Genudlejningspligt – Hvad er reglerne?

Forvirret over genudlejningspligt

Hvis du fraflytter inden udløbet af dit opsigelsesvarsel, kan du faktisk spare penge. Vil du vide mere? Så læs med her.

Hvad siger lejeloven om genudlejningspligten?

Genudlejningspligten gælder i de tilfælde, hvor lejer ønsker at fraflytte det lejede inden udløbet af opsigelsesvarslet (typisk 3 måneder). Hvis lejer eksempelvis har et opsigelsesvarsel på 3 måneder, og ønsker at fraflytte lejemålet efter 2 måneder, er reglerne om genudlejningspligt relevante.
Efter lejeloven skal udlejer i et sådant tilfælde, hvor lejer ønsker at fraflytte det lejede inden opsigelsesvarslet udløb, forsøge at genudleje det lejede hurtigst muligt. Hvis udlejer ikke gør sig store nok bestræbelser på at genudleje det lejede, skal lejer ikke betale husleje for den periode, hvor udlejer skulle have bestræbt sig på at finde en ny lejer.

Hvis udlejer finder en ny udlejer, som flytter ind umiddelbart efter lejer, skal lejer ikke betale husleje fra det tidspunkt, hvor den nye lejer flytter ind.

Hvad indebærer udlejers genudlejningspligt?

Udlejer skal bestræbe sig på at genudleje det lejede. Men hvad indebærer det helt præcist? Udlejer behøves ikke nødvendigvis at lave opslag på boligsider, skilte osv. for at gøre opmærksom på, at der er et lejemål ledigt. Disse tiltag vil dog efter omstændighederne være tilstrækkelige. Hvis udlejer modtager henvendelser vedrørende lejemålet, må disse ikke ignoreres. Dette vil betyde, at udlejer ikke har gjort sig bestræbelser på at opfylde genudlejningspligten.

Hvad kan man forlange af udlejer?

Hvad man helt præcist kan forlange af udlejer, er således svært at definere. Det kan variere fra tilfælde til tilfælde og afhænger af de konkrete omstændigheder. Der foreligger altså ikke et entydigt svar på, hvor langt udlejer skal gå i sine bestræbelser på at få genudlejet det lejede. Som ovenfor anført vil skiltning og annoncering dog være tilstrækkeligt. Men efter omstændighederne kan genudlejningspligten også synes opfyldt, såfremt udlejer på egen hånd tager kontakt til potentielle lejere og er i forhandlinger med disse, holder fremvisninger m.m.

Praktisk eksempel

Lejer har et opsigelsesvarsel på 3 måneder. Lejer skriver til udlejer d. 31. december, at lejer ønsker at flytte ud, da lejer har fundet et andet sted at bo. Lejer skal således flytte ud senest d. 31. marts.

Midt i januar finder lejer dog ud af, at lejer allerede kan flytte ind det nye sted d. 1. marts. Lejer skriver herefter til udlejer, at lejer nu ønsker at fremskynde processen og fraflytte til d. 1. marts.
Udlejer skal således bestræbe sig på at finde en ny lejer til d. 1. marts. Der kan nu ske 3 ting:

1. Hvis udlejer ikke finder en ny lejer, skal den fraflyttende lejer ikke betale husleje fra d. 1. marts, dvs. den sidste måned.

2. Hvis udlejer gør sig bestræbelser nok på at finde en ny lejer, men simpelthen bare ikke finder en, der kan flytte ind på det tidspunkt, skal lejer betale husleje til d. 31. marts som oprindeligt.

3. Hvis lejer er så heldig, at udlejer finder en ny lejer, skal udlejer heller ikke i dette tilfælde betale husleje fra det tidspunkt, den nye lejer flytter ind.

Genudlejningspligt hvis udlejer stopper med at udleje boligen

Hvis udlejer stopper med at udleje boligen, skal udlejer naturligvis ikke finde en ny lejer at genudleje det lejede til. Hvis lejer opsiger lejemålet, og udlejer således ikke vil udleje lejemålet længere, så skal lejer som udgangspunkt betale for opsigelsesperioden. 

Genudlejningspligt hvis lejligheden skal sælges

Hvis udlejer ønsker at sælge lejemålet, skal udlejer naturligvis ikke finde en ny lejer at genudleje det lejede til. Der gælder altså her det samme, som hvis udlejer ikke ønsker at udleje boligen længere.

Skal jeg betale husleje i perioden?

Hvis du ønsker at fraflytte tidligere, skal du som minimum betale husleje indtil det tidspunkt, hvor du ønsker at fraflytte. Hvis udlejer ikke har fundet en ny lejer, der kan flytte ind på det tidspunkt, du ønsker at fraflytte, skal du som udgangspunkt betale husleje hele din opsigelsesperiode. Hvis udlejer ikke gør sig nogle bestræbelser på at finde en ny lejer til det tidspunkt, du ønsker at fraflytte, har du dog krav på at blive fritaget for at betale husleje i den sidste del af lejeperioden, hvor du er fraflyttet.

Må jeg selv finde en lejer i genudlejningsperioden?

Lejer må gerne selv prøve at finde en ny lejer i genudlejningsperioden. Dette kan være en god idé, hvis det er med virkelig kort frist, da chancerne for at udlejer finder en ny lejer hurtigt, sandsynligvis er ret lave. Du skal dog være opmærksom på, at udlejer ikke er forpligtet til at acceptere den lejer, du har fundet.

Hvilke forpligtelser har den gamle lejer, når genudlejningspligten sker?

Under genudlejningspligtens periode har den gamle lejer, der fraflytter, de samme forpligtelser som normalt. Det betyder blandt andet, at lejer skal stille det lejede til rådighed, så udlejer kan fremvise lejemålet for eventuelt interesserede nye lejere. Derudover skal lejer selvfølgelig overholde reglerne i forhold til at fraflytte rettidigt osv.

 Vil din udlejer ikke finde en ny lejer til lejemålet før dit opsigelsesvarsel udløber, eller føler du bare ikke, at udlejer har bestræbt sig nok på at finde en ny lejer? Tøv ikke med at kontakt os, så hjælper vi dig gerne og finder en løsning på problemet. Få vurderet din sag gratis her:

Vil du have testet din sag gratis?

Det tager kun 5 minutter at indgive sagen og herefter vurderer vi din problemstilling
med udgangspunkt i 4.500 afgørelser og gældende lov. Du har endda svar samme dag.

DEL INDLÆGGET

Del på facebook
Del på google
Del på linkedin
Del på print
Del på email
Luk menu
×
×

Kurv

Vil du ikke gerne undgå at blive snydt eller få kompensation som du er berettiget til?

Gør ligesom 1000 andre lejere og tilmeld dig vores nyhedsbrev – Det kan potentielt spare dig for mange tusinde af kroner. Vi vil give dig gratis råd omkring indflytning, mens du bor til leje og ved din fraflytning.

new-element.svg

Vi anvender cookies for at sikre, at vi giver dig den bedst mulige oplevelse på vores website. Hvis du fortsætter med at bruge dette site, vil vi antage, at du er indforstået med dette.