Klag over huslejen

Klag over huslejen

Picture of Rógvi Magnussen

Rógvi Magnussen

Legal Advisor

Mange lejere betaler for meget i husleje uden at vide det. Der er dog mulighed for at få nedsat huslejen ved at klage over den for høje husleje. Men hvordan kan du vurdere,omdu betaler for meget i husleje? Og hvordan klager man over for høj husleje?

Hvordan fastsættes husleje?

Din husleje kan fastsættes på 3 måder:

  • Det lejedes værdi
  • Omkostningsbestemt husleje
  • Markedsleje

Det lejedes værdi

Din husleje kan fastsættes efter det lejedes værdi. Hvis dette er tilfældet, fastsættes huslejen ved en sammenligning af huslejeniveau i lignende lejemål, hvor der tages hensyn til størrelse, beliggenhed, kvalitet, art, inventar og vedligeholdelsestilstand. Vurderes dit lejemåls huslejeniveau vurderes væsentligt at overstige lejeniveauet i lignende lejemål, vil din husleje kunne antages for at være for høj. Din husleje skal dog som tommelfingerregel overstige de sammenlignelige lejemåls lejeniveauer med 10-15 %.

Læs også: Kan udlejer hæve huslejen med tilbagevirkende kraft?

Hvorfor skal man vælge DIGURA?

Vi hjælper hundredvis af lejere hver måned, både via vores medlemsløsning og vores sagsbehandling. Når vi fører sagerne, så har vi opnået en gevinst for lejeren i over 90 % af tilfældene. Vi er her for at hjælpe dig, som potentielt bliver snydt af din udlejer og som faktisk gerne vil beholde dine egne penge.

Omkostningsbestemt husleje

Din husleje kan fastsættes ud fra de udgifter, som din udlejer har i forbindelse med driften af ejendommen samt rimeligt tillæg, hvis enkelte betingelser er opfyldt:

  • Lejemålet skal være beliggende i en kommune med boligregulering.
  • Ejendommen skal være opført før12.1991.

Hvis ejendommen derimod er opført efter 31.12.1991, vil lejemålet ikke være omfattet af reglerne om omkostningsbestemt husleje.

Markedsværdi

Hvis huslejen hverken kan fastsættes efter det lejedes værdi eller efter reglerne om omkostningsbestemt husleje, kan din husleje fastsættes efter reglerne om markedsleje. I givet fald må udlejer selv fastsætte huslejen, så længe den ikke er urimelig høj. Reglerne om markedsleje gælder kun for ejendomme, der er opført efter d. 31.12.1991.

Læs også: Må udlejer tjene penge på en fremlejeaftale?

Er din husleje for høj? Få en gratis vurdering nu!

Indgiv dine oplysninger

Digitalt og nemt.

DIGURA tjekker din husleje

Det er gratis og risikofrit.

DIGURA kan føre sagen

Du slapper af - vi klarer det hele.

Klag over huslejen

Har du mistanke om, at du betaler for meget i husleje, kan du klage over det. Du kan indbringe sagen for Huslejenævnet for at have mulighed for at få en afgørelse om nedsættelse af huslejen. Du kan også vælge at klage igennem DIGURA. Vi starter med at åbne en dialog med udlejer men henblik på at få lavet en aftale, så du som lejer undgår den lange tid ved et eventuel Huslejenævn.

Hvordan klager jeg til Huslejenævnet?

Alle danske kommuner har et tilknyttet Huslejenævn. Du kan selv klage til Huslejenævnet gennem deres hjemmeside. Det er dog vigtigt at huske på, at Huslejenævnet er et upartisk nævn, der ser på de hårde fakta. Det kan derfor ofte være en fordel at klage gennem DIGURA, da vi først forsøger at blive enige med udlejer, men vi tager også gerne en sag til Huslejenævnet, og så samler vi alle de relevante fakta og præsentere dem på korrekt vis, så Huslejenævnet kan tage den rigtige beslutning.

Læs også: Hvordan fungerer en sag ved Huslejenævnet?

Hvad bør jeg som lejer være opmærksom på?

Når du som lejer klager over huslejen til Huslejenævnet, bør du være opmærksom på, hvilken type lejemål ditlejemål er. Dette har betydning for, hvordan huslejen fastsættes – efter det lejedes værdi, som omkostningsbestemt husleje eller efter markedsværdi – og dermed også betydning for vurderingen af, om du betaler for meget i husleje.

Hvis du anlægger en sag ved Huslejenævnet, koster det i 314 kroner (2020-pris)

Hvordan behandler Huslejenævnet sagen?

Huslejenævnet behandler sager om huslejens størrelse. Når Huslejenævnet modtager klagen, vil den blive videresendt til udlejer. Udlejer har herefter 14 dage til at kommentere på sagen. Huslejenævnet kan eventuelt indhente yderligere oplysninger om sagen, hvis dette er nødvendigt. Når sagen er tilstrækkeligt oplyst, træffer Huslejenævnet afgørelse i sagen. Sagsbehandlingstiderne ved Huslejenævnet varierer fra Huslejenævn til Huslejenævn.

Læs også: Hvor lang tid tager en sag hos Huslejenævnet?

Nedsættelse af huslejen med tilbagevirkende kraft

Hvis det viser sig, at din husleje er urimelig høj, kan det være muligt, at huslejen kan nedsættes med tilbagevirkende kraft. Her bliver især to datoer vigtige. Først og fremmest den dato, hvor du første gang betalte huslejen, typisk i forbindelse med din indflytning. Hvis det er under 12 måneder siden din første betaling af husleje, vil du kunne kræve huslejen nedsat med tilbagevirkende kraft.

Hvis du har boet i lejemålet i mere end 12 måneder, kan det blive afgørende, om der er foretaget en huslejestigning inder for de seneste 12 måneder. Hvis dette er tilfældet, kan du kræve huslejen nedsat med tilbagevirkende kraft.

Hvis der derimod er gået mere end 12 måneder fra din første betaling af husleje eller siden den sidste huslejestigning, vil nedsættelsen af huslejen fremadrettet.

Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt

Emnet med husleje kan være meget kompliceret som lejer. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du tager fat i os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.  

Det kan både være omkring for høj husleje, som i dette tilfælde, men det kan også være alt fra fraflytningssynet til den økonomiske rapport. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde. Det er ofte rigtig mange penge, du som lejer går glip af, alt fra nogle tusind kroner til 30-40.000 kroner. Tænk hvad du ellers kunne bruge disse penge til? 

Lad os hjælpe dig

Med DIGURA Home får du ikke kun professionel juridisk rådgivning, men også fuld beskyttelse af hele dit lejemål – uanset beliggenhed og antal beboere. Vores service sikrer, at du som lejer er bedst muligt stillet i dit lejemål.

Vi har opnået fordelagtige resultater for lejere i over 90 % af de sager, vi har behandlet. Med DIGURA Home er du sikret stærk juridisk støtte, så du kan føle dig tryg i dit lejemål.

Har du brug for juridisk hjælp? Du kan få din sag vurderet gratis ved at indsende den nedenfor. Vores dygtige juridiske team vil gennemgå din sag og give en uforpligtende vurdering. Det er helt gratis, og du får en professionel vurdering af dine muligheder og rettigheder.

Del indlægget​

Vil du have vurderet din sag gratis?

Det tager kun 2 minutter at indgive sagen og herefter vurderer vi din problemstilling
helt gratis. Du har endda svar inden 24 timer!

Gør som
+6000 andre​

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de bedste tips og tricks direkte i indbakken

Det Store Fællesskab for Lejere