Må man som lejer kræve CPR-registrering på adressen i lejemålet? Er dette lovligt at kræve? Hvad nu hvis, man er studerende med statsborgerskab andet steds end Danmark, er reglerne så identiske hvad angår CPR-registrering? Dette er nogen af de spørgsmål, der vil blive besvaret i denne artikel.
Hvad er CPR-registrering?
CPR er en forkortelse for Det Centrale Personregister. Det er således, at enhver person der har bosat sig i Danmark, skal være registeret i CPR-registret. Dette register er et samlet register over alle borgere i Danmark. Du bør være opmærksom på, at når der tales om bopæl, så er lejeforhold ligeledes omfattet.
Der er behov for et CPR-nummer, når man for eksempel skal have et sygesikringskort eller oprette en bankkonto i Danmark. Hvor dit CPR-nummer er registeret, kan også have betydning for din boligstøtte. Har du spørgsmål eller andet til boligstøtte, så tag et kig på vores artikel ”Boligstøtte regler – Alt hvad du skal vide som lejer”.
CPR-nummer – Hvornår er der behov for det?
Loven der reguler CPR-registrering er CPR-loven. Det er i lovens kapitel 3 reglerne om registrering af bopæl i CPR findes.
Reglerne for CPR-numre gælder for enhver der er født eller er flyttet til Danmark. Reglerne herom kan du læse i CPR-lovens kapitel 2.
Reglerne om CPR kan ligeledes findes på: www.cpr.dk.
Bliv juridisk sikret i dit lejeforhold fra 149 kroner
Er du bange for at blive snydt i dit lejeforhold eller er du allerede blevet det?
I DIGURA kan du blive medlem af vores medlemsklub, hvor du kan få hjælp til din situation og opnå tryghed og opbakning fra 149 kroner om måneden.
Eksempel om Nanna part 1:
Nanna bor i en lejlighed med 3 veninder, hvor den ene veninde lejer lejemålet af en Udlejer, samt Nanna og en anden bor til fremleje. Nanna har hørt meget om, at man skal CPR-registrere sin bopæl i Danmark. Nanna snakker med sine veninder, hvor de finder frem til, at ingen af dem er CPR-registreret på lejemålet. Nanna vil derfor CPR-registrer sig på lejemålet. Nannas udlejer vil ikke have Nanna skal CPR-registrere sig på hans lejemål, samt han stiller tvivl til, om det er lovligt at Nanna gerne vil dette.
For at løse dette, skal Nanna finde hjælp i CPR-loven. Lovens regler siger, at når Nanna flytter bopæl, så skal Nanna anmelde sin flytning, dermed skal der ske registrering af CPR ved hendes flytning. Dermed er det lovligt, at Nanna kræver CPR-registrering på det nye lejemål.
Har du spørgsmål til dit lejemål, flytning og CPR-registrering, så er det altid en god idé at få juridisk rådgivning herom, hvor du vil få ekspert hjælp til netop din problemstilling. Vi hos DIGURA står altid klar til at hjælpe dig.
Gælder CPR-registrering ved lejeforhold?
Det korte svar er ja, da begrebet bopæl også omfatter lejeforhold. Derfor skal artiklen læses med øje for, at bopæl står parallelt med leje.
Husk: Lejeloven omhandler også fremleje, da begrebet leje også indebærer fremleje. Derfor gælder CPR-registrering også for fremleje, da det er ens reelle bopæl der skal registreres, hvilket jo også kan være et værelse, som du lejer hos en anden lejer.
Du kan læse mere om fremleje her.
CPR-registrering og mit boligforhold?
Det fremgår af reglerne om CPR, at en person skal være registreret med den adresse (bopæl) man har i Danmark. Denne bopæl skal være det sted, hvor man reelt opholder sig, hvilket vil sige, at det er stedet, hvor man tilbringer sin dagligdag som for eksempel det sted, hvor man sover, tager bade og spiser aftensmad.
Reglen gælder uanset om man er bosat i egen lejlighed, hus eller lignende, eller om man er bosat hos anden part, det vil sige hos en veninde, mor eller tredje. CPR-registrering gælder derfor ved alle boligforhold.
Læs også: Hvad skal du huske, når du flytter?
TIP
Man har som bosat borger i Danmark ret til at blive folkeregistreret.
Hvad skal jeg som lejer være opmærksom på?
Det kan være svært som lejer at vide, hvad man skal være opmærksom på, når man høre begrebet CPR-registrering. Hvis du er i tvivl om dit boligforhold og dettes CPR-registrering, så bør du som lejer først og fremmest være opmærksom på, at hvis der ikke er tilladelse til, at der kan ske en CPR-registrering, så er der højst sandsynligt tale om ulovlig leje eller fremleje af lejemålet. Ulovlige lejeforhold vil oftest fraråde dig til at lave CPR-registrering.
En sidste ting, som du bør være opmærksom på er ”bolighajer”. En bolighaj er en person, der fremstår som at eje en ejendom, uden dette er realiteten.
CPR-registrering er derfor en god huskeregel for lejere til, at sikre sig lovlighed i sit lejemål.
Eksempel med Nanna part 2:
Forhistorien er identisk med part 1, men da Nanna vil CPR-registrer sig på lejemålet, kan Nanna ikke få lov til dette, og Nanna er skeptisk efter udlejers reaktion på CPR-registreringen. Nanna undersøger sagen nærmere, hvor Nanna finder ud af, at der kun må bo 3 personer i lejemålet. Nanna og den anden veninde, der også fremlejer, bor på samme værelse. Dermed finder Nanna ud af, at der bor flere end der er tilladelse til i lejemålet, hvilket er årsagen til, at hun ikke kan CPR-registrere sig. Konsekvensen er her, at Nanna eller hendes veninde er nødsaget til at fraflytte lejemålet.
Hvad kan Nanna så gøre? Hvis Nanna søger juridisk rådgivning, kan hun få hjælp til at kræve erstatning for omkostninger i forbindelse med den ulovlige fremleje.
Se også: Succeshistorie: Mikkel fik 36.000 kroner ind på sin konto
Hvorfor skal man vælge DIGURA?
Vi hjælper hundredvis af lejere hver måned, både via vores medlemsløsning og vores sagsbehandling. Når vi fører sagerne, så har vi opnået en gevinst for lejeren i over 90 % af tilfældene. Vi er her for at hjælpe dig, som potentielt bliver snydt af din udlejer og som faktisk gerne vil beholde dine egne penge.
- Gratis vurdering af sagen
- Risikofrit og uden besvær
- No Cure No Pay
Problemer med udlejer?
Er du i tvivl om dit lejeforhold eller har du problemer med din udlejer? Så tøv ikke med at sende din lejekontrakt og andre relevante dokumenter indtil os fra DIGURA, da vi altid står klar til at hjælpe dig. Det er gratis at få din sag vurderet, og vi hjælper dig hele vejen igennem.
CPR-registrering forudsætter, at du er bosat i Danmark og har gyldig tilladelse hertil. Hvis ikke, så er der nedenfor opstillet en række generelle regler for, hvad du skal gøre for at kunne opholde og bosætte dig i Danmark.
Bosættelse i Danmark
Står du i den situation, at du gerne vil bosætte dig permanent i Danmark, så skal du være opmærksom på reglerne herom. Disse regler afhænger af, hvor du har dit statsborgerskab.
Er du fra Norden og vil flytte til Danmark skal du anmelde dette til kommunen i det land, som du tilflytter.
Er du fra et EU/EØS-land eller Schweiz og gerne vil bosætte dig i Danmark, skal du anmelde din flytning til kommunen. Der er særskilte regler herom, alt efter hvor lang tid din flytning er estimeret.
Er du fra et andet land end ovenstående skal du ligeledes anmelde din flytning til kommunen, hvoraf dine rettigheder som borger i Danmark vil blive skildret. Der er hjælp at finde på www.borger.dk.
Ophold i Danmark
Reglerne om ophold i Danmark er forskellige alt efter dit statsborgerskab.
Er du fra Norden kan du frit tage ophold i Danmark på ubestemt tid, uden at det kræver opholdstilladelse.
Er du fra et EU/EØS-land eller Schweiz kan du frit opholde dig i Danmark i op til 3 måneder uden at søge opholdstilladelse hertil. Er dit ophold længere, så skal du søge om at få forlænget dit ophold ved et EU/EØS-registreringsbevis. Har du opholdt dig 5 år + lovligt i Danmark, kan du søge om permanent opholdsbevis.
Er du ikke fra et EU/EØS-land eller Schweiz skal du have en gyldig opholdstilladelse, for at kunne opholde og bosætte dig i Danmark.
Har du brug for yderligere information om dit ophold i Danmark, er der svar at finde på www.borger.dk.
Hvordan kan jeg studere i Danmark under mit ophold?
Danmark er kendt for sine gode uddannelsesevner, hvor flere og flere finder det er attraktivt at blive studerende. Men reglerne for, hvordan man kan dette, samt ophold er forskelligt, alt efter hvilket statsborgerskab man har.
Se også: Sådan finder du en lejebolig
Er du fra Norden eller et EU/EØS-land?
Har du et nordisk statsborgerskab, kan du frit opholde dig i Danmark ,imens du studer, hvilket vil sige, at du ikke skal søge om opholdstilladelse herom. Yderligere må du gerne have et studiejob (arbejde) ved siden af uden at søge tilladelse hertil.
Har du statsborgerskab i et EU/EØS-land, (eller Schweiz) har du ligeledes ret til at opholde dig, studer og arbejde i Danmark i op til 3 måneder. Hvis dit opholds eller studies tidsperiode er længere end de 3 måneder, så skal du ansøge om et EU-opholdsdokument.
Er du ikke fra Norden eller et EU/EØS-land?
Hvis du har statsborgerskab i et land udenfor EU/EØS (eller Schweiz), så er dine rettigheder for ophold og studie i Danmark anderledes. Du skal søge om tilladelse til at opholde dig i Danmark imens du er studerende, hvilket vil sige, at du ikke kan studere før du har din opholdstilladelse i orden. Reglerne for opholdstilladelse afhænger af, hvilket statsborgerskab du har, samt hvilken uddannelse du ønsker at læse. Reglerne varierer derfor for den enkelte person.
Læs også: De bedste hjemmesider til at finde en lejebolig
Står du i en situation hvor du har spørgsmål til dit nye lejemål i Danmark, CPR-registrering eller andet angående din flytning, så er det altid en god idé at få juridisk rådgivning. Vi i DIGURA står altid klar til at hjælpe dig.