Opsigelse af et lejemål: Sådan gøres det​

Vi har alle været i tvivl om, hvordan man gør, og det føles lidt ligesom at skulle sige sit job op. Men en opsigelse af dit lejemål er overhovedet ikke så slemt. Vi har her sammensat en lille guide til dig lige her.

Bliver du snydt af din udlejer

Download vores gratis skabelon til opsigelse af et lejemål

Guiden indeholder:
– Hvad er opsigelsesvarsel, og hvor længe er dette?
– Hvornår træder opsigelsesperioden i kraft?
– Opsigelse af et lejemål: Dette skal opsigelsen indeholde
– Sådan afleverer du en opsigelse

Hvad er et opsigelsesvarsel, og hvor længe er det?​

I forbindelse med opsigelse af et lejemål er der I lejeloven fastlagt nogle opsigelsesvarsler, der gælder både for udlejere og lejere. Som lejer afhænger det af, hvilket type lejemål, der opsiges:
– Er det en lejlighed eller et hus, der skal opsiges, så er der 3 måneders opsigelsesvarsel.
– Er det et værelse uden eget køkken, der skal opsiges, så er opsigelsesvarslet på 1 måned.

Bemærk dog, at hvis du har underskrevet en kontakt, hvor der fremgår andet vedrørende opsigelse i § 11 i lejekontrakten, vil dette som udgangspunkt være gældende for lejemålet. Derfor kan du og udlejer sagtens have aftalt et længere opsigelsesvarsel end 3 måneder (husk dog at det ikke gælder, hvis det strider imod lejelovens regler).

Der kan være tilfælde, hvor du ikke har skrevet under på en kontrakt, og der ligeledes ikke er angivet noget i § 11 i lejekontrakten. I disse tilfælde er det lejelovens almindelige regler, der gælder. Dette vil imidlertid have den betydning, at opsigelsesvarslet stadigvæk er 1 måned for værelser og 3 måneder for en lejlighed eller et hus. 

Hvornår træder opsigelsesperioden så i kraft?​

Hvis der ikke står andet i din lejekontrakt, så vil opsigelsesperioden træde i kraft fra starten af den kommende måned fra opsigelsen. Opsigelsesperioden vil derefter forløbe 1- eller 3 måned(er) fra dette tidspunkt. Dette afhænger som sagt af, om det vedrører et værelse eller en lejlighed eller et hus. Det vil sige, at hvis du vil opsige en lejlighed med 3 måneders opsigelse, således at du fraflytter d. 1. april, så skal opsigelse ske inden d. 31. december. Du kan eksempelvis opsige lejemålet d. 13. december (så man tæller løbende måned + opsigelsesperioden).

Husk at det i løbet af opsigelsesperioden kan være en god idé at komme udlejer i forkøbet i forhold til fraflytningssynet. Dette kan du gøre ved at gennemgå listen fra indflytningssynet. Hvis du ikke har denne, kan du spørge udlejer, om du kan få listen udleveret. Jo mindre udlejer skal istandsætte, jo større del af dit depositum kan du få tilbage.

Læs også vores indlæg om flyttesyn her

Sådan afleverer du din opsigelse​

Når du har udfyldt din skabelon til opsigelse af et lejemål, er det næste at skulle aflevere den. Hvis udlejer og lejer har indgået aftale om digital kommunikation, så kan lejer sende sin opsigelse over e-mail. Hvis dette ikke er aftalt, så skal begge parter sende breve med posten. Det vil derfor have afgørende betydning for, hvorvidt du som lejer kan opsige lejemålet pr. mail eller brev, hvad der konkret er aftalt i lejekontrakten. Vi anbefaler dog altid, at man gør brug af begge ting, og ligeledes at man får udlejer til at kvittere for modtagelsen af opsigelsen, så alt kan dokumenteres.

Bemærk dog til ovenstående, at hvis du som lejer vælger at sende din opsigelse pr. mail, selvom du og din udlejer ikke har aftalt digital kommunikation, så vil det stadig være gyldigt, hvis udlejer svarer tilbage eller bekræfter opsigelsen på samme måde.

 

DEL INDLÆGGET

Få adgang til hemmeligt indhold

Tilmeld dig nyhedsbrevet som 1.000+ andre lejere og få gratis råd og vejledning til dit lejeforhold direkte til din mail. 

Luk menu