Er en fremlejeaftale tidsbegrænset og uopsigelig?

Er en fremlejeaftale tidsbegrænset og uopsigelig?

Picture of Mads Klokkerholm

Mads Klokkerholm

Juridisk chef, partner

Fremleje er, når den person, som efter lejeaftalen med udlejeren er lejer, videreudlejer lejligheden helt eller delvist til en anden person. Det kan være svært at gennemskue reglerne, når man bor til fremleje, og det er vigtigt at man er opmærksom på lejeaftalens indhold.

Når lejer bliver til udlejer

Som lejer har man adgang til at udleje hele lejeboligen i en periode op til to år. Der er i denne forbindelse nogle klare betingelser som skal være opfyldt – eksempelvis hvis du er væk midlertidigt på grund af studieophold, udstationering, midlertidig forflyttelse, sygdom eller lignende. I forholdet mellem fremlejetager og fremlejegiver har man adgang til at aftale, at fremlejeaftalen skal være tidsbegrænset.

Derudover har man mulighed for at udleje et eller flere værelser, så længe den del af boligen du remlejer, ikke overstiger halvdelen af boligens areal. Det betyder altså, at du eksempelvis ikke må udleje 100 maf en 150 m2 lejlighed. Samtidig må der ikke bo flere mennesker i boligen, end der er af beboelsesrum.

Læs også: Lejemålet er ikke rengjort ved indflytning – Hvad er reglerne?

Hvorfor skal man vælge DIGURA?

Vi hjælper hundredvis af lejere hver måned, både via vores medlemsløsning og vores sagsbehandling. Når vi fører sagerne, så har vi opnået en gevinst for lejeren i over 90 % af tilfældene. Vi er her for at hjælpe dig, som potentielt bliver snydt af din udlejer og som faktisk gerne vil beholde dine egne penge.

Fremlejeaftalen

En fremlejeaftale skal altid indgås skriftligt, ligesom udlejer skal have kopi af lejekontrakten, inden aftalens begyndelse. Det er i denne lejeaftale, at forholdet mellem fremlejegiver og fremlejetager reguleres, og det er også i denne forbindelse, at lejeforholdet kan aftales at være tidsbestemt og uopsigeligt. Udgangspunktet er nemlig, at en fremlejeaftale fungerer på samme måde som ved almindelig udlejning, hvor lejeren har adgang til at opsige lejeaftalen. Lejeren skal sige op med tre måneders varsel til udløb af kalendermåned.

Typisk er disse fremlejeaftaler dog tidsbestemt, og i den forbindelse er udgangspunktet et andet, nemlig at lejeaftalen ikke kan bringes til ophør i lejeperioden, medmindre dette er aftalt, jf. lejelovens § 80. Hvis lejeaftalen er tidsbestemt, skal du derfor være opmærksom på, om der i lejekontraktens § 11 er tilføjet en klausul om, at lejeforholdet kan opsiges efter lejelovens almindelige regler om opsigelse af lejeaftalen.

Læs også: Min udlejer fremlejer ulovligt – Hvad gør jeg?

Kig lejekontrakten grundigt igennem

Som alle andre lejeaftaler er også aftaler om fremleje reguleret af det, som parterne har aftalt i lejekontrakten. Det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på, om lejeaftalen er tidsbestemt og dermed uopsigelig i lejeperioden. Derudover er det også en god idé at få forventningsafstemt lejeforholdet med den oprindelige udlejer, så du går ind i lejeforholdet med de bedste forudsætninger for en gnidningsfri lejeperiode. Det er nemlig ikke altid, at udlejer er enig i, at fremlejeforholdet er lovligt. Hvis du er i tvivl om lejeaftalen er tidsbestemt og uopsigelig, så er du mere end velkommen til at kontakte os, så vil vi gerne se nærmere på lejekontrakten for dig.

Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt

Emnet med fremleje kan være meget kompliceret som lejer. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du tager fat i os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.  

Det kan både være omkring fremleje, som i dette tilfælde, men det kan også være alt fra fraflytningssynet til den økonomiske rapport. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde. Det er ofte rigtig mange penge, du som lejer går glip af, alt fra nogle tusind kroner til 30-40.000 kroner. Tænk hvad du ellers kunne bruge disse penge til? 

Lad os hjælpe dig

Ved DIGURA kan du altid få fat på os, du har din egen sagsbehandler og bedst af alt: Du betaler kun, hvis vi vinder din sag. Det er derfor risikofrit for dig, at vi hjælper dig. 

Vi har opnået et fordelsagtig resultat for lejere i over 90 % af alle sager, som vi har haft behandlet. Vi har 9,4 i score på Trustpilot, 5 stjerner på Facebook og vi har hjulpet mere end 5000 lejere. Og vi vil rigtig gerne hjælpe dig også. 

Er du i tvivl om noget i artiklen, så sidder vores team klar til at hjælpe dig i chatten. Den kan du finde nederst i højre hjørne.  

Hvis du har brug for juridisk hjælp, så kan du får testet din sag nedenfor. Det er gratis og vores dygtige juridiske team vil lave en uforpligtende vurdering af sagen.  

Del indlægget​

Vil du have vurderet din sag gratis?

Det tager kun 2 minutter at indgive sagen og herefter vurderer vi din problemstilling
helt gratis. Du har endda svar inden 24 timer!

Gør som
+6000 andre​

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de bedste tips og tricks direkte i indbakken

Det Store Fællesskab for Lejere