Indflytningssyn og indflytningsrapport

mand foretager Indflyningssyn og indflytningsrapport

Alt du skal vide om indflytningssyn og indflytningsrapport. Vidste du, at indflytningssynet har betydning for, hvor meget udlejer kan kræve ved fraflytning? Du kan faktisk fraflytte uden at betale én krone. 

Hvad er et indflytningssyn?

Et indflytningssyn minder på mange måder om et fraflytningssyn. Indflytningssynet afholdes dog, når du flytter ind, og typisk i forbindelse med at du får overdraget nøglerne til lejemålet. Indflytningssynet foretages af udlejer eller dennes repræsentant. Som udgangspunkt skal lejer også være repræsenteret, men du kan som lejer vælge ikke at være til stede. Du skal dog i dette tilfælde modtage en rapport om lejemålets stand ved indflytning senest 14 dage efter, at der blev afholdt indflytningssyn.

Formålet med indflytningssynet er at fastslå, i hvilken stand lejemålet er ved overtagelsen. Fejl og mangler der var til stede i lejemålet ved indflytning, hæfter du som lejer nemlig ikke for ved fraflytning. Ved fraflytning skal du aflevere lejemålet i samme stand, som du modtog det, hvorfor indflytningssynet er vigtigt for at fastslå i hvilken stand, du skal aflevere det lejede.

Læs også: Hvordan fungerer en sag ved Huslejenævnet?

Pro tip

Hvilke regler der er gældende for indflytningssynet- og rapporten afhænger af om din udlejer lejer ét lejemål eller flere lejemål ud. Man skelner nemlig mellem om udlejer skal anses som amatør eller professionel udlejer. 

Hvad er en indflytningsrapport?

I forbindelse med indflytningssynet skal en indflytningsrapport udarbejdes. I rapporten skal angives i hvilken stand, lejemålet er. Ved indflytningssynet gennemgås typisk de samme ting som til fraflytningssynet, hvorfor der typisk anvendes samme skema som i fraflytningsrapporten. Det vurderes altså, om der er malet tilstrækkeligt, gulvets stand, loft, vinduer, lister og døre osv.
Indflytningsrapporten er både lejer og udlejers bevis for, i hvilken stand lejemålet blev overtaget. Hvis der skulle opstå en eventuel tvist ved fraflytning kan indflytningsrapporten have stor bevismæssig værdi, hvorfor det er vigtigt at du som lejer gemmer denne.

Læs også: Må udlejer kræve at jeg fraflytter 14 dage før opsigelse?​

Formalia omkring indflytningssyn og indflytningsrapport

Udlejere, der udlejer mere end ét lejemål, er forpligtet til at afholde indflytningssyn. Modsat er udlejere, der kun lejer ét lejemål ikke forpligtet til at afholde indflytningssyn. Det må dog anbefales alle udlejere at afholde indflytningssyn og få fastlagt lejemålets stand.

Det er udlejers ansvar at afholde indflytningssyn. Det er ligeledes udlejers ansvar at indkalde lejer til indflytningssyn. Afholder udlejer ikke indflytningssyn, eller bliver lejer ikke indkaldt hertil, mister udlejer sin ret til at kræve istandsættelse ved fraflytning, udover eventuel misligholdelse fra lejers side.

Hvis lejer deltager i indflytningssynet, skal udlejer udlevere en indflytningsrapport til synet. Hvis lejer ikke deltager i indflytningssynet eller ikke vil kvittere for modtagelsen, skal udlejer sende en indflytningsrapport til lejer senest 14 dage efter, at indflytningssynet er afholdt. Overholder udlejer ikke denne regel, mister udlejer sin ret til at kræve istandsættelse ved fraflytning, udover eventuel misligholdelse fra lejers side.

Hvorfor skal man vælge DIGURA?

Vi hjælper hundredvis af lejere hver måned, både via vores medlemsløsning og vores sagsbehandling. Når vi fører sagerne, så har vi opnået en gevinst for lejeren i over 90 % af tilfældene. Vi er her for at hjælpe dig, som potentielt bliver snydt af din udlejer og som faktisk gerne vil beholde dine egne penge. 

 • Gratis vurdering af sagen
 • Risikofrit og uden besvær
 • No Cure No Pay

Udlejer har ikke afholdt indflytningssyn – Hvad gør jeg?

Hvis udlejer ikke afholder indflytningssyn, og udlejer lejer mere end ét lejemål ud, mister udlejer retten til at kræve istandsættelse ved fraflytning. Dette er jo som udgangspunkt positivt for dig. Imidlertid kan der være fejl og mangler ved indflytning, som du ønsker udbedret, da lejemålet ikke lever op til det aftalte. Du bør derfor kontakte udlejer og bede om at disse fejl og mangler bliver udbedret. Endvidere bør du påføre disse fejl og mangler i fejl- og mangellisten (læs mere om denne længere nede i artiklen).

Endvidere skal du sørge for at huske, at udlejer ikke har afholdt indflytningssyn, da du jo som nævnt ikke skal betale istandsættelsesudgifter ved fraflytning. Hvis udlejer ved fraflytning alligevel forsøger at rette et krav, kan du således blot henvise til, at udlejer ikke har afholdt indflytningssyn, og derfor ikke har krav på at få dækket istandsættelsesudgifterne. Det er udlejer, der har bevisbyrden for, at der er afholdt indflytningssyn.

Læs også: Bliv indflytningsklar til dit nye lejemål

Fejl og mangelliste

Hvis du ikke har fået afholdt indflytningssyn eller du først har opdaget nogle fejl og mangler i lejemålet efter afholdelse af indflytningssynet, bør du udfylde en fejl- og mangelliste. Fejl- og mangellisten har samme bevismæssige værdi som indflytningsrapporten ved en eventuel tvist ved fraflytning. Du kan med fordel tilføje billeder af fejl og manglerne, således der ikke kan sås tvivl om manglens omfang.

Fejl- og mangellisten skal udfyldes og være sendt til udlejer senest 14 dage efter lejeforholdets begyndelse. Det er meget vigtigt, at du overholder denne frist, da listen ellers som udgangspunkt ikke kan godkendes. Listen udfyldes for at fastslå lejemålets tilstand ved indflytning. Hvis der går for lang tid efter indflytning, er sandsynligheden for, at manglen var til stede på indflytningstidspunktet, væsentligt lavere, hvorfor der er lavet denne 14-dages frist.

Det er meget vigtigt at udfylde fejl- og mangellisten, da du således undgår at hæfte for fejl og mangler, der var til stede på indflytningstidspunktet. Hvis du ikke udfylder den, kan du således ikke bevise, at det ikke er dig, der har forårsaget manglen.

Forskel på indflytningsrapport og fejl- og mangelliste

Indflytningsrapporten laves ved indflytningssynet i samarbejder med udlejer eller udlejers repræsentant. Fejl- og mangellisten laver du efterfølgende, hvis du opdager nogle fejl og mangler efter du har taget lejemålet i brug. 
 

Bliv juridisk sikret i dit lejeforhold fra 49 kroner.

Er du bange for at blive snydt i dit lejeforhold eller er du allerede blevet det?

I DIGURA kan du blive medlem af vores medlemsklub, hvor du kan få hjælp til din situation og opnå tryghed og opbakning fra 49 kroner om måneden.

Fordele ved medlemskab

 • Juridisk rådgivning
 • Hjælp til opsigelse og ophævelse
 • Løbende tjek af din lejekontrakt
 • Løbende tjek af din husleje
 • Og meget mere..

Hvad skal du være særligt opmærksom på?

 1. Har udlejer angivet i lejekontrakten, at der er afholdt indflytningssyn? Det ses nogle gange, at udlejer krydser ”ja” af i lejekontraktens spørgsmål om, hvorvidt der er afholdt indflytningssyn – på trods af at der ikke er afholdt indflytningssyn. Dette skal du være opmærksom på og meddele udlejer, at du vil have rettet.  
 2. Gennemgår udlejer indflytningssynet hurtigt og overfladisk eller grundigt? Hvis udlejer vælger at gennemgå det hurtigt og overfladisk, skal du være ekstra grundig med fejl- og mangellisten, da flere fejl og mangler kan være overset. Og indflytningsrapporten vil derfor være ukomplet.
 3. Har du modtaget en indflytningsrapport? Husk at udlejer mister retten til at kræve istandsættelsesudgifter, hvis du ikke har modtaget en indflytningsrapport på stedet eller inden for 14 dage efter.
 4. Husk at udfyld en fejl- og mangelliste inden for 14 dage efter, at lejeforholdet begyndte. Dette beskytter dig ved fraflytning, og er således meget vigtigt.

Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt

Emnet med indflytningssyn og indflytningsrapport kan være meget kompliceret som lejer. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du tager fat i os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.  

Det kan både være omkring indflytningssyn – og rapport, som i dette tilfælde, men det kan også være alt fra fraflytningssynet til den økonomiske rapport. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde. Det er ofte rigtig mange penge, du som lejer går glip af, alt fra nogle tusind kroner til 30-40.000 kroner. Tænk hvad du ellers kunne bruge disse penge til? 

Lad os hjælpe dig

Ved DIGURA kan du altid få fat på os, du har din egen sagsbehandler og bedst af alt: Du betaler kun, hvis vi vinder din sag. Det er derfor risikofrit for dig, at vi hjælper dig. 

Vi har opnået et fordelsagtig resultat for lejere i over 90 % af alle sager, som vi har haft behandlet. Vi har 9,4 i score på Trustpilot, 5 stjerner på Facebook og vi har hjulpet mere end 5000 lejere. Og vi vil rigtig gerne hjælpe dig også. 

Er du i tvivl om noget i artiklen, så sidder vores team klar til at hjælpe dig i chatten. Den kan du finde nederst i højre hjørne.  

Hvis du har brug for juridisk hjælp, så kan du får testet din sag nedenfor. Det er gratis og vores dygtige juridiske team vil lave en uforpligtende vurdering af sagen.  

Vil du have testet din sag gratis?

Det tager kun 5 minutter at indgive sagen og herefter vurderer vi din problemstilling
med udgangspunkt i 4.500 afgørelser og gældende lov. Du har endda svar samme dag.

DEL INDLÆGGET

Del på facebook
Del på google
Del på linkedin
Del på print
Del på email