Genudlejningspligt: Hvad er reglerne?

Genudlejningspligt: Hvad er reglerne?

Mike Vestergaard

Mike Vestergaard

Partner
Hvis du fraflytter inden udløbet af dit opsigelsesvarsel, kan du faktisk spare penge, fordi din udlejer har genudlejningspligt. Vil du vide mere? Så læs med her.

Hvad siger lejeloven om genudlejningspligt?

Genudlejningspligten gælder i de tilfælde, hvor lejer ønsker at fraflytte det lejede inden udløbet af opsigelsesvarslet (typisk tre måneder). Hvis lejer eksempelvis har et opsigelsesvarsel på tre måneder og ønsker at fraflytte lejemålet efter to måneder, er reglen om udlejers genudlejningspligt aktuel. 

Efter lejeloven skal udlejer i et sådant tilfælde, hvor lejer ønsker at fraflytte det lejede inden opsigelsesvarslets udløb, forsøge at genudleje det lejede hurtigst muligt. Hvis udlejer ikke gør sig store nok bestræbelser på at genudleje det lejede, skal lejer ikke betale husleje for den periode, hvor udlejer skulle have bestræbt sig på at finde en ny lejer. Hvis udlejer finder en ny udlejer, som flytter ind umiddelbart efter lejer, skal lejer ikke betale husleje fra det tidspunkt, hvor den nye lejer flytter ind.

TIP

Det skal ikke nødvendigvis være online, udlejer forsøger at leje lejemålet ud igen. Det kan også være, at udlejer forhører sig hos nogle, der søger ny bolig. 

Hvad indebærer udlejers genudlejningspligt?

Der er forskellige måder, hvorpå udlejer kan forsøge at genudleje dit lejemål. Det er eksempelvis tilstrækkeligt at lave opslag på boligsider, lave et skilt eller på anden måde gøre opmærksom på det ledige lejemål. Udlejer må desuden ikke ignorere henvendelser vedrørende lejemålet. Hvis han gør det, vil det betyde, at udlejer ikke har opfulgt sin genudlejningspligt.

Hvad kan man forlange af udlejer?

Hvad man helt præcist kan forlange af udlejer, er således svært at definere. Det kan variere fra tilfælde til tilfælde og afhænger af de konkrete omstændigheder. Der foreligger altså ikke et entydigt svar på, hvor langt udlejer skal gå i sine bestræbelser på at få genudlejet det lejede. Som ovenfor anført vil skiltning og annoncering dog være tilstrækkeligt. Efter omstændighederne kan genudlejningspligten også synes opfyldt, såfremt udlejer på egen hånd tager kontakt til potentielle lejere og er i forhandlinger med disse, holder fremvisninger m.m.

Læs også: Hvad sker der, hvis din udlejer vil sælge dit lejemål? 

Hvorfor skal man vælge DIGURA?

Vi hjælper hundredvis af lejere hver måned, både via vores medlemsløsning og vores sagsbehandling. Når vi fører sagerne, så har vi opnået en gevinst for lejeren i over 90 % af tilfældene. Vi er her for at hjælpe dig, som potentielt bliver snydt af din udlejer og som faktisk gerne vil beholde dine egne penge.

Praktisk eksempel på genudlejningspligt

Emma har en opsigelsesfrist på tre måneder i henhold til lejekontrakten.

Emma har fundet et nyt lejemål og opsiger derfor sit nuværende lejemål den 20. december. Opsigelsesperioden er løbende måned plus tre måneder (januar, februar og marts 2023).

Da Emma har mulighed for at overtage det nye lejemål allerede fra den 1. februar, informerer hun udlejeren om, at han gerne må forsøge at genudleje lejemålet hurtigst muligt.

Udlejeren skal derfor gøre en indsats for at finde en ny lejer fra den 1. februar. Der er nu tre mulige scenarier:

  1. Hvis udlejeren ikke gør en indsats for at genudleje ejendommen, skal den Emma ikke betale husleje fra den 1. februar. Det vil sige for de to sidste måneder.

  2. Hvis udlejeren gør en tilstrækkelig indsats for at finde en ny lejer, men simpelthen ikke finder en, der kan flytte ind på det tidspunkt, skal Emma betale husleje indtil den 31. marts som oprindeligt aftalt.

  3. Hvis Emma er heldig, og udlejeren finder en ny lejer, skal Emma ikke betale husleje fra det tidspunkt, den nye lejer flytter ind. Hvis det først er muligt for den nye lejer at flytte ind fra den 1. marts, vil Emma ikke skulle betale husleje for marts, men kun for januar og februar.

Genudlejningspligt hvis udlejer stopper med at udleje boligen

Hvis udlejeren ophører med at leje boligen ud, er det naturligvis ikke nødvendigt for udlejeren at søge efter en ny lejer. Hvis lejeren opsiger lejemålet, og udlejeren ikke længere ønsker at udleje ejendommen, skal lejeren som udgangspunkt at betale for opsigelsesperioden.

TIP

Få altid en juridisk bedømmelse om genudlejningspligten er overholdt eller ej. Det er både nemt, men gør også vurderingen mere objektiv. 

Genudlejningspligt hvis lejligheden skal sælges

Hvis udlejeren ønsker at sælge lejemålet, er det naturligvis ikke påkrævet for udlejeren at søge efter en ny lejer at genudleje ejendommen til. De samme regler gælder således som i tilfælde, hvor udlejeren ikke ønsker at udleje boligen længere.

Dette indebærer, at lejeren skal betale husleje i den almindelige opsigelsesperiode

Skal jeg betale husleje i opsigelsesperioden?

Ja, normalt skal du betale husleje i opsigelsesperioden i henhold til din lejekontrakt. Opkrævningen af husleje fortsætter, selvom du har opsagt lejemålet, indtil opsigelsesperioden udløber, der er sket genudlejning  eller medmindre der er indgået en anden aftale med udlejeren 
 

Det er vigtigt at kontrollere din lejekontrakt for at se, om der er specifikke bestemmelser vedrørende betaling af husleje under opsigelse og for at sikre, at du overholder de aftalte vilkår. Hvis der er tvivl eller særlige omstændigheder, kan det være en god idé at konsultere en juridisk rådgiver.

Bliv juridisk sikret i dit lejeforhold fra 79 kroner.

Er du bange for at blive snydt i dit lejeforhold eller er du allerede blevet det?

I DIGURA kan du blive medlem af vores medlemsklub, hvor du kan få hjælp til din situation og opnå tryghed og opbakning fra 79 kroner om måneden.

Må jeg selv finde en lejer i genudlejningsperioden?

Det er korrekt, at lejere ret til at forsøge at finde en ny lejer i genudlejningsperioden. Dette kaldes ofte “egen genudlejning.” Det kan være en fordel, især hvis der er kort tid til genudlejningen, og chancerne for, at udlejeren finder en ny lejer hurtigt, er begrænsede.

Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at udlejeren ikke er forpligtet til at acceptere den lejer, du har fundet. Udlejeren kan have egne kriterier og procedurer for godkendelse af lejere. Derfor er det klogt at koordinere med udlejeren. 

 

Hvilke forpligtelser har den gamle lejer, når genudlejningspligten sker?

Under genudlejningspligtens periode har den tidligere lejer, der fraflytter, de samme forpligtelser som normalt. Dette indebærer blandt andet, at lejeren skal gøre ejendommen tilgængelig, så udlejeren kan præsentere lejemålet for eventuelle nye interesserede lejere. Desuden skal lejeren naturligvis overholde alle regler vedrørende rettidig fraflytning osv.

Hvis din udlejer ikke formår at finde en ny lejer inden udløbet af din opsigelsesperiode, eller hvis du føler, at udlejeren ikke har gjort tilstrækkeligt for at genudleje, skal du ikke tøve med at kontakte os. Vi står til rådighed for at hjælpe dig og finde en løsning på problemet.

Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt

Emnet med genudlejningspligt kan være meget kompliceret som lejer. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du tager fat i os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.  

Det kan både være omkring genudlejningspligt, som i dette tilfælde, men det kan også være alt fra fraflytningssynet til den økonomiske rapport. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde. Det er ofte rigtig mange penge, du som lejer går glip af, alt fra nogle tusind kroner til 30-40.000 kroner. Tænk hvad du ellers kunne bruge disse penge til? 

Lad os hjælpe dig

Ved DIGURA kan du altid få fat på os, du har din egen sagsbehandler og bedst af alt: Du betaler kun, hvis vi vinder din sag. Det er derfor risikofrit for dig, at vi hjælper dig. 

Vi har opnået et fordelsagtig resultat for lejere i over 90 % af alle sager, som vi har haft behandlet. Vi har 9,4 i score på Trustpilot, 5 stjerner på Facebook og vi har hjulpet mere end 5000 lejere. Og vi vil rigtig gerne hjælpe dig også. 

Del indlægget​

Vil du have vurderet din sag gratis?

Det tager kun 2 minutter at indgive sagen og herefter vurderer vi din problemstilling
helt gratis. Du har endda svar inden 24 timer!

Gør som
+6000 andre​

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de bedste tips og tricks direkte i indbakken

Det Store Fællesskab for Lejere