Fraflytningssyn – Det her skal du være opmærksom på ved flyttesynet

DIGURAs artikel om flyttesynet

Fraflytningssyn – Hvad skal du være bekendt med ved flyttesyn? Det er ved fraflytning, de fleste tvister opstår. Flyttesynet kan være særlig vigtigt for, hvor meget af dit depositum, du får tilbage. Vi har derfor samlet en guide med de vigtigste regler her.

Fraflytningssyn - Hvad er et flyttesyn?

Fraflytningssyn / Flyttesynet er et syn af lejemålet mellem lejer og udlejer. Fraflytningssyn / flyttesyn er en gennemgang af lejemålet, således man kan se i hvilken stand, lejemålet afleveres. Om synet skal afholdes eller ej, afhænger af, om udlejer er professionel eller amatør udlejer. Synet vil ende med en fraflytningsrapport, således de fejl og mangler, som der er i lejemålet ved fraflytning, dokumenteres.

Pro tip

Underskriv ikke på fraflytningsrapporten ved afslutningen af flyttesynet, hvis du har den mindste tvivl eller er uenig i noget på rapporten. Det kan være afgørende for det videre forløb og hvor meget du mister af dit depositum. 

Hvad kan udlejer kræve til fraflytningssyn?

Til er fraflytningssyn / flyttesyn er det meget forskelligt, hvad udlejere forventer af dig. Nogle gennemgår lejemålet meget overfladisk, mens andre er meget detaljerede. En god tommelfingerregel er dog altid at aflevere lejemålet til flyttesynet, som du selv ville modtage det.

Et godt råd i forbindelse med et fraflytningssyn / flyttesyn er at tage en masse billeder inden, selve flyttesynet afholdes. Hvis du også kan dokumentere lejemålets stand ved indflytning, har du således et meget bedre udgangspunkt til flyttesynet, så udlejer ikke begynder at kræve istandsættelse for fejl og mangler, der allerede var i lejemålet ved din indflytning.

Læs også: Få mest muligt depositum tilbage

Hvad udlejer kan kræve , afhænger af, hvem der har vedligeholdelsespligten. Har udlejer hele vedligeholdelsespligten, er det altså udlejer, der har ansvaret for at vedligeholde lejemålet, og kan derfor ikke forvente lige så meget af dig. Typisk vil lejer dog bære den indvendige vedligeholdelsespligt, hvorefter lejer har ansvaret for bl.a. at male og lakere gulv (hvis nødvendigt). Udlejer kan dog aldrig forlange, at du sætter lejemålet i bedre stand, end det var ved indflytning

Hvorfor skal man vælge DIGURA?

Vi hjælper hundredvis af lejere hver måned, både via vores medlemsløsning og vores sagsbehandling. Når vi fører sagerne, så har vi opnået en gevinst for lejeren i over 90 % af tilfældene. Vi er her for at hjælpe dig, som potentielt bliver snydt af din udlejer og som faktisk gerne vil beholde dine egne penge. 

  • Gratis vurdering af sagen
  • Risikofrit og uden besvær
  • No Cure No Pay

Hvad er et forsyn, og har du krav på det?

Nogle udlejere tilbyder at afholde et forsyn. Dette kan afholdes før eller efter din opsigelse. Forsynet afholdes dog kun på dit eget initiativ. Du skal således anmode din udlejer om at få foretaget et forsyn. Ved forsynet kan du få et fingerpeg af, hvilket arbejde din udlejer forventer, at der skal være foretaget ved fraflytning. Du får derfor mulighed for at istandsætte lejemålet inden flyttesynet, således at du kan spare penge i forbindelse med din fraflytning. Du skal dog være opmærksom på, at det ikke kan betegnes for et flyttesyn, hvorfor der godt kan være flere punkter til det rigtige flyttesyn, som du ikke blev gjort opmærksom på til forsynet.

Må udlejer være repræsenteret af en anden ved flyttesynet?

Nogle gange ses det, at udlejer ikke selv møder op, men lader en anden møde op for sig. Det kan være et familiemedlem, en vicevært eller en helt tredje. Det forholder sig sådan, at man som udgangspunkt efter reglerne om fuldmagt kan lade andre handle på vegne af en og varetage ens interesser. Udlejer kan således godt give fuldmagt til en af ham/hende betroet til at afholde fraflytningssyn. En fuldmagt behøves ikke at være skriftlig, men kan også gives skriftlig, eller være en del af en stillings indhold, som det i nogle tilfælde vil være med en vicevært. Udlejer kan således godt lade sig repræsentere af en anden ved flyttesynet.

Læs også: Danske lejere bliver snydt i lejekontrakten

Tidsfrister - Fraflytningssyn

Der gælder forskellige tidsfrister, afhængig af om din udlejer kun lejer én lejlighed ud eller udlejer flere lejligheder.

Udlejer lejer mere end én lejlighed ud

Udlejere, der udlejer mere end én lejlighed, er defineret som professionelle udlejere. Professionelle udlejere skal afholde fraflytningssyn senest 2 uger efter, at udlejer er blevet bekendt med, at lejer er flyttet ud. 

Du har som lejer krav på at blive indkaldt til fraflytningssynet med 1 uges varsel.

Hvis udlejer ikke afholder fraflytningssyn inden for 2 uger efter, at denne blev gjort bekendt med, at du er flyttet ud, mister udlejer sin ret til at kræve, at du betaler for istandsættelse af lejemålet. Der er dog få undtagelser hertil. Endvidere kan udlejer miste retten til at kræve istandsættelse, såfremt du ikke er indkaldt til fraflytningssynet med 1 uges varsel. Hvis du indkaldes med en frist, der er mindre end 1 uges varsel, men alligevel møder op til fraflytingssynet, vil det anses som om, at du har accepteret en mindre frist, og udlejer vil således ikke miste retten til at kræve istandsættelsesudgifter dækket af dig.

Udlejer lejer kun én lejlighed ud

En amatør-udlejer har ikke pligt til at afholde flyttesyn. Derimod har denne type udlejer en frist på 2 uger til at give dig besked om, hvad der skal udbedres. Fristen starter fra det tidspunkt, du afleverer nøglerne. 

Hvis udlejer ikke meddeler dig dette inden for 2 uger, kan udlejer som udgangspunkt ikke kræve betaling for mangler i lejemålet. Der er ligeledes et par undtagelser til denne regel.

Læs mere: 5 råd til fraflytning

Pro tip

Sørg for ikke at være alene til flyttesynet. Udlejer møder ofte op med en maler eller anden fagperson, hvor begge parter er vant til flyttesyn. Hvis I er to på den anden side, så virker man ikke nemt som “den svage part”. Det gør, at du ikke i samme grad føler dig tvunget til at underskrive fraflytningsrapporten eller lignende. 

Fraflytningsrapporten ved fraflytningssyn / flyttesyn

Fraflytningsrapporten udfærdiges under fraflytningssynet. 

Som lejer har du ret til at modtage en kopi af denne, når fraflytningssynet er slut. Du kan enten få den fysisk i hånden eller over mail (inden du og udlejer går hver til sit). Hvis du får den over mail, skal du ligeledes sende en mail, hvor du tilkendegiver at have modtaget fraflytningsrapporten, inden i går hver til sit. Rapporten skal selvfølgelig underskrives af begge parter.

Hvis du er uenig i rapportens indhold, skal du ikke underskrive denne. I dette tilfælde skal udlejer sende dig fraflytningsrapporten inden for 2 uger efter fraflytningssynet.

Læs mere om: Få styr på fraflytningsrapporten og undgå at blive snydt

Fraflytningssyn - Gode råd

  • Få kvittering på, at du afleverer nøglerne
  • Skriv ikke under på fraflytningsrapporten, hvis du er helt eller delvist uenig i rapportens indhold
  • Brug tjeklisten fra indflytningssynet. Udlejer bruger sandsynligvis den samme tjekliste fra indflytningssynet til fraflytningssynet. Ved at gennemgå denne og udbedre mangler på egen hånd, kan du spare penge ved fraflytning
  • Spørg udlejer om tjeklisten, hvis du ikke har den. Udlejer er lige så interesseret i, at lejligheden står i bedst mulig stand
  • Tag billeder. Både ved indflytning (for at dokumentere standen ved indflytning) og mellem tidspunktet hvor du har istandsat lejligheden og flyttesynet. Billederne har stor bevisværdi, hvis der skulle opstå en tvist
  • Vær ikke alene ved fraflytningssynet. Medbring gerne en eller begge dine forældre eller en ven, du er tryg ved. Det er super ærgerligt at stå tilbage efter fraflytningssynet med følelsen af, at man ikke fik gjort indvendinger, og bare lod udlejer føre ordet

Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt ved fraflytningssyn

Emnet med fraflytningssyn kan være meget kompliceret som lejer. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du tager fat i os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.  

Det kan både være omkring fraflytningssyn, som i dette tilfælde, men det kan også være alt fra fraflytningssynet til den økonomiske rapport. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde. Det er ofte rigtig mange penge, du som lejer går glip af, alt fra nogle tusind kroner til 30-40.000 kroner. Tænk hvad du ellers kunne bruge disse penge til? 

Lad os hjælpe dig

Ved DIGURA kan du altid få fat på os, du har din egen sagsbehandler og bedst af alt: Du betaler kun, hvis vi vinder din sag. Det er derfor risikofrit for dig, at vi hjælper dig. 

Vi har opnået et fordelsagtig resultat for lejere i over 90 % af alle sager, som vi har haft behandlet. Vi har 9,4 i score på Trustpilot, 5 stjerner på Facebook og vi har hjulpet mere end 5000 lejere. Og vi vil rigtig gerne hjælpe dig også. 

Er du i tvivl om noget i artiklen, så sidder vores team klar til at hjælpe dig i chatten. Den kan du finde nederst i højre hjørne.  

Hvis du har brug for juridisk hjælp, så kan du får testet din sag nedenfor. Det er gratis og vores dygtige juridiske team vil lave en uforpligtende vurdering af sagen.  

Vil du have testet din sag gratis?

Det tager kun 5 minutter at indgive sagen og herefter vurderer vi din problemstilling
med udgangspunkt i 4.500 afgørelser og gældende lov. Du har endda svar samme dag.

DEL INDLÆGGET

Del på facebook
Del på google
Del på linkedin
Del på print
Del på email