Bliv indflytningsklar til dit nye lejemål​

Vi kender det alle. Man er begejstret for at flytte i ny lejlighed, solen skinner udenfor, og der er ikke noget, der kan gå galt. Men det er altid bedre at være på den sikre side – det bliver du med denne guide.

DIGURAs 10 generelle råd til lejere

Vil du printe en nem oversigt ud, så hent dokumentet nederst på siden. Det bør bemærkes, at artiklen ikke kan erstatte egentlig rådgivning, og derfor står DIGURA med glæde til rådighed for spørgsmål og vejledning. Skriv til os her.

Guiden gennemgår følgende punkter:
– 10 punkter du skal være opmærksom på 
– Hvad type lejekontrakt, du skal have
– Hvor meget skal du betale i depositum og forudbetalt leje?
– Indflytningssyn og mangelliste

Læs også: 10 vigtigste råd ved indflytning

10 ting så du bliver indflytningsklar​

Betal aldrig udlejer penge før du har set både lejemål og lejekontrakt

Sørg for at lejekontrakten er en standard typeformular, som er den rigtige udgave (lige nu er det typeformular A9, som bruges)

Betal aldrig din husleje sort, da der så ikke er nogen dokumentation for, at du allerede har betalt lejen

Hvis i er flere, der flytter sammen, bør i overveje, om alle personer skal stå på lejekontrakten. Såfremt i alle står på lejekontrakten, opnår i nemlig de samme juridiske rettigheder (og forpligtelser)

Husk at din udlejer kun kan kræve 3 måneders depositum og 3 måneders forudbetalt husleje (der må ikke medtages forbrug i dette)

Læs altid punkt 11 i lejekontrakten grundigt igennem. Det er det mest afgørende afsnit for dit lejeforhold og kan pålægge dig væsentlige forpligtelser i lejeforholdet. Du kan dog ikke blive stillet dårligere end efter lejelovens regler.

Sørg for at send fejl- og mangelliste til din udlejer inden for 14 dage efter indflytning.

Få alle aftaler med udlejer på skrift, så de kan dokumenteres senere. Det er derfor også en god idé at kommunikere over mail, såfremt i har aftalt digital kommunikation. Så kan du bevise alt.

Bemærk om dit lejemål er tidsbegrænset. Det er der nemlig rigtig mange, der overser eller misforstår betydningen af.

Aldrig skriv under på noget, du er i tvivl om eller ikke er tryg ved. Så hellere kontakt en ven eller DIGURA, således du er sikker på ikke at blive snydt

 

Hvilken type lejekontrakt skal du have?​

Første skridt til at blive indflytningsklar er at have styr på lejekontrakten. Nedenfor kan du se en guide over hvilken type standard typeformular, du skal have. Du kan altid finde ud af typeformularen ved at kigge under “typeformularer”. På typeformularen vil typen af den specifikke typeformular fremgå oppe i højre hjørne. 

Hvis lejeaftalen indgås efter 01.07.2015, så er det typeformular A, 9. udgave, der skal anvendes som skabelon til lejekontrakten.

Hvis man har indgået sin lejekontrakt før 01.07.2015 så er det typeformular A, 8. udgave, der burde være anvendt – hvis din udlejer vil have dig til at skrive under på denne, så kan du med fordel gøre dette (det sætter kun udlejer i en dårlig situation). 

Folk i almene boliger skal underskrive typeformular B, 1998.

Læs også: 10 generelle råd til lejere

Hvor meget skal du betale i depositum og forudbetalt leje?​

Inden du bliver helt indflytningsklar, er det også vigtigt at have styr på depositum og forudbetalt husleje. Når du skal flytte i ny lejlighed, er udlejer ifølge lejeloven nemlig berettiget til at kræve et beløb svarende til tre måneders husleje i depositum (eksklusiv forbrug), hvilket de oftest vil gøre. Der er dog enkelte udlejere, som også har det fint med en eller to måneders depositum (da det hurtigt ender op i 20-30.000 kr.). Samme regler er gældende ved forudbetalt husleje, hvor beløbet også må svare til 3 måneders husleje (eksklusiv forbrug).

Depositum: Det er udlejers sikkerhed, når lejer fraflytter sit lejemål, og bruges til udgifter ved istandsættelse.
Forudbetalt husleje: Bruges til at dække lejers husleje i opsigelsesperioden.

Det er særdeles vigtigt at bemærke, at udlejer ikke må justere det, således at han eksempelvis tager 4 måneders depositum og 2 måneders forudbetalt husleje. Det MÅ maksimalt være 3 måneder af hver type.

Bemærk at nogle udlejere ofte vil kræve depositum svarende til 3 x husleje samt forudbetalt husleje svarende til 3 x husleje, samtidig med at han vil kræve den første måneds husleje betalt i samme omgang. Dette er lovligt, således at man faktisk første gang indbetaler husleje svarende til 7 måneder (hvor den første måneds husleje så er inkluderet + forbrug).

Er du bange for, du skal betale for meget? Få et gratis gennemtjek af din lejekontrakt med det samme.

Fejl- og mangelliste ved indflytning​

Sidste step, så du er indflytningsklar, er at få styr på fejl- og mangellisterne. Ved indflytning skal der nemlig som udgangspunkt afholdes et indflytningssyn (alt afhængigt af om udlejer anses som amatør eller professionel udlejer). I denne anledning må det dog bemærkes, at dette syn skal forestås af udlejer, ligesom det oftest vil foregå på udlejers præmisser. Det er derfor i loven struktureret således, at lejer har ret til at notere og aflevere en fejl- og mangelliste til udlejer senest 14 dage efter lejeforholdets begyndelse. Det er for lejeren vigtigt at få udfærdiget denne fejl- og mangelliste, således at denne ikke kommer til at hæfte for skader, fejl og mangler, ved fraflytning af lejemålet, som allerede var der ved indflytningen.

Det vil i øvrigt være en god idé at dokumentere ovenstående med billeder med det samme, når du er flyttet ind, således at du kan løfte din bevisbyrde til enhver tid. Husk altid også at beholde kopi af både fejl- og mangelliste samt billederne.

Bemærk, at der ikke er noget krav for, at udlejer skal anerkende disse krav. Udlejer skal blot have modtaget fejl- og mangellisten via mail eller brev. Selvom udlejeren måtte underkende de fejl og mangler, som er noteret i fejl- og mangellisten, så vil det få afgørende betydning ved det økonomiske opgør ved fraflytningen af lejemålet. 

Som en ekstra bonus, så du kan blive helt indflytningsklar, har vi for din skyld lavet en skabelon til en fejl- og mangelliste, som du kan printe ud og udfylde. Find den her.

DEL INDLÆGGET

Få adgang til hemmeligt indhold

Tilmeld dig nyhedsbrevet som 1.000+ andre lejere og få gratis råd og vejledning til dit lejeforhold direkte til din mail. 

Luk menu