Genudlejningspligt – Hvad er reglerne?

Forvirret over genudlejningspligt

Hvis du fraflytter inden udløbet af dit opsigelsesvarsel, kan du faktisk spare penge. Vil du vide mere? Så læs med her.

Hvad siger lejeloven om genudlejningspligten?

Genudlejningspligten gælder i de tilfælde, hvor lejer ønsker at fraflytte det lejede inden udløbet af opsigelsesvarslet (typisk 3 måneder). Hvis lejer eksempelvis har et opsigelsesvarsel på 3 måneder, og ønsker at fraflytte lejemålet efter 2 måneder, er reglerne om genudlejningspligt relevante.

Efter lejeloven skal udlejer i et sådant tilfælde, hvor lejer ønsker at fraflytte det lejede inden opsigelsesvarslet udløb, forsøge at genudleje det lejede hurtigst muligt. Hvis udlejer ikke gør sig store nok bestræbelser på at genudleje det lejede, skal lejer ikke betale husleje for den periode, hvor udlejer skulle have bestræbt sig på at finde en ny lejer. Hvis udlejer finder en ny udlejer, som flytter ind umiddelbart efter lejer, skal lejer ikke betale husleje fra det tidspunkt, hvor den nye lejer flytter ind.

læs også: Lejemålet er ikke klar ved indflytning – Hvad gør jeg?

Pro tip

Når udlejer forsøger at leje lejemålet ud igen, så behøver det ikke være online. Det kan foregå på rigtig mange måder, nogengange er udlejere ikke ligeså digitale som man er vant til.

Hvad indebærer udlejers genudlejningspligt?

Udlejer skal bestræbe sig på at genudleje det lejede. Men hvad indebærer det helt præcist? Udlejer behøves ikke nødvendigvis at lave opslag på boligsider, skilte osv. for at gøre opmærksom på, at der er et lejemål ledigt. Disse tiltag vil dog efter omstændighederne være tilstrækkelige. Hvis udlejer modtager henvendelser vedrørende lejemålet, må disse ikke ignoreres. Dette vil betyde, at udlejer ikke har gjort sig bestræbelser på at opfylde genudlejningspligten.

Hvad kan man forlange af udlejer?

Hvad man helt præcist kan forlange af udlejer, er således svært at definere. Det kan variere fra tilfælde til tilfælde og afhænger af de konkrete omstændigheder. Der foreligger altså ikke et entydigt svar på, hvor langt udlejer skal gå i sine bestræbelser på at få genudlejet det lejede. Som ovenfor anført vil skiltning og annoncering dog være tilstrækkeligt. Men efter omstændighederne kan genudlejningspligten også synes opfyldt, såfremt udlejer på egen hånd tager kontakt til potentielle lejere og er i forhandlinger med disse, holder fremvisninger m.m.

Læs også: Hvornår kan jeg få afslag i huslejen?

Hvorfor skal man vælge DIGURA?

Vi hjælper hundredvis af lejere hver måned, både via vores medlemsløsning og vores sagsbehandling. Når vi fører sagerne, så har vi opnået en gevinst for lejeren i over 90 % af tilfældene. Vi er her for at hjælpe dig, som potentielt bliver snydt af din udlejer og som faktisk gerne vil beholde dine egne penge. 

  • Gratis vurdering af sagen
  • Risikofrit og uden besvær
  • No Cure No Pay

Praktisk eksempel

Lejer har et opsigelsesvarsel på 3 måneder. Lejer skriver til udlejer d. 31. december, at lejer ønsker at flytte ud, da lejer har fundet et andet sted at bo. Lejer skal således flytte ud senest d. 31. marts.

Midt i januar finder lejer dog ud af, at lejer allerede kan flytte ind det nye sted d. 1. marts. Lejer skriver herefter til udlejer, at lejer nu ønsker at fremskynde processen og fraflytte til d. 1. marts.

Udlejer skal således bestræbe sig på at finde en ny lejer til d. 1. marts. Der kan nu ske 3 ting:

1. Hvis udlejer ikke finder en ny lejer og overhovedet ikke gør noget aktivt, skal den fraflyttende lejer ikke betale husleje fra d. 1. marts, dvs. den sidste måned.

2. Hvis udlejer gør sig bestræbelser nok på at finde en ny lejer, men simpelthen bare ikke finder en, der kan flytte ind på det tidspunkt, skal lejer betale husleje til d. 31. marts som oprindeligt.

3. Hvis lejer er så heldig, at udlejer finder en ny lejer, skal lejer heller ikke i dette tilfælde betale husleje fra det tidspunkt, den nye lejer flytter ind.

Læs også: Kan man kræve CPR-registrering på adressen i ens lejeforhold?

Genudlejningspligt hvis udlejer stopper med at udleje boligen

Hvis udlejer stopper med at udleje boligen, skal udlejer naturligvis ikke finde en ny lejer at genudleje det lejede til. Hvis lejer opsiger lejemålet, og udlejer således ikke vil udleje lejemålet længere, så skal lejer som udgangspunkt betale for opsigelsesperioden. 

Pro tip

Få altid en juridisk bedømmelse om genudlejningspligten er overholdt eller ej. Det er både nemt, men gør også vurderingen mere objektiv. 

Genudlejningspligt hvis lejligheden skal sælges

Hvis udlejer ønsker at sælge lejemålet, skal udlejer naturligvis ikke finde en ny lejer at genudleje det lejede til. Der gælder altså her det samme, som hvis udlejer ikke ønsker at udleje boligen længere.

Skal jeg betale husleje i perioden?

Hvis du ønsker at fraflytte tidligere, skal du som minimum betale husleje indtil det tidspunkt, hvor du ønsker at fraflytte. Hvis udlejer ikke har fundet en ny lejer, der kan flytte ind på det tidspunkt, du ønsker at fraflytte, skal du som udgangspunkt betale husleje hele din opsigelsesperiode. Hvis udlejer ikke gør sig nogle bestræbelser på at finde en ny lejer til det tidspunkt, du ønsker at fraflytte, har du dog krav på at blive fritaget for at betale husleje i den sidste del af lejeperioden, hvor du er fraflyttet.

Bliv juridisk sikret i dit lejeforhold fra 49 kroner.

Er du bange for at blive snydt i dit lejeforhold eller er du allerede blevet det?

I DIGURA kan du blive medlem af vores medlemsklub, hvor du kan få hjælp til din situation og opnå tryghed og opbakning fra 49 kroner om måneden.

Fordele ved medlemskab

  • Juridisk rådgivning
  • Hjælp til genudlejningspligten
  • Løbende tjek af din lejekontrakt
  • Løbende tjek af din husleje
  • Og meget mere..

Må jeg selv finde en lejer i genudlejningsperioden?

Lejer må gerne selv prøve at finde en ny lejer i genudlejningsperioden. Dette kan være en god idé, hvis det er med virkelig kort frist, da chancerne for at udlejer finder en ny lejer hurtigt, sandsynligvis er ret lave. Du skal dog være opmærksom på, at udlejer ikke er forpligtet til at acceptere den lejer, du har fundet.

Læs også: Indflytningssyn og indflytningsrapport

Hvilke forpligtelser har den gamle lejer, når genudlejningspligten sker?

Under genudlejningspligtens periode har den gamle lejer, der fraflytter, de samme forpligtelser som normalt. Det betyder blandt andet, at lejer skal stille det lejede til rådighed, så udlejer kan fremvise lejemålet for eventuelt interesserede nye lejere. Derudover skal lejer selvfølgelig overholde reglerne i forhold til at fraflytte rettidigt osv.

 Vil din udlejer ikke finde en ny lejer til lejemålet før dit opsigelsesvarsel udløber, eller føler du bare ikke, at udlejer har bestræbt sig nok på at finde en ny lejer? Tøv ikke med at kontakt os, så hjælper vi dig gerne og finder en løsning på problemet. Få vurderet din sag gratis her:

Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt

Emnet med genudlejningspligt kan være meget kompliceret som lejer. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du tager fat i os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.  

Det kan både være omkring genudlejningspligt, som i dette tilfælde, men det kan også være alt fra fraflytningssynet til den økonomiske rapport. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde. Det er ofte rigtig mange penge, du som lejer går glip af, alt fra nogle tusind kroner til 30-40.000 kroner. Tænk hvad du ellers kunne bruge disse penge til? 

Lad os hjælpe dig

Ved DIGURA kan du altid få fat på os, du har din egen sagsbehandler og bedst af alt: Du betaler kun, hvis vi vinder din sag. Det er derfor risikofrit for dig, at vi hjælper dig. 

Vi har opnået et fordelsagtig resultat for lejere i over 90 % af alle sager, som vi har haft behandlet. Vi har 9,4 i score på Trustpilot, 5 stjerner på Facebook og vi har hjulpet mere end 5000 lejere. Og vi vil rigtig gerne hjælpe dig også. 

Er du i tvivl om noget i artiklen, så sidder vores team klar til at hjælpe dig i chatten. Den kan du finde nederst i højre hjørne.  

Hvis du har brug for juridisk hjælp, så kan du får testet din sag nedenfor. Det er gratis og vores dygtige juridiske team vil lave en uforpligtende vurdering af sagen.  

Vil du have testet din sag gratis?

Det tager kun 5 minutter at indgive sagen og herefter vurderer vi din problemstilling
med udgangspunkt i 4.500 afgørelser og gældende lov. Du har endda svar samme dag.

DEL INDLÆGGET

Del på facebook
Del på google
Del på linkedin
Del på print
Del på email