Navneændring i lejekontrakten

Navneændring i lejekontrakten

Picture of Katrine Jensen

Katrine Jensen

Legal Advisor

Navneændring i lejekontrakten. Kan man ændre navnet på en allerede underskrevet lejekontrakt? Kan du tilføje din kærestes navn på lejekontrakten? Kan man ændre en tidligere roomies navn til nuværende roomies navn i lejekontrakten? Der kan være flere årsager til, at det kan være relevant at ændre navnet, der fremgår af lejekontrakten. De begrundelser, vi oftest støder på, er:

  • En roomie fraflytter, og man ønsker, at den nye roomie også står på lejekontrakten,
  • Man bor i et bofællesskab, hvor der jævnligt sker udskiftning af lejerne,
  • Man ønsker den ekstra sikkerhed og tryghed ved, at ens partners navn også fremgår af lejekontrakten.

 

Kan man frit tilføje navne til lejekontrakten?

Hvis du som lejer allerede bor i et lejemål og ønsker at din ven flytter ind, skal man så have foretaget en navneændring i lejekontrakten? Som udgangspunkt er svaret herpå nej. Dog vil det være en ekstra sikkerhed, at begge lejere, der bebor lejemålet, fremgår af lejekontrakten.

Spørgsmålet bliver derfor, om man kan kræve af udlejer, at han tilføjer den tilflyttende vens navn til lejekontrakten. Svaret på dette spørgsmål må som udgangspunkt være nej, da udlejer ikke har pligt hertil.

Når man har indgået en lejeaftale med udlejer og har underskrevet lejekontrakten, vil en ændring af denne kræve udlejers samtykke. En tilføjelse af en ny lejer er at anse som en ændring af lejekontrakten, og en sådan ændring kræver derfor udlejers samtykke.

Hvilke argumenter kan man bruge til at overtale udlejer?

Det, at tilføjelse af en ny lejer kræver udlejers samtykke, er ikke ensbetydende med, at det er umuligt.

Hvis du ønsker at tilføje en person til eller ændre navnet på en person i lejekontrakten, er der nogle fordele ved at have flere parter på en lejekontrakt – både for lejer og for udlejer. Nogle af dem kunne være:

  • Der er flere, som hæfter for betaling af husleje, misligholdelse og depositum
  • Udlejer vælger selv, hvem han vil rette et eventuelt krav mod
  • ”Lige børn leger bedst”, og sådan er det også, hvis begge parter står på lejekontrakten
  • Hvis begge parter ikke står på lejekontrakten, er der risiko for, at de opsiger lejemålet og finder et nyt sted at bo

Læs også: Kan udlejer kræve en ny lejekontrakt?

Bliv juridisk sikret i dit lejeforhold fra 79 kroner.

Er du bange for at blive snydt i dit lejeforhold eller er du allerede blevet det?

I DIGURA kan du blive medlem af vores medlemsklub, hvor du kan få hjælp til din situation og opnå tryghed og opbakning fra 79 kroner om måneden.

Kan man fjerne et navn fra lejekontrakten?

En problemstilling, der knytter sig til spørgsmålet om navneændring i lejekontrakten, er spørgsmålet om, hvorvidt én af flere lejere frit kan fraflytte lejemålet, uden at der skal foretages en ændring af lejekontrakten i form af, at vedkommendes navn fjernes.

Umiddelbart skulle man tro, at dette ikke kunne skabe nogle problemer. Imidlertid forholder det sig således, at dette under visse omstændigheder kan anses for en fraflytning i utide. Dette vil typisk være, hvis det er aftalt i lejekontraktens § 11, at opsigelse fra én af lejerne medfører opsigelse af lejeforholdet i sin helhed.

Hvis dette er aftalt, og én lejer vælger at fraflytte, er lejeforholdet således opsagt i sin helhed for alle, der fremgår af lejekontrakten.

Hvad så med udskiftning af lejere?

Hvis man bor i et bofællesskab, hvor der regelmæssigt skal ske udskiftning af en af beboerne, opstår spørgsmålet om, hvorvidt også dette kræver udlejers tilladelse. Idet hovedreglen er, at en lejers fraflytning ikke uden videre medfører, at hele lejeforholdet opsiges, vil dette som udgangspunkt lade sig gøre. Man skal dog være opmærksom på, at der kan opstå vanskeligheder, såfremt samtlige lejere, hvis navne fremgår af lejekontrakten, er fraflyttet, og der alene bor senere tilflyttede lejere. Dette skyldes, at ingen af lejerne i givet fald udleder deres ret direkte af lejekontrakten. Der vil derfor skulle ses på, hvorvidt udlejer har accepteret denne udskiftning af lejere. Dette kan være en svær ting at finde rundt i, hvorfor vi anbefaler, at man får juridisk hjælp hertil, såfremt der opstår problemer i forbindelse med sådanne et tilfælde.

Kan man fjerne et navn fra lejekontrakten?​

Hvordan kan man ændre det navn, der står på lejekontrakten?

En ændring af et navn i lejekontrakt, hvad enten der er tale om en udskiftning af en lejers navn eller blot tilføjelse af en tilflyttende lejers navn, kræver som ovenfor nævnt udlejers samtykke hertil.

Som i så mange andre tilfælde kan det af bevismæssige årsager anbefales, at en aftale om ændring af navn i lejekontrakten udformes skriftligt med begge parters underskrift. En sådant tillæg til lejekontrakten kaldes også en allonge.

En allonge skal som udgangspunkt ikke overholde nogle bestemte regler for, hvordan tillægget skal udformes, og de kan derfor se forskellige ud. Det eneste krav er, at den skal være skriftlig og skal underskrives af både udlejer og lejer. Det er altid en god ide at beskrive følgende i en allonge:

  • Hvilke parter, der indgår i aftalen,
  • Hvilken aftale der indgås
  • Hvornår aftalen gælder.

Hvis man bor i et bofællesskab er det også muligt at ændre en allonge løbende i samråd med udlejer, således at det altid fremgår af denne, hvilke lejere bebor lejemålet.

Læs også: Uenighed mellem flere beboere i lejemålet: Hvad gør jeg?

Hvorfor skal man vælge DIGURA?

Vi hjælper hundredvis af lejere hver måned, både via vores medlemsløsning og vores sagsbehandling. Når vi fører sagerne, så har vi opnået en gevinst for lejeren i over 90 % af tilfældene. Vi er her for at hjælpe dig, som potentielt bliver snydt af din udlejer og som faktisk gerne vil beholde dine egne penge.

Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt

Emnet med navneændring i lejekontrakten kan være meget kompliceret som lejer. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du tager fat i os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.  

Det kan både være omkring lejekontrakten, som i dette tilfælde, men det kan også være alt fra fraflytningssynet til den økonomiske rapport. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde. Det er ofte rigtig mange penge, du som lejer går glip af, alt fra nogle tusind kroner til 30-40.000 kroner. Tænk hvad du ellers kunne bruge disse penge til? 

Lad os hjælpe dig

Ved DIGURA kan du altid få fat på os, du har din egen sagsbehandler og bedst af alt: Du betaler kun, hvis vi vinder din sag. Det er derfor risikofrit for dig, at vi hjælper dig. 

Vi har opnået et fordelsagtig resultat for lejere i over 90 % af alle sager, som vi har haft behandlet. Vi har 9,4 i score på Trustpilot, 5 stjerner på Facebook og vi har hjulpet mere end 5000 lejere. Og vi vil rigtig gerne hjælpe dig også. 

Er du i tvivl om noget i artiklen, så sidder vores team klar til at hjælpe dig i chatten. Den kan du finde nederst i højre hjørne.  

Hvis du har brug for juridisk hjælp, så kan du får testet din sag nedenfor. Det er gratis og vores dygtige juridiske team vil lave en uforpligtende vurdering af sagen.  

Del indlægget​

Vil du have vurderet din sag gratis?

Det tager kun 2 minutter at indgive sagen og herefter vurderer vi din problemstilling
helt gratis. Du har endda svar inden 24 timer!

Gør som
+6000 andre​

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de bedste tips og tricks direkte i indbakken

Det Store Fællesskab for Lejere