10 vigtigste råd ved indflytning​

Man der finder depositum nemt

Hvad skal du som lejer egentlig være opmærksom på ved indflytning i dit nye lejemål? 
DIGURA giver dig her 10 gåde råd til, når du flytter ind i et nyt lejemål.

1. Undersøg lejemålet

Inden din indflytning er det en god idé, i så vidt omfang som overhovedet muligt, at sørge for at have gennemgået dit kommende lejemål. Mange kommende stridigheder kan forebygges ved, at du som lejer er bekendt med lejemålets stand og mangler fra start, og ved hvad du kan forvente ved din indflytning.

2. Overvej huslejeniveauet

Andet step inden indflytning er at være opmærksom på huslejeniveauet. Det er nemlig ikke tilladt at opkræve en for høj husleje. Huslejen skal fastsættes ud fra lejemålets værdi. Overvej derfor, hvad en lignende lejlighed koster i samme område. Brug din sunde fornuft til at vurdere, om prisen er acceptabel. 

Hvis du er i tvivl om huslejen kan være for høj, så har vi udviklet en beregner som gratis kan tjekke om huslejen er rimelig. Du kan finde finde beregneren på Tjekhusleje.dk. 

Læs også: Betaler jeg for meget i husleje?

3. Hvem er angivet som lejer i lejekontrakten?

Det er også vigtigt at man inden indflytning har øje for, hvor mange der skal flytte ind i lejemålet, og hvem der skal stå på lejekontrakten. Flytter du eksempelvis sammen med din kæreste, og du ikke står på lejekontrakten, har du i visse tilfælde ikke ret til at blive boende, hvis din kæreste og dig går fra hinanden, og vedkommende fraflytter. Ligeledes, hvis du flytter sammen med venner eller lignende, kan det være en god ide, at alle står på lejekontrakten, og dermed hæfter solidarisk for lejemålet.

Læs også: Sådan skal en lejekontrakt udfyldes

4. Er din lejeaftale tidsbegrænset? ​

Er dit lejemål tidsbegrænset? Og hvad skyldes tidsbegrænsningen? Der gælder i lejeloven en regel om, at man kun må tidsbegrænse lejemål, hvis man har en særlig grund til dette.

5. Boligens stand

Hvis din udlejer har mere end ét lejemål, som udlejes, har udlejer pligt til at foretage et såkaldt indflytningssyn, hvor I sammen gennemgår lejemålets stand. Hvis udlejer forsømmer dette, kan det få konsekvenser for hans krav imod dit depositum ved din fraflytning.

Under mødet har du ligeledes rig mulighed for at spørge ind til diverse ting samt høre om, hvornår og hvilke mangler der skal laves, samt hvordan og hvor længe dette skal foregå. Det er derfor en god idé at have for øje, om din udlejer har pligt til at afholde et sådant møde. Du kan checke din lejekontrakts § 7, hvis du har en typeformular A9 lejekontrakt, om der er / bliver afholdt et sådant syn.

Læs også: Få mest muligt depositum tilbage

6. Tag billeder af lejemålet

Det er en god idé, at du tager billeder af dit lejemål, og gemmer et sted (eventuelt på et drev, usb, dropbox/lign.). Dette hjælper dig med at bevise lejemålets stand ved din fraflytning, eller ved en eventuel tvist i løbet af din lejeperiode. Ligeledes hvis der opstår skader eller mangler i gennem din lejeperiode, bør du fotografere dette.

7. Betaling af depositum og forudbetalt husleje​

Din udlejer kan ifølge lejeloven maksimum opkræve 3 måneders depositum og 3 måneders forudbetalt husleje (herunder må der ikke medtages forbrug). Udlejer kan ligeledes ikke forlange, at du skal betale beløbene kontant.

Husk på, at depositummet kun er til at dække skader og mangler, du som lejer forvolder i gennem din lejeperiode. Udlejer kan altså ikke uretmæssigt bare opkræve penge til diverse ting, som det lyster ham.

Den forudbetalte husleje følger din opsigelsesperiode. Det vil sige, at du i din
opsigelsesperiode kan bo den forudbetalte husleje op. Flytter du før tid, skal udlejer bestræbe at genudleje denne, og hvis/når dette lykkes, har du krav på tilbagebetaling af det resterende af den forudbetalte husleje, som du endnu ikke har boet op.

Læs mere: Depositum og forudbetalt leje – Hvad skal du vide?

8. Når du er flyttet ind

Når din indflytning endelig er færdiggjort, har du ifølge lejeloven 14 dage til at gøre indsigelse imod fejl og mangler. I daglig tale kalder vi dette fejl- og mangellisten. Heri skal du gøre du gøre dig umage med at definere præcis hvor og hvilken type skade, der er. 

Undlad intet her. Nedskriv samtlige fejl. Husk at check alt inventar i lejemålet, og hvorvidt dette fungerer efter hensigten. Vær særlig opmærksom på maling, lister, sprækker i loftet, ridser i gulvet, vinduer, komfur mm.

Læs også: Vigtigheden i dokumentere alt 

9. Alt skal være skriftligt

Selvom din indflytning er overstået, skal du stadig være opmærksom på at undgå at lave mundtlige aftaler med din udlejer. Er der eksempelvis en masse små mangler i lejemålet, og din udlejer mundtligt fortæller, at han planlægger, at dette udbedres senest 3 uger inde i din lejeperiode, så få det ned på skrift. Du undgår dermed at skulle i strid med udlejer, hvis han ikke overholder sit løfte, og du kan derefter blot henvise til jeres skriftlige aftale.

Læs også: Boligstøtte; Alt du skal vide som lejer

10. Betaling af husleje

Når din indflytning er overstået, skal du også have styr på din betaling af husleje. Lejeloven giver dig som lejer nogle muligheder at spille på, i forhold til hvordan du betaler din husleje. Du har dermed ret til at betale igennem et banksystem. Oftest sender udlejer en faktura, hvortil du kan tilmelde dette til automatisk betaling igennem din netbank.

Det sker dog i sjældne tilfælde, at udlejer mener, at lejer skal betale sin husleje kontant på et bestemt mødested. Dette opfordrer vi stærkt til, at man ikke gør, og i stedet henviser til de netop ovennævnte muligheder for betaling, som du har som lejer. Husk på, at din udlejer ikke har ret til at opsige dig som lejer, hvis du modsiger dig hans kontante betalingskrav.

Vil du have testet din sag gratis?

Det tager kun 5 minutter at indgive sagen og herefter vurderer vi din problemstilling
med udgangspunkt i 4.500 afgørelser og gældende lov. Du har endda svar samme dag.

DEL INDLÆGGET

Del på facebook
Del på google
Del på linkedin
Del på print
Del på email
Luk menu
×
×

Kurv

Vil du ikke gerne undgå at blive snydt eller få kompensation som du er berettiget til?

Gør ligesom 1000 andre lejere og tilmeld dig vores nyhedsbrev – Det kan potentielt spare dig for mange tusinde af kroner. Vi vil give dig gratis råd omkring indflytning, mens du bor til leje og ved din fraflytning.

new-element.svg

Vi anvender cookies for at sikre, at vi giver dig den bedst mulige oplevelse på vores website. Hvis du fortsætter med at bruge dette site, vil vi antage, at du er indforstået med dette.