Renovering af lejemål

Renovering af lejemål

Picture of Hugay Safi

Hugay Safi

Legal Advisor

Der er klare regler for, hvornår og under hvilke omstændigheder renovering af lejemål må finde sted for både lejer og udlejer. Selvom man bor til leje, kan man nemlig godt kaste sig ud i større eller mindre renoveringsprojekter – men læs lige reglerne grundigt her først! 

Hvis lejer vil renovere

Generelt skal ændringer og renovering af lejemål aftales med udlejer. Udgangspunktet er, at man som lejer ikke må ændre på det lejedes identitet. En ændring kan eksempelvis være nedrivning af væggen mellem køkken og stue, så det hele er i ét samlet rum. Den eneste undtagelse er, hvis lejer får tilladelse af udlejer til at foretage ændringerne.

Udover at fremskaffe tilladelse fra udlejer, så er det også vigtigt at undersøge, hvad der er angivet i lejekontrakten, husorden samt eventuelle andre dokumenter man har modtaget i forbindelse med lejemålet. Her kan det nemlig stå skrevet, hvad der må laves af ændringer i lejemålet. 

Renovering eller renovation?

Ledte du efter information vedrørende renovation – altså den del, der handler om at få fjernet affald i dit lejemål? Det finder du en artikel om lige her

Hvis du ser bort fra reglerne i ovenstående, har udlejer ret til at kræve, at det hele reetableres ved fraflytning. Det skyldes, at man som lejer har pligt til at aflevere lejemålet i samme stand som det blev modtaget ved indflytning. 

Hvis udlejer giver tilladelse til at du foretager ændringer i lejemålet, er det vigtigt, at du får jeres aftale på skrift og at du læser denne grundigt igennem. Udlejer kan i nogle tilfælde give lov til, at du foretager ændringen, men alligevel kræve, at lejemålet skal reetableres ved fraflytning. 

Hvorfor skal man vælge DIGURA?

Vi hjælper hundredvis af lejere hver måned, både via vores medlemsløsning og vores sagsbehandling. Når vi fører sagerne, så har vi opnået en gevinst for lejeren i over 90 % af tilfældene. Vi er her for at hjælpe dig, som potentielt bliver snydt af din udlejer og som faktisk gerne vil beholde dine egne penge.

Når der ændres på lejemålets identitet

Ved større renovering, hvor der ændres på lejemålets identitet, skal der bådes søges tilladelse hos udlejer og søges om byggetilladelse hos kommunen.

Det er dig som lejer, der har pligt til at sørge for, ombygningen lever op til kravene efter byggeloven. Sker der overtrædelse af kravene, så vil kommunen først og fremmest kontakte dig og give dig en chance for at rette op på det ulovlige forhold. Hvis du ikke imødekommer kommunens påbud, kan du blive pålagt bøde for overtrædelse af byggeloven. Det anbefales derfor, at du kontakter teknisk forvaltning i den kommune for at være sikker på, at dit lejemål opfylder de gældende regler. 

Hvis udlejer vil renovere

Hvis udlejer ønsker at udføre renovering af lejemålet, skal det som minimum varsles seks uger forinden. Er der tale om en stor og omfattende renovering, skal det varsles mindst tre måneder forinden. Der gælder dog ikke varsel for hastende opgaver.

Hvis udlejer ønsker at renovere lejemålet mens det stadig er lejet ud, har du som lejer to muligheder: Du kan blive boende under renoveringen og få et forholdsmæssigt afslag i huslejen, eller du kan vælge at blive genhuset midlertidigt. Som lejer har du krav på at blive midlertidigt genhuset, hvis lejemålet pludselig står uden forsyning af vand, hvis der eksempelvis er opstået problemer med et vandrør under renovering af lejemålet. 

Efter renoveringsarbejdet har lejer krav på at flytte tilbage. Udlejer må derfor ikke bruge renovering som et grundlag for at smide en lejer ud af lejemålet. Det kræver særlige betinger for at kunne ophæve en lejer.

Læs også: Opsigelse og ophævelse af lejemål

Bliv juridisk sikret i dit lejeforhold fra 79 kroner

Er du bange for at blive snydt i dit lejeforhold eller er du allerede blevet det?

I DIGURA kan du blive medlem af vores medlemsklub, hvor du kan få hjælp til din situation og opnå tryghed og opbakning fra 79 kroner om måneden.

Ulovlig opkrævning ved renovering af lejemål

Det er ikke lovligt at opkræve særskilt for renovering. Udlejer må derfor ikke kræve betaling for renovering af lejemålet ved sin af din husleje. Det er en ugyldig opkrævning, fordi skatter og afgifter indgår i huslejen. Desuden reguleres huslejen løbende med eventuelle stigninger i skat og afgift. Det er derfor ikke tilladt for udlejer at kræve tillæg ved siden af huslejen, da opkrævning for renovering anses for at være en afgift.

Hvis udlejer har pålagt dig denne opkrævning, kan den findes i din lejekontrakt under huslejen eller i § 11. Hvis du er blevet opkrævet denne gebyr og har betalt, er det måske ikke for sent for dig at kræve dine penge retur. Forældelsesloven tillader nemlig, at du kan kræve beløbet returneret med tre års tilbagevirkende kraft. 

Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt

Emnet med renovering af lejemål kan være meget kompliceret som lejer. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du tager fat i os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.  

Det kan både være omkring renovering, som i dette tilfælde, men det kan også være alt fra fraflytningssynet til den økonomiske rapport. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde. Det er ofte rigtig mange penge, du som lejer går glip af, alt fra nogle tusind kroner til 30-40.000 kroner. Tænk hvad du ellers kunne bruge disse penge til? 

Lad os hjælpe dig

Ved DIGURA kan du altid få fat på os, du har din egen sagsbehandler og bedst af alt: Du betaler kun, hvis vi vinder din sag. Det er derfor risikofrit for dig, at vi hjælper dig. 

Vi har opnået et fordelsagtig resultat for lejere i over 90 % af alle sager, som vi har haft behandlet. Vi har 9,4 i score på Trustpilot, 5 stjerner på Facebook og vi har hjulpet mere end 5000 lejere. Og vi vil rigtig gerne hjælpe dig også. 

Er du i tvivl om noget i artiklen, så sidder vores team klar til at hjælpe dig i chatten. Den kan du finde nederst i højre hjørne.  

Hvis du har brug for juridisk hjælp, så kan du får testet din sag nedenfor. Det er gratis og vores dygtige juridiske team vil lave en uforpligtende vurdering af sagen.  

Del indlægget​

Vil du have vurderet din sag gratis?

Det tager kun 2 minutter at indgive sagen og herefter vurderer vi din problemstilling
helt gratis. Du har endda svar inden 24 timer!

Gør som
+6000 andre​

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de bedste tips og tricks direkte i indbakken

Det Store Fællesskab for Lejere