Hvor meget skal jeg af med ved fraflytning?

DIGURAs article about foreign tenants - deposit

Ved fraflytning står mange lejere med det samme spørgsmål: Hvor meget får jeg tilbage ved min fraflytning? Og hvad skal jeg betale ved min fraflytning? Denne  artikel vil forsøge at hjælpe dig på vej og hjælpe dig i gennem din fraflytning.

Hvad er fraflytning?

Kort defineret er fraflytning, når en lejer fraflytter sit lejemål. Fraflytning sker i forbindelse med opsigelse eller ophævelse af et lejemål. 

Hvilken proces er fraflytning for mig, som lejer?

Når du skal fraflytte dit lejemål er der mange ting at tage stilling til. Du er spændt på dit nye hjem, og vil gerne fra det tidligere på bedst mulig vis. Dette kan dog være uoverskueligt, da der er mange ting man skal tage stilling til. Først og fremmest bør du som lejer være opmærksom på dine rettigheder, samt de punkter der oftest er problemer med i forbindelse med en fraflytning. 

3 punkter du skal være opmærksom på ved fraflytning:

 • Depositum og forudbetalt leje
 • Istandsættelse
 • A conto

Disse vil blive uddybet senere i artiklen.

Se også: Hvad skal du huske ved fraflytning

Tro tip

Reglerne i lejeloven gælder også fremleje, da begrebet leje stilles parallelt med fremleje efter lovens regler.

Læs mere om fremleje her.

Hvad siger Lejeloven om fraflytning?

Lejeloven fastlægger, at du som lejer kan opsigelse eller ophæve dit lejemål. Loven opstiller yderligere en række regler for, hvordan du kan opsige eller ophæve dit lejemål, hvad der sker i forbindelse hermed og meget mere.  

Loven siger blandt andet:

 • Ved fraflytning skal du være ude senest kl. 12:00 på fraflytningsdagen
 • Lejemålet skal afleveres i samme stand som ved indflytningen
 • Både lejer og udlejer kan opsige og ophæve lejemålet

Hvad er depositum?

Depositum er udlejers sikkerhed for, at de har penge til istandsættelsesudgifter ved en fraflytning af lejer.

Hvor lang tid din udlejer må tilbageholde dette efter din fraflytning, er der ingen klare regler om i lejeloven, men retspraksis har vist, at det skal tilbagebetales uden ugrundet ophold. I retspraksis er dette tolket som at værende typisk 4-6 uger efter fraflytningen.

Se også: Få mest muligt depositum tilbage

Gør ligesom 6000 andre lejere
og tilmeld dig vores nyhedsbrev

Det kan potentielt spare dig for mange tusinde af kroner.
Vi vil give dig gratis råd omkring indflytning, mens du bor til leje og ved din fraflytning.

Hvad er forudbetalt leje?

Forudbetalt leje er penge, der er afsat til at betale huslejen i opsigelsesperioden. Dette vil sige, at hvis du har betalt forudbetalt leje for 3 måneder, så skal du ikke betale husleje i din opsigelsesperiode, da den forudbetalte leje dækker denne udgift.

Hvis du er i tvivl om, hvad depositum og forudbetalt leje egentlig er for noget, hvilke regler der gælder herom, samt hvad de enkelte bruges til, så tag et kig på vores artikel ”Depositum og forudbetalt leje – Hvad skal du vide?” og bliv klogere herpå.

Pro tip

Din udlejer må maksimalt opkræve depositum på en sum af 3 x husleje. Det samme gælder forudbetalt leje.

Hvor længe må udlejer tilbageholde mit depositum?

Udlejer må tilbageholde dit depositum og forudbetalte leje indtil flytteopgøret er færdiggjort. Hvis du skal vente længe på dit flytteopgør, skal udlejer kunne bevise, at du har modtaget det uden ugrundet ophold. En forklaring på den lange ventetid kunne være, at udlejer afventer en faktura fra en håndværker.

Læs også: 5 gode råd til fraflytning

Hvorfor skal man vælge DIGURA?

Vi hjælper hundredvis af lejere hver måned, både via vores medlemsløsning og vores sagsbehandling. Når vi fører sagerne, så har vi opnået en gevinst for lejeren i over 90 % af tilfældene. Vi er her for at hjælpe dig, som potentielt bliver snydt af din udlejer og som faktisk gerne vil beholde dine egne penge. 

 • Gratis vurdering af sagen
 • Risikofrit og uden besvær
 • No Cure No Pay

Hvad er istandsættelse?

Lejeloven har den klare regel om: ”lejer skal ikke overdrage det lejede i bedre stand end ved indflytning” – hvilket betyder, du ikke skal gøre lejemålet i bedre stand når du fraflytter, end da du overtog det i.

Istandsættelse er derfor en vedligeholdelse af lejemålet, således det ikke forringes, men samtidig ikke forbedres.

Der er forskel på misligholdelse og istandsættelse. Hvis du misligholder lejemålet, f.eks. ryger indenfor på trods af forbud, laver en vandskade på gulvet eller ødelægger et vindue, så er du erstatningsansvarlig. Dette høre ikke under istandsættelse, men i stedet udbedring af skader.

Den indvendige vedligeholdelsespligt:

Udgangspunktet i dansk ret er, at udlejer har vedligeholdelsespligten for hele lejemålet. Den indvendige vedligeholdelsespligt ses i praksis typisk hos lejer. Dette skal fremgå af lejeaftalen, ellers ligger vedligeholdelsespligten forsat hos udlejer. 

Depositum bliver ofte brugt på istandsættelse i forbindelse med lejers indvendige vedligeholdelsespligt. Hvis lejer ikke har den indvendige vedligeholdelsespligt, så kan udlejer ikke bruge depositum på istandsættelse af lejemålet. Den indvendige vedligeholdelsespligt angår efter loven hvidtning, maling, tapetsering og lakering af gulve.

Bliv juridisk sikret i dit lejeforhold fra 49 kroner.

Er du bange for at blive opsagt/ophævet eller du allerede blevet det?

I DIGURA kan du blive medlem af vores medlemsklub, hvor du kan få hjælp til din situation og opnå tryghed og opbakning fra 49 kroner om måneden.

Fordele ved medlemskab

 • Juridisk rådgivning
 • Hjælp til opsigelse og ophævelse
 • Løbende tjek af din lejekontrakt
 • Løbende tjek af din husleje
 • Og meget mere..

Den udvendige vedligeholdelsespligt:

Udgangspunktet er identisk med ovenstående, dog med modifikation i, hvordan det håndteres i praksis. Ved lejemål i lejlighed ses det i praksis oftest, at udlejer har den udvendige vedligeholdelsespligt. Ved lejemål i hus eller lignende, der eventuelt har et udeareal, ses det i praksis ofte, at udlejer har overdraget den udvendige vedligeholdelsespligt delvis til lejer.

Vil du vide mere om vedligeholdelsespligten? Så læs vores artikel ”Vedligeholdelse – alt du skal vide som lejer” der guider dig igennem.

Hvis du befinder dig i en fraflytning og er i tvivl om hvad du skal foretage dig, er det altid en god idé at opsøge juridisk rådgivning, da du her vil få hjælp til at takle denne situation.

Læs også: Må du opsige et lejemål pr. mail eller sms?

Lejers rettigheder ved fraflytning

Hvis din udlejer udlejer mere end ét lejemål, er de forpligtet til at holde et flyttesyn og lave en fraflytningsrapport. Det er den der afgør, hvad du skal istandsætte, samt hvad udlejer kan kræve penge for. Hvis din udlejer kun udlejer et lejemål, så skal de blot fremsætte istandsættelseskrav. I princippet vil du ikke hæfte for den istandsættelse, som ikke fremgår af fraflytningsrapporten eller istandsættelseskravene.

Pro tip

Underskriv aldrig en fraflytningsrapport du er uenig i, da den giver udlejer krav imod dig. Udlejer kan ikke tvinge dig til at skrive under på fraflytningsrapporten.

Er du i tvivl om hvad du skal gøre, hvis du er uenig med fraflytningsrapporten? Så tag kontakt til en rådgiver og få juridisk rådgivning til problemstillingerne ved fraflytningsrapporten. Du vil her få hjælp til diverse problemstillinger og spørgsmål i forbindelse hermed.

Læs mere og fraflytningssyn og fraflytningsrapport her.

Hvis du betaler a conto

En a conto-betaling er en forudbetaling for dit forbrug i dit lejemål. Det er et fast beløb der betales, hvor der ved fraflytning eller regnskabsårets afslutning vil blive lavet opgørelse herom. Dette vil sige, at du forudbetaler et estimeret beløb, der skal dække dit a conto-forbrug. Kort fortalt, så betaler du det, der ud fra gennemsnittet forventes at værende det endelige forbrug og betaling. 

Hvis du fraflytter din lejlighed midt i regnskabsåret, hvilke normalt er tilfældet, så kan din udlejer tilbageholde en del af dit depositum til fremtidig forbrugsafregning. Hvis du har forbrugt mere end hvad dine a conto indbetalingerne dækker, så kan udlejer betale denne efterregning med det tilbageholdte beløb. På denne måde sikre de sig, at du ikke løber fra din regning. Hvis der ingen efterregning er, så får du pengene retur.

Det er vigtigt, at udlejer også udlevere forbrugsregnskabet for denne periode, selvom du er fraflyttet.

Emnet a conto-betaling kan være meget indviklet, derfor anbefaler vi, at du søger juridisk rådgivning til disse problemer.

Læs også: A conto (aconto); Alt du skal vide som lejer

Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt

Emnet med fraflytning kan være meget kompliceret som lejer. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du tager fat i os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.  

Det kan både være omkring fraflytningsopgørelse, men det kan også være alt fra fraflytningssynet til den økonomiske rapport. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde. Det er ofte rigtig mange penge, du som lejer går glip af, alt fra nogle tusind kroner til 30-40.000 kroner. Tænk hvad du ellers kunne bruge disse penge til? 

Lad os hjælpe dig

Ved DIGURA kan du altid få fat på os, du har din egen sagsbehandler og bedst af alt: Du betaler kun, hvis vi vinder din sag. Det er derfor risikofrit for dig, at vi hjælper dig. 

Vi har opnået et fordelsagtig resultat for lejere i over 90 % af alle sager, som vi har haft behandlet. Vi har 9,4 i score på Trustpilot, 5 stjerner på Facebook og vi har hjulpet mere end 5000 lejere. Og vi vil rigtig gerne hjælpe dig også. 

Er du i tvivl om noget i artiklen, så sidder vores team klar til at hjælpe dig i chatten. Den kan du finde nederst i højre hjørne.  

Hvis du har brug for juridisk hjælp, så kan du får testet din sag nedenfor. Det er gratis og vores dygtige juridiske team vil lave en uforpligtende vurdering af sagen.  

Vil du have testet din sag gratis?

Det tager kun 5 minutter at indgive sagen og herefter vurderer vi din problemstilling
med udgangspunkt i 4.500 afgørelser og gældende lov. Du har endda svar samme dag.

DEL INDLÆGGET

Del på facebook
Del på google
Del på linkedin
Del på print
Del på email