Hvad sker der, hvis din udlejer vil sælge dit lejemål?

Hvad sker der, hvis din udlejer vil sælge dit lejemål?

Picture of Sebastian Juhl

Sebastian Juhl

Senior legal advisor

Hvad sker der, hvis din udlejer vil sælge den lejlighed eller det hus, du lejer af ham? Må han overhovedet det? Og hvordan er dine rettigheder som lejer, hvis din udlejer vil sælge dit lejemål? Læs med her og få et styr på de vigtigste regler og dine rettigheder.

Min udlejer vil sælge den lejlighed, jeg lejer - må han det?

Det korte svar er ja – udlejer må gerne sælge det hus eller den lejlighed, du lejer af ham. Når man lejer et lejemål – underordnet om det er et hus eller en lejlighed – så overtager man brugsretten til lejemålet. Det vil sige, at det er dig som lejer, der bor der og bestemmer hvem der skal være i lejemålet. Blandt andet kan du også bestemme, at udlejer ikke må have en nøgle til lejemålet. Selvom du har brugsretten, er det selvfølgelig udlejer der ejer lejemålet og derfor er udlejer i sin gode ret til at sælge eller overdrage lejemålet.

Det kan ske på flere måder. Det kan enten være et salg via en ejendomsmægler, lejemålet kan gå i arv til familie eller udlejer kan gå konkurs, så lejemålet bliver solgt via konkursboet. Spørgsmålet er, hvad der skal ske med dig som lejer, hvis et af ovenstående scenarier sker. Det er der ganske klare regler for. 

Læs også: Lejemålet får ny udlejer: Hvad gør man som lejer?

TIP

Når din udlejer vil sælge dit lejemål, er det vigtigt at huske, at reglerne om flyttesyn og -opgørelse stadig skal overholdes. 

Kan jeg blive opsagt, fordi min udlejer vil sælge lejemålet?

Vi har set flere tilfælde med lejere, der er blevet opsagt af deres udlejere, fordi udlejer vil sælge lejemålet. Nogle udlejere giver tre måneders opsigelse, mens andre giver tolv måneders opsigelse. Ingen af delene er ok. Som lejer følger du nemlig med i handlen af lejemålet. 

Grunden til, at nogle udlejere fastsætter en frist på henholdsvis tre og tolv måneders opsigelse er, at de mistolker lejeloven. De tre måneder bliver forvekslet med den frist som en lejer har, når han eller hun selv ønsker at opsige sit lejemål. Opsigelsesfristen gælder altså kun, hvis der er tale om en lejer, der selv opsiger sit lejemål – udover tilfælde, hvor huset skal rives ned eller lignende. Grunden til, at nogle udlejere opsiger deres lejere med tolv måneders frist er, at man ifølge lejeloven må opsige sin lejer med en frist på tolv måneder, hvis man selv ønsker at bebo lejemålet. Dette er dog ikke tilfældet, når man som udlejer ønsker at sælge lejemålet. 

Nej, din udlejer kan altså ikke opsige dig, fordi vedkommende ønsker at sælge lejemålet. Vi ser rigtig mange ugyldige opsigelser på grund af dette. Hvis du oplever uberettiget opsigelse af dit lejemål, opfordrer vi dig til at søge juridisk assistance, så du kan få rådgivning tilpasset din sag. 

Udleje sælge lejemål

Bliv juridisk sikret i dit lejeforhold fra 79 kroner

Er du bange for at blive snydt i dit lejeforhold eller er du allerede blevet det?

I DIGURA kan du blive medlem af vores medlemsklub, hvor du kan få hjælp til din situation og opnå tryghed og opbakning fra 79 kroner om måneden.

Kan jeg blive opsagt af den nye udlejer?

Hvis dit lejemål bliver solgt, bliver køberen af lejemålet din nye udlejer. Han kan med rette opsige dig med tolv måneders frist, hvis han selv ønsker at bo i lejligheden. Opsigelsen kan gælde med en opsigelsesvarsel på tolv måneder gældende fra overtagelsesdatoen.  

Hvis du alligevel bliver opsagt, når din udlejer vil sælge

Det sker stadig, at udlejere opsiger deres lejere uberettiget. Du kan derfor komme til at stå i en situation, hvor din udlejer mener at have opsagt dig, hvorfor køberen af lejligheden naturligvis forventer at have købt en lejlighed eller et hus, som han eller hun kan flytte ind i med det samme. Du har dog stadig – fordi din opsigelse er uberettiget – ret til at blive boende i lejemålet i minimum tolv måneder. 

I et situation som ovenstående bør alle tre parter indgå i dialog med hinanden for at finde den bedste løsning. Som lejer har du to muligheder. Du kan enten gå efter at få økonomisk kompensation for uberettiget opsigelse og fraflytning af lejemålet før tid. I en sådan situation råder vi dig til at søge juridisk rådgivning, så du kan få mest muligt kompensation og samtidig få det bedste ud af situationen. Hvis du ikke ønsker at gå med den løsning, kan du også insistere på at blive boende i lejligheden vel vidende at din nye udlejer selv ønsker at bebo lejemålet og derfor formentlig opsiger dig med en frist på tolv måneder. 

Hvis du alligevel bliver opsagt, når din udlejer vil sælge

Hvorfor skal man vælge DIGURA?

Vi hjælper hundredvis af lejere hver måned, både via vores medlemsløsning og vores sagsbehandling. Når vi fører sagerne, så har vi opnået en gevinst for lejeren i over 90 % af tilfældene. Vi er her for at hjælpe dig, som potentielt bliver snydt af din udlejer og som faktisk gerne vil beholde dine egne penge.

Skal der laves ny lejekontrakt, når lejemålet bliver solgt?

Hvis dit lejemål bliver solgt således du får en ny udlejer, kan denne ikke kræve, at du underskriver en ny kontrakt. Som tidligere nævnt følger du som lejer med i købet, hvorfor din oprindelige lejekontrakt stadig er gældende. Det er din nye udlejers ansvar at sætte sig ind i, hvilken type lejekontrakt du har som lejer, fordi dine rettigheder og forpligtelser er de samme efter lejemålet har skiftet ejer. Du er altså ikke forpligtet til at underskrive en ny lejekontrakt hos din nye udlejer, men derfor kan det stadig være en god idé at overveje det afhængigt af, hvordan dine rettigheder og forpligtelser ser ud i den nye lejekontrakt. 

Læs også: Kan udlejer kræve en ny lejekontrakt?

Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt

Emnet med salg af lejemålet kan være meget kompliceret som lejer. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du tager fat i os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.  

Det kan både være omkring opsigelse og rettigheder, som i dette tilfælde, men det kan også være alt fra fraflytningssynet til den økonomiske rapport. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde. Det er ofte rigtig mange penge, du som lejer går glip af, alt fra nogle tusind kroner til 30-40.000 kroner. Tænk hvad du ellers kunne bruge disse penge til? 

Lad os hjælpe dig

Ved DIGURA kan du altid få fat på os, du har din egen sagsbehandler og bedst af alt: Du betaler kun, hvis vi vinder din sag. Det er derfor risikofrit for dig, at vi hjælper dig. 

Vi har opnået et fordelsagtig resultat for lejere i over 90 % af alle sager, som vi har haft behandlet. Vi har 4.7 i score på Trustpilot, 5 stjerner på Facebook og vi har hjulpet mere end 5000 lejere. Og vi vil rigtig gerne hjælpe dig også. 

Hvis du har brug for juridisk hjælp, så kan du får testet din sag nedenfor. Det er gratis og vores dygtige juridiske team vil lave en uforpligtende vurdering af sagen.  

Del indlægget​

Vil du have vurderet din sag gratis?

Det tager kun 2 minutter at indgive sagen og herefter vurderer vi din problemstilling
helt gratis. Du har endda svar inden 24 timer!

Gør som
+6000 andre​

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de bedste tips og tricks direkte i indbakken

Det Store Fællesskab for Lejere