Depositum og forudbetalt leje – hvad skal du vide?

Depositum og forudbetalt leje – hvad skal du vide?

Picture of Mike Vestergaard

Mike Vestergaard

Partner
Alle lejere må have stiftet bekendtskab med ordene ”depositum” og ”forudbetalt leje”. Men hvad bruges det egentlig til? Og hvad er reglerne? Denne artikel vil gennemgå begge dele med dig i artiklen her.

Hvad er depositum?​

Depositum er en essentiel del af enhver lejeaftale og fungerer som en sikkerhed for udlejeren. Når du som lejer flytter ind i et lejemål, indbetaler du et depositum, som udlejeren kan benytte til at dække udgifter til eventuelle skader eller mangler ved fraflytning. Depositum sikrer, at udlejeren har økonomisk dækning til at udbedre fejl eller skader, hvis boligen ikke afleveres i den forventede stand ved lejeperiodens ophør.

Dette beløb tilhører stadig dig som lejer, men udlejeren opbevarer det som en form for garanti. Hvis lejemålet efterlades i god stand uden skader eller mangler, vil du få dit depositum tilbage, dog med eventuelle fradrag for lovlige udgifter til reparationer eller rengøring, hvis nødvendigt.

Eksempel: Du er kommet til at lave store ridser i gulvet i stuen og har glemt at rengøre køkkenet. Derfor bruger udlejer af dit depositum til at få istandsat gulvet og rengjort køkkenet. Hvis der er flere penge tilbage herefter, får du dem selvfølgelig tilbage. 

Depositummets størrelse afhænger af din husleje og hvor højt et beløb udlejer ønsker – maksimalt må udlejer kræve hvad der svarer til tre måneders husleje. Hvis din husleje er på 5.000 kroner om måneden, må din udlejer altså maksimalt kræve 15.000 kroner i depositum. 

Læs også: Syv gode råd om depositum

Hvorfor skal man vælge DIGURA?

Vi hjælper hundredvis af lejere hver måned, både via vores medlemsløsning og vores sagsbehandling. Når vi fører sagerne, så har vi opnået en gevinst for lejeren i over 90 % af tilfældene. Vi er her for at hjælpe dig, som potentielt bliver snydt af din udlejer og som faktisk gerne vil beholde dine egne penge. 

Der står følgende i Lejeloven om depositum:

Udlejer kan i lejeforhold om beboelseslejligheder og enkeltværelser til beboelse ved lejemålets indgåelse som depositum kræve et beløb svarende til indtil 3 måneders leje. Beløbet henstår til sikkerhed for lejerens forpligtelser ved fraflytning. 

Som lejer skal man være særligt opmærksom, hvis man har underskrevet en lejekontrakt efter 01/07-2015, idet udlejere ikke længere efter denne dato må bruge depositummet til at nyistandsætte lejemålet. Depositummet må kun bruges til det, man betegner som “normalistandsættelse”. 

Hvor længe må udlejer tilbageholde depositum?

Ifølge lejeloven er der ingen fastsat tidsfrist for, hvornår en udlejer skal tilbagebetale depositum til lejer efter fraflytning. Dette skyldes, at udlejeren først skal afvente regninger fra de håndværkere, der har udført eventuel istandsættelse af lejemålet. Udlejeren kan derfor ikke holdes ansvarlig for, hvornår disse regninger modtages.

Det er dog almindeligt, at tilbagebetalingen af det resterende depositum sker inden for 8-12 uger efter fraflytningsdatoen. Dette giver udlejeren tid til at få overblik over omfanget af reparationer og de tilhørende omkostninger, inden beløbet refunderes til lejeren.

Læs også: Guide: Få mest muligt depositum tilbage

Forudbetalt leje og depositum - DIGURA

Hvad er forudbetalt leje?

Forudbetalt leje fungerer som en ekstra sikkerhed for udlejeren, hvis lejeren skulle fraflytte lejemålet uden opsigelse eller inden opsigelsesperiodens afslutning. Denne forudbetalte husleje dækker udgifterne til husleje i den sidste periode af lejeaftalen, som typisk svarer til opsigelsesperioden.

Når du som lejer betaler forudbetalt husleje, vil beløbet blive brugt til at dække huslejen for de sidste måneder af lejemålet. Det mest almindelige er, at der betales forud for 3 måneder, men det kan variere afhængigt af lejekontrakten.

Eksempel: Hvis du har betalt 3 måneders forudbetalt husleje, vil du ikke skulle betale for de 3 sidste måneder, hvor du bor i lejemålet efter du har opsagt det.

Det er vigtigt at huske på, at udlejer har en genudlejningspligt i forbindelse med opsigelsesperioden. Hvis du fraflytter før din opsigelsesperiode er udløbet, og der er flyttet en ny lejer ind, så må udlejer ikke tjene “dobbelt leje”. Du kan derfor gøre krav på din forudbetalte husleje for denne periode.

TIP

Når du betaler depositum og forudbetalt husleje, så skal du huske, at udlejer ikke må inkludere dit forbrug i denne beregning. Det vil sige, at der ikke må være indregnet a conto-betalinger, men kun den “rene” husleje. 

Hvad er forskellen på depositum og forudbetalt leje?

Hvad er forskellen på depositum og forudbetalt leje?

Ifølge lejeloven må en udlejer maksimalt kræve op til 3 måneders forudbetalt leje og 3 måneders depositum. Det betyder, at udlejer sammenlagt højst kan kræve et beløb svarende til 6 måneders husleje, fordelt på depositum og forudbetalt leje.

Det er vigtigt at understrege, at der er en klar forskel på depositum og forudbetalt leje. Udlejer må ikke kombinere beløbene på en vilkårlig måde, f.eks. ved at kræve 5 måneders depositum og 1 måneds forudbetalt leje. Grænsen er fastsat til maksimalt 3 måneder af hver type betaling.

Udlejeren har dog mulighed for at kræve mindre end 3 måneder i depositum eller forudbetalt leje, og det er helt op til udlejer, om der ønskes mindre eller slet ingen forudbetaling.

Læs også: Flyttesynet: Det skal du være opmærksom på

Hvornår skal depositum og forudbetalt leje betales?

Depositum og forudbetalt leje betales inden indflytning og ofte sammen med den første måneds husleje. Derfor er det ofte et meget højt beløb, der skal betales første gang. 

Eksempel: Man flytter ind i et lejemål, som har en husleje på 5.000 kr. Udlejer forlanger den første måneds husleje samt 3 måneders forudbetalt husleje og 3 måneders depositum. Det vil sige, at inden man overhovedet er flyttet ind, skal der betales 35.000 kr.

Der er ikke nogen grænse for, hvor tidligt man kan blive afkrævet at betale forudbetalt leje og depositum. Ved leje af projektlejligheder, ses det ofte, at beløbene skal betales op til 6 måneder inden indflytning. Det er i disse tilfælde meget vigtigt at huske på, at man skal være sikker på, at udlejer er reel, og man ikke er ved at blive snydt.

Bliv juridisk sikret i dit lejeforhold fra 149 kroner.

Er du bange for at blive snydt i dit lejeforhold eller er du allerede blevet det?

I DIGURA kan du blive medlem af vores medlemsklub, hvor du kan få hjælp til din situation og opnå tryghed og opbakning fra 149 kroner om måneden.

Hvad er et indskud og hvornår skal indskud tilbagebetales?

Mange forveksler depositum og indskud – specielt udlejere. Mange tror også, at når man tager summen af depositum og forudbetalt husleje, så er det tilsammen indskuddet. Begge udsagn er forkerte. Indskud er ikke et udtryk, man bruger inden for den almindelige lejelov, men er forbeholdt almene boligselskaber og almenlejeloven. 

Indskuddet er altså ikke det samme som depositum eller forudbetalt husleje, men er i stedet beregnet ud fra den oprindelige byggesum. Det vil sige den pris, som bryggeriet har kostet at opføre. Indskuddet er svarende til 2% af denne pris, som bliver uddelt pr. kvadratmeter bolig, som afdelingen består af. 

Indskuddet bruges dog ligesom et depositum,  hvor boligselskabet kan modregne det, som de har tilgode. Det kan eksempelvis være til:

  • Istandsættelse
  • Misligeholdelse
  • Forsvundne nøgler  

Hvor meget indskud tilbage? 

Det er ligesom med et depositum, hvor man som udgangspunkt ikke kan forvente at få det hele tilbage. Man får det beløb tilbage, som er svarende til ens indskud minus de udgifter boligselskabet har haft. Det vil sige, at man fratrækker udgifterne til eksempelvis misligeholdelse og forsvundne nøgler.

Hvornår skal du modtage indskuddet igen?   

I almenlejeloven er reglerne lidt anderledes end lejeloven. Som udgangspunkt skal boligselskabet sende den økonomiske opgørelse senest en måned efter at have modtaget den sidste håndværkerregning. Der må ikke ske unødvendige forsinkelser. 

Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt

Emnet med indflytning kan være meget kompliceret som lejer. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du tager fat i os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.  

Det kan både være omkring indflytning, som i dette tilfælde, men det kan også være alt fra fraflytningssynet til den økonomiske rapport. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde. Det er ofte rigtig mange penge, du som lejer går glip af, alt fra nogle tusind kroner til 30-40.000 kroner. Tænk hvad du ellers kunne bruge disse penge til? 

Lad os hjælpe dig

Ved DIGURA kan du altid få fat på os, du har din egen sagsbehandler og bedst af alt: Du betaler kun, hvis vi vinder din sag. Det er derfor risikofrit for dig, at vi hjælper dig. 

Vi har opnået et fordelsagtig resultat for lejere i over 90 % af alle sager, som vi har haft behandlet. Vi har 4.7 i score på Trustpilot, 5 stjerner på Facebook og vi har hjulpet mere end 5000 lejere. Og vi vil rigtig gerne hjælpe dig også. 

Hvis du har brug for juridisk hjælp, så kan du får testet din sag nedenfor. Det er gratis og vores dygtige juridiske team vil lave en uforpligtende vurdering af sagen.  

Del indlægget​

Vil du have vurderet din sag gratis?

Det tager kun 2 minutter at indgive sagen og herefter vurderer vi din problemstilling
helt gratis. Du har endda svar inden 24 timer!

Gør som
+6000 andre​

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de bedste tips og tricks direkte i indbakken

Det Store Fællesskab for Lejere