Skimmelsvamp i lejemålet – hvad skal du gøre?

Skimmelsvamp i lejemålet – hvad skal du gøre?

Sara Bubic

Sara Bubic

Skimmelsvamp kan være en rigtig grim ting at befinde sig i. Det kan ofte være uoverskueligt for lejer i forhold til, hvad man skal gøre, når man første gang opdager skimmelsvamp i lejemålet, artikel vil gøre dig klogere på, hvad du kan gøre, når du har skimmelsvamp i lejemålet.

Hvad er skimmelsvamp?

Skimmelsvamp er mikroorganismer der kan leve i træværk, tapet, maling, stof, støv og andre organiske materialer. Skimmelsvamp lever i fugt, og derfor trives det også i dette. Fugten kan forekomme på baggrund af forskellige faktorer. Det kan være på grund af indeklimaet, eller på grund af en nyopstået vandskade. Det vil ofte dukke op på flader, der har været præget af fugt i en længere periode. Skimmelsvamp kan se ud på forskellige måder, det kan være små sorte, hvide eller grønne pletter.

Man kan reagere meget forskelligt på skimmelsvamp, både raske og allergikere kan få symptomer på grund af skimmelsvampen. I alvorlige tilfælde, kan skimmelsvampen blive sundhedsskadelig, og derfor er det rigtig vigtigt, at du hurtigt reagerer, hvis du har mistanke om skimmelsvamp i lejemålet.

Læs også: Skimmelsvamp – alt du skal vide som lejer

Bliv juridisk sikret i dit lejeforhold fra 79 kroner

Er du bange for at blive snydt i dit lejeforhold eller er du allerede blevet det?

I DIGURA kan du blive medlem af vores medlemsklub, hvor du kan få hjælp til din situation og opnå tryghed og opbakning fra 79 kroner om måneden.

Første gang du opdager skimmelsvamp i lejemålet

Når man som lejer første gang finder skimmelsvamp, eller at man har en mistanke om, at der er skimmelsvamp i lejemålet, så skal man underrette udlejer. Udlejer har pligt til at undersøge forholdet nærmere, og foretage tilstrækkelig bekæmpelse heraf. 

Hvis udlejer ikke foretager tilstrækkelig afhjælpning, ikke reagerer på lejers henvendelser eller man alene er bange for, at der stadig er skimmelsvamp i lejemålet, så kan man rette henvendelse til kommunen. Dette vil blive uddybet længere nede i artiklen. Før du tager kontakt til kommunen, er det dog bedst at have en dialog med udlejer omkring selve problemet.

Læs også: Hvordan tager du en dialog med udlejer om mangler?

”Forkert brug af det lejede kan for eksempel være manglende udluftning eller manglende opvarmning af det lejede.”

Ansvar for udbedring af skimmelsvamp

Skimmelsvamp anses for at være en mangel i lejemålet. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at man som lejer kan have ansvaret for, at der er opstået skimmelsvamp i lejemålet. Dette kan have den betydning, at det er dig, der hæfter for udbedringen af manglen.

Hvem ansvaret kan pålægges, afhænger som udgangspunkt af, hvorvidt det er lejer, der har brugt det lejede forkert, eller om skimmelsvampen er forekommet på baggrund af en bygningsfejl.

Forkert brug af det lejede kan for eksempel være manglende udluftning eller manglende opvarmning af det lejede. Hvis skimmelsvampen er forekommet på grund af bygningsfejl, kan det for eksempel være forårsaget af kuldebroer eller af utætte vinduer og døre.

Udlejer kan på baggrund af sine egne undersøgelser finde frem til, hvad årsagen til skimmelsvampen er, og ud fra dette kan der konstateres, hvem der er ansvarlig for forekomsten. Lejer kan, som tidligere nævnt, få kommunen til at foretage deres egen vurdering.

Kommunens ansvar

Hvis man som lejer mistænker skimmelsvamp i lejemålet eller du ikke føler, at udlejer foretager en tilstrækkelig bekæmpelse, så vil næste skridt være at inddrage kommunen. Kommunen har en pligt til at føre tilsyn med boliger og bygninger, som benyttes til beboelse. Denne tilsynspligt indebærer blandt andet, at kommunen skal reagere, såfremt de modtager en henvendelse omkring, at en bolig er angrebet af skimmelsvamp.

Kommunen vil som udgangspunkt lave en skimmelsvampsrapport, der vil fortælle om skimmelsvampens opstand og dens omfang. Det er ud fra denne rapport, at du som lejer kan aflede dine rettigheder. Kommunen vil som nævnt kunne konstatere, hvem der faktisk har ansvaret for skimmelsvampen, og dermed har pligt til at udbedre. Rapporten har derfor rigtig stor betydning for, hvordan du er stillet som lejer i et lejemål, der er angrebet af skimmelsvamp. Rapporten er gratis at få lavet som lejer så længe man bor i lejemålet, der skal foretages besigtigelse i.

Få juridisk hjælp af DIGURA

Emnet med skimmelsvamp, kan være meget kompliceret som lejer. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du tager fat i os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.   

Det kan både være omkring skimmelsvamp som i dette tilfælde, men det kan også være alt fra fraflytningssynet til den økonomiske rapport. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde. Det er ofte rigtig mange penge, du som lejer går glip af, alt fra nogle tusind kroner til 30-40.000 kroner. Tænk hvad du ellers kunne bruge disse penge til?

Del indlægget​

Vil du have vurderet din sag gratis?

Det tager kun 2 minutter at indgive sagen og herefter vurderer vi din problemstilling
helt gratis. Du har endda svar inden 24 timer!

Gør som
+6000 andre​

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de bedste tips og tricks direkte i indbakken

Det Store Fællesskab for Lejere