Betaler du for meget i husleje?​

DIGURAs artikel om at betale for meget i husleje i ens lejemål

Betaler du for meget i husleje? Det kan være svært at svare på i en jungle af forskellige og kompliceret regelsæt. Vi vil i denne artikel guide dig igennem hvordan du finder ud af, om din husleje er for høj, og hvordan du får den sat ned. 

Hvornår har du krav på at få nedsat din husleje?​

Det siger måske sig selv, men betaler du for meget i husleje, har du krav på at få nedsat denne. Mere kompliceret er det at finde ud af, om du betaler for meget i husleje. Reglerne herfor har en forholdsvis tæt sammenhæng med reglerne om, hvorledes huslejen skal fastsættes. 

Huslejen kan fastsættes på flere forskellige måder.

Omkostningsbestemt husleje
Ved omkostningsbestemt husleje fastsættes lejen ud fra udlejers driftsudgifter og et rimeligt tillæg (udlejers fortjeneste).

Hvis huslejen overstiger driftsudgifterne og det rimelige tillæg, vil huslejen kunne anfægtes for at være for høj. Dette kan være tilfældet, hvis udlejer kræver et for stort tillæg. Dette er nemlig begrænset i boligreguleringsloven. Boligreguleringsloven bestemmer også hvilke udgifter, der kan indgå i udlejers budget for driftsudgifterne for ejendommen. Hvis udlejer medtager udgifter, der ikke kan medtages, vil huslejen også af denne grund kunne anfægtes for at være for høj.

 

Er du nervøs for, at din husleje er for høj?

Flere end 100.000 danskere betaler for meget i husleje. Måske er du en af dem?

I DIGURA kan du få et gratis tjek, hvor både vores software og en af vores dygtige juridiske rådgivere kigger på din husleje gratis.

Hvis lejemålet er gennemgribende renoveret, vil huslejen endvidere være begrænset af reglerne om det lejedes værdi. Dette princip vil blive beskrevet nedenunder. Det betyder rent praktisk, at huslejen stadigvæk fastsættes ud fra udlejers driftsudgifter og et rimeligt tillæg – men at huslejen ikke må overstige det lejedes værdi. Hvis udlejers driftsudgifter overstiger det lejedes værdi, må udlejer altså i princippet ikke kræve husleje til at få dækket alle sine driftsudgifter.

Læs også: Udlejers adgang til at hæve huslejen

Det lejedes værdi
Fastsættes din leje efter reglerne i lejelovgivningen om ”det lejedes værdi”, fastsættes den ved en sammenligning af huslejeniveauet i sammenlignelige lejemål under hensyn til beliggenhed, art, størrelse, kvalitet, udstyr og vedligeholdelsestilstand. Hvis huslejeniveauet i dit lejemål vurderes væsentligt at overstige lejeniveauet i sammenligningslejemålene, vil din husleje kunne anfægtes for at være for høj. Imidlertid vil du som tommelfingerregel først have krav på at få nedsat din husleje, hvis huslejen overstiger det generelle huslejeniveau for lignende lejemål i området med 10-15 %.

Læs også: Hvordan udregnes husleje

Hvad er DIGURA?

Vi er her for at hjælpe de lejere, som ikke har tid, er usikre på deres rettigheder eller ikke ved, hvordan deres sag skal håndteres. Vi vil gøre det trygt at være lejer. Vi er modsætningen til lejerforeninger, som har påtvungne kontigentbetalinger og dyre advokater, som man ikke kan få fat på. Vi er DIGURA. 

  • Gratis vurdering af sagen
  • Risikofrit og uden besvær
  • No Cure No Pay

Undtagelser

Reglerne om fastsættelse af huslejen er som udgangspunkt ufravigelige. En aftale, der stiller lejer dårligere end efter lejelovens regler, vil således være ugyldig.

Ved indgåelse af lejeaftale af et lejemål i en større ejendom til beboelse (minimum 7 lejemål), der er opført efter 31.12.1991, og tagetager der først er anvendt til eller registreret som beboelse efter 01.09.2002 (og et par andre tilfælde), kan reglerne vedrørende fastsættelse af husleje i lejeloven og boligreguleringsloven dog fraviges i lejekontraktens § 11. 

Huslejen er herefter kun begrænset af aftalelovens regler om urimelige aftaler.

Læs også: Udfyldelse af en lejekontrakt: Sådan gøres det

Efter 12 måneder af lejeperioden

Hvis du efter 12 måneder af din lejeperiode får mistanke om, at du betaler for meget i husleje, kan du kun i meget særlige tilfælde få huslejen nedsat med tilbagevirkende kraft. Som altovervejende hovedregel kan du kun få huslejen nedsat fremadrettet.

Inden for de første 12 måneder af lejeperioden

Hvis du inden for de første 12 måneder af din lejeperiode finder ud af, at din husleje er for høj, kan du få huslejen nedsat med tilbagevirkende kraft. Hvis du tidligt i dit lejeforhold får mistanke om, at du betaler for meget i husleje, bør du altså skynde dig at få dette afklaret.

Er du nervøs for, at din husleje er for høj?

Flere end 100.000 danskere betaler for meget i husleje. Måske er du en af dem?

I DIGURA kan du få et gratis tjek, hvor både vores software og en af vores dygtige juridiske rådgivere kigger på din husleje gratis.

Hvordan får jeg nedsat min husleje?​

Det er selvfølgelig altid et godt udgangspunkt at snakke med udlejer om problematikken. Udlejer er dog af økonomiske grunde sjældent interesseret i at nedsætte huslejen.

Både huslejenævnet og boligretten er dog kompetente til at træffe afgørelse vedrørende huslejens størrelse. For at få huslejen nedsat, kræves det altså at huslejen anfægtes, hvorefter der skal oprettes og køres en sag ved huslejenævnet.

Læs mere om hvordan en sag fungerer i huslejenævnet her.

Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt

Emnet med husleje kan være meget kompliceret som lejer. Det kan både være omkring selve huslejen, som i dette tilfælde, men det kan også være alt fra huslejestigninger til ulovlige tillægsgebyrer. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde.

Lad os hjælpe dig

DIGURA er meget anderledes end de danske lejerforeninger, som man har kendskab til som lejer. De har ofte kun en åbningsdag om ugen, du kan ikke komme igennem på deres telefon og det er ikke sikkert de vil hjælpe dig, når det kommer til stykket. Selvom du endda har betalt dertil i mange år. 

Ved DIGURA kan du altid få fat på os, du har din egen sagsbehandler og bedst af alt: Du betaler kun, hvis vi vinder din sag. Det er derfor risikofrit for dig, at vi hjælper dig. 

Er du i tvivl om noget i artiklen, så sidder vores team klar til at hjælpe dig i chatten. Den kan du finde nederst i højre hjørne.  Vi kan godt forstå, hvis du synes, det kan være noget kompliceret stof at forstå og derfor har vi gjort det bedste for at hjælpe dig med artiklen. 

Hvis du har brug for juridisk hjælp, så kan du får testet din sag nedenfor. Det er gratis og vores dygtige juridiske team vil lave en uforpligtende vurdering af sagen.  

Vil du have testet din sag gratis?

Det tager kun 5 minutter at indgive sagen og herefter vurderer vi din problemstilling
med udgangspunkt i 4.500 afgørelser og gældende lov. Du har endda svar samme dag.

DEL INDLÆGGET

Del på facebook
Del på google
Del på linkedin
Del på print
Del på email
Luk menu
×
×

Kurv

Kurv

Vil du ikke gerne undgå at blive snydt eller få kompensation som du er berettiget til?

Gør ligesom 1000 andre lejere og tilmeld dig vores nyhedsbrev – Det kan potentielt spare dig for mange tusinde af kroner. Vi vil give dig gratis råd omkring indflytning, mens du bor til leje og ved din fraflytning.

new-element.svg

Vi anvender cookies for at sikre, at vi giver dig den bedst mulige oplevelse på vores website. Hvis du fortsætter med at bruge dette site, vil vi antage, at du er indforstået med dette.