At lejer har ret til at tilbageholde sin huslejebetaling, grundet fejl og mangler, er en udbredt myte. Læs mere om hvornår du kan tilbageholde huslejen her.
Hvad betyder det at tilbageholde sin husleje?
Tilbageholdelse af husleje er når lejer bevidst vælger ikke at betale sin husleje. Denne fejl begår mange lejere, når de er utilfredse med f.eks. standen af det lejede, og mener, der forelægger mangler, typisk i situationer hvor udlejer ikke reagere på lejers henvendelse.
Konsekvensen ved at tilbageholde husleje
Hvis man som lejer vælger at tilbageholde huslejen, kan udlejer ophæve lejeaftalen, således at den bringes til ophør med øjeblikkelig virkning. For at ophæve skal udlejer dog sende et påkrav om den manglende huslejebetaling.
Dette påkrav må først sendes 3 hverdage efter seneste rettidige betalingsdato for huslejen. Endvidere skal der være gået mere end 14 dage fra at det skriftlige påkrav er kommet frem til lejeren, før udlejer kan bringe lejeforholdet til ophør. Hvis lejer ikke betaler som følge af påkravet, risikerer man at blive sat på gaden, samt at betale leje for opsigelsesperioden.
Bliv juridisk sikret i dit lejeforhold fra 149 kroner.
Er du bange for at blive snydt i dit lejeforhold eller er du allerede blevet det?
I DIGURA kan du blive medlem af vores medlemsklub, hvor du kan få hjælp til din situation og opnå tryghed og opbakning fra 149 kroner om måneden.
- Juridisk rådgivning
- Hjælp til opsigelse og ophævelse
- Løbende tjek af din lejekontrakt
- Løbende tjek af din husleje
- Og meget mere..
Særlige tilfælde hvor tilbageholdelse af husleje muligvis kan accepteres
Hvis der i det lejede forelægger så store mangler, at lejemålet måtte anses for værende ubeboeligt, vil en tilbageholdelse af husleje muligvis kunne accepteres. Dette er dog betinget af, at det kan dokumenteres, at lejemålet anses for ubeboeligt.
Et eksempel på hvornår et lejemål må anses for værende ubeboeligt, vil være i svære tilfælde af skimmelsvamp, der er blevet dokumenteret efter undersøgelse.
OBS: Der skal meget til for at en lejlighed måtte anses som værende ubeboelig.
Hvis man som lejer vælger at tilbageholde huslejen, fordi man mener, at lejemålet er ubeboeligt, men viser sig, at det ikke var ubeboeligt, eller man ikke kan dokumentere dette, risikere man, at det i stedet er udlejer, der har et krav mod lejer. Sagen vendes således på hovedet.
Det kan derfor ikke anbefales at tilbageholde huslejen. Det vil i stedet være en bedre løsning at rette et krav på tilbagebetaling af huslejen efterfølgende.
Læs også: Klag over huslejen
Hvad hvis udlejer kræver huslejebetaling i opsigelsesperioden når der er betalt forudbetalt leje?
Forudbetalt leje
Mange lejere betaler i forbindelse med indflytning forudbetalt leje, svarende til op til 3 måneders husleje uden aconto forbrug. Når man opsiger lejemålet, skal man ikke betale husleje i det antal måneder der svarer til det der er betalt i forudbetalt husleje.
Opsigelsesperioden
Lejer
Som lejer gælder som udgangspunkt et opsigelsesvarsel på 3 måneder.
Enkeltværelse
Ved leje af et enkeltværelse gælder som udgangspunkt et opsigelsesvarsel på 1 måned.
Andet aftalt
Der kan aftales et længere opsigelsesvarsel. Der kan dog ikke aftales et kortere varsel, som er til ulempe for lejer.
Opsigelsesperioden begynder først fra den 1. i måneden, efter at lejemålet er blevet opsagt.
Eksempel: Lejeren opsiger lejemålet den. 15. januar. Opsigelsesperioden vil altså først starte den. 1. februar. Hvis opsigelsesvarslet er på 3 måneder, afsluttes lejeforholdet den. 30. april.
Modregning
Lejeren kan efter lejeloven modregne det beløb, der er forudbetalt. Udlejer kan derfor ikke kræve den fulde huslejebetaling i opsigelsesperioden, for den periode der er blevet betalt forudbetalt leje. Som lejer kan man dog ikke helt tilbageholde huslejen, da der stadig i perioden ville skulle betales eksempelvis aconto forbrug. Det er således kun det beløb, der er blevet betalt i forudbetalt husleje, der vil kunne trækkes fra regningen.
Eksempel: Hvis du ved indgåelsen af lejeforholdet har betalt 2 måneders forudbetalt leje, ville du kunne lade være med at betale husleje i de sidste 2 måneder af din opsigelsesperiode. Der ville dog fortsat skulle betales aconto forbrug.
Vi hos Digura oplever, at mange udlejere mener, at de har ret til at beholde forudbetalt husleje sammen med depositum. Udlejer mener således fortsat at lejer skal betale husleje, men dette er ikke rigtigt, da der er 2 forskellige formål med indbetalingerne. Kun depositum kan udlejer retmæssigt beholde, indtil fraflytningsudgifterne er endeligt gjort op. Forudbetalt husleje skal således tilbagebetales.
Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt
Emnet med tilbageholdelse af huslejen kan være meget kompliceret som lejer. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du tager fat i os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.
Det kan både være omkring nedsættelse af husleje, som i dette tilfælde, men det kan også være alt fra fraflytningssynet til den økonomiske rapport. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde. Det er ofte rigtig mange penge, du som lejer går glip af, alt fra nogle tusind kroner til 30-40.000 kroner. Tænk hvad du ellers kunne bruge disse penge til?
Lad os hjælpe dig
Ved DIGURA kan du altid få fat på os, du har din egen sagsbehandler og bedst af alt: Du betaler kun, hvis vi vinder din sag. Det er derfor risikofrit for dig, at vi hjælper dig.
Vi har opnået et fordelsagtig resultat for lejere i over 90 % af alle sager, som vi har haft behandlet. Vi har 9,4 i score på Trustpilot, 5 stjerner på Facebook og vi har hjulpet mere end 5000 lejere. Og vi vil rigtig gerne hjælpe dig også.
Er du i tvivl om noget i artiklen, så sidder vores team klar til at hjælpe dig i chatten. Den kan du finde nederst i højre hjørne.
Hvis du har brug for juridisk hjælp, så kan du får testet din sag nedenfor. Det er gratis og vores dygtige juridiske team vil lave en uforpligtende vurdering af sagen.