Lejemålet er ikke klar ved indflytning – Hvad gør jeg?

Lejer smidt ud af udlejer

Du står klar med flyttebilen og flyttekasserne. Du er klar til at flytte ind i dit nye hjem. Når du ankommer til lejemålet, er dette ikke klar til indflytning. Hvad gør man så som lejer? Læs mere om det her. 

Hvad siger loven?

Det fremgår af lejeloven, at på tidspunktet for lejeforholdets begyndelse (overtagelsestidspunktet) skal lejemålet være rengjort, ruderne skal være hele og alle udvendige døre skal være forsynet med brugelige låse med dertil tilhørende nøgler.

Der er tale om indflytning, når det er datoen for din overtagelse og du har modtaget nøglerne. 

Hvorfor skal man vælge DIGURA?

Vi hjælper hundredvis af lejere hver måned, både via vores medlemsløsning og vores sagsbehandling. Når vi fører sagerne, så har vi opnået en gevinst for lejeren i over 90 % af tilfældene. Vi er her for at hjælpe dig, som potentielt bliver snydt af din udlejer og som faktisk gerne vil beholde dine egne penge. 

Skal jeg vente med at flytte ind?

Kort sagt, så er valget dit – kan du leve med tilstanden, eller selv gøre noget ved det? Om du skal vente med at flytte ind er afhængig af karakteren på det, som ikke er klar ved indflytning. Der er stor forskel på, om der mangler at blive fjernet et bræt fra gulvet, eller der ligger en væltet væg i stuen. Det er derfor en vurdering af omfanget af ”ikke klar” der skal afgøre dette. Dette kan være svært, da retspraksis viser forskellige hensyn alt efter, hvilken problematik der gøres gældende.

Læs også vores artikel om: Bliv indflytningsklar til dit nye lejemål

Du kan få afslag i huslejen

Hvis du ikke kan flytte ind i dit lejemål, så er din brugsret til lejemålet forringet. Dette vil sige, at du ikke kan bruge lejemålet i denne periode. Det fremgår af loven, at hvis din brugsret er forringet, så kan du kræve forholdsmæssigt afslag i huslejen. Hvorfor kan jeg det? Det kan du fordi, at du betaler for en ydelse, men når du ikke kan bebo lejemålet, så får du ikke denne ydelse. Du kan derfor få ”nedslag i prisen”. Hvilket vil sige forholdsmæssigt afslag i huslejen, indtil din udlejer kan leverer det aftalte – Netop dit nye hjem klar til indflytning.

Hvilke situationer kan forekomme?

Der er som nævnt mange faktorer der kan udgøre, at dit lejemål ikke er klar til, at du kan flytte ind i dit nye hjem. Situationerne er forskellige fra tilfælde til tilfælde. Gennem undersøgelse af vores lejere, er der en række typeeksempler der går igen.

Nedenfor er der opstillet en række typeeksempler udarbejdet ud fra vores lejere: 

  • Tidligere lejere er ikke fraflyttet
  • Ikke rengjort
  • Malerarbejde er ikke færdiggjort
  • Hårde hvidevare har mangler eller eksisterer ikke

Læs også: Hvornår kan jeg få afslag i huslejen?

Gør ligesom 6000 andre lejere
og tilmeld dig vores nyhedsbrev

Det kan potentielt spare dig for mange tusinde af kroner.
Vi vil give dig gratis råd omkring indflytning, mens du bor til leje og ved din fraflytning.

Tidligere lejere er ikke fraflyttet

Lejeloven fastlægger, at hvis den tidligere lejer ikke er fraflyttet lejemålet ved din indflytning, så kan du kræve forholdsmæssigt afslag i huslejen, indtil du kan bruge lejemålet. Dertil er det udlejers ansvar at sørge for, at dette sker uden unødigt ophold. Hvis udlejer ikke gør dette, så kan du ophæve lejeaftale, samt der kan forekomme erstatning.

Ikke rengjort ved indflytning:

Når du som lejer flytter ind i et lejemål, der ikke er rengjort, skal du rette henvendelse til udlejer. Din udlejer kan efter din henvendelse udbedre dette. Dette vil dog forskyde din indflytningsdato.

Mangel på sædvanlig rengøring vil ikke nedsætte din brugsværdi af lejemålet i en sådanne grad, at du som lejer kan kræve forholdsmæssigt afslag i huslejen eller erstatning. Når den manglende rengøring er af sædvanlig karakter, vil lejer selv skulle rengøre lejemålet.

Malerarbejde er ikke færdiggjort

Håndværkerarbejder kan være mange ting. Det typiske typetilfælde ved indflytning er, at lejemålet ikke er malet færdig ved indflytningsdatoen. Reglerne herom siger, at lejemålet ikke er i stand som lovet, samt din brugsret er forringet, hvorfor du som nævnt ovenfor kan kræve forholdsmæssigt afslag i huslejen, indtil du kan bruge lejemålet på de aftale betingelser.

Hårde hvidevarer har mangler eller eksisterer ikke:

Består lejemålet af mangler, som for eksempel kan den ene kogeplade på komfuret ikke tænde, er din udlejer forpligtet til, at udbedre dette. Reglerne for mangler siger kort fortalt, at udlejer skal udbedre manglen straks efter påkrav. Dette vil sige, at udlejer skal udbedre denne mangel når du gør ham bekendt med manglen.

Udbedre din udlejer ikke manglen, og består problemet stadig? Så kontakt os hos DIGURA, så vil vi hjælpe dig med rådgivning til, hvordan du håndter denne problemstilling juridisk korrekt.

Bliv juridisk sikret i dit lejeforhold fra 49 kroner.

Er du bange for at blive snydt i dit lejeforhold eller er du allerede blevet det?

I DIGURA kan du blive medlem af vores medlemsklub, hvor du kan få hjælp til din situation og opnå tryghed og opbakning fra 49 kroner om måneden.

Fordele ved medlemskab

Hvad kan jeg kræve af udlejer?

Hvis du befinder dig i lejeforhold, hvor der defineres en mangel, så kan du som lejer hæve lejeaftalen, hvis manglen anses for væsentlig eller udlejer har handlet svigagtigt.

Hvad med erstatning? Du kan som lejer kræve erstatning, hvis dit nye hjem savner egenskaber som anses for tilsikrede. Dette vil sige, hvis lejemålet ikke lever op til dét, som aftalen er indgået på baggrund af. Som eksempel kan nævnes, at du der er aftalt et ny-renoveret lejemål, men du i stedet får en lejlighed, der sidst er renoveret i 1970. Du kan også være erstatningsberettiget, hvis du lider skade som følge af, at din udlejer forsømmer sin pligt, eller din brugsret af dit nye hjem hindres som følge af din udlejers manglende handling. Endvidere hvis din udlejer har handlet svigagtigt, vil du kunne kræve erstatning.

Læs også: Kan man kræve CPR-registrering på adressen i ens lejeforhold?

Kan jeg springe fra?

Når en lejekontrakt er underskrevet, så er der indgået en gyldig aftale. For at denne kan opsiges eller hæves, skal der være hjemmel i loven hertil. Dette vil sige, at du kan godt, hvis det står i loven du gerne må.

Lejeloven foreskriver, at hvis lejemålet ikke er fuldført ved lejeaftalens indgåelse, og der ikke er fastsat et overtagelsestidspunkt, så kan du som lejer hæve aftalen.

Det afhænger derfor af din konkrete sag og elementer heri, om hvorvidt du som lejer kan springe fra og blive stillet som om lejeaftalen aldrig var indgået.

Står du i en situation, hvor du gerne vil springe fra, så tag kontakt til en juridisk rådgiver, således du ikke ender i en situation, hvor udlejer ender med at have et krav i mod dig. 

Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt

Emnet med indflytning kan være meget kompliceret som lejer. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du tager fat i os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.  

Det kan både være omkring indflytning, som i dette tilfælde, men det kan også være alt fra fraflytningssynet til den økonomiske rapport. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde. Det er ofte rigtig mange penge, du som lejer går glip af, alt fra nogle tusind kroner til 30-40.000 kroner. Tænk hvad du ellers kunne bruge disse penge til? 

Lad os hjælpe dig

Ved DIGURA kan du altid få fat på os, du har din egen sagsbehandler og bedst af alt: Du betaler kun, hvis vi vinder din sag. Det er derfor risikofrit for dig, at vi hjælper dig. 

Vi har opnået et fordelsagtig resultat for lejere i over 90 % af alle sager, som vi har haft behandlet. Vi har 9,4 i score på Trustpilot, 5 stjerner på Facebook og vi har hjulpet mere end 5000 lejere. Og vi vil rigtig gerne hjælpe dig også. 

Er du i tvivl om noget i artiklen, så sidder vores team klar til at hjælpe dig i chatten. Den kan du finde nederst i højre hjørne.  

Hvis du har brug for juridisk hjælp, så kan du får testet din sag nedenfor. Det er gratis og vores dygtige juridiske team vil lave en uforpligtende vurdering af sagen.  

Vil du have testet din sag gratis?

Det tager kun 5 minutter at indgive sagen og herefter vurderer vi din problemstilling
med udgangspunkt i 4.500 afgørelser og gældende lov. Du har endda svar samme dag.

DEL INDLÆGGET

Del på facebook
Del på google
Del på linkedin
Del på print
Del på email