Genudlejningspligt: Hvad er reglerne?

Genudlejningspligt: Hvad er reglerne?

Mike Vestergaard

Mike Vestergaard

Partner
Hvis du fraflytter inden udløbet af dit opsigelsesvarsel, kan du faktisk spare penge, fordi din udlejer har genudlejningspligt. Vil du vide mere? Så læs med her.

Hvad siger lejeloven om genudlejningspligt?

Genudlejningspligten gælder i de tilfælde, hvor lejer ønsker at fraflytte det lejede inden udløbet af opsigelsesvarslet (typisk tre måneder). Hvis lejer eksempelvis har et opsigelsesvarsel på tre måneder og ønsker at fraflytte lejemålet efter to måneder, er reglen om udlejers genudlejningspligt aktuel. 

Efter lejeloven skal udlejer i et sådant tilfælde, hvor lejer ønsker at fraflytte det lejede inden opsigelsesvarslets udløb, forsøge at genudleje det lejede hurtigst muligt. Hvis udlejer ikke gør sig store nok bestræbelser på at genudleje det lejede, skal lejer ikke betale husleje for den periode, hvor udlejer skulle have bestræbt sig på at finde en ny lejer. Hvis udlejer finder en ny udlejer, som flytter ind umiddelbart efter lejer, skal lejer ikke betale husleje fra det tidspunkt, hvor den nye lejer flytter ind.

TIP

Det skal ikke nødvendigvis være online, udlejer forsøger at leje lejemålet ud igen. Det kan også være, at udlejer forhører sig hos nogle, der søger ny bolig. 

Hvad indebærer udlejers genudlejningspligt?

Der er forskellige måder, hvorpå udlejer kan forsøge at genudleje dit lejemål. Det er eksempelvis tilstrækkeligt at lave opslag på boligsider, lave et skilt eller på anden måde gøre opmærksom på det ledige lejemål. Udlejer må desuden ikke ignorere henvendelser vedrørende lejemålet. Hvis han gør det, vil det betyde, at udlejer ikke har opfulgt sin genudlejningspligt.

Hvad kan man forlange af udlejer?

Hvad man helt præcist kan forlange af udlejer, er således svært at definere. Det kan variere fra tilfælde til tilfælde og afhænger af de konkrete omstændigheder. Der foreligger altså ikke et entydigt svar på, hvor langt udlejer skal gå i sine bestræbelser på at få genudlejet det lejede. Som ovenfor anført vil skiltning og annoncering dog være tilstrækkeligt. Efter omstændighederne kan genudlejningspligten også synes opfyldt, såfremt udlejer på egen hånd tager kontakt til potentielle lejere og er i forhandlinger med disse, holder fremvisninger m.m.

Læs også: Hvad sker der, hvis din udlejer vil sælge dit lejemål? 

Hvorfor skal man vælge DIGURA?

Vi hjælper hundredvis af lejere hver måned, både via vores medlemsløsning og vores sagsbehandling. Når vi fører sagerne, så har vi opnået en gevinst for lejeren i over 90 % af tilfældene. Vi er her for at hjælpe dig, som potentielt bliver snydt af din udlejer og som faktisk gerne vil beholde dine egne penge.

Praktisk eksempel på genudlejningspligt

Lejer har et opsigelsesvarsel på tre måneder. Lejer skriver til udlejer d. 31. december, at lejer ønsker at flytte ud, da lejer har fundet et andet sted at bo. Lejer skal således flytte ud senest d. 31. marts.

Midt i januar finder lejer dog ud af, at lejer allerede kan flytte ind det nye sted d. 1. marts. Lejer skriver herefter til udlejer, at lejer nu ønsker at fremskynde processen og fraflytte til d. 1. marts.

Udlejer skal således bestræbe sig på at finde en ny lejer til d. 1. marts. Der kan nu ske tre ting:

1. Hvis udlejer ikke finder en ny lejer og overhovedet ikke gør noget aktivt, skal den fraflyttende lejer ikke betale husleje fra d. 1. marts, dvs. den sidste måned.

2. Hvis udlejer gør sig bestræbelser nok på at finde en ny lejer, men simpelthen bare ikke finder en, der kan flytte ind på det tidspunkt, skal lejer betale husleje til d. 31. marts som oprindeligt.

3. Hvis lejer er så heldig, at udlejer finder en ny lejer, skal lejer ikke betale husleje fra det tidspunkt, den nye lejer flytter ind.

Genudlejningspligt hvis udlejer stopper med at udleje boligen

Hvis udlejer stopper med at udleje boligen, skal udlejer naturligvis ikke finde en ny lejer at genudleje det lejede til. Hvis lejer opsiger lejemålet, og udlejer således ikke vil udleje lejemålet længere, så skal lejer som udgangspunkt betale for opsigelsesperioden. 

TIP

Få altid en juridisk bedømmelse om genudlejningspligten er overholdt eller ej. Det er både nemt, men gør også vurderingen mere objektiv. 

Genudlejningspligt hvis lejligheden skal sælges

Hvis udlejer ønsker at sælge lejemålet, skal udlejer naturligvis ikke finde en ny lejer at genudleje det lejede til. Der gælder altså de samme regler som hvis udlejer ikke ønsker at udleje boligen længere.

Skal jeg betale husleje i perioden?

Hvis du ønsker at fraflytte tidligere, skal du som minimum betale husleje indtil det tidspunkt, hvor du ønsker at fraflytte. Hvis udlejer ikke har fundet en ny lejer, der kan flytte ind på det tidspunkt, du ønsker at fraflytte, skal du som udgangspunkt betale husleje hele din opsigelsesperiode. Hvis udlejer ikke gør sig nogle bestræbelser på at finde en ny lejer til det tidspunkt, du ønsker at fraflytte, har du dog krav på at blive fritaget for at betale husleje i den sidste del af lejeperioden, hvor du er fraflyttet.

Bliv juridisk sikret i dit lejeforhold fra 79 kroner.

Er du bange for at blive snydt i dit lejeforhold eller er du allerede blevet det?

I DIGURA kan du blive medlem af vores medlemsklub, hvor du kan få hjælp til din situation og opnå tryghed og opbakning fra 79 kroner om måneden.

Må jeg selv finde en lejer i genudlejningsperioden?

Lejer må gerne selv prøve at finde en ny lejer i genudlejningsperioden. Det kan være en god idé, hvis det er med kort frist, da chancerne for at udlejer finder en ny lejer hurtigt er forholdsvis lave. Du skal dog være opmærksom på, at udlejer ikke er forpligtet til at acceptere den lejer, du har fundet.

Læs også: Må man selv finde en ny lejer som lejer? 

Hvilke forpligtelser har den gamle lejer, når genudlejningspligten sker?

Under genudlejningspligtens periode har den gamle lejer, der fraflytter, de samme forpligtelser som normalt. Det betyder blandt andet, at lejer skal stille det lejede til rådighed, så udlejer kan fremvise lejemålet for eventuelt interesserede nye lejere. Derudover skal lejer selvfølgelig overholde reglerne i forhold til at fraflytte rettidigt osv.

Vil din udlejer ikke finde en ny lejer til lejemålet før dit opsigelsesvarsel udløber, eller føler du bare ikke, at udlejer har bestræbt sig nok på at finde en ny lejer? Tøv ikke med at kontakt os, så hjælper vi dig gerne og finder en løsning på problemet. 

Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt

Emnet med genudlejningspligt kan være meget kompliceret som lejer. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du tager fat i os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.  

Det kan både være omkring genudlejningspligt, som i dette tilfælde, men det kan også være alt fra fraflytningssynet til den økonomiske rapport. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde. Det er ofte rigtig mange penge, du som lejer går glip af, alt fra nogle tusind kroner til 30-40.000 kroner. Tænk hvad du ellers kunne bruge disse penge til? 

Lad os hjælpe dig

Ved DIGURA kan du altid få fat på os, du har din egen sagsbehandler og bedst af alt: Du betaler kun, hvis vi vinder din sag. Det er derfor risikofrit for dig, at vi hjælper dig. 

Vi har opnået et fordelsagtig resultat for lejere i over 90 % af alle sager, som vi har haft behandlet. Vi har 9,4 i score på Trustpilot, 5 stjerner på Facebook og vi har hjulpet mere end 5000 lejere. Og vi vil rigtig gerne hjælpe dig også. 

Er du i tvivl om noget i artiklen, så sidder vores team klar til at hjælpe dig i chatten. Den kan du finde nederst i højre hjørne.  

Hvis du har brug for juridisk hjælp, så kan du får testet din sag nedenfor. Det er gratis og vores dygtige juridiske team vil lave en uforpligtende vurdering af sagen.  

Del indlægget​

Vil du have vurderet din sag gratis?

Det tager kun 2 minutter at indgive sagen og herefter vurderer vi din problemstilling
helt gratis. Du har endda svar inden 24 timer!

Gør som
+6000 andre​

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de bedste tips og tricks direkte i indbakken

Det Store Fællesskab for Lejere