Forbrugsmålere i lejemål – Hvad er reglerne?

Forbrugsmålere i lejemål – Hvad er reglerne?

Louise Song

Louise Song

Senior legal advisor

Hvornår skal du have forbrugsmåler i lejemålet, og hvordan anvendes de til afregning? Her gennemgås de forskellige måder der afregnes forbrug, og hvad du som lejer skal være opmærksom på.

Hvad er forbrugsmålere?

I et lejemål er der typisk op til tre typer forbrugsmålere: el, vand og varme. Hvornår dette er relevant afhænger af, om du som lejer betaler for forbruget ved a conto gennem huslejen eller direkte til forsyningsselskabet.

A conto

A conto er et fastsat beløb, der betales til udlejer. Dette kan ses som en forudbetaling for dit forbrug. A conto-beløbet er et cirka beløb, som typisk er udregnet ud fra tidligere lejers forbrug. A conto-betaling kan opdeles i halvårlige, kvartal- eller månedlige betalinger.

Hvis el, vand eller varme betales a conto, skal der som udgangspunkt være opsat særskilte forbrugsmålere i lejemålet til disse. Forbrugsmålerne skal anvendes til at dokumentere forbruget. Hvis forbrug betales a conto, og der ikke er opsat en forbrugsmåler, har lejer som udgangspunkt krav på tilbagebetaling af a conto-beløbet. Dette skyldes,at det ikke kan påvises, hvor meget der er brugt for. Der er dog forskellige regler alt efter, om der er tale om el, vand og varme.

El

Hvis der i lejemålet er opsat godkendt individuelle elektricitetsmålere, kan el betales a conto til udlejer. Ellers betales el som regel direkte til det valgte el-selskab.

Hvorfor skal man vælge DIGURA?

Vi hjælper hundredvis af lejere hver måned, både via vores medlemsløsning og vores sagsbehandling. Når vi fører sagerne, så har vi opnået en gevinst for lejeren i over 90 % af tilfældene. Vi er her for at hjælpe dig, som potentielt bliver snydt af din udlejer og som faktisk gerne vil beholde dine egne penge.

Varme

For varme er der ikke et krav om en individuel måler i hvert lejemål. Hovedreglen er,at lejer skal kunne modtage et forbrugsregnskab. Dette kan ske på en række måder. Hvis der opsættes forbrugsmålere i de enkelte lejemål, skal disse dække minimum 40 % af det lejede. Herefter udregnes forbruget på baggrund af lejemålets kvm. Hvis udlejer har én forbrugsmåler for hele bygningen, har udlejer ret til at vælge en fordelingsnøgle for forbruget – Altså beregne, hvordan beløbet skal fordeles. Dette kan f.eks. være på baggrund af kvm.

Vand

Der kan kun opkræves a conto-betaling af vand, hvis der i lejemålet er en forbrugsmåler. Denne måler skal være individuel til lejemålet. Modsat varmeforbrug er det ikke tilladt at anvende en fordelingsnøgle.

Hvis der kun udlejes et enkelt værelse, er det fortsat et krav, at der er opsat en individuel vandmåler for at kunne kræve a conto-betaling. Dette er næppe muligt, hvorfor det er vigtigt ikke at anvende a conto ved udlejning af enkeltværelse.

Forbrugsregnskab

Hvis forbrug betales a conto, er det et krav, at udlejer hvert år udsender et forbrugsregnskab til lejer. Du har som lejer krav på at få udleveret et regnskab for hver type forbrug, som afregnes ved udlejer. Forbrugsregnskabet skal som udgangspunkt fremsendes senest 4 måneder efter regnskabsårets afslutning.

Eksempel:

Lejer betaler a conto hver måned på 500 kroner. beløbet er fordelt på 200 kroner til vand, 200 kroner til el og 100 kroner til varme. Ved forbrugsregnskabet fremgår det, at der det seneste år er brugt 2400 kroner på vand, 2600 kroner på el og 800 kroner på varme. Lejer får derfor en efterregning fra udlejer på 200 kroner for el og tilbage betalt 400 kroner for varme.

Hvis a conto-beløbene ikke passer med forbruget, kan disse rettes.

Du kan læse nærmere om reglerne for forbrugsregnskab her.

Bliv juridisk sikret i dit lejeforhold fra 79 kroner.

Er du bange for at blive snydt i dit lejeforhold eller er du allerede blevet det?

I DIGURA kan du blive medlem af vores medlemsklub, hvor du kan få hjælp til din situation og opnå tryghed og opbakning fra 79 kroner om måneden.

Betaling gennem huslejen

Hvis el, vand og/eller varme betales gennem huslejen, behøves der ikke være opstillet forbrugsmåler i lejemålet. Fordelen ved dette er, at der ikke fra udlejers side kan opkræves en efterregning, hvis forbruget skulle være højere end forventet. Ulempen er, at hvis ens forbrug er meget lavt, vil man som lejer betale mere end hvad man bruger for.

Betaling direkte til forsyningsselskabet

Sidste mulighed er at indgå en aftale direkte med forsyningsselskabet. Her vil det ofte kræves fra forsyningsselskabet, at der opsættes en forbrugsmåler i lejemålet, hvis der ikke er det i forvejen.

Hvis du søger flere råd om forbrug så læs mere her.

Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt

Er du i tvivl om dit forbrug bliver målt og betalt korrekt, eller har du problemer med din udlejer? Så tøv ikke med at sende din lejekontrakt og andre relevante dokumenter ind til os hos DIGURA. Vi altid står klar til at hjælpe dig. Det er gratis at få din sag vurderet, og vi hjælper dig hele vejen igennem!

Lad os hjælpe dig

Ved DIGURA kan du altid få fat på os, du har din egen sagsbehandler og bedst af alt: Du betaler kun, hvis vi vinder din sag. Det er derfor risikofrit for dig, at vi hjælper dig. 

Vi har opnået et fordelsagtig resultat for lejere i over 90 % af alle sager, som vi har haft behandlet. Vi har 4,7 i score på Trustpilot, 5 stjerner på Facebook og vi har hjulpet mere end 5000 lejere. Og vi vil rigtig gerne hjælpe dig også. 

Er du i tvivl om noget i artiklen, så sidder vores team klar til at hjælpe dig i chatten. Den kan du finde nederst i højre hjørne.  

Hvis du har brug for juridisk hjælp, så kan du får testet din sag nedenfor. Det er gratis og vores dygtige juridiske team vil lave en uforpligtende vurdering af sagen.  

Del indlægget​

Vil du have vurderet din sag gratis?

Det tager kun 2 minutter at indgive sagen og herefter vurderer vi din problemstilling
helt gratis. Du har endda svar inden 24 timer!

Gør som
+6000 andre​

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de bedste tips og tricks direkte i indbakken

Det Store Fællesskab for Lejere