10 gode råd til indflytning

10 gode råd til indflytning

Picture of Sebastian Juhl

Sebastian Juhl

Senior legal advisor

Har du styr på alt til indflytning i dit nye lejemål? Få et overblik over de vigtigste ting og få styr på dine rettigheder som lejer. 

Få en god indflytning

Der er rigtig mange ting at holde styr på, når man skal flytte. Vi har derfor tænkt os godt om og kan nu give dig vores 10 bedste tips til en god og ubekymret indflytning. 

1. Undersøg lejemålet før indflytning

Inden din indflytning er det en god idé, i så vidt omfang det er muligt, at sørge for at have gennemgået dit kommende lejemål. Mange kommende stridigheder kan forebygges ved at du som lejer er bekendt med lejemålets stand og mangler fra start, og på den måde ved, hvad du kan forvente indflytning.

2. Overvej huslejeniveauet

Andet step inden indflytning er at være opmærksom på huslejeniveauet. Det er nemlig ikke tilladt at opkræve en for høj husleje. Huslejen skal fastsættes ud fra lejemålets værdi. Overvej derfor, hvad en lignende lejlighed koster i samme område. Brug din sunde fornuft til at vurdere, om prisen er acceptabel. 

Hvis du er i tvivl om huslejen kan være for høj, så har vi udviklet en beregner, som gratis kan tjekke om huslejen er rimelig. Du kan finde beregneren på Tjekhusleje.dk. 

Læs også: Betaler du for meget i husleje?

Hvorfor skal man vælge DIGURA?

Vi hjælper hundredvis af lejere hver måned, både via vores medlemsløsning og vores sagsbehandling. Når vi fører sagerne, så har vi opnået en gevinst for lejeren i over 90 % af tilfældene. Vi er her for at hjælpe dig, som potentielt bliver snydt af din udlejer og som faktisk gerne vil beholde dine egne penge.

3. Hvem er angivet som lejer i lejekontrakten?

Det er også vigtigt, at man inden indflytning har øje for, hvor mange der skal flytte ind i lejemålet og hvem der skal stå på lejekontrakten. Flytter du eksempelvis sammen med din kæreste, og du ikke står på lejekontrakten, har du i visse tilfælde ikke ret til at blive boende, hvis din kæreste og dig går fra hinanden og vedkommende fraflytter. Hvis du flytter sammen med venner, kan det ligeledes være en god idé, at alle står på lejekontrakten og dermed hæfter solidarisk for lejemålet.

4. Er din lejeaftale tidsbegrænset? ​

Er dit lejemål tidsbegrænset? Og hvad skyldes tidsbegrænsningen? Der gælder i lejeloven en regel om, at man kun må tidsbegrænse lejemål, hvis man har en særlig grund til dette. 

Læs også: Tidsbegrænset lejemål: den komplette guide for lejere

5. Boligens stand

Hvis din udlejer har mere end ét lejemål, som udlejes, har udlejer pligt til at foretage et såkaldt indflytningssyn, hvor I sammen gennemgår lejemålets stand. Hvis udlejer forsømmer dette, kan det få konsekvenser for hans krav imod dit depositum ved din fraflytning. Under mødet har du ligeledes mulighed for at stille de spørgsmål, du måtte have. Hvis din lejekontrakt er af typeformular A9, kan du under § 7 tjekke, om der bliver holde indflytningssyn. 

6. Tag billeder af lejemålet

Det er en god idé at tage billeder af dit lejemål ved indflytning. Dette hjælper dig med at bevise lejemålets stand ved din fraflytning eller ved en eventuel tvist i løbet af din lejeperiode. Hvis der opstår skader eller mangler i løbet af din lejeperiode, bør du ligeledes fotografere det. 

Bliv juridisk sikret i dit lejeforhold fra 79 kroner

Er du bange for at blive snydt i dit lejeforhold eller er du allerede blevet det?

I DIGURA kan du blive medlem af vores medlemsklub, hvor du kan få hjælp til din situation og opnå tryghed og opbakning fra 79 kroner om måneden.

7. Betaling af depositum og forudbetalt husleje​

Din udlejer må ifølge lejeloven maksimalt opkræve tre måneders depositum og tre måneders forudbetalt husleje (herunder må der ikke medtages forbrug). Udlejer kan ligeledes ikke forlange, at du skal betale beløbene kontant.

Husk på, at depositummet kun er til at dække skader og mangler, du som lejer forvolder i gennem din lejeperiode. Udlejer kan altså ikke uretmæssigt bare opkræve penge til diverse ting, som det lyster ham.

Den forudbetalte husleje følger din opsigelsesperiode. Det vil sige, at du i din opsigelsesperiode kan bo den forudbetalte husleje op. Flytter du før tid, skal udlejer bestræbe sig på at genudleje lejemålet, og hvis/når dette lykkes, har du krav på tilbagebetaling af det resterende af den forudbetalte husleje, som du endnu ikke har boet op.

Læs mere: Depositum og forudbetalt leje – Hvad skal du vide?

8. Når du er flyttet ind

Når din indflytning endelig er færdiggjort, har du ifølge lejeloven 14 dage til at gøre indsigelse imod fejl og mangler. I daglig tale kalder vi dette fejl- og mangellisten. Heri skal du gøre du gøre dig umage med at definere præcis hvor og hvilken type skade, der er tale om.

Undlad intet og nedskriv samtlige fejl. Husk at tjekke om alt inventar i lejemålet virker efter hensigten. Vær også opmærksom på maling, lister, sprækker i loftet, ridser i gulvet, vinduer, komfur mm.

9. Alt skal være skriftligt

Selvom din indflytning er overstået, skal du stadig være opmærksom på at undgå at lave (vigtige) mundtlige aftaler med din udlejer. Er der eksempelvis en masse små mangler i lejemålet, og din udlejer mundtligt fortæller, at han planlægger, at dette udbedres senest tre uger inde i din lejeperiode, så bed ham om at få det på skrift. Du undgår dermed at skulle i strid med udlejer, hvis han ikke overholder sit løfte, fordi du kan henvise til jeres skriftlige aftale.

10. Betaling af husleje

Når din indflytning er overstået, skal du også have styr på din betaling af husleje. Lejeloven giver dig som lejer flere forskellige muligheder i forhold til hvordan du betaler din husleje. Du har derfor ret til at betale igennem et banksystem. Oftest sender udlejer en faktura, hvor du kan tilmelde automatisk betaling igennem din netbank. Det sker i sjældne tilfælde, at udlejer mener, at lejer skal betale sin husleje kontant på et bestemt mødested. Det opfordrer vi stærkt til, at man ikke gør. 

Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt

Emnet med indflytning kan være meget kompliceret som lejer. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du tager fat i os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.  

Det kan både være omkring indflytning, som i dette tilfælde, men det kan også være alt fra fraflytningssynet til den økonomiske rapport. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde. Det er ofte rigtig mange penge, du som lejer går glip af, alt fra nogle tusind kroner til 30-40.000 kroner. Tænk hvad du ellers kunne bruge disse penge til? 

Lad os hjælpe dig

Ved DIGURA kan du altid få fat på os, du har din egen sagsbehandler og bedst af alt: Du betaler kun, hvis vi vinder din sag. Det er derfor risikofrit for dig, at vi hjælper dig. 

Vi har opnået et fordelsagtig resultat for lejere i over 90 % af alle sager, som vi har haft behandlet. Vi har 9,4 i score på Trustpilot, 5 stjerner på Facebook og vi har hjulpet mere end 5000 lejere. Og vi vil rigtig gerne hjælpe dig også. 

Er du i tvivl om noget i artiklen, så sidder vores team klar til at hjælpe dig i chatten. Den kan du finde nederst i højre hjørne.  

Hvis du har brug for juridisk hjælp, så kan du får testet din sag nedenfor. Det er gratis og vores dygtige juridiske team vil lave en uforpligtende vurdering af sagen.  

Del indlægget​

Vil du have vurderet din sag gratis?

Det tager kun 2 minutter at indgive sagen og herefter vurderer vi din problemstilling
helt gratis. Du har endda svar inden 24 timer!

Gør som
+6000 andre​

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de bedste tips og tricks direkte i indbakken

Det Store Fællesskab for Lejere