Når man indgår et lejeforhold, er det vigtigt, at man som lejer er opmærksom på, hvilken vedligeholdelse man er pålagt. I denne artikel kan du læse mere om, hvad du skal være opmærksom på.
Hvad siger lejeloven om vedligeholdelse?
Når man indgår et lejeforhold, er det vigtigt, at man som lejer er opmærksom på, hvilken vedligeholdelse man er pålagt. Lejeloven skelner mellem begreberne indvendig og udvendig vedligeholdelse, men disse er ikke helt retvisende. Ved indvendig vedligeholdelse forstås nemlig kun vedligeholdelse af lejligheden med hvidtning, maling, tapetsering og lakering af gulve, jf. lovens § 21. Alt anden form for vedligeholdelse er altså som udgangspunkt omfattet af den udvendige vedligeholdelsespligt, til trods for det ikke nødvendigvis er placeret udvendigtpå lejemålet.
Hvorfor skal man vælge DIGURA?
Vi hjælper hundredvis af lejere hver måned, både via vores medlemsløsning og vores sagsbehandling. Når vi fører sagerne, så har vi opnået en gevinst for lejeren i over 90 % af tilfældene. Vi er her for at hjælpe dig, som potentielt bliver snydt af din udlejer og som faktisk gerne vil beholde dine egne penge.
- Gratis vurdering af sagen
- Risikofrit og uden besvær
- No Cure No Pay
Hvem har ansvaret for vedligeholdelse?
Som udgangspunkt påhviler både den indvendige og udvendige vedligeholdelsespligt udlejer. Der gælder dog den lille undtagelse hertil, at lejeren efter lovens § 20 er pålagt vedligeholdelse og fornøden fornyelse af låse og nøgler. Dvs. selvom dette ikke fremgår af din kontrakt, er man som lejer pålagt denne efter loven. Smider man således en nøgle væk, skal man selv sørge for at få lavet en ny.
I langt de fleste tilfælde er den indvendige vedligeholdelse vippet over på lejeren. Om dette er tilfældet for dig, kan du finde svar på i din lejekontrakts § 8. Er du i tvivl om, hvor meget vedligeholdelse du er pålagt efter kontrakten, kan du altid melde dig ind i vores medlemsklub, hvorefter du vil få stillet en personlig rådgiver til rådighed. Her kan du også få svar på andre spørgsmål omkring dit lejeforhold.
Hvis DU står for vedligeholdelse
Er du pålagt den indvendige vedligeholdelsespligt, skal du sikre dig, at du ved fraflytning ikke hæfter for anden istandsættelse end den i § 21 nævnte vedligeholdelse. Bemærk at hvis man gennem lejeperioden har ødelagt ting i lejligheden, er man selvsagt også erstatningsansvarlig herfor. Det følger af de almindelige erstatningsregler.
Ved kontraktindgåelsen kan udlejer yderligere pålægge lejeren vedligeholdelsespligten for andre forhold ved det lejede. Det kan eksempelvis være, at man er pålagt vedligeholdelsen af ”toilettet, cisterner og blandingsbatterier”. Her er man altså pålagt en del af den udvendige vedligeholdelse. En aftale herom skal fremgå af lejekontraktens § 11. Man kan således som lejer både være pålagt den indvendige vedligeholdelsespligt efter kontraktens § 8 samt yderligere forhold under § 11. Det er derfor vigtigt, at man læser særligt § 11 grundigt, inden man underskriver en lejeaftale.
Læs også: Snydt som lejer: Hvad gør jeg, og hvordan undgår jeg det?
Bliv juridisk sikret i dit lejeforhold fra 99 kroner.
Er du bange for at blive snydt i dit lejeforhold eller er du allerede blevet det?
I DIGURA kan du blive medlem af vores medlemsklub, hvor du kan få hjælp til din situation og opnå tryghed og opbakning fra 99 kroner om måneden.
- Juridisk rådgivning
- Hjælp til opsigelse og ophævelse
- Løbende tjek af din lejekontrakt
- Løbende tjek af din husleje
- Og meget mere..
Det økonomiske aspekt
Det økonomiske omfang af vedligeholdelsen ved fraflytning afhænger af størrelsen på det lejede, og hvor længe man har beboet det. Den helt klare hovedregel er dog, at man aldrig kan tilpligtes at bringe det lejede i bedre stand end den, hvori man overtog det. Dvs. er man flyttet ind i en lejlighed, som eksempelvis ikke var nymalet ved indflytning, kan udlejer ikke kræve, at lejer skal betale for ny maling til hele lejligheden ved fraflytning. Man skal således kun bringe det lejede i samme stand. Denne vurdering foretages konkret ud fra de såkaldte ind- og fraflytningsrapporter, som udfærdiges ved hhv. indflytning og fraflytning. Er du i tvivl, om du er blevet opkrævet for meget i forbindelse med fraflytning, som følge af din vedligeholdelsespligt, kan du få en gratis vurdering af din sag på vores hjemmeside.
Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt
Emnet med vedligeholdelsespligt kan være meget kompliceret som lejer. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du tager fat i os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.
Det kan både være omkring vedligeholdelse, som i dette tilfælde, men det kan også være alt fra fraflytningssynet til den økonomiske rapport. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde. Det er ofte rigtig mange penge, du som lejer går glip af, alt fra nogle tusind kroner til 30-40.000 kroner. Tænk hvad du ellers kunne bruge disse penge til?
Lad os hjælpe dig
Ved DIGURA kan du altid få fat på os, du har din egen sagsbehandler og bedst af alt: Du betaler kun, hvis vi vinder din sag. Det er derfor risikofrit for dig, at vi hjælper dig.
Vi har opnået et fordelsagtig resultat for lejere i over 90 % af alle sager, som vi har haft behandlet. Vi har 9,4 i score på Trustpilot, 5 stjerner på Facebook og vi har hjulpet mere end 5000 lejere. Og vi vil rigtig gerne hjælpe dig også.
Er du i tvivl om noget i artiklen, så sidder vores team klar til at hjælpe dig i chatten. Den kan du finde nederst i højre hjørne.
Hvis du har brug for juridisk hjælp, så kan du får testet din sag nedenfor. Det er gratis og vores dygtige juridiske team vil lave en uforpligtende vurdering af sagen.