Fremleje – De 10 bedste råd

10 gode råd om fremleje

Det er nemt at blive forvirret over reglerne om fremleje. Vi har derfor samlet 10 af de vigtigste råd om fremleje, så du kan blive klogere på det essentielle.

Fremleje er, når en oprindelig lejer (fremlejegiver), selv udlejer lejemålet til en ny lejer (fremlejetager). Der er således pludselig to lejeforhold: det mellem udlejer & lejer og det mellem fremlejegiver & fremlejetager. Dette kan skabe forvirring. Mange der bor til fremleje, er derfor usikre på deres retsstilling. Vi håber at kunne hjælpe med disse 10 gode råd.

1. Lejekontrakt

Mange tænker, at det ikke er vigtigt, da der allerede er en kontrakt mellem udlejer og fremlejegiver. Denne regulerer imidlertid kun forholdet mellem udlejer og fremlejegiver. Hvis der ikke indgås en lejekontrakt, er forholdet mellem fremlejegiver og fremlejetager underlagt lejelovens regler. Hvis der udarbejdes en fremlejekontrakt, kan parterne fastsætte deres retsstilling mere præcist, og som de ønsker. Dette bør anbefales i forhold til at parterne nemmere kan indrette sig, når retsstillingen er klart fastlagt. I tilfælde af tvister vil det også være en klar fordel, at man har aftalt vilkår, der regulerer lejeforholdet. Du kan med fordel bruge typeformular A9 til din fremlejekontrakt.

Hent lejekontrakt her.

2. Fremlejegiver hæfter

Selvom du som fremlejegiver ikke længere bor i lejemålet, er det stadig dig, der er ansvarlig for lejemålet samt skal sørge for, at betaling af leje sker rettidigt. Dette hænger sammen med ovenstående. Du er som fremlejegiver nemlig stadig i et lejeforhold med din udlejer. Det er således også dig, der over for udlejer hæfter ved eksempelvis fraflytning af lejemålet.

Hvorfor skal man vælge DIGURA?

Vil det ikke være rart, hvis du kun skulle betale, hvis du faktisk vinder? Vi påtager os al risiko, hvor lejerforeninger tager et fast kontigent, ligemeget om de vil hjælpe dig eller ej. Vi er her for at hjælpe de lejere, som ikke har tid, er usikre på deres rettigheder eller ikke ved, hvordan deres sag skal håndteres. 

  • Gratis vurdering af sagen
  • Risikofrit og uden besvær
  • No Cure No Pay

3. Vælg din fremlejetager med omhu

Eftersom det stadig er dig som fremlejegiver, der hæfter direkte over for udlejer, skal du også overveje, hvem du vil have som fremlejetager. Egenskaber som troværdig, ærlig og generelt stille og rolig må være essentielle i denne sammenhæng.

4. Husleje

Som fremlejetager skal du være opmærksom på, at huslejen ikke må overstige fremlejegivers egen husleje. Fremlejegiver må nemlig ikke opnå fortjeneste ved at fremleje lejemålet. Huslejen finder du i lejekontraktens § 3, hvis typeformular A9 er anvendt.

Læs også: Betaler du for meget i husleje

5. Depositum og forudbetalt leje

Tjek endvidere at fremlejegiver ikke tager for meget i forudbetalt leje og depositum. Fremlejegiver må maksimalt kræve svarende til 3 x husleje i depositum og 3 x husleje i forudbetalt leje.

6. Møbler

Hvis du fremlejer lejligheden møbleret, er det en god idé at have skrevet dette i lejekontrakten. Endvidere bør du aftale – for at sikre dig selv – at fremlejetager er erstatningsansvarlig, hvis noget skulle blive ødelagt.

7. Fraflytningssyn

Hold et fraflytningssyn. Sørg for at være sikker på, at der ikke er noget i lejligheden, der er misligholdt eller generelt mangler vedligeholdelse som følge af fremlejetagers adfærd i det lejede. Det er bedre at afslutte lejeforholdet på denne måde end ved at du løbende finder ud af disse ting. Endvidere vil det også være svært at bevise, jo længere tid der går, at skaderne ikke skyldes dig selv.

Læs også: Alt du bør vide om fraflytningssynet

8. Vedligeholdelsespligt

En god idé er at pålægge fremlejetager samme vedligeholdelsespligt, som du selv har. Således er du dækket godt ind i forhold til ikke at hæfte for fremlejetagers skader, såfremt der skulle være nogle.

9. Tjek at fremlejeforholdet er lovligt

Sørg for at fremlejegiver fremlejer lejemålet i overensstemmelse med reglerne om fremleje og at udlejer også har modtaget en kopi af lejekontrakten og således er klar over, at fremlejeforholdet finder sted.

læs også: Skimmelsvamp: Alt du skal vide som lejer

10. Lejekontraktens § 11

Vi kan ikke sige det nok. Tjek for guds skyld § 11 godt igennem, og vær helt sikker på, hvad du skriver under på. Det kan blive omkostningsfuldt i sidste ende.
Det er i § 11, at fremlejegiver kan pålægge dig yderligere forpligtelser og indskrænke dine rettigheder. Vær dog opmærksom på at visse regler i lejeloven er ufravigelige, og således ikke kan fraviges ved aftale. Disse vil i stedet være ugyldige, og kan således ikke gøres gældende over for dig som fremlejetager.

Men er det nu også reglerne i praksis? Det er lidt mere tvetydigt efterhånden Se retspraksis nedenfor.

Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt​

Emnet med fremleje kan være meget kompliceret som lejer. Det kan både være omkring opsigelse, men det kan også være alt fra hvem må have adgang til lejemålet til depositum. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde.

Lad os hjælpe dig

DIGURA er meget anderledes end de danske lejerforeninger, som man har kendskab til som lejer. De har ofte kun en åbningsdag om ugen, du kan ikke komme igennem på deres telefon og det er ikke sikkert de vil hjælpe dig, når det kommer til stykket. Selvom du endda har betalt dertil i mange år. 

Ved DIGURA kan du altid få fat på os, du har din egen sagsbehandler og bedst af alt: Du betaler kun, hvis vi vinder din sag. Det er derfor risikofrit for dig, at vi hjælper dig. 

Er du i tvivl om noget i artiklen, så sidder vores team klar til at hjælpe dig i chatten. Den kan du finde nederst i højre hjørne.  Vi kan godt forstå, at du synes det kan være kompliceret stof at forstå og derfor har vi gjort det bedste for at hjælpe dig med artiklen. 

Hvis du har brug for juridisk hjælp, så kan du får testet din sag nedenfor. Det er gratis og vores dygtige juridiske team vil lave en uforpligtende vurdering af sagen.  

Vil du have testet din sag gratis?

Det tager kun 5 minutter at indgive sagen og herefter vurderer vi din problemstilling
med udgangspunkt i 4.500 afgørelser og gældende lov. Du har endda svar samme dag.

DEL INDLÆGGET

Del på facebook
Del på google
Del på linkedin
Del på print
Del på email
Luk menu
×
×

Kurv

Vil du ikke gerne undgå at blive snydt eller få kompensation som du er berettiget til?

Gør ligesom 1000 andre lejere og tilmeld dig vores nyhedsbrev – Det kan potentielt spare dig for mange tusinde af kroner. Vi vil give dig gratis råd omkring indflytning, mens du bor til leje og ved din fraflytning.

new-element.svg

Vi anvender cookies for at sikre, at vi giver dig den bedst mulige oplevelse på vores website. Hvis du fortsætter med at bruge dette site, vil vi antage, at du er indforstået med dette.