Hvordan fremlejer jeg et værelse?

Hvordan fremlejer jeg et værelse?

Picture of Katrine Jensen

Katrine Jensen

Legal Advisor

Du lejer en bolig af din udlejer, men ønsker at udleje dele af – eller hele – din bolig. Spørgsmål som “Hvordan fremlejer jeg et værelse?” og “Hvordan fungerer fremleje” popper op i dit hoved. Det gennemgår vi i denne artikel, der også oplyser dig om, hvad du skal være opmærksom på, når du fremlejer et værelse eller hele din lejlighed. Artiklen henvender sig til personer, der fremlejer et værelse eller en lejlighed til en anden person.

Hvad er fremleje?

Når du ønsker at udleje en del af dit lejemål, eksempelvis et værelse, så er der være tale om fremleje. Fremleje er, når du som lejer ønsker at leje hele eller dele af dit lejemål ud. Fremleje er for mange svært at finde rundt i, da der er flere grene af lejeforhold. Det første lejeforhold indebærer udlejer og den oprindelige lejer (dig). Når du ønsker at udleje et værelse i dit lejemål til en anden, så bliver du til fremlejegiver. Den person, der lejer værelset af dig, bliver til fremlejetager. Det andet lejeforhold er derfor mellem fremlejegiver og fremlejetager.

Læs også: Hent gratis kontrakt til fremleje 

Hvad siger lejeloven om fremleje?

Lejeloven siger, at fremleje skal sidestilles med almindelig leje. Dette betyder, at de ting der er gældende for den oprindelige lejer (dig,) også er gældende for fremlejetager. Dog er der en række undtagelser. Eksempelvis stilles der strengere krav i forhold til opkrævning af forbrug, da opkrævningen ved fremleje af enkeltværelse ofte skal være inkluderet i huslejen. Derudover kan omfanget af istandsættelsesarbejde ved fraflytning alene gælde det værelse, der har været fremlejet. 

Læs også: Lejelovens kapitel 12: Fremleje 

Hvorfor skal man vælge DIGURA?

Vi hjælper hundredvis af lejere hver måned, både via vores medlemsløsning og vores sagsbehandling. Når vi fører sagerne, så har vi opnået en gevinst for lejeren i over 90 % af tilfældene. Vi er her for at hjælpe dig, som potentielt bliver snydt af din udlejer og som faktisk gerne vil beholde dine egne penge. 

Hvornår kan jeg fremleje?

Du kan fremleje et værelse, hvis du har en gyldig grund efter lejelovens regler. Eksempelvis kan udlandsophold eller studieophold være gyldige begrundelser. Såfremt du ønsker at fremleje grundet eksempelvis dårlig økonomi eller for meget plads, skal du have lov af din udlejer. Grunden til det er, at din udlejer godt kan sige, at du ikke må fremleje udover begrundelserne, der fremgår af lejeloven. DIGURA anbefaler derfor altid, at du får en skriftlig accept fra udlejer på dit fremlejeforhold.

Læs også: Fremleje: Vores 10 bedste råd 

Hvordan udformer jeg en fremlejekontrakt?

Der er ingen specifikke formkrav til en fremlejekontrakt, men eftersom lejeloven siger at almindelig leje er lig med fremleje, så skal man iagttage reglerne om type af lejekontrakt. Dermed skal du anvende den nyeste udgave af en lejekontrakt, hvilket er typeformular A9. Den kan downloades helt gratis her. Den skal udfyldes korrekt og giver en god rettesnor for overblikket på fremlejeforholdet. Den del af udfyldelsen, som kan være svær, er lejekontraktens § 11. Her kan man anføres særskilte aftaler eller regler.

Typiske punkter i § 11

  • Generelle regler for lejemålet, eksempelvis begrænsninger for støj
  • Kontaktinformationer på fremlejetager og fremlejegiver
  • Regler om indbo (hvis enkeltværelset er møbleret)
  • Regler om husleje og stigninger
  • Præcisering af vedligeholdelsespligter
  • Tidsbegrænsninger på lejeforholdet

Hvad må jeg og må jeg ikke kræve af ydelser i fremlejekontrakten?

Der er klare regler om, hvad du som fremlejegiver må opkræve fremlejetager for. Nogle eksempler på ulovlige ydelser eller istandsættelsesarbejder er følgende:

  • Du må ikke opkræve a conto-el uden individuel måler
  • Du må ikke kræve en for høj husleje
  • Du må ikke kræve betaling for istandsættelse af fællesarealer

Læs også: Sådan håndterer du uoverensstemmelser med din roomie

Bliv juridisk sikret i dit lejeforhold fra 149 kroner

Er du bange for at blive snydt i dit lejeforhold eller er du allerede blevet det?

I DIGURA kan du blive medlem af vores medlemsklub, hvor du kan få hjælp til din situation og opnå tryghed og opbakning fra 149 kroner om måneden.

Hvad bør jeg som fremlejegiver være opmærksom på?

Du bør som fremlejegiver være opmærksom på lejelovens regler om udlejers forpligtelser. Eksempelvis er der klare regler om udarbejdelse af indflytningsrapport og fraflytningsrapport. Det er dog ikke et krav, hvis du alene fremlejer ét værelse. Det kan god være en god idé at lave det alligevel, så du kan skildre lejemålets stand ved indflytning og fraflytning. På den måde kan det også tydeliggøres, hvad der skal istandsættes, når fremlejetageren fraflytter. 

Du skal også  være opmærksom på, hvem der har den indvendige vedligeholdelsespligt. Den, der har den indvendige vedligeholdelsespligt, skal blandt andet stå for maling af vægge, samt istandsættelse af gulve ved fremlejetagerens fraflytning.

Uenigheder med min fremlejetager: Hvad gør jeg?

Hvis der opstår uenigheder mellem fremlejegiver og fremlejetager, er den bedste løsning at forsøge at indgå i dialog. Hvis det ikke lykkedes, anbefaler vi at undersøge, om der står noget i lejeloven om problematikken. 

Eksempler på problematikker mellem fremlejetager og fremlejegiver:

Eksempel: Du opkræver ulovligt a conto-forbrug
Det gælder for alle lejemål, at udlejer eller fremlejegiver skal kunne opgøre lejers forbrug, der indbetales via a conto-betalinger, gennem individuelle målere. Det betyder, at du som fremlejegiver ikke må opkræve fremlejetager for vand, hvis du ikke kan fremvise, at der er individuelle målere på det. Hvis du gør det, vil fremlejetager have et pengekrav mod dig, da din opkrævning har været ulovlig.

Eksempel: Du sætter huslejen for høj
Her skal du spørge sig selv, hvad der er en rimelig husleje. Huslejen skal svare til områdets priser, lejemålets stand, størrelse og faciliteter. 
Eksempelvis vil en husleje for et værelse på øverste etage med udsigt ud over havet og altan være højere, end et værelse i kælderen uden udeareal.
Det samme gælder, hvis lejemålet er møbleret. Du vil for et møbleret værelse kunne kræve højere husleje, end hvis du fremlejer et værelse umøbleret.

Konsekvensen af en for høj husleje er, at fremlejetager vil kunne få huslejen nedsat med enten tilbagevirkende og/eller fremadvirkende kraft.

Eksempel: Du opkræver fremlejetager for istandsættelse af fællesarealer
Når du skal fremleje et værelse, så er det alene dette værelse, som din fremlejetager hæfter for ved fraflytning. Selvom fremlejetageren også har brugsret til eksempelvis fælles køkken og bad, så vil du ikke kunne opkræve fremlejetager for istandsættelse til det. Det er ulovligt. Du kan kun opkræve fremlejetager for de istandsættelsesarbejder, der skal ske på enkeltværelset ved fraflytning.

Hvis din fremlejetager vil opsige

Din fremlejetager har efter lejelovens regler ret til at opsige et enkeltværelse med én måneds varsel. Du kan som udlejer ikke modstride en opsigelse, medmindre der er aftalt en uopsigelig periode i lejekontraktens § 11.

Læs også: Fremleje: Hvad er reglerne ved fraflytning?

Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt

Emnet med at fremleje et værelse være meget kompliceret som lejer. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du tager fat i os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.  

Det kan både være omkring når du skal fremleje et værelse, som i dette tilfælde, men det kan også være alt fra fraflytningssynet til den økonomiske rapport. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde. Det er ofte rigtig mange penge, du som lejer går glip af, alt fra nogle tusind kroner til 30-40.000 kroner. Tænk hvad du ellers kunne bruge disse penge til? 

Lad os hjælpe dig

Ved DIGURA kan du altid få fat på os, du har din egen sagsbehandler og bedst af alt: Du betaler kun, hvis vi vinder din sag. Det er derfor risikofrit for dig, at vi hjælper dig. 

Vi har opnået et fordelsagtig resultat for lejere i over 90 % af alle sager, som vi har haft behandlet. Vi har 4.7 i score på Trustpilot, 5 stjerner på Facebook og vi har hjulpet mere end 5000 lejere. Og vi vil rigtig gerne hjælpe dig også. 

Er du i tvivl om noget i artiklen, så sidder vores team klar til at hjælpe dig i chatten. Den kan du finde nederst i højre hjørne.  

Hvis du har brug for juridisk hjælp, så kan du får testet din sag nedenfor. Det er gratis og vores dygtige juridiske team vil lave en uforpligtende vurdering af sagen.  

Del indlægget​

Vil du have vurderet din sag gratis?

Det tager kun 2 minutter at indgive sagen og herefter vurderer vi din problemstilling
helt gratis. Du har endda svar inden 24 timer!

Gør som
+6000 andre​

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de bedste tips og tricks direkte i indbakken

Det Store Fællesskab for Lejere