Fremleje – De 10 bedste råd

Fremleje – De 10 bedste råd

Picture of Mike Vestergaard

Mike Vestergaard

Partner

Det er nemt at blive forvirret over reglerne om fremleje. Vi har derfor samlet 10 af de vigtigste råd om fremleje, så du kan blive klogere på det essentielle.

Hvad er fremleje?

Fremleje er, når en oprindelig lejer (fremlejegiver), selv udlejer lejemålet til en ny lejer (fremlejetager). Der er således pludselig to lejeforhold: det mellem udlejer & lejer og det mellem fremlejegiver & fremlejetager. Dette kan skabe forvirring. Mange der bor til fremleje, er derfor usikre på deres retsstilling. Vi håber at kunne hjælpe med disse 10 gode råd.

1. Lejekontrakt

Mange tænker, at det ikke er vigtigt, da der allerede er en kontrakt mellem udlejer og fremlejegiver. Denne regulerer imidlertid kun forholdet mellem udlejer og fremlejegiver. Hvis der ikke indgås en lejekontrakt, er forholdet mellem fremlejegiver og fremlejetager underlagt lejelovens regler. Hvis der udarbejdes en fremlejekontrakt, kan parterne fastsætte deres retsstilling mere præcist, og som de ønsker. Dette bør anbefales i forhold til at parterne nemmere kan indrette sig, når retsstillingen er klart fastlagt. I tilfælde af tvister vil det også være en klar fordel, at man har aftalt vilkår, der regulerer lejeforholdet. Du kan med fordel bruge typeformular A9 til din fremlejekontrakt.

Hent lejekontrakt her.

2. Fremlejegiver hæfter

Selvom du som fremlejegiver ikke længere bor i lejemålet, er det stadig dig, der er ansvarlig for lejemålet samt skal sørge for, at betaling af leje sker rettidigt. Dette hænger sammen med ovenstående. Du er som fremlejegiver nemlig stadig i et lejeforhold med din udlejer. Det er således også dig, der over for udlejer hæfter ved eksempelvis fraflytning af lejemålet.

Hvorfor skal man vælge DIGURA?

Vi hjælper hundredvis af lejere hver måned, både via vores medlemsløsning og vores sagsbehandling. Når vi fører sagerne, så har vi opnået en gevinst for lejeren i over 90 % af tilfældene. Vi er her for at hjælpe dig, som potentielt bliver snydt af din udlejer og som faktisk gerne vil beholde dine egne penge.

3. Vælg din fremlejetager med omhu

Eftersom det stadig er dig som fremlejegiver, der hæfter direkte over for udlejer, skal du også overveje, hvem du vil have som fremlejetager. Egenskaber som troværdig, ærlig og generelt stille og rolig må være essentielle i denne sammenhæng.

4. Husleje

Som fremlejetager skal du være opmærksom på, at huslejen ikke må overstige fremlejegivers egen husleje. Fremlejegiver må nemlig ikke opnå fortjeneste ved at fremleje lejemålet. Huslejen finder du i lejekontraktens § 3, hvis typeformular A9 er anvendt.

Læs også: Betaler du for meget i husleje

5. Depositum og forudbetalt leje

Tjek endvidere at fremlejegiver ikke tager for meget i forudbetalt leje og depositum. Fremlejegiver må maksimalt kræve svarende til 3 x husleje i depositum og 3 x husleje i forudbetalt leje.

6. Møbler

Hvis du fremlejer lejligheden møbleret, er det en god idé at have skrevet dette i lejekontrakten. Endvidere bør du aftale – for at sikre dig selv – at fremlejetager er erstatningsansvarlig, hvis noget skulle blive ødelagt.

Bliv juridisk sikret i dit lejeforhold fra 79 kroner.

Er du bange for at blive snydt i dit lejeforhold eller er du allerede blevet det?

I DIGURA kan du blive medlem af vores medlemsklub, hvor du kan få hjælp til din situation og opnå tryghed og opbakning fra 79 kroner om måneden.

7. Fraflytningssyn

Hold et fraflytningssyn. Sørg for at være sikker på, at der ikke er noget i lejligheden, der er misligholdt eller generelt mangler vedligeholdelse som følge af fremlejetagers adfærd i det lejede. Det er bedre at afslutte lejeforholdet på denne måde end ved at du løbende finder ud af disse ting. Endvidere vil det også være svært at bevise, jo længere tid der går, at skaderne ikke skyldes dig selv.

Læs også: Alt du bør vide om fraflytningssynet

8. Vedligeholdelsespligt

En god idé er at pålægge fremlejetager samme vedligeholdelsespligt, som du selv har. Således er du dækket godt ind i forhold til ikke at hæfte for fremlejetagers skader, såfremt der skulle være nogle.

9. Tjek at fremlejeforholdet er lovligt

Sørg for at fremlejegiver fremlejer lejemålet i overensstemmelse med reglerne om fremleje og at udlejer også har modtaget en kopi af lejekontrakten og således er klar over, at fremlejeforholdet finder sted.

læs også: Skimmelsvamp: Alt du skal vide som lejer

10. Lejekontraktens § 11

Vi kan ikke sige det nok. Tjek for guds skyld § 11 godt igennem, og vær helt sikker på, hvad du skriver under på. Det kan blive omkostningsfuldt i sidste ende.
Det er i § 11, at fremlejegiver kan pålægge dig yderligere forpligtelser og indskrænke dine rettigheder. Vær dog opmærksom på at visse regler i lejeloven er ufravigelige, og således ikke kan fraviges ved aftale. Disse vil i stedet være ugyldige, og kan således ikke gøres gældende over for dig som fremlejetager.

Men er det nu også reglerne i praksis? Det er lidt mere tvetydigt efterhånden Se retspraksis nedenfor.

Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt

Emnet med fremleje kan være meget kompliceret som lejer. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du tager fat i os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.  

Det kan både være omkring fremleje, som i dette tilfælde, men det kan også være alt fra fraflytningssynet til den økonomiske rapport. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde. Det er ofte rigtig mange penge, du som lejer går glip af, alt fra nogle tusind kroner til 30-40.000 kroner. Tænk hvad du ellers kunne bruge disse penge til? 

Lad os hjælpe dig

Ved DIGURA kan du altid få fat på os, du har din egen sagsbehandler og bedst af alt: Du betaler kun, hvis vi vinder din sag. Det er derfor risikofrit for dig, at vi hjælper dig. 

Vi har opnået et fordelsagtig resultat for lejere i over 90 % af alle sager, som vi har haft behandlet. Vi har 9,4 i score på Trustpilot, 5 stjerner på Facebook og vi har hjulpet mere end 5000 lejere. Og vi vil rigtig gerne hjælpe dig også. 

Er du i tvivl om noget i artiklen, så sidder vores team klar til at hjælpe dig i chatten. Den kan du finde nederst i højre hjørne.  

Hvis du har brug for juridisk hjælp, så kan du får testet din sag nedenfor. Det er gratis og vores dygtige juridiske team vil lave en uforpligtende vurdering af sagen.  

Del indlægget​

Vil du have vurderet din sag gratis?

Det tager kun 2 minutter at indgive sagen og herefter vurderer vi din problemstilling
helt gratis. Du har endda svar inden 24 timer!

Gør som
+6000 andre​

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de bedste tips og tricks direkte i indbakken

Det Store Fællesskab for Lejere