Ændringer i lejemålet: hvad må du foretage dig?​

Det kan undertiden være svært at finde ud af, hvilke ændringer i lejemålet, du må foretage. Derfor har vi skrevet denne artikel, som gerne skal give dig et overblik over det. 

DIGURAs artikel om hvornår man må ændre i lejemålet

Større ændringer i lejemålet

Generelt og overordnet kan det siges, at større ændringer i lejemålet skal aftales med udlejeren, herunder renovationer og andre omfattende arbejder. Du må som udgangspunkt ikke ændre ved lejlighedens identitet, f.eks. ved at flytte vægge eller bytte om på rummene – eksempelvis bytte om på køkken og bad. En undtagelse hertil er, hvis du har fået lov af udlejeren. Det er i øvrigt vigtigt at pointere, at du altid bør tjekke din lejekontrakt, husorden og andre eventuelle dokumenter, da du i disse dokumenter muligvis kan få et overblik over, hvad du må lave om i lejligheden.

Læs også: Mangler i lejemål

Maling i lejemålet

Ønsker du at ændre lejemålet ved at male dette, er du som udgangspunkt berettiget til at male såvel loftet, væggene og gulvene. Du skal dog have for øje, at du kan kræves at reetablere det hele, når du fraflytter lejemålet. Du skal her være opmærksom på, at nogle farver er sværere at male over end andre. Du skal samtidig være opmærksom på lejekontraktens § 11, da det heri kan være fastsat, at du skal male lejemålet i en bestemt farve, glans mv.

Faste installationer

Hvis du ønsker at lave ændringer i lejemålet vedrørende de faste installationer, skal du være opmærksom på, at du bør konsultere din udlejer forinden, da nogle installationer kan medføre skader på lejemålet, eksempelvis elinstallationer og afløb, som ikke kan klare ændringen. Du skal i øvrigt være opmærksom på bygningsreglementet samt om du har tilladelse til at foretage ændringen.

Det skal endeligt – for en god ordens skyld – bemærkes, at du har krav på at aflevere lejemålet i samme stand, som da du overtog det, hvorfor du ved fraflytningen kan blive bedt om at reetablere lejligheden som den så ud, da du flyttede ind.

Dette er dog også ensbetydende med, at når du flytter, kan du få en godtgørelse, hvis du har lavet ændringer i lejemålet, der forbedrer standarden af lejemålet. Eksempelvis kan et nyt og bedre køkken, som du har installeret, give lejemålet en værdiforøgelse – dette dog under den forudsætning, at det er lavet håndværksmæssigt korrekt, overholder gældende regler og er varslet korrekt over for udlejeren.

Læs mere om vedligeholdelse af din lejlighed her

DEL INDLÆGGET

Få adgang til hemmeligt indhold

Tilmeld dig nyhedsbrevet som 1.000+ andre lejere og få gratis råd og vejledning til dit lejeforhold direkte til din mail. 

Luk menu