Må udlejer kræve at jeg fraflytter 14 dage før opsigelse?​

Bliver du snydt af din udlejer

Der hersker en del forvirring om, hvorvidt udlejer kan kræve at lejer fraflytter 14 dage før, så derfor har vi udarbejdet en lille artikel om emnet. Resultatet overrasker måske mange.

”Du skal flytte 14 dage før”

Hej lejer, du har fraflytning 14 dage før din faktiske fraflytningsdato.” Den sætning er der rigtig mange lejere, der har hørt. Nogle gange er udlejer forkert på den, og tvinger lejer til fraflytning 14 dage før. Andre gange er udlejer faktisk i sin gode ret til at kræve dette. Her er det vigtigt, at man som lejer følger anvisningen – ellers kan det komme til at koste en ekstra måneds husleje.

Læs også: Få mest muligt depositum tilbage

Hvornår må udlejer kræve det og hvornår må udlejer ikke?

Det afhænger af, hvad der står i din lejekontrakt. Det er derfor afgørende at læse din lejekontrakt grundigt igennem og specielt § 11, for her står svaret. Det er i lejekontraktens § 11, at du som lejer bliver pålagt yderligere forpligtelser, eller dine rettigheder bliver indskrænket (selvfølgelig inden for lejelovens rammer – husk dette!). Der vil ofte stå en sætning á la:

”Lejer skal fraflytte lejemålet 14 kalenderdage før fraflytningsdato, således at udlejer og håndværkere har tid til at istandsætte lejemålet”.

Husk at det kan stå i alle mulige vendinger og på forskellige måder. Dog skal du være opmærksom på, at hvis pointen er den samme som ovenstående, så vil udlejer være berettiget til at kræve en fraflytning 14 dage før fraflytningsdato, således udlejer kan nå at istandsætte lejemålet.

Læs også: Udlejers adgang til det lejede

Hvis det ikke står nedskrevet i lejekontrakten eller er aftalt mellem lejer og udlejer, så vil udlejer altså ikke kunne kræve, at du fraflytter lejemålet 14 dage før. Så hvis udlejer kræver det, og det ikke er aftalt nogen steder, så er du i din gode ret til at blive boende hele perioden og først fraflytte på fraflytningsdagen (OBS: husk at tage højde for det, du selv skal istandsætte).

Hvad bør man bemærke?

Som lejer er det vigtigt, at man så husker på, at lejemålet skal stå 100 % klar til fraflytningsdatoen. Det skyldes, at den nye lejer jo flytter ind et par dage senere, og lejemålet skal være ”fejlfri” til dette. Således risikerer man ikke at hæfte for en måned ekstra, fordi at man ikke har haft lejemålet klar (et eksempel kunne være, at der manglede at blive gjort rent). Det kan derfor være til ens egen fordel, at man fraflytter i tids nok og afholder fraflytningssyn der. Således risikerer man ikke, at der er mangler, som først kan udbedres i den nye lejers lejeperiode.

Læs også: Flyttesynet – det skal du være opmærksom på 

Skal jeg betale husleje i perioden?

Det er fastslået i retspraksis, at udlejer kan kræve, at lejer fraflytter lejemålet 14 dage før fraflytningsdatoen og stadig tage betaling for huslejen i hele måneden. Det vil sige, at selvom man faktisk kun bor der en halv måned og udlejer istandsætter de resterende dage i måneden, så vil du som lejer stadig være forpligtet til at betale husleje for hele måneden.

Hvornår skal jeg så flytte ud?

Hvis det fremgår af lejekontrakten, at du skal have gennemført fraflytning 14 dage før fraflytningsdatoen, så vil man tælle 14 kalenderdage – og ikke 14 hverdage. Det vil sige, at man tæller weekenden med i denne periode. Hvis du skal fraflytte i en måned med 30 dage, vil du skulle overlade lejemålet til udlejer senest den 16. i måneden.

Læs også: Få mest muligt depositum tilbage

Det er et kompliceret område – og ofte står det faktisk ikke nedskrevet i lejekontrakter. Derfor ser vi ofte at lejere bliver snydt, da de har gennemført deres fraflytning 14 dage før de rigtigt skulle. De bliver således “snydt” for 14 dage af deres lejeperiode. Derfor anbefaler vi altid, at man tager kontakt til os, og så kigger vi helt gratis din lejekontrakt igennem. Så er du 100 % sikker på dine rettigheder som lejer.

Skal du flytte? Få vores guide om hvordan du får dit depositum tilbage

Gør ligesom 1000 andre lejere og tilmeld dig vores nyhedsbrev - Det kan potentielt spare dig for mange tusinde kroner. Vi vil give dig gratis råd omkring indflytning, mens du bor dig og ved fraflytning.
Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak", giver du samtykke til, at DIGRUA sender dig nyhedsbreve med relevante indlæg og gode råd. Du kan læse DIGURAs persondatapolitik her.

Del indlægget