Mit toilet er stoppet – hvad gør jeg?

Mit toilet er stoppet – hvad gør jeg?

Picture of Luna Bock

Luna Bock

Senior Legal Advisor
For de fleste lejere vil et stoppet toilet udgøre et ubrugeligt lejemål og som ikke kan afhjælpes hurtigt nok. Dels kan indholdet i toilettet efter det sidste toiletbesøg ikke komme ud, og dels kan ingen efterfølgende i hustanden bruge toilettet. Denne frustrerende situation kan dog blive forværret såfremt lejer og udlejer ikke kan komme til enighed om hvem der bærer skylden for det stoppede toilet – hertil hvem der bærer omkostningerne. Hvad kan du gøre som lejer når toilettet er stoppet? Denne artikel vil gøre dig klogere på hvordan lejers retstilling er i en række situationer når toilettet er stoppet og ikke mindst hvordan man bedst muligt kan undgå dette sker.

Årsager til et stoppet toilet

Der kan være mange årsager til et stoppet toilet. Det er dog vigtigt at holde sig for øje, at de typiske årsager til at toiletafløbet stopper til er menneskeskabte. Dette kan eksempelvis være overdrevent brug af toiletpapir, hår, hygiejnebind og vatrondeller som bliver trukket ud i toilettet.

Som en god huskeregel kan man sige, at et toilet er udelukkende tiltænkt urin, afføring og toiletpapir – Intet andet.

Det er derfor meget vigtigt som lejer at være opmærksom på, at såfremt det stoppede toiletafløb skyldes forkert brug og manglende løbende vedligeholdelse af et velfungerende afløb vil dette kunne udgøre misligholdelse fra lejers side hvorfor du som lejer som udgangspunkt vil kunne pålægges at bære omkostningerne for udbedring.

Tip
Den gode nyhed er, at et stoppet toilet ofte kan forhindres og afhjælpes hurtigt og effektivt af lejer. Ved blot en hurtig søgning på Google, vil man kunne finde gode tips og tricks til vedligeholdelse af et toilet uden brug af afløbsrens eller andre problematiske kemikalier.

Såfremt toilettet hurtigt og nemt kan afhjælpes af lejer, vil dette som udgangspunkt ikke udgøre en mangel. Der kan dog også være tale om tilfælde, hvori toilettet ikke kan afhjælpes uden professional hjælp. Dette vil ofte betyde en dyr regning som enten lejer eller udlejer skal betale. Dette vil være en vurdering som afgøres ud fra lejekontrakten, herunder lejers vedligeholdelsespligt og ikke mindst årsagen til det stoppede toilet.

Læs også: Hvordan tager du en dialog med udlejer om mangler?

Bliv juridisk sikret i dit lejeforhold fra 79 kroner

Er du bange for at blive snydt i dit lejeforhold eller er du allerede blevet det?

I DIGURA kan du blive medlem af vores medlemsklub, hvor du kan få hjælp til din situation og opnå tryghed og opbakning fra 79 kroner om måneden.

Hvad siger lejeloven om ”et stoppet toilet”?

Det er vigtigt at holde sig for øje, at den eneste vedligeholdelsespligt, man som lejer er tildelt direkte gennem lejeloven, er vedligeholdelse og fornøden fornyelse af lås og nøgler. Lejelovens regler om vedligeholdelsespligt anvendes dog kun i det tilfælde, hvis andet ikke er aftalt i lejekontrakten. 

Det ses dog i rigtig mange lejekontrakter, at lejer løbende skal vedligeholde toiletafløbet og dertil er det almindeligt antaget, at korrekt brug af et toilet udgør både løbende vedligeholdelse samt det der trækkes ud, er forbundet med et almindeligt toiletbesøg.  Af denne grund vil manglende korrekt brug, og som fører til et stoppet afløb som ikke kan afhjælpes uden professional hjælp, udgøre en misligholdelse fra lejers side og som vil betyde, at lejer skal stå for udbedringsomkostningerne.  Det er derfor vigtigt at tjekke, hvad der præcist fremgår af lejekontrakten, så du ved, om det er dig eller udlejer, der har ansvaret for vedligeholdelse og i givet fald i hvilken specifik situation.

 

”Som lejer, giver dette som udgangspunkt dig ret til at kræve udbedring af udlejer.”

Stoppet toilet skyldes udlejer

Selvom de fleste årsager til et stoppet toilet skyldes lejer, kan der også være tilfælde hvori toilettet er stoppet på grund af forhold fra udlejers side.

Dette kan eksempelvis være det tilfælde hvori udlejer ikke har skiftet vandrør med tiden som de slides. Der kan naturligvis også være tale om dårligt håndværk. Som lejer, giver dette som udgangspunkt dig ret til at kræve udbedring af udlejer. Desværre oplever vi flere udlejere, som henviser til en eventuel lejekontrakt hvori der fremgår, at du som lejer skal stå for vedligeholdelse af toilettet. Dette vil dog ikke være rimeligt i overstående tilfælde, da manglen skyldes udlejers manglende vedligeholdelse eller dårligt udført håndværk og hertil vil det ofte være en mangel som forelå før lejers indflytningstidspunkt. Der vil dog altid være tale om en konkret vurdering.

Såfremt din udlejer ikke vil udbedre toilettet, kan du som lejer indbringe sagen for Huslejenævnet. Hos DIGURA har vi stor erfaring og succes i at kontakte udlejer og pålægge udbedring af mangler og såfremt dette afvises, kan vi endvidere tilbyde at føre sagen ved Huslejenævnet.

 

Få juridisk hjælp af DIGURA

Et stoppet toilet kan være meget kompliceret. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du tager fat i os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.  

Vi oplever at i lejeforhold hvoraf der fremgår et stoppet toilet som skyldes dårligt håndværk eller af anden årsag er mangelfuldt, vil dette ofte ikke være den eneste mangel i lejemålet som udlejer bør pålægges at udbedre. Såfremt dette er tilfældet, anbefaler vi, at du kontakter os hurtigst muligt for en grundig gennemgang og rådgivning af din sag.

Del indlægget​

Vil du have vurderet din sag gratis?

Det tager kun 2 minutter at indgive sagen og herefter vurderer vi din problemstilling
helt gratis. Du har endda svar inden 24 timer!

Gør som
+6000 andre​

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de bedste tips og tricks direkte i indbakken

Det Store Fællesskab for Lejere