Hvad sker der når ens udlejer vil sælge lejlighed / hus?

Forvirret over genudlejningspligt

Kan udlejer bare sælge lejligheden / huset som han vil?

Når man lejer et lejemål, underordnet om det er et hus eller en lejlighed, så overtager man brugsretten til lejemålet. Det vil sige, at det er dig som lejer, som bor der og bestemmer hvem der skal være i lejemålet. Blandt andet kan du også bestemme, at udlejer ikke må have en nøgle til lejemålet. Men selvom du har brugsretten, så er det selvfølgelig udlejer som ejer lejemålet og derfor er udlejer i sin gode ret til at sælge / overdrage lejemålet.

Det kan ske ved et salg via ejendomsmægler, lejemålet kan gå i arv til familie eller udlejer kan endda gå konkurs, så lejemålet bliver solgt via konkursboet. Men det afgørende er jo, hvad skal der ske med dig som lejer, og hvordan man er stillet. Og der er nogle ganske klare regler på området, som man lejere og udlejere ikke kender.

Bliv juridisk sikret i dit lejeforhold for 49 kroner.

Er du bange for at blive opsagt/ophævet eller du allerede blevet det?

I DIGURA kan du blive medlem af vores medlemsklub, hvor du kan få hjælp til din situation og opnå tryghed og opbakning for bare 49 kroner om måneden.

Fordele ved medlemskab

  • Juridisk rådgivning
  • Hjælp til opsigelse og ophævelse
  • Løbende tjek af din lejekontrakt
  • Løbende tjek af din husleje
  • Og meget mere..

Kan udlejer opsige mig på grund af salg af lejlighed / hus?

Når udlejer begynder at gå med tanke om salg, så kan det ofte medføre, at lejer også bliver opsagt. For hvem vil købe et lejemål, hvor der allerede bor en i? Det er sjældent at det sker, udover når der er tale om investeringslejemål. Vi ser derfor rigtig mange lejere, som bliver opsagt med begrundelsen at lejemålet skal sælges – Nogle udlejere giver 3 måneders opsigelse og andre giver 12 måneders opsigelse. Men det kan man ikke. Den gamle udlejer kan ikke opsige sin lejer på grund af at lejemålet skal sælges. Du som lejer ”følger med” i handlen.

Sidenote: Grunden til at udlejere giver forskellige opsigelsesfrister, skyldes at de misforstår lejeloven. De 3 måneders opsigelse er som udgangspunkt kun gældende, når det er tale om lejer der opsiger (udover i tilfælde af at huset skal rives ned eller lignende) og de 12 måneders opsigelse er fordi, der i lejeloven, står at denne frist gælder hvis udlejer selv vil bebo lejemålet (dog gælder dette ikke, da den ”gamle” udlejer ikke kan opsige på grund af den ”nye” udlejer vil bo i lejemålet.

Vi gentager lige overstående: Din udlejer kan ikke bare opsige dig, fordi vedkommende gerne vil sælge lejemålet. Vi ser rigtig mange ugyldige opsigelser på grund af dette og ofte er det både til skade for lejer, den gamle udlejer og den nye udlejer. Hvis man oplever en uberettiget opsigelse af ens lejemål, så er den ugyldig – Man skal her se på hvilke muligheder man har som lejer og om man kan få noget økonomisk ud af det – Her vil det være en god ide at få juridisk assistance som lejer, således man kan få en økonomisk kompensation.

Kan den nye udlejer opsige mig, hvis lejligheden / huset bliver solgt?

Hvis din ”gamle” udlejer har opsagt dig og opsigelsen er blevet erklæret ugyldig eller hvis din ”gamle” udlejer faktisk kender reglerne, således vedkommende ikke har opsagt dig ugyldigt, så skal du være opmærksom på, at du ikke er sikret ”for altid” af den grund. Hvis din ”nye” udlejer har ønske om at bebo lejemålet selv, så kan vedkommende (efter overtagelsesdatoen) opsige dig som lejer. Når den ”nye” udlejer opsiger dig med begrundelse af at udlejer selv vil bebo lejemålet, så skal du gives 12 måneders opsigelsesvarsel.  

Hvad gør jeg hvis den gamle lejer har opsagt mig ulovligt og de nye udlejere ikke vil have jeg bliver boende?

Når vi har oplevet at den gamle udlejer har lavet en ugyldig opsigelse på grund af salg af lejemålet og den nye ejer forventer at overtage lejemålet uden lejer, så begynder der ofte et større juridisk spil. Den nye udlejer risikerer at overtage et lejemål, hvor man ikke havde forventet en lejer og nu kan der gå 12 måneder før den nye ejer kan bruge lejemålet, den gamle udlejer kan forvente et krav fra den nye ejer, når der pludselig bor en lejer og lejeren er opsagt ugyldig, samtidig med at vedkommende senest er opsagt 12 måneder senere.

Det vi altid anbefaler er at alle tre parter indgår i dialog med hinanden for at finde den bedst mulige løsning – Lejer bør i sådan en situation gå efter at få en økonomisk kompensation for uberettiget opsigelse og man fraflytter lejemålet før tid. Det kan være en rigtig god ide at sørge juridisk situation i disse situationer således lejer får den størst mulige kompensation og får det bedste ud af situationen.

Hvis man ikke ønsker at erkende den ugyldige opsigelse fra den gamle udlejer, så kan man også holde på sin ret og blive boende i lejemålet. Der vil så nok komme en opsigelse fra den nye ejer, hvis vedkommende selv vil bebo lejemålet og så er man opsagt med en 12 måneders frist.

Skal der laves ny lejekontrakt, når lejlighed / hus bliver solgt?

Når det lejemål man har lejet som lejer bliver solgt, så rejser der altid en tvivl om hvad ens retsstilling er – Det er ofte set, at den nye udlejer forlanger at der bliver lavet ny lejekontrakt. Men det som mange udlejere glemmer, er at lejer er en del af handlen – Det vil sige, at man ”blot” følger med i handlen med den lejekontrakt som man har med den gamle udlejer. Det er den nye udlejers ansvar, at han er klar over hvilken type lejekontrakt du som lejer har – for dine rettigheder og forpligtelser er de samme efter overdragelsen. Den nye udlejer kan derfor ikke kræve, at du underskriver en ny lejekontrakt – Du kan dog altid overveje at gøre, alt afhængig af hvordan dine rettigheder og forpligtelser ser ud i den nye lejekontrakt.

Vil du have testet din sag gratis?

Det tager kun 5 minutter at indgive sagen og herefter vurderer vi din problemstilling
med udgangspunkt i 4.500 afgørelser og gældende lov. Du har endda svar samme dag.

DEL INDLÆGGET

Del på facebook
Del på google
Del på linkedin
Del på print
Del på email
Luk menu

Vil du vinde 1 års gratis rådgivning?

Du skal bare tilmelde dig vores nyhedsbrev ligesom +5000 lejere, så er du med i lodtrækningen. Du får tilsendt gode tips og tricks et par gange om måneden.

Psst.. Inden du smutter. Gør som 1.000 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbrev – Det kan potentielt spare dig for mange tusinde af kroner. Få gratis råd omkring indflytning, mens du bor til leje og ved din fraflytning.

new-element.svg

Vi anvender cookies for at sikre, at vi giver dig den bedst mulige oplevelse på vores website. Hvis du fortsætter med at bruge dette site, vil vi antage, at du er indforstået med dette.