Bliv indflytningsklar til dit nye lejemål

DIGURAs 10 generelle råd til lejere

Der er flere ting du skal have styr på, når du flytter ind i et nyt lejemål. Nedenfor finder du vores guide til, hvordan du kan sikre dig, at alle forholdene i dit nye lejeforhold spiller perfekt fra start.

Oversigt

Vil du printe en nem oversigt ud til fejl- og mangelliste? Du kan hente fejl- og mangelliste her

Guiden gennemgår følgende punkter:

  • Hvilken type lejekontrakt, du skal have
  • Hvor meget skal du betale i depositum og forudbetalt leje?
  • Indflytningssyn og mangelliste
  • 10 punkter du skal være opmærksom på

Hvilken type lejekontrakt skal du have?​

Første skridt til at blive indflytningsklar er at have styr på lejekontrakten. Det er vigtigt, at din udlejer anvender den rigtige typeformular som lejekontrakt. På typeformularen vil typen af den specifikke typeformular fremgå oppe i højre hjørne. 

  • Hvis lejeaftalen indgås efter 01.07.2015, så er det typeformular A, 9. udgave, der skal anvendes som skabelon til lejekontrakten
  • Hvis lejekontrakten er indgået før 01.07.2015, så er det typeformular A, 8. udgave, der burde være anvendt
  • Folk i almene boliger skal underskrive typeformular B, 1998

Underskriver du en udgået version af typeformularen vil dette dog alene være til skader for udlejer,

Hvorfor skal man vælge DIGURA?

Vi hjælper hundredvis af lejere hver måned, både via vores medlemsløsning og vores sagsbehandling. Når vi fører sagerne, så har vi opnået en gevinst for lejeren i over 90 % af tilfældene. Vi er her for at hjælpe dig, som potentielt bliver snydt af din udlejer og som faktisk gerne vil beholde dine egne penge. 

Hvor meget skal du betale i depositum og forudbetalt leje?​

Inden du bliver helt indflytningsklar, er det også vigtigt at have styr på depositum og forudbetalt husleje. Når du skal flytte i ny lejlighed, er udlejer ifølge lejeloven nemlig berettiget til at kræve et beløb svarende til tre måneders husleje i depositum (eksklusiv forbrug), hvilket de oftest vil gøre.  Samme regler er gældende ved forudbetalt husleje, hvor beløbet også må svare til 3 måneders husleje (eksklusiv forbrug). Derved må dit indbetale depositum og forudbetale leje samlet set svarer til 6 måneders husleje.

Depositum: Det er udlejers sikkerhed, når lejer fraflytter sit lejemål, og bruges til udgifter ved istandsættelse

Forudbetalt husleje: Bruges til at dække lejers husleje i opsigelsesperioden

Det er særdeles vigtigt at bemærke, at udlejer ikke må justere det, således at han eksempelvis tager hvad der svarer til 4 måneders leje i depositum og hvad der svarer til 2 måneders leje i forudbetalt husleje.

Bemærk, at nogle udlejere også vælger at opkræve husleje for den først måned sammen med indbetalingen af depositum og forudbetalt leje. Det samlet beløb vil derved svarer til 7 måneders husleje, hvilket er helt lovligt.

Læs også: Depositum og forudbetalt leje; hvad skal du vide?

Fejl- og mangelliste ved indflytning​

Efter lejeloven kan du ved indflytning lave en liste over alle fejl og mangler du har fundet i lejemålet. Denne listen skal være tilsendt din udlejer indenfor 14 dage efter din indflytning. Virkning heraf er, at du ikke vil hæfte for disse ved din fraflytning.

Det vil i øvrigt være en god idé at dokumentere ovenstående med billeder med det samme, når du er flyttet ind, således at du kan løfte din bevisbyrde til enhver tid. Husk altid også at beholde kopi af både fejl- og mangelliste samt billederne.

Bemærk, at der ikke er noget krav for, at udlejer skal anerkende manglerne du har fundet i lejemålet. Udlejer skal blot have modtaget fejl- og mangellisten via mail eller brev.

Læs også: 10 vigtigste råd ved indflytning​

Bliv juridisk sikret i dit lejeforhold fra 49 kroner.

Er du bange for at blive snydt af udlejer eller vil du bare gerne kende dine rettigheder som lejer?

I DIGURA kan du blive medlem af vores medlemsklub, hvor du kan få hjælp til din situation og opnå tryghed og opbakning fra 49 kroner om måneden.

Fordele ved medlemskab

10 ting så du bliver indflytningsklar

1. betaling

Overfør aldrig betaling til udlejer før du har set både lejemål og lejekontrakt.

2. Typeformular

Sørg for at lejekontrakten er en standard typeformular og i den rigtige udgave (på nuværende tidspunkt er det typeformular A9).

3. Sorte penge

Betal aldrig din husleje sort. Det er vigtigt at du kan dokumentere alle betalinger til udlejer.

4. Hvem skal stå på lejekontrakten? 

Hvis i er flere personer der flytter sammen, bør i overveje, om alle skal stå på lejekontrakten. Såfremt i alle står på lejekontrakten, opnår i nemlig de samme juridiske rettigheder (og forpligtelser).

5. Depositum og forudbetalt husleje

Husk at din udlejer alene må kræve hvad der svarer til 3 måneders leje i depositum og hvad der svarer til 3 måneders leje i forudbetalt husleje (der må ikke medtages forbrug i dette).

6. Lejekontraktens § 11

Læs altid § 11 i lejekontrakten grundigt igennem. Det er det mest afgørende afsnit for dit lejeforhold og kan pålægge dig væsentlige forpligtelser. Vilkår i strid med lejelovens ufravigelige regler er dog altid ugyldige.

7. Fejl- og mangelliste

Sørg for at send fejl- og mangelliste til din udlejer inden for 14 dage efter indflytning.

8. Skriftlige aftaler

Få alle aftaler med udlejer på skrift, så de kan dokumenteres senere. Det er derfor også en god idé at kommunikere over mail, såfremt i har aftalt digital kommunikation.

9. Tidsbegrænset lejemål 

Tjek om dit lejemål er tidsbegrænset. Mange lejere overser eller misforstår desværre betydningen heraf.

10. Vær kritisk 

Skriv aldrig under på noget, du er i tvivl om eller ikke er tryg ved. Det er altid en god idé at kontakte en bekendt eller DIGURA ved tvivl.

Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt

Emnet med indflytning kan være meget kompliceret som lejer. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du tager fat i os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.  

Det kan både være omkring indflytning, som i dette tilfælde, men det kan også være alt fra fraflytningssynet til den økonomiske rapport. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde. Det er ofte rigtig mange penge, du som lejer går glip af, alt fra nogle tusind kroner til 30-40.000 kroner. Tænk hvad du ellers kunne bruge disse penge til? 

Lad os hjælpe dig

Ved DIGURA kan du altid få fat på os, du har din egen sagsbehandler og bedst af alt: Du betaler kun, hvis vi vinder din sag. Det er derfor risikofrit for dig, at vi hjælper dig. 

Vi har opnået et fordelsagtig resultat for lejere i over 90 % af alle sager, som vi har haft behandlet. Vi har 9,4 i score på Trustpilot, 5 stjerner på Facebook og vi har hjulpet mere end 5000 lejere. Og vi vil rigtig gerne hjælpe dig også. 

Er du i tvivl om noget i artiklen, så sidder vores team klar til at hjælpe dig i chatten. Den kan du finde nederst i højre hjørne.  

Hvis du har brug for juridisk hjælp, så kan du får testet din sag nedenfor. Det er gratis og vores dygtige juridiske team vil lave en uforpligtende vurdering af sagen.  

Vil du have testet din sag gratis?

Det tager kun 5 minutter at indgive sagen og herefter vurderer vi din problemstilling
med udgangspunkt i 4.500 afgørelser og gældende lov. Du har endda svar samme dag.

DEL INDLÆGGET

Del på facebook
Del på google
Del på linkedin
Del på print
Del på email