|
I din jagt på en lejebolig, så har du helt sikkert stødt på begreberne; depositum og indskud. Ikke alle bruger begreberne ens, og derfor er der meget tvivl om, hvad de egentlig dækker over. Læs med her og få den helt konkrete forklaring af hver enkel af dem.
Hvad er depositum?
Depositum fungerer som udlejers sikkerhed i forbindelse med udlejning af et lejemål. Det er nemlig udlejers sikkerhed for at få dækket udgifter til reparationer og udbedring af eventuelle skader efter din fraflytning. Det vil sige, at det beløb faktisk er dine penge, som udlejer har i sin besiddelse for at have noget at betale med, hvis du ikke afleverer det lejede i den forventede stand.
Reglerne om depositum findes i lejeloven. Dette betyder, at depositum kan opkræves, når der er tale om leje af et beboelseslejemål, der ikke er reguleret af anden lovgivning, herunder almenlejeloven.
Hvordan udregnes depositum?
Udlejer af beboelseslejligheder og enkeltværelser til beboelse kan ved lejeforholdets begyndelse kræve et beløb svarende til tre måneders husleje som depositum. Dette betyder, at hvis du eksempelvis betaler 5.000,00 kr. i husleje månedligt, er udlejer berettiget til at opkræve 15.000,00 kr. til depositum.
Hvorfor skal man vælge DIGURA?
Vi hjælper hundredvis af lejere hver måned, både via vores medlemsløsning og vores sagsbehandling. Når vi fører sagerne, så har vi opnået en gevinst for lejeren i over 90 % af tilfældene. Vi er her for at hjælpe dig, som potentielt bliver snydt af din udlejer og som faktisk gerne vil beholde dine egne penge.
- Gratis vurdering af sagen
- Risikofrit og uden besvær
- No Cure No Pay
Hvad er indskud?
Indskud – også nævnt beboerindskud – skal i visse tilfælde indbetales til udlejer, når du flytter ind i en almen bolig. Almene boliger er boliger, der er omfattet af almenlejelovens regler. Du kan nemt se, om din bolig er en almenlejebolig ved at kigge på din lejekontrakts typeformular. Såfremt denne er af typeformular B af 1998, er der tale om en almenlejebolig omfattet af almenlejelovens regler.
Hvornår kan der kræves indskud?
Det fremgår af almenlejeloven, at indskud kan kræves for følgende boliger:
- Boliger, der er etableret med offentlig støtte efter lov om almene boliger m.v.
- Boliger, der er etableret med offentlig støtte efter boligbyggerilovgivningen m.v.
- Boliger, der er etableret med offentlig støtte efter lov om boliger for ældre og personer med handicap.
- Boliger, der er opført af en almen boligorganisation med offentlig støtte efter lov om byfornyelse.
Skal ovenstående generaliseres, kan siges, at der kan opkræves indskud af beboere af boliger, der er etableret med offentlig støtte.
Beboerindskuddet bliver bestemt at prisen på bygningen. Beboerindskud skal nemlig dække 2% af bygningens pris. Dette bliver selvfølgelig til sammen betalt af alle de lejere, som bor til leje. For dig betyder det, at beboerindskuddet udregnes på baggrund af, hvor stor din lejlighed er.
Eksempel
Et boligbyggeri har kostet 25 millioner i alt at opføre. Boligbyggeriet har sammenlagt 2.500 kvadratmeter lejlighed til lejere. 2% af 25 millioner er 500.000. Det vil derfor sige, at der skal betales 200 kroner i beboerindskud pr. kvadratmeter lejlighed. Hvis du så flytter ind i en lejlighed på 50 kvadratmeter, så skal du betale 10.000 kroner i beboerindskud.
Det betyder derfor også, at jo større din lejlighed er, jo mere skal du betale i beboerindskud. Derfor er det ikke alle i bygningen, som skal betale det samme.
Hvad hvis der ikke kan kræves indskud?
Hvis der ikke kan kræves indskud efter ovenstående regler, kan der i stedet kræves depositum svarende til indtil 3 måneders husleje.
Hvad er de vigtigste forskelle mellem depositum og indskud?
De væsentligste forskelle på depositum og indskud for dig som lejer er, hvordan de beløb, udlejer med føje kan kræve, udregnes. Er der tale om et lejemål, der er omfattet af lejelovens regler, er der tale om depositum, og udlejer kan dermed maksimalt opkræve hvad der svarer til 3 måneders husleje.
Er der derimod tale om en bolig, der er omfattet af almenlejelovens regler, og er denne bolig opført med offentlig støtte, kan udlejer kræve 2% af bygningens pris dækket af samtlige beboere i bygningen. I givet fald vil du kunne opkræves i forhold til boligens størrelse.
Hvis der er tale om en bolig, der er omfattet af almenlejeloven, men som ikke er opført med offentlig støtte, kan der kræves et depositum, der svarer til indtil 3 måneders husleje.
Læs også: Depositum og forudbetalt leje – Hvad skal du vide?
Bliv juridisk sikret i dit lejeforhold fra 79 kroner.
Er du bange for at blive snydt i dit lejeforhold eller er du allerede blevet det?
I DIGURA kan du blive medlem af vores medlemsklub, hvor du kan få hjælp til din situation og opnå tryghed og opbakning fra 79 kroner om måneden.
- Juridisk rådgivning
- Hjælp til opsigelse og ophævelse
- Løbende tjek af din lejekontrakt
- Løbende tjek af din husleje
- Og meget mere..
Hvad skal du være opmærksom på?
Når du ønsker at sikre dig, at din udlejer har opkrævet depositum hhv. indskud af dig i overensstemmelse med loven, bør du især være opmærksom på, hvilken typeformular din lejekontrakt er. Hvis din lejekontrakt er af typeformular A9 (eller A8, hvis lejeforholdet er indgået før d. 01.07.2015), er lejeforholdet som udgangspunkt omfattet af lejeloven.
Er din lejekontrakt af typeformularen B 1998, er der tale om en bolig, der er omfattet af almenlejelovens regler. I disse tilfælde kan udlejer opkræve et beboerindskud, hvis boligen opfylder betingelserne ovenfor.
Hvad hvis udlejer har opkrævet mere end han/hun må efter loven?
Hvis du står i en situation, hvor din udlejer eksempelvis har opkrævet dig 4 måneders depositum, så kan DIGURA hjælpe dig med, at kræve det for meget betale depositum tilbage. Udlejer må ikke beholde dette, da det er mere end loven tillader.
Hvad med forudbetalt leje?
Forudbetalt leje er noget andet end indskud og depositum, hvorfor man ikke skal regne dette med, når man ser på; Har udlejer opkrævet mere end han/hun må? Det er derfor vigtigt at se godt efter i sin lejekontrakt, da forudbetalt leje og depositum, samt indskud ikke er det samme.
Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt
Emnerne med depositum og indskud kan være meget kompliceret som lejer. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du tager fat i os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.
Det kan både være omkring depositum og indskud, som i dette tilfælde, men det kan også være alt fra fraflytningssynet til den økonomiske rapport. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde. Det er ofte rigtig mange penge, du som lejer går glip af, alt fra nogle tusind kroner til 30-40.000 kroner. Tænk hvad du ellers kunne bruge disse penge til?
Lad os hjælpe dig
Ved DIGURA kan du altid få fat på os, du har din egen sagsbehandler og bedst af alt: Du betaler kun, hvis vi vinder din sag. Det er derfor risikofrit for dig, at vi hjælper dig.
Vi har opnået et fordelsagtig resultat for lejere i over 90 % af alle sager, som vi har haft behandlet. Vi har 4.7 i score på Trustpilot, 5 stjerner på Facebook og vi har hjulpet mere end 5000 lejere. Og vi vil rigtig gerne hjælpe dig også.
Er du i tvivl om noget i artiklen, så sidder vores team klar til at hjælpe dig i chatten. Den kan du finde nederst i højre hjørne.
Hvis du har brug for juridisk hjælp, så kan du får testet din sag nedenfor. Det er gratis og vores dygtige juridiske team vil lave en uforpligtende vurdering af sagen.