Hvad sker der når ens udlejer vil sælge lejlighed / hus?

Forvirret over genudlejningspligt

Har du oplevet, at din udlejer pludselig beslutter sig for at sælge lejemålet? Og må udlejer overhovedet det? Læs med her og få et indblik i de vigtigste regler, og bliv sikker på dine rettigheder.

Kan udlejer bare sælge lejligheden / huset som han vil?

Når man lejer et lejemål, underordnet om det er et hus eller en lejlighed, så overtager man brugsretten til lejemålet. Det vil sige, at det er dig som lejer, som bor der og bestemmer hvem der skal være i lejemålet. Blandt andet kan du også bestemme, at udlejer ikke må have en nøgle til lejemålet. Men selvom du har brugsretten, så er det selvfølgelig udlejer som ejer lejemålet og derfor er udlejer i sin gode ret til at sælge / overdrage lejemålet.

Det kan ske ved et salg via ejendomsmægler, lejemålet kan gå i arv til familie eller udlejer kan endda gå konkurs, så lejemålet bliver solgt via konkursboet. Men det afgørende er jo, hvad skal der ske med dig som lejer, og hvordan man er stillet. Og der er nogle ganske klare regler på området, som man lejere og udlejere ikke kender.

Pro tip

Hvis man vælger at flytte ud af lejemålet på baggrund af udlejers salg, så er det vigtigt, at man udlejer og lejer stadig husker, at reglerne (herunder flyttesyn- og opgørelse) stadig skal overholdes.

Kan udlejer opsige mig på grund af salg af lejlighed / hus?

Når udlejer begynder at gå med tanke om salg, så kan det ofte medføre, at lejer også bliver opsagt. For hvem vil købe et lejemål, hvor der allerede bor en i? Det er sjældent at det sker, udover når der er tale om investeringslejemål. Vi ser derfor rigtig mange lejere, som bliver opsagt med begrundelsen at lejemålet skal sælges – Nogle udlejere giver 3 måneders opsigelse og andre giver 12 måneders opsigelse. Men det kan man ikke. Den gamle udlejer kan ikke opsige sin lejer på grund af at lejemålet skal sælges. Du som lejer ”følger med” i handlen.

Sidenote: Grunden til at udlejere giver forskellige opsigelsesfrister, skyldes at de misforstår lejeloven. De 3 måneders opsigelse er som udgangspunkt kun gældende, når det er tale om lejer der opsiger (udover i tilfælde af at huset skal rives ned eller lignende) og de 12 måneders opsigelse er fordi, der i lejeloven, står at denne frist gælder hvis udlejer selv vil bebo lejemålet (dog gælder dette ikke, da den ”gamle” udlejer ikke kan opsige på grund af den ”nye” udlejer vil bo i lejemålet.

Vi gentager lige overstående: Din udlejer kan ikke bare opsige dig, fordi vedkommende gerne vil sælge lejemålet. Vi ser rigtig mange ugyldige opsigelser på grund af dette og ofte er det både til skade for lejer, den gamle udlejer og den nye udlejer. Hvis man oplever en uberettiget opsigelse af ens lejemål, så er den ugyldig – Man skal her se på hvilke muligheder man har som lejer og om man kan få noget økonomisk ud af det – Her vil det være en god ide at få juridisk assistance som lejer, således man kan få en økonomisk kompensation.

Læs ogsåSucceshistorie: Mikkel fik 36.000 kroner ind på sin konto

Bliv juridisk sikret i dit lejeforhold fra 49 kroner.

Er du bange for at blive opsagt/ophævet eller du allerede blevet det?

I DIGURA kan du blive medlem af vores medlemsklub, hvor du kan få hjælp til din situation og opnå tryghed og opbakning fra 49 kroner om måneden.

Fordele ved medlemskab

  • Juridisk rådgivning
  • Hjælp til opsigelse og ophævelse
  • Løbende tjek af din lejekontrakt
  • Løbende tjek af din husleje
  • Og meget mere..

Kan den nye udlejer opsige mig, hvis lejligheden / huset bliver solgt?

Hvis din ”gamle” udlejer har opsagt dig og opsigelsen er blevet erklæret ugyldig eller hvis din ”gamle” udlejer faktisk kender reglerne, således vedkommende ikke har opsagt dig ugyldigt, så skal du være opmærksom på, at du ikke er sikret ”for altid” af den grund. Hvis din ”nye” udlejer har ønske om at bebo lejemålet selv, så kan vedkommende (efter overtagelsesdatoen) opsige dig som lejer. Når den ”nye” udlejer opsiger dig med begrundelse af at udlejer selv vil bebo lejemålet, så skal du gives 12 måneders opsigelsesvarsel.  

Læs også: Hvornår kan man tilbageholde sin husleje?

Hvad gør jeg hvis den gamle lejer har opsagt mig ulovligt og de nye udlejere ikke vil have jeg bliver boende?

Når vi har oplevet at den gamle udlejer har lavet en ugyldig opsigelse på grund af salg af lejemålet og den nye ejer forventer at overtage lejemålet uden lejer, så begynder der ofte et større juridisk spil. Den nye udlejer risikerer at overtage et lejemål, hvor man ikke havde forventet en lejer og nu kan der gå 12 måneder før den nye ejer kan bruge lejemålet, den gamle udlejer kan forvente et krav fra den nye ejer, når der pludselig bor en lejer og lejeren er opsagt ugyldig, samtidig med at vedkommende senest er opsagt 12 måneder senere.

Det vi altid anbefaler er at alle tre parter indgår i dialog med hinanden for at finde den bedst mulige løsning – Lejer bør i sådan en situation gå efter at få en økonomisk kompensation for uberettiget opsigelse og man fraflytter lejemålet før tid. Det kan være en rigtig god ide at sørge juridisk situation i disse situationer således lejer får den størst mulige kompensation og får det bedste ud af situationen.

Hvis man ikke ønsker at erkende den ugyldige opsigelse fra den gamle udlejer, så kan man også holde på sin ret og blive boende i lejemålet. Der vil så nok komme en opsigelse fra den nye ejer, hvis vedkommende selv vil bebo lejemålet og så er man opsagt med en 12 måneders frist.

Hvorfor skal man vælge DIGURA?

Vi hjælper hundredvis af lejere hver måned, både via vores medlemsløsning og vores sagsbehandling. Når vi fører sagerne, så har vi opnået en gevinst for lejeren i over 90 % af tilfældene. Vi er her for at hjælpe dig, som potentielt bliver snydt af din udlejer og som faktisk gerne vil beholde dine egne penge. 

  • Gratis vurdering af sagen
  • Risikofrit og uden besvær
  • No Cure No Pay

Skal der laves ny lejekontrakt, når lejlighed / hus bliver solgt?

Når det lejemål man har lejet som lejer bliver solgt, så rejser der altid en tvivl om hvad ens retsstilling er – Det er ofte set, at den nye udlejer forlanger at der bliver lavet ny lejekontrakt. Men det som mange udlejere glemmer, er at lejer er en del af handlen – Det vil sige, at man ”blot” følger med i handlen med den lejekontrakt som man har med den gamle udlejer. Det er den nye udlejers ansvar, at han er klar over hvilken type lejekontrakt du som lejer har – for dine rettigheder og forpligtelser er de samme efter overdragelsen. Den nye udlejer kan derfor ikke kræve, at du underskriver en ny lejekontrakt – Du kan dog altid overveje at gøre, alt afhængig af hvordan dine rettigheder og forpligtelser ser ud i den nye lejekontrakt.

Læs også: Kan jeg kræve huslejen nedsat med tilbagevirkende kraft? 

Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt

Emnet med salg af lejemålet kan være meget kompliceret som lejer. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du tager fat i os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.  

Det kan både være omkring opsigelse og rettigheder, som i dette tilfælde, men det kan også være alt fra fraflytningssynet til den økonomiske rapport. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde. Det er ofte rigtig mange penge, du som lejer går glip af, alt fra nogle tusind kroner til 30-40.000 kroner. Tænk hvad du ellers kunne bruge disse penge til? 

Lad os hjælpe dig

Ved DIGURA kan du altid få fat på os, du har din egen sagsbehandler og bedst af alt: Du betaler kun, hvis vi vinder din sag. Det er derfor risikofrit for dig, at vi hjælper dig. 

Vi har opnået et fordelsagtig resultat for lejere i over 90 % af alle sager, som vi har haft behandlet. Vi har 9,4 i score på Trustpilot, 5 stjerner på Facebook og vi har hjulpet mere end 5000 lejere. Og vi vil rigtig gerne hjælpe dig også. 

Er du i tvivl om noget i artiklen, så sidder vores team klar til at hjælpe dig i chatten. Den kan du finde nederst i højre hjørne.  

Hvis du har brug for juridisk hjælp, så kan du får testet din sag nedenfor. Det er gratis og vores dygtige juridiske team vil lave en uforpligtende vurdering af sagen.  

Vil du have testet din sag gratis?

Det tager kun 5 minutter at indgive sagen og herefter vurderer vi din problemstilling
med udgangspunkt i 4.500 afgørelser og gældende lov. Du har endda svar samme dag.

DEL INDLÆGGET

Del på facebook
Del på google
Del på linkedin
Del på print
Del på email