Skadedyr i et lejemål

Picture of Hugay Safi

Hugay Safi

Legal Advisor

Hvordan skal du forholde dig, når du opdager skadedyr i lejemålet? Er det noget du selv skal bekæmpe, eller er det noget du bare skal leve med? Det vil for de fleste være en ubehagelig opdagelse at gøre fund af skadedyr i sit hjem. Læs med her og bliv klog på, hvordan du skal forholde dig, hvis du opdager skadedyr i dit lejemål.

Hvad er skadedyr?

Begrebet skadedyr omfatter dyr, der enten er til fare eller til gene for ejendommen og dem der bor i den. Det er meget varierende, hvor skadelige skadedyrene kan være, da nogle af dem er helt ufarlige, men bare er generende at leve med. De typiske skadedyr, der findes i et lejemål, er rotter, mus, hvepse, husmår, bananfluer, sølvfisk og møl. Mange af de skadedyr kan faktisk undgås ved at sørge for løbende vedligeholdelse af lejemålet. Dog er der alligevel tilfælde, hvor der opstår skadedyr på trods af, at man vedligeholdt lejemålet, og her vil det oftest være nødvendigt med hjælp fra en skadedyrsbekæmper.

Læs også: Få styr på dit indeklima 

Hvornår har man vedligeholdt lejemålet?

Det er rigtig vigtigt at vedligeholde lejemålet og holde det rent for at undgå uønskede skadedyr. Som udgangspunkt er det udlejeren af lejemålet, der har pligten til at renholde ejendommen, herunder fortov, gård og tilknyttede fællesarealer. Udlejer kan dog fraskrive sig den pligt ved aftale i eksempelvis din lejekontrakt.

Hvis der ikke er andet aftalt, så vil det være lejeren som har rengøringsforpligtigelsen for de områder, som lejeren har en eksklusiv brugsret til i henhold til lejekontrakten. Det vil typisk være selve lejemålet.

Som lejer har man i den forbindelse pligt til at holde sit lejemål rengjort. Hvis ikke lejeren overholder denne forpligtigelse, så kan det betragtes for at være en culpøs adfærd. Ved rigtig grov adfærd kan udlejer sanktionere den manglende rengøring og lejer kan blive ansvarlig for udbedringen.

Dog må du som lejer gerne have lidt hverdagsrod i lejemålet, så længe det ikke er til gene for andre og så længe det ikke udgør en trussel mod ejendommens vedligeholdelsesstand.

Det er altså den, der har vedligeholdelsespligten, der har retten til at vælge og bestemme, hvordan og hvem der skal udføre arbejdet. Det er dog altid en god ide at indgå i dialog med udlejer i forhold til udførelse af arbejderne, således der ikke opstår konflikter eller misforståelser herom.

Læs også: Vedligeholdelse: Hvilket ansvar kan udlejer pålægge lejer?

Bliv juridisk sikret i dit lejeforhold fra 99 kroner.

Er du bange for at blive snydt i dit lejeforhold eller er du allerede blevet det?

I DIGURA kan du blive medlem af vores medlemsklub, hvor du kan få hjælp til din situation og opnå tryghed og opbakning fra 99 kroner om måneden.

Hvordan undersøger man, om der er skadedyr i lejemålet?

I de fleste tilfælde vil der ikke være tvivl om, hvorvidt der er skadedyr i lejemålet, da de fleste er rigtig nemme at opdage. Skadedyr kan enten opdages ved synet af det eller ved dets efterladte spor i form af affaldsstoffer eller beskadigelse af lejemålet eller ting i lejemålet.

Hvis du bemærker pludselige gnavemærker eller andet, som du ikke kan finde en forklaring på, så er det vigtigt at undersøge sagen nærmere, da det kan være tegn på skadedyr. Det er meget vigtigt at handle hurtigt ved opdagelse af skadedyr, så de ikke forårsager alvorlige beskadigelser i dit hjem. 

Hvem skal betale for skadedyrsbekæmpelse?

Det er først og fremmest vigtigt at informere udlejer hurtigst muligt omkring skadedyr i lejemålet. Det er vigtigt uanset om der er tale om fund af et farligt eller generende skadedyr.

Når udlejer er blevet informeret, så er det som udgangspunkt udlejers ansvar at sørge for bekæmpelse af skadedyrene og stå for omkostningerne ved bekæmpelsen. Det er udlejers ansvar, da det er en del af udlejers vedligeholdelsespligt. Det er derfor typisk enten udlejer eller kommunen, der vil betale og sørge for skadedyrsbekæmpelsen.

Hvis lejer har handlet uforsvarligt eller ikke har sørget for at holde lejemålet rengjort og dermed har været medvirkende til, at der kom skadedyr, vil du som lejer være ansvarlig. Derfor vil det i det tilfælde være dig selv, der skal betale for udgifterne til skadedyrsbekæmpelsen.

Lejer kan desuden også holdes ansvarlig, hvis lejer ikke informerer udlejer ved opdagelse af skadedyr i lejemålet. Lejer kan i den forbindelse blive erstatningsansvarlig og betale for en del af regningen til udbedring af lejemålet. Det er derfor vigtigt at informere udlejer hurtigst muligt – også hvis du er bange for, at det kan være din skyld at skadedyrene er fremkommet. Eventuelle skader som følge af skadedyrene kan blive omfangsringe, hvis udlejer ikke får muligheden for at udbedre problemet. Det kan derfor blive dyrt at holde problemet om skadedyr fra udlejer.

Læs også: Hvem er ansvarlig for snerydning i en lejebolig?

Hvorfor skal man vælge DIGURA?

Vi hjælper hundredvis af lejere hver måned, både via vores medlemsløsning og vores sagsbehandling. Når vi fører sagerne, så har vi opnået en gevinst for lejeren i over 90 % af tilfældene. Vi er her for at hjælpe dig, som potentielt bliver snydt af din udlejer og som faktisk gerne vil beholde dine egne penge.


Skade på indbo som følge af skadedyr i lejemålet

Hvis der sker skade på noget af dit indbo, som er forvoldt af skadedyrene i lejemålet, er det ikke udlejer, du skal kontakte, eftersom dit indbo er ikke en del af lejekontrakten. Det er ikke udlejer, der hæfter for denne regning, uanset hvordan skadedyrene er kommet til lejemålet. Derimod skal du melde skaderne på dit indbo til dit forsikringsselskab. Hvis du ikke allerede har tegnet et indboforsikring, så er det vigtigt, at du gør det.

Hvor lang tid tager skadedyrsbekæmpelsen?

Det er oftest en kort og hurtig proces at bekæmpe skadedyrene. Lige så snart udlejer bliver informeret, så er det udlejers interesse at handle hurtig for at undgå skader på lejemålet.

Det er typisk en kortvarig proces at fjerne skadedyrene, og derfor er det typisk ikke et problem at blive boende i lejemålet imens. Der er ikke noget krav om at blive genhuset eller flyttet til en erstatningsbolig, fordi der er skadedyr i lejemålet. Dog er der nogle situationer, hvor det vil være muligt at få et afslag i huslejen, hvis lejemålet anses for at være ubeboeligt. Endvidere kan et meget stort udbedringsarbejde af skadedyrene medføre, at genhusning er nødvendigt. Det skal dog vurderes konkret ud fra hver enkelt situation, og derfor anbefaler vi altid, at du sparrer med en juridisk rådgiver for at sikre dine rettigheder.

Opsigelse af lejemålet grundet skadedyr

Hvis du som lejer ønsker at fraflytte og opsige lejemålet, fordi der skadedyr i lejemålet, så er det som udgangspunkt de almindelige regler for opsigelse, der er gældende. Der skal særlige forhold til for at kunne afvige de almindelige regler om opsigelse.

Grunden til det er, at det sjældent er udlejers forhold, der er skyld i skadedyrene. Det kan være udlejers forhold, hvis udlejer er blevet gjort bekendt med skadedyrene i lejemålet, og ikke gør noget ved problemet, så vil det være uforsvarligt. I det tilfælde kan lejeaftalen ophæves ved straks virkning. 

Læs også: Opsige og ophæve: Hvad er forskellen? 

Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt

Emnet med skadedyr i lejemål kan være meget kompliceret som lejer. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du tager fat i os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.  

Det kan både være skadedyr i lejemål, som i dette tilfælde, men det kan også være alt fra fraflytningssynet til den økonomiske rapport. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde. Det er ofte rigtig mange penge, du som lejer går glip af, alt fra nogle tusind kroner til 30-40.000 kroner. Tænk hvad du ellers kunne bruge disse penge til? 

Lad os hjælpe dig

Ved DIGURA kan du altid få fat på os, du har din egen sagsbehandler og bedst af alt: Du betaler kun, hvis vi vinder din sag. Det er derfor risikofrit for dig, at vi hjælper dig. 

Vi har opnået et fordelsagtig resultat for lejere i over 90 % af alle sager, som vi har haft behandlet. Vi har 9,4 i score på Trustpilot, 5 stjerner på Facebook og vi har hjulpet mere end 5000 lejere. Og vi vil rigtig gerne hjælpe dig også. 

Er du i tvivl om noget i artiklen, så sidder vores team klar til at hjælpe dig i chatten. Den kan du finde nederst i højre hjørne.  

Hvis du har brug for juridisk hjælp, så kan du får testet din sag nedenfor. Det er gratis og vores dygtige juridiske team vil lave en uforpligtende vurdering af sagen.  

Del indlægget​

Vil du have vurderet din sag gratis?

Det tager kun 2 minutter at indgive sagen og herefter vurderer vi din problemstilling
helt gratis. Du har endda svar inden 24 timer!

Gør som
+6000 andre​

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de bedste tips og tricks direkte i indbakken

Det Store Fællesskab for Lejere