Bliv indflytningsklar til dit nye lejemål

DIGURAs 10 generelle råd til lejere

Der er flere ting du skal have styr på, når du flytter ind i et nyt lejemål. Nedenfor finder du vores guide til, hvordan du kan sikre dig, at alle forholdene i dit nye lejeforhold spiller perfekt fra start.

Oversigt

Vil du printe en nem oversigt ud til fejl- og mangelliste? Du kan hente fejl- og mangelliste her

Guiden gennemgår følgende punkter:

  • Hvilken type lejekontrakt, du skal have
  • Hvor meget skal du betale i depositum og forudbetalt leje?
  • Indflytningssyn og mangelliste
  • 10 punkter du skal være opmærksom på

Hvilken type lejekontrakt skal du have?​

Første skridt til at blive indflytningsklar er at have styr på lejekontrakten. Det er vigtigt, at din udlejer anvender den rigtige typeformular som lejekontrakt. På typeformularen vil typen af den specifikke typeformular fremgå oppe i højre hjørne. 

  • Hvis lejeaftalen indgås efter 01.07.2015, så er det typeformular A, 9. udgave, der skal anvendes som skabelon til lejekontrakten
  • Hvis lejekontrakten er indgået før 01.07.2015, så er det typeformular A, 8. udgave, der burde være anvendt
  • Folk i almene boliger skal underskrive typeformular B, 1998

Underskriver du en udgået version af typeformularen vil dette dog alene være til skader for udlejer,

Hvorfor skal man vælge DIGURA?

Vil det ikke være rart, hvis du kun skulle betale, hvis du faktisk vinder? Vi påtager os al risiko, hvor lejerforeninger tager et fast kontigent, ligemeget om de vil hjælpe dig eller ej. Vi er her for at hjælpe de lejere, som ikke har tid, er usikre på deres rettigheder eller ikke ved, hvordan deres sag skal håndteres. 

  • Gratis vurdering af sagen
  • Risikofrit og uden besvær
  • No Cure No Pay

Hvor meget skal du betale i depositum og forudbetalt leje?​

Inden du bliver helt indflytningsklar, er det også vigtigt at have styr på depositum og forudbetalt husleje. Når du skal flytte i ny lejlighed, er udlejer ifølge lejeloven nemlig berettiget til at kræve et beløb svarende til tre måneders husleje i depositum (eksklusiv forbrug), hvilket de oftest vil gøre.  Samme regler er gældende ved forudbetalt husleje, hvor beløbet også må svare til 3 måneders husleje (eksklusiv forbrug). Derved må dit indbetale depositum og forudbetale leje samlet set svarer til 6 måneders husleje.

Depositum: Det er udlejers sikkerhed, når lejer fraflytter sit lejemål, og bruges til udgifter ved istandsættelse

Forudbetalt husleje: Bruges til at dække lejers husleje i opsigelsesperioden

Det er særdeles vigtigt at bemærke, at udlejer ikke må justere det, således at han eksempelvis tager hvad der svarer til 4 måneders leje i depositum og hvad der svarer til 2 måneders leje i forudbetalt husleje.

Bemærk, at nogle udlejere også vælger at opkræve husleje for den først måned sammen med indbetalingen af depositum og forudbetalt leje. Det samlet beløb vil derved svarer til 7 måneders husleje, hvilket er helt lovligt.

Læs også: Depositum og forudbetalt leje; hvad skal du vide?

Fejl- og mangelliste ved indflytning​

Efter lejeloven kan du ved indflytning lave en liste over alle fejl og mangler du har fundet i lejemålet. Denne listen skal være tilsendt din udlejer indenfor 14 dage efter din indflytning. Virkning heraf er, at du ikke vil hæfte for disse ved din fraflytning.

Det vil i øvrigt være en god idé at dokumentere ovenstående med billeder med det samme, når du er flyttet ind, således at du kan løfte din bevisbyrde til enhver tid. Husk altid også at beholde kopi af både fejl- og mangelliste samt billederne.

Bemærk, at der ikke er noget krav for, at udlejer skal anerkende manglerne du har fundet i lejemålet. Udlejer skal blot have modtaget fejl- og mangellisten via mail eller brev.

Læs også: 10 vigtigste råd ved indflytning​

10 ting så bliver indflytningsklar

1. betaling

Overfør aldrig betaling til udlejer før du har set både lejemål og lejekontrakt.

2. Typeformular

Sørg for at lejekontrakten er en standard typeformular og i den rigtige udgave (på nuværende tidspunkt er det typeformular A9).

3. Sorte penge

Betal aldrig din husleje sort. Det er vigtigt at du kan dokumentere alle betalinger til udlejer.

4. Hvem skal stå på lejekontrakten? 

Hvis i er flere personer der flytter sammen, bør i overveje, om alle skal stå på lejekontrakten. Såfremt i alle står på lejekontrakten, opnår i nemlig de samme juridiske rettigheder (og forpligtelser).

5. Depositum og forudbetalt husleje

Husk at din udlejer alene må kræve hvad der svarer til 3 måneders leje i depositum og hvad der svarer til 3 måneders leje i forudbetalt husleje (der må ikke medtages forbrug i dette).

6. Lejekontraktens § 11

Læs altid § 11 i lejekontrakten grundigt igennem. Det er det mest afgørende afsnit for dit lejeforhold og kan pålægge dig væsentlige forpligtelser. Vilkår i strid med lejelovens ufravigelige regler er dog altid ugyldige.

7. Fejl- og mangelliste

Sørg for at send fejl- og mangelliste til din udlejer inden for 14 dage efter indflytning.

8. Skriftlige aftaler

Få alle aftaler med udlejer på skrift, så de kan dokumenteres senere. Det er derfor også en god idé at kommunikere over mail, såfremt i har aftalt digital kommunikation.

9. Tidsbegrænset lejemål 

Tjek om dit lejemål er tidsbegrænset. Mange lejere overser eller misforstår desværre betydningen heraf.

10. Vær kritisk 

Skriv aldrig under på noget, du er i tvivl om eller ikke er tryg ved. Det er altid en god idé at kontakte en bekendt eller DIGURA ved tvivl.

Vil du have testet din sag gratis?

Det tager kun 5 minutter at indgive sagen og herefter vurderer vi din problemstilling
med udgangspunkt i 4.500 afgørelser og gældende lov. Du har endda svar samme dag.

DEL INDLÆGGET

Del på facebook
Del på google
Del på linkedin
Del på print
Del på email
Luk menu
×
×

Kurv

Vil du ikke gerne undgå at blive snydt eller få kompensation som du er berettiget til?

Gør ligesom 1000 andre lejere og tilmeld dig vores nyhedsbrev – Det kan potentielt spare dig for mange tusinde af kroner. Vi vil give dig gratis råd omkring indflytning, mens du bor til leje og ved din fraflytning.

new-element.svg

Vi anvender cookies for at sikre, at vi giver dig den bedst mulige oplevelse på vores website. Hvis du fortsætter med at bruge dette site, vil vi antage, at du er indforstået med dette.