Må udlejer kræve at jeg fraflytter 14 dage før opsigelse?​

Bliver du snydt af din udlejer

Der hersker en del forvirring om, hvorvidt udlejer kan kræve at lejer fraflytter 14 dage før, så derfor vil vi gerne hjælpe dig lidt med reglerne. Resultatet overrasker måske mange.

”Du skal flytte 14 dage før”

Hej lejer, du har fraflytning 14 dage før din faktiske fraflytningsdato.” Den sætning er der rigtig mange lejere, der har hørt. Nogle gange er udlejer forkert på den, og tvinger lejer til fraflytning 14 dage før. Andre gange er udlejer faktisk i sin gode ret til at kræve dette. Her er det vigtigt, at man som lejer følger anvisningen – ellers kan det komme til at koste en ekstra måneds husleje.

Læs også: Få mest muligt depositum tilbage

Hvornår må udlejer kræve at du fraflytter 14 dage før?

Det afhænger af, hvad der står i din lejekontrakt. Det er derfor afgørende at læse din lejekontrakt grundigt igennem og specielt § 11, for her står svaret. Det er i lejekontraktens § 11, at du som lejer bliver pålagt yderligere forpligtelser, eller dine rettigheder bliver indskrænket (selvfølgelig inden for lejelovens rammer – husk dette!). Der vil ofte stå en sætning á la:

Lejer skal fraflytte lejemålet 14 kalenderdage før fraflytningsdato, således at udlejer og håndværkere har tid til at istandsætte lejemålet.

Husk at det kan stå i alle mulige vendinger og på forskellige måder. Dog skal du være opmærksom på, at hvis pointen er den samme som ovenstående, så vil udlejer være berettiget til at kræve en fraflytning 14 dage før fraflytningsdato, således udlejer kan nå at istandsætte lejemålet. 

Eksempel

Hvis du har opsagt din lejlighed, så lejemålet ophørte d. 31/1-19 og der står i din lejekontrakt, at du skal være ude 14 dage før, så skal du være ude d. 17/1-19. 

Hvis det ikke står nedskrevet i lejekontrakten eller er aftalt mellem lejer og udlejer, så vil udlejer altså ikke kunne kræve, at du fraflytter lejemålet 14 dage før. Så hvis udlejer kræver det, og det ikke er aftalt nogen steder, så er du i din gode ret til at blive boende hele perioden og først fraflytte på fraflytningsdagen (OBS: husk at tage højde for det, du selv skal istandsætte).

Hvorfor skal man vælge DIGURA?

Vil det ikke være rart, hvis du kun skulle betale, hvis du faktisk vinder? Vi påtager os al risiko, hvor lejerforeninger tager et fast kontigent, ligemeget om de vil hjælpe dig eller ej. Vi er her for at hjælpe de lejere, som ikke har tid, er usikre på deres rettigheder eller ikke ved, hvordan deres sag skal håndteres. 

  • Gratis vurdering af sagen
  • Risikofrit og uden besvær
  • No Cure No Pay

Lejemålet skal være klar ved fraflytning

Som lejer er det vigtigt, at man så husker på, at lejemålet skal stå 100 % klar til fraflytningsdatoen. Det skyldes, at den nye lejer jo flytter ind et par dage senere, og lejemålet skal være ”fejlfri” til dette. Således risikerer man ikke at hæfte for en måned ekstra, fordi at man ikke har haft lejemålet klar (et eksempel kunne være, at der manglede at blive gjort rent). Det kan derfor være til ens egen fordel, at man fraflytter i tids nok og afholder fraflytningssyn der. Således risikerer man ikke, at der er mangler, som først kan udbedres i den nye lejers lejeperiode.

Læs også: Flyttesynet – det skal du være opmærksom på 

Pro tip

Husk at der er tale om 14 dage. Det vil sige, at man også tæller weekender og helligdage med. Mange tror, at det er 14 hverdage. 

Skal jeg betale husleje i de 14 dage jeg er fraflyttet?

Det er fastslået i retspraksis, at udlejer kan kræve, at lejer fraflytter lejemålet 14 dage før fraflytningsdatoen og stadig tage betaling for huslejen i hele måneden. Det vil sige, at selvom man faktisk kun bor der en halv måned og udlejer istandsætter de resterende dage i måneden, så vil du som lejer stadig være forpligtet til at betale husleje for hele måneden.

Læs også: Få styr på fraflytningsrapporten og undgå at blive snydt

Hvornår skal jeg så flytte ud?

Hvis det fremgår af lejekontrakten, at du skal have gennemført fraflytning 14 dage før fraflytningsdatoen, så vil man tælle 14 kalenderdage – og ikke 14 hverdage. Det vil sige, at man tæller weekenden med i denne periode. Hvis du skal fraflytte i en måned med 30 dage, vil du skulle overlade lejemålet til udlejer senest den 16. i måneden.

Det er et kompliceret område – og ofte står det faktisk ikke nedskrevet i lejekontrakter. Derfor ser vi ofte at lejere bliver snydt, da de har gennemført deres fraflytning 14 dage før de rigtigt skulle. De bliver således “snydt” for 14 dage af deres lejeperiode. Derfor anbefaler vi altid, at man tager kontakt til os, og så kigger vi helt gratis din lejekontrakt igennem. 

Pro tip

Udlejer må ikke tjene dobbelt-leje. Det vil sige, at udlejer må  ikke både kræve husleje fra den gamle lejer og den nye lejer, hvis der er tale om den samme periode. 

Hvornår må den nye lejer flytte ind i lejemålet?

Et spørgsmål som ofte hober sig op, når man som fraflyttede lejer skal fraflytte 14 dage før, er hvornår må den nye lejer så flytter ind? For hvis man har betalt husleje for hele perioden (for en hel måned, og fraflytter efter en halv måned), så er det træls, at man betaler husleje for en ny lejer. 

Udgangspunktet i lejeloven er, at udlejere ikke må tjene dobbelt husleje. Det vil sige, at når den nye lejer begynder at betale husleje, så må udlejer ikke længere kræve husleje fra den tidligere lejer. Men i tilfælde af fraflytning 14 dage før er der næppe tale om sådan et tilfælde. Lad os tage et eksempel. 

Eksempel: Du fraflytter din lejlighed d. 16/01-19, da du skal være ude 14 dage før og din opsigelse er d. 31/01-19. Udlejer er før færdig med istandsættelsen end forventet og lejemålet står derfor klar d. 26/01-19. Udlejer giver herefter nøglerne til den nye lejer, som først betaler husleje fra d. 01/02-19, men har fået lov til at indflytte 5 dage før.

Overstående eksempel ser vi rigtig mange af. Udgangspunktet er at det er okay, at udlejer lader lejer flytte ind et par dage før, og derfor vil overstående anses som acceptabelt. Udlejer tjener ikke dobbelt husleje for perioden og lejemålet ville alligevel stå tomt.

Læs også: Fraflytningsopgørelse; Hvad er reglerne egentlig?

I tilfælde af at udlejer ikke istandsætter og lader en ny lejer flytte ind straks , men samtidig kræver fraflytning 14 dage før, så kan det være problematisk. Der vil udlejer formentlig kræve fuld husleje fra den fraflyttede lejer og en halv måneds husleje fra den nye lejer. Dette vil være i strid med reglerne. 

Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt

Emnet med opsigelsesfrister kan være meget kompliceret som lejer. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du tager fat i os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.  

Det kan både være omkring opsigelsesfrister, som i dette tilfælde, men det kan også være alt fra fraflytningssynet til den økonomiske rapport. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde. Det er ofte rigtig mange penge, du som lejer går glip af, alt fra nogle tusind kroner til 30-40.000 kroner. Tænk hvad du ellers kunne bruge disse penge til? 

Lad os hjælpe dig

Ved DIGURA kan du altid få fat på os, du har din egen sagsbehandler og bedst af alt: Du betaler kun, hvis vi vinder din sag. Det er derfor risikofrit for dig, at vi hjælper dig. 

Vi har opnået et fordelsagtig resultat for lejere i over 90 % af alle sager, som vi har haft behandlet. Vi har 9,4 i score på Trustpilot, 5 stjerner på Facebook og vi har hjulpet mere end 5000 lejere. Og vi vil rigtig gerne hjælpe dig også. 

Er du i tvivl om noget i artiklen, så sidder vores team klar til at hjælpe dig i chatten. Den kan du finde nederst i højre hjørne.  

Hvis du har brug for juridisk hjælp, så kan du får testet din sag nedenfor. Det er gratis og vores dygtige juridiske team vil lave en uforpligtende vurdering af sagen.  

Vil du have testet din sag gratis?

Det tager kun 5 minutter at indgive sagen og herefter vurderer vi din problemstilling
med udgangspunkt i 4.500 afgørelser og gældende lov. Du har endda svar samme dag.

DEL INDLÆGGET

Del på facebook
Del på google
Del på linkedin
Del på print
Del på email