Ændringer i lejemålet: hvad må du foretage dig?​

Ændringer i lejemålet: hvad må du foretage dig?​

Picture of Louise Song

Louise Song

Senior legal advisor

Det kan undertiden være svært at finde ud af, hvilke ændringer i lejemålet, du må foretage. Derfor har vi skrevet denne artikel, som gerne skal give dig et overblik over det. 

Større ændringer i lejemålet

Generelt og overordnet kan det siges, at større ændringer i lejemålet skal aftales med udlejeren, herunder renovationer og andre omfattende arbejder. Du må som udgangspunkt ikke ændre ved lejlighedens identitet, f.eks. ved at flytte vægge eller bytte om på rummene – eksempelvis bytte om på køkken og bad. En undtagelse hertil er, hvis du har fået lov af udlejeren. Det er i øvrigt vigtigt at pointere, at du altid bør tjekke din lejekontrakt, husorden og andre eventuelle dokumenter, da du i disse dokumenter muligvis kan få et overblik over, hvad du må lave om i lejligheden.

Læs også: Mangler i lejemålet – Hvad og hvordan?

Hvorfor skal man vælge DIGURA?

Vi hjælper hundredvis af lejere hver måned, både via vores medlemsløsning og vores sagsbehandling. Når vi fører sagerne, så har vi opnået en gevinst for lejeren i over 90 % af tilfældene. Vi er her for at hjælpe dig, som potentielt bliver snydt af din udlejer og som faktisk gerne vil beholde dine egne penge.

Maling i lejemålet

Ønsker du at ændre lejemålet ved at male dette, er du som udgangspunkt berettiget til at male såvel loftet, væggene og gulvene. Du skal dog have for øje, at du kan kræves at reetablere det hele, når du fraflytter lejemålet. Du skal her være opmærksom på, at nogle farver er sværere at male over end andre. Du skal samtidig være opmærksom på lejekontraktens § 11, da det heri kan være fastsat, at du skal male lejemålet i en bestemt farve, glans mv.

Se også: Skimmelsvamp: Alt du skal vide som lejer

Faste installationer

Hvis du ønsker at lave ændringer i lejemålet vedrørende de faste installationer, skal du være opmærksom på, at du bør konsultere din udlejer forinden, da nogle installationer kan medføre skader på lejemålet, eksempelvis elinstallationer og afløb, som ikke kan klare ændringen. Du skal i øvrigt være opmærksom på bygningsreglementet samt om du har tilladelse til at foretage ændringen.

Det skal endeligt – for en god ordens skyld – bemærkes, at du har krav på at aflevere lejemålet i samme stand, som da du overtog det, hvorfor du ved fraflytningen kan blive bedt om at reetablere lejligheden som den så ud, da du flyttede ind.

Dette er dog også ensbetydende med, at når du flytter, kan du få en godtgørelse, hvis du har lavet ændringer i lejemålet, der forbedrer standarden af lejemålet. Eksempelvis kan et nyt og bedre køkken, som du har installeret, give lejemålet en værdiforøgelse – dette dog under den forudsætning, at det er lavet håndværksmæssigt korrekt, overholder gældende regler og er varslet korrekt over for udlejeren.

Læs også: Lejers rettigheder – hvilke rettigheder har man?

Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt

Emnet med ændringer i lejemålet kan være meget kompliceret som lejer. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du tager fat i os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.  

Det kan både være omkring ændringer i lejemålet, som i dette tilfælde, men det kan også være alt fra fraflytningssynet til den økonomiske rapport. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde. Det er ofte rigtig mange penge, du som lejer går glip af, alt fra nogle tusind kroner til 30-40.000 kroner. Tænk hvad du ellers kunne bruge disse penge til? 

Lad os hjælpe dig

Ved DIGURA kan du altid få fat på os, du har din egen sagsbehandler og bedst af alt: Du betaler kun, hvis vi vinder din sag. Det er derfor risikofrit for dig, at vi hjælper dig. 

Vi har opnået et fordelsagtig resultat for lejere i over 90 % af alle sager, som vi har haft behandlet. Vi har 9,4 i score på Trustpilot, 5 stjerner på Facebook og vi har hjulpet mere end 5000 lejere. Og vi vil rigtig gerne hjælpe dig også. 

Er du i tvivl om noget i artiklen, så sidder vores team klar til at hjælpe dig i chatten. Den kan du finde nederst i højre hjørne.  

Hvis du har brug for juridisk hjælp, så kan du får testet din sag nedenfor. Det er gratis og vores dygtige juridiske team vil lave en uforpligtende vurdering af sagen.  

Del indlægget​

Vil du have vurderet din sag gratis?

Det tager kun 2 minutter at indgive sagen og herefter vurderer vi din problemstilling
helt gratis. Du har endda svar inden 24 timer!

Gør som
+6000 andre​

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de bedste tips og tricks direkte i indbakken

Det Store Fællesskab for Lejere