|
Mange lejere oplever, at deres lejemål er mindre end det, der fremgår af deres lejekontrakt. Man kan derfor tjekke, om lejekontrakten stemmer overens med oplysningerne fra BBR. Men hvad så hvis de ikke stemmer overens – hvad gør man så? Har det betydning for lejeforholdet og huslejen? Få svaret her!
Hvad er BBR?
BBR er en forkortelse for Bygnings- og Boligregisteret. BBR er et offentligt register, hvori der findes størrelsen på danske ejendomme. Størrelserne er oplyst af ejendomsejeren. Det er derfor ikke sikkert, at tallet er helt præcist. Det er dog ejerens pligt at oplyse den korrekte størrelse af lejemålet, og derfor må det angstes, at det, der fremgår af BBR, er korrekt. Det er specielt vigtigt når huslejen skal fastsættes eller ejendommen skal sælges. Hvis ikke kvadratmeterantallet er rigtigt, kan det give anledning til nedslag i huslejen eller salgsprisen.
Læs også: Klag over huslejen
Fastsættelse af husleje
Når man skal vurdere lejemålets husleje, gør man det ofte ved at sammenligne med lignende lejemål i samme område. For at kunne lave en sammenligning, opgøres huslejen i en årlig kvadratmeterpris. Hvis der eksempelvis er skrevet 10 kvadratmeter for meget i lejekontrakten, har det altså stor betydning for huslejen. Det er derfor vigtigt at tjekke, at lejemålets størrelse er det samme i BBR og lejekontrakten.
Eksempel: Hvis den normale husleje for dit område er på 1.400,00 kr./år pr. kvm. og der i din lejekontrakt står, at dit lejemål er 89 kvm, vil din månedlige husleje være på 10.383,33 kr. pr. md. Hvis det så viser sig, at dit lejemål kun er 75 kvm, vil din månedlige husleje være 8.750,00 kr. pr. md. Du står derfor til at spare 1.633,33 hver måned.
Det skal dog nævnes, at der er flere forskellige regler og parametre, der spiller ind i forhold til fastsættelse af husleje.
Læs også: Hvordan udregnes huslejen?
Bliv juridisk sikret i dit lejeforhold fra 79 kroner.
Er du bange for at blive snydt i dit lejeforhold eller er du allerede blevet det?
I DIGURA kan du blive medlem af vores medlemsklub, hvor du kan få hjælp til din situation og opnå tryghed og opbakning fra 79 kroner om måneden.
- Juridisk rådgivning
- Hjælp til opsigelse og ophævelse
- Løbende tjek af din lejekontrakt
- Løbende tjek af din husleje
- Og meget mere..
Hvad må medregnes i lejemålets areal?
Lejemålets størrelse, der fremgår i BBR, er bruttoarealet opgjort ud til de ydre vægge. Derfor er det som udgangspunkt gulvets størrelse ud til ydervæggene, der betegnes som lejemålets areal. For delevægge regnes der ind til midten af væggen.
Fællesarealer
Arealet for alle adgangsarealer som eksempelvis trapper fordeles ud på alle lejemål på samme etage. Det betyder, at hvis der er tre lejemål på én etage, fordeles arealet af trappen og gangen ud på de tre lejemål.
Medregnet i dit lejemåls størrelse er derfor arealet af gulvet i lejligheden, arealet af ydervæggene, halvdelen af skillevæggene og din andel af fællesarealerne.
Eksempel: Du har en lejlighed på 45 kvm, som ligger på en etage med to andre lejemål. Af fællesarealer har I en gang på 15 kvm, som I alle tre deler. Arealet af dit lejemål vil derfor være 50 kvm i både din lejekontrakt og i BBR.
Åbne arealer med altan eller terrasse
Arealer af åbne terrasser og altaner medregnes ikke i lejemålets størrelse. Det skal dog nævnes, at selvom en altan eller terrasse ikke medtages i BBR størrelsen på lejemålet, vil det trække op i huslejen. En vurdering af husleje kan derfor ikke kun laves på baggrund af lejemålets størrelse.
Taglejligheder
Hvis man bor i en taglejlighed, udregnes størrelsen af lejemålet lidt anderledes. For at udregne størrelsen, skal man i taglejligheder måle arealet i et vandret plan i 1,5 meters højde ud til taget. Det betyder, at alt gulv under en skråvæg, som er under 1,5 meter i højden, ikke medtages i lejemålets størrelse. Det betyder altså, at lejemål med skråvægge kan have et lige så stort gulv areal som underboen, men et lavere antal kvm på lejekontrakten.
Hvorfor skal man vælge DIGURA?
Vi hjælper hundredvis af lejere hver måned, både via vores medlemsløsning og vores sagsbehandling. Når vi fører sagerne, så har vi opnået en gevinst for lejeren i over 90 % af tilfældene. Vi er her for at hjælpe dig, som potentielt bliver snydt af din udlejer og som faktisk gerne vil beholde dine egne penge.
- Gratis vurdering af sagen
- Risikofrit og uden besvær
- No Cure No Pay
Kend størrelsen på dit lejemål
Som det fremgår af denne artikel, er det afgørende at kende dit lejemåls størrelse, så du er sikker på at betale den rigtige husleje. Er du stadig i tvivl? Få tjekket din husleje gratis lige her.
Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt
Emnet med dit lejemåls størrelse og BBR kan være meget kompliceret som lejer. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du tager fat i os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.
Det kan både være dit lejemåls størrelse BBR, som i dette tilfælde, men det kan også være alt fra fraflytningssynet til den økonomiske rapport. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde. Det er ofte rigtig mange penge, du som lejer går glip af, alt fra nogle tusind kroner til 30-40.000 kroner. Tænk hvad du ellers kunne bruge disse penge til?
Lad os hjælpe dig
Ved DIGURA kan du altid få fat på os, du har din egen sagsbehandler og bedst af alt: Du betaler kun, hvis vi vinder din sag. Det er derfor risikofrit for dig, at vi hjælper dig.
Vi har opnået et fordelsagtig resultat for lejere i over 90 % af alle sager, som vi har haft behandlet. Vi har 9,4 i score på Trustpilot, 5 stjerner på Facebook og vi har hjulpet mere end 5000 lejere. Og vi vil rigtig gerne hjælpe dig også.
Er du i tvivl om noget i artiklen, så sidder vores team klar til at hjælpe dig i chatten. Den kan du finde nederst i højre hjørne.
Hvis du har brug for juridisk hjælp, så kan du får testet din sag nedenfor. Det er gratis og vores dygtige juridiske team vil lave en uforpligtende vurdering af sagen.