Du har måske hørt om Grundejernes Investeringsfond (GI) i forbindelse med udlejning, men hvad er det egentlig, de laver, og hvorfor har de betydning for netop dit lejeforhold? I denne artikel vil vi dykke ned i, hvem GI er, hvad deres formål er, og hvordan de kan hjælpe både udlejere og lejere.
Hvad er Grundejernes Investeringsfond?
Når du lejer en bolig, er bygningens primære formål at sikre dig et trygt sted at bo, samtidig med at ejendommen vedligeholdes ordentligt. Grundejernes Investeringsfond (GI) spiller en vigtig rolle i netop dette ved at arbejde for løbende vedligeholdelse og forbedring af private udlejningsejendomme i Danmark.
GI er en selvejende institution, der er lovpligtigt forpligtet til at sikre, at ejendomme holdes i god stand. Deres arbejde omfatter støtte til nytænkende projekter, der fremmer renovering og udvikling af bygninger, hvilket bidrager til sundere og mere bæredygtige boliger.
På deres hjemmeside understreger GI, at de prioriterer projekter, der skaber værdi gennem innovative tilgange til vedligeholdelse og renovering af private udlejningsejendomme. GI er også kendt for deres forkortelse, der tydeligt afspejles i deres logo.
Hvordan er de opstået?
Grundejernes Investeringsfond blev stiftet i forbindelse med at Boligreguleringsloven. Deres opgaver er fastlagt direkte i lovgivningen, hvoraf deres overordnede formål er at bidrage til bedre boliger, bedre bygninger og bedre byer i sin helhed.
Hvordan sørger Grundejernes Investeringsfond for at ejendommene vedligeholdes?
Grundejernes Investeringsfond opkræver et beløb fra ejere af private udlejningsbygninger. Disse penge sætter de in på en bindingskonto (en såkaldt GI-konto).
Ifølge lovgivningen skal udlejer oprette en bindingskonto hos GI og ifølge bindingspligten ogå sørge for at indbetale til kontoen. Pengene skal anvendes til løbende vedligeholdelse på ejendommen, så den ikke forfalder. Reglen er kommet fordi udlejningsejendomme skal holdes forsvarligt ved lige, så beboere i lejemålet kan være sikre på, at ejendommen er forsvarlig at bo i. Pengene på kontoen må kun bruges til forbedring og vedligeholdelse af ejendommen.
Læs også: Vedligeholdelse: Hvilket ansvar kan udlejer pålægge lejer?
Hvorfor skal man vælge DIGURA?
Vi hjælper hundredvis af lejere hver måned, både via vores medlemsløsning og vores sagsbehandling. Når vi fører sagerne, så har vi opnået en gevinst for lejeren i over 90 % af tilfældene. Vi er her for at hjælpe dig, som potentielt bliver snydt af din udlejer og som faktisk gerne vil beholde dine egne penge.
- Gratis vurdering af sagen
- Risikofrit og uden besvær
- No Cure No Pay
Hvad hjælper de med?
Grundejernes Investeringsfond har fået pålagt opgaver af Folketinget. Deres opgaver består blandt andet af at løse opgaver i forbindelse med bygnings forbedring og bygningsvedligeholdelse. Eksempelvis kan de:
- Gennemføre de bygningsarbejder, som der er blevet påbudt af Huslejenævnet (eller Beboerklagenævnet), men som udlejer endnu ikke har udført
- Administre beløb, der efter lovgivningen er øremærket til netop forbedring og vedligeholdelse af private udlejningsejendomme
- Registrere, når ejeren af bygningen ikke har efterlevet Huslejenævnets (eller Beboerklagenævnets) kendelser.
Gælder dette for alle typer ejendomme?
Det korte svar er nej. Reglen gælder for ejendomme, der er opført før 1970 og hvor der den 1. januar i 1995 var syv eller flere beboelseslejligheder. Endvidere gælder det, at hvis ejendommen på et tidspunkt alene har to eller færre beboelsesligheder, så vil bindingspligten bortfalde og udlejer vil ikke længere være forpligtet til at indbetale til bindingskontoen.
Der findes dog flere undtagelser til ovenstående. Ejendomme hvor 80% af det samlede areal den 1. januar 1980 blev anvendt til erhverv er eksempelvis undtaget. Hertil kan reglerne være forskellige alt efter, om der er tale om småhuse, andelsbolig, ejerlejlighed eller noget helt tredje.
Hvad siger lejeloven om Grundejernes Investeringsfond?
Ifølge lejeloven har Grundejernes Investeringsfond (GI) en vigtig rolle, når udlejere ikke overholder et påbud fra et husleje- eller beboerklagenævn i forbindelse med vedligeholdelsesarbejde. GI er den eneste instans, der har kompetence til at træffe beslutninger og afgørelser om disse sager, hvilket gør dem unikke i deres evne til at hjælpe lejere, når udlejeren ikke efterlever nævnenes afgørelser.
Hvis en udlejer ikke opfylder et påbud om vedligeholdelse eller udbedring af mangler, kan GI træde til og dække udgifterne på vegne af udlejeren. Dette sikrer, at lejerne ikke behøver vente urimeligt længe på nødvendige reparationer eller vedligeholdelsesarbejde i ejendommen. GI’s rolle er at sikre, at boligen holdes i god stand, også selvom udlejeren ikke lever op til sine forpligtelser.
Læs også: Sådan fungerer en sag ved Huslejenævnet
Bliv juridisk sikret i dit lejeforhold fra 99 kroner.
Er du bange for at blive snydt i dit lejeforhold eller er du allerede blevet det?
I DIGURA kan du blive medlem af vores medlemsklub, hvor du kan få hjælp til din situation og opnå tryghed og opbakning fra 99 kroner om måneden.
- Juridisk rådgivning
- Hjælp til opsigelse og ophævelse
- Løbende tjek af din lejekontrakt
- Løbende tjek af din husleje
- Og meget mere..
Vil Grundejernes Investeringsfond altid tage min sag?
Man er ikke garanteret, at Grundejernes Investeringsfond vil tage ens sag og udføre arbejdet. Det afhænger af den konkrete situation. Vi anbefaler derfor altid, at du kontakter en juridisk rådgiver inden da, så du kan få indblik i, om det er noget Grundejernes Investeringsfond eventuelt vil hjælpe dig med. Det er dog altid op til Grundejernes Investeringsfond at beslutte det, da de som nævnt tidligere har fået tildelt denne kompetence af Folketinget ved lov.
Det betyder, at de godt kan beslutte, at de ikke vil udføre arbejdet. Det vil ofte skyldes, at ejendommen er i så ringe tilstand, at der er tale om et særligt forhold.
Hvis Grundejernes Investeringsfond afviser sagen, vil de kontakte det gældende nævn om det. Nævnet skal så tage stilling til, hvad der efterfølgende skal ske. Ofte vil det være et spørgsmål om tvangsadministration.
Hvad er processen for at kontakte GI for mig som lejer?
Du kan, som nævnt, anmode Grundejernes Investeringsfond om at udføre arbejde, som udlejer ikke har udført efter nævnets kendelsesfrist er udløbet.
Når du har indbragt sagen hos Grundejernes Investeringsfond, vil de besigtige ejendommen. Du og din udlejer vil få mulighed for at deltage. Aller parter vil derefter modtage en rapport, hvoraf deres beslutning om udførelse eller ikke udførelse af arbejder vil ske. Hvis de beslutter, at udførelse vil ske, vil arbejdet blive sat i gang hurtigst muligt. Når arbejdet er udført, afslutter GI sagen.
Min udlejer overholder ikke påbuddet fra Huslejenævnet
Huslejenævnet eller Beboerklagenævnet kan i en sag pålægge udlejer at udføre bestemte vedligeholdelses- eller forbedringsarbejder via en kendelse, også kaldet et påbud. Dette kan f.eks. ske, hvis en lejer har klaget over manglende vedligeholdelse, manglende energimærkning eller udeblivende forbedringsarbejder på ejendommen. I disse tilfælde kan nævnet fastsætte en tidsfrist, som udlejeren skal overholde for at få arbejdet udført.
Hvis udlejeren ikke overholder denne tidsfrist, har lejer mulighed for at kontakte Grundejernes Investeringsfond (GI) for hjælp. GI kan, på vegne af lejeren, sørge for, at arbejdet bliver udført, selvom udlejeren ikke har opfyldt sine forpligtelser. Det betyder, at GI kan “lægge ud” for udlejeren og få arbejdet udført, så lejeren ikke skal vente på reparationer eller forbedringer.
Det er vigtigt at bemærke, at GI kun kan udføre det arbejde, der er specificeret i Huslejenævnets eller Beboerklagenævnets kendelse. Arbejde, som ikke er nævnt i kendelsen, kan GI ikke varetage, og dette gælder, uanset om udlejer har klaget over kendelsen til Boligretten.
Hvis der er uklarhed i påbuddet fra Huslejenævnet
I tilfælde af tvivlsspørgsmål vil Grundejernes Investeringsfond, efter lejers henvendelse, kontakte nævnet og bede dem præciser arbejdet. De vil dermed sørge for, at det er netop det arbejde, som nævnet har vurderet er nødvendigt, der vil blive udbedret.
Intet bad eller toilet - kan jeg kræve forbedring?
Grundejernes Investeringsfond har for tiden fokus på netop det punkt. Mange lejemål har ikke bad og toilet, men undersøgelser viser, at mange lejere faktisk er villige til at betale mere i husleje for at få det. Grundejernes Investeringsfond hjælper dermed lejere og udlejere med at se på den problemstilling og finde en løsning. De kan dog ikke gå ind og pålægge udlejer, at han skal forbedre lejemålet i et så stort omfang som det er at få bad og toilet i lejemålet, men de kan hjælpe med at lægge en realistisk plan for det. Hvis du som lejer tænker, at det kunne være en mulighed for dig, så anbefaler DIGURA at du indgår i dialog med udlejer om det og får Grundejernes Investeringsfond indover, da de kan være behjælpelige med forhandlingerne.
Grundejernes Investeringsfonds kartotek
Grundejernes Investeringsfond har også et kartotek, hvor de registrerer, hvis en udlejer har fået frakendt retten til at administrere udlejningsejendomme. Det kræver et nævns afgørelse at vurdere, om udlejeren skal frakendes retten, men hvis det er tilfældet, holder GI overblikket over de gældende udlejere.
Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt
Emnet med Grundejernes Investeringsfond kan være meget kompliceret som lejer. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du tager fat i os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.
Det kan både Grundejernes Investeringsfond, som i dette tilfælde, men det kan også være alt fra fraflytningssynet til den økonomiske rapport. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde. Det er ofte rigtig mange penge, du som lejer går glip af, alt fra nogle tusind kroner til 30-40.000 kroner. Tænk hvad du ellers kunne bruge disse penge til?
Lad os hjælpe dig
Ved DIGURA kan du altid få fat på os, du har din egen sagsbehandler og bedst af alt: Du betaler kun, hvis vi vinder din sag. Det er derfor risikofrit for dig, at vi hjælper dig.
Vi har opnået et fordelsagtig resultat for lejere i over 90 % af alle sager, som vi har haft behandlet.
Har du brug for juridisk hjælp i forbindelse med dit lejeforhold? Du kan nemt få din sag vurderet ved at benytte vores gratis værktøj i højre hjørne af siden.
Vores dygtige juridiske team vil gennemgå din sag og give en uforpligtende vurdering. Det er helt gratis, og du får klarhed over dine rettigheder og muligheder som lejer.