Lejemålet er ikke klar til indflytning: Hvad gør jeg?

Lejemålet er ikke klar til indflytning: Hvad gør jeg?

Picture of Katrine Jensen

Katrine Jensen

Legal Advisor

Du står klar med flyttebilen og flyttekasserne. Du er klar til at flytte ind i dit nye hjem. Når du ankommer til lejemålet, er det ikke klar til indflytning. Hvad gør man så som lejer? Læs mere om det her. 

Hvad siger loven?

Det fremgår af lejeloven, at på tidspunktet for lejeforholdets begyndelse (overtagelsestidspunktet) skal lejemålet være rengjort, ruderne skal være hele og alle udvendige døre skal være forsynet med brugelige låse med dertil tilhørende nøgler.

Der er tale om indflytning, når det er datoen for din overtagelse og du har modtaget nøglerne. 

Hvorfor skal man vælge DIGURA?

Vi hjælper hundredvis af lejere hver måned, både via vores medlemsløsning og vores sagsbehandling. Når vi fører sagerne, så har vi opnået en gevinst for lejeren i over 90 % af tilfældene. Vi er her for at hjælpe dig, som potentielt bliver snydt af din udlejer og som faktisk gerne vil beholde dine egne penge.

Skal jeg vente med at flytte ind?

Kort sagt, så er valget dit – kan du leve med tilstanden, eller selv gøre noget ved det? Om du skal vente med at flytte ind er afhængig af karakteren på det, som ikke er klar ved indflytning. Der er stor forskel på, om der mangler at blive fjernet et bræt fra gulvet, eller der ligger en væltet væg i stuen. Det er derfor en vurdering af omfanget af ”ikke klar” der skal afgøre dette. Dette kan være svært, da retspraksis viser forskellige hensyn alt efter, hvilken problematik der er gældende.

Læs også vores artikel om: Bliv indflytningsklar til dit nye lejemål

Du kan få afslag i huslejen

Hvis du ikke kan flytte ind i dit lejemål, så er din brugsret til lejemålet forringet. Dette vil sige, at du ikke kan bruge lejemålet i denne periode. Det fremgår af loven, at hvis din brugsret er forringet, så kan du kræve forholdsmæssigt afslag i huslejen, fordi du betaler for en ydelse, men når du ikke kan bebo lejemålet, så får du ikke denne ydelse. Du kan derfor få nedslag i prisen. Det vil sige, at du skal have et forholdsmæssigt afslag i huslejen, indtil din udlejer kan leverer det aftalte: dit nye hjem klar til indflytning.

Hvilke situationer kan forekomme?

Der er som nævnt mange faktorer der kan udgøre, at dit lejemål ikke er klar til, at du kan flytte ind i dit nye hjem. Situationerne er forskellige fra tilfælde til tilfælde. Gennem undersøgelse af vores lejere, er der en række typeeksempler der går igen.

Nedenfor er der opstillet en række typeeksempler udarbejdet ud fra vores lejere: 

  • Tidligere lejere er ikke fraflyttet
  • Ikke rengjort
  • Malerarbejde er ikke færdiggjort
  • Hårde hvidevare har mangler eller eksisterer ikke

Læs også: Hvornår kan jeg få afslag i huslejen?

Gør ligesom 6000 andre lejere
og tilmeld dig vores nyhedsbrev

Det kan potentielt spare dig for mange tusinde af kroner.
Vi vil give dig gratis råd omkring indflytning, mens du bor til leje og ved din fraflytning.

Tidligere lejere er ikke fraflyttet

Lejeloven fastlægger, at hvis den tidligere lejer ikke er fraflyttet lejemålet ved din indflytning, så kan du kræve forholdsmæssigt afslag i huslejen, indtil du kan bruge lejemålet. Dertil er det udlejers ansvar at sørge for, at det sker uden unødigt ophold. Hvis udlejer ikke gør det, så kan du ophæve lejeaftale og der kan forekomme erstatning.

Ikke rengjort ved indflytning

Når du som lejer flytter ind i et lejemål, der ikke er rengjort, skal du rette henvendelse til udlejer. Din udlejer kan efter din henvendelse udbedre det. Det vil dog forskyde din indflytningsdato.

Mangel på sædvanlig rengøring vil ikke nedsætte din brugsværdi af lejemålet i en sådan grad, at du som lejer kan kræve forholdsmæssigt afslag i huslejen eller erstatning. Når den manglende rengøring er af sædvanlig karakter, vil lejer selv skulle rengøre lejemålet.

Malerarbejde er ikke færdiggjort

Håndværkerarbejde kan være mange ting. Det typiske tilfælde ved indflytning er, at lejemålet ikke er malet færdigt ved indflytningsdatoen. Reglerne siger, at lejemålet ikke er i stand som lovet, og din brugsret er forringet, og derfor kan du som nævnt ovenfor kræve forholdsmæssigt afslag i huslejen, indtil du kan bruge lejemålet på de aftale betingelser.

Hårde hvidevarer har mangler eller eksisterer ikke

Består lejemålet af mangler, som for eksempel at den ene kogeplade på komfuret ikke kan tænde, er din udlejer forpligtet til at udbedre det. Reglerne for mangler siger kort fortalt, at udlejer skal udbedre manglen straks efter påkrav. Det vil sige, at udlejer skal udbedre denne mangel, kort efter han er blevet bekendt med den.

Udbedrer din udlejer ikke manglen, og består problemet stadig? Så kontakt os hos DIGURA, så vil vi hjælpe dig med rådgivning til hvordan du håndterer  problemstillingen bedst.

Bliv juridisk sikret i dit lejeforhold fra 79 kroner.

Er du bange for at blive snydt i dit lejeforhold eller er du allerede blevet det?

I DIGURA kan du blive medlem af vores medlemsklub, hvor du kan få hjælp til din situation og opnå tryghed og opbakning fra 79 kroner om måneden.

Hvad kan jeg kræve af udlejer?

Hvis du befinder dig i et lejeforhold, hvor der defineres en mangel, så kan du som lejer hæve lejeaftalen, hvis manglen anses for væsentlig eller udlejer har handlet svigagtigt.

Du kan som lejer kræve erstatning, hvis dit nye hjem savner egenskaber som anses for tilsikrede. Det vil sige, hvis lejemålet ikke lever op til det, som aftalen er indgået på baggrund af. Som eksempel kan nævnes, at du der er aftalt et ny-renoveret lejemål, men du i stedet får en lejlighed, der sidst er renoveret i 1970. Du kan også være erstatningsberettiget, hvis du lider skade som følge af, at din udlejer forsømmer sin pligt, eller din brugsret af dit nye hjem hindres som følge af din udlejers manglende handling. Endvidere vil du kunne kræve erstatning, hvis din udlejer har handlet svigagtigt.

Læs også: Kan man kræve CPR-registrering på adressen i ens lejeforhold?

Kan jeg springe fra?

Når en lejekontrakt er underskrevet, så er der indgået en gyldig aftale. For at den kan opsiges eller hæves, skal der være hjemmel i loven til det. Lejeloven foreskriver, at hvis lejemålet ikke er fuldført ved lejeaftalens indgåelse, og der ikke er fastsat et overtagelsestidspunkt, så kan du som lejer hæve aftalen.

Det afhænger derfor af din konkrete sag, om du som lejer kan springe fra og blive stillet som om lejeaftalen aldrig var indgået.

Står du i en situation, hvor du gerne vil springe fra, så tag kontakt til en juridisk rådgiver, så du ikke ender i en situation, hvor udlejer ender med at have et krav i mod dig. 

Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt

Emnet med at lejemålet ikke er klar til indflytning kan være meget kompliceret som lejer. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du tager fat i os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.  

Det kan både være omkring at lejemålet ikke er klar til indflytning, som i dette tilfælde, men det kan også være alt fra fraflytningssynet til den økonomiske rapport. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde. Det er ofte rigtig mange penge, du som lejer går glip af, alt fra nogle tusind kroner til 30-40.000 kroner. Tænk hvad du ellers kunne bruge disse penge til? 

Lad os hjælpe dig

Ved DIGURA kan du altid få fat på os, du har din egen sagsbehandler og bedst af alt: Du betaler kun, hvis vi vinder din sag. Det er derfor risikofrit for dig, at vi hjælper dig. 

Vi har opnået et fordelsagtig resultat for lejere i over 90 % af alle sager, som vi har haft behandlet. Vi har 9,4 i score på Trustpilot, 5 stjerner på Facebook og vi har hjulpet mere end 5000 lejere. Og vi vil rigtig gerne hjælpe dig også. 

Er du i tvivl om noget i artiklen, så sidder vores team klar til at hjælpe dig i chatten. Den kan du finde nederst i højre hjørne.  

Hvis du har brug for juridisk hjælp, så kan du får testet din sag nedenfor. Det er gratis og vores dygtige juridiske team vil lave en uforpligtende vurdering af sagen.  

Del indlægget​

Vil du have vurderet din sag gratis?

Det tager kun 2 minutter at indgive sagen og herefter vurderer vi din problemstilling
helt gratis. Du har endda svar inden 24 timer!

Gør som
+6000 andre​

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de bedste tips og tricks direkte i indbakken

Det Store Fællesskab for Lejere