrag kan være meget kompliceret som lejer. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du tager fat i os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.  

Det kan både være omkring fradrag, som i dette tilfælde, men det kan også være alt fra fraflytningssynet til den økonomiske rapport. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde. Det er ofte rigtig mange penge, du som lejer går glip af, alt fra nogle tusind kroner til 30-40.000 kroner. Tænk hvad du ellers kunne bruge disse penge til? 

Lad os hjælpe dig

Ved DIGURA kan du altid få fat på os, du har din egen sagsbehandler og bedst af alt: Du betaler kun, hvis vi vinder din sag. Det er derfor risikofrit for dig, at vi hjælper dig. 

Vi har opnået et fordelsagtig resultat for lejere i over 90 % af alle sager, som vi har haft behandlet. Vi har 9,4 i score på Trustpilot, 5 stjerner på Facebook og vi har hjulpet mere end 5000 lejere. Og vi vil rigtig gerne hjælpe dig også. 

Er du i tvivl om noget i artiklen, så sidder vores team klar til at hjælpe dig i chatten. Den kan du finde nederst i højre hjørne.  

Hvis du har brug for juridisk hjælp, så kan du får testet din sag nedenfor. Det er gratis og vores dygtige juridiske team vil lave en uforpligtende vurdering af sagen.  

Del indlægget​

Vil du have vurderet din sag gratis?

Det tager kun 2 minutter at indgive sagen og herefter vurderer vi din problemstilling
helt gratis. Du har endda svar inden 24 timer!

Gør som
+6000 andre​

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de bedste tips og tricks direkte i indbakken

Det Store Fællesskab for Lejere