Forbrugsregning ved fraflytning: Hvad er reglerne?

Forbrugsregning ved fraflytning: Hvad er reglerne?

Picture of Katrine Jensen

Katrine Jensen

Legal Advisor

Måske tror du, du helt har afsluttet din fraflytning når dit depositum er blevet opgjort? Desværre ikke. Du kan også risikere at skulle betale en forbrugsregning. Denne artikel gør dig klogere på emnet med forbrugsregning ved fraflytning. 

Hvad er en forbrugsregning ved fraflytning?

En forbrugsregning er en regning, hvor du betaler dit forbrug i lejemålet. Med forbrug menes vand, varme og el. Det er et af de punkter, hvor man som lejer skal være opmærksom i forbindelse med sin fraflytning.

Begrebet forbrugsregning nævnes tit i sammenhæng med fraflytning, fordi mange lejere er i tvivl om, hvor lang tid de skal betale for deres forbrug i opsigelsesperioden.

Hvad er det typiske scenarie ved afregning af forbrug?

Det typiske scenarie er, at lejer betaler a conto-betalinger for vand og varme direkte til udlejer, men derimod betaler el direkte til forsyningsselskabet.

Hvorfor skal man vælge DIGURA?

Vi hjælper hundredvis af lejere hver måned, både via vores medlemsløsning og vores sagsbehandling. Når vi fører sagerne, så har vi opnået en gevinst for lejeren i over 90 % af tilfældene. Vi er her for at hjælpe dig, som potentielt bliver snydt af din udlejer og som faktisk gerne vil beholde dine egne penge.

Hvis du afregner direkte til forsyningsselskabet
Når du afregner dit forbrug af vand, varme og el direkte til leverandøren, så sker afregningen af forbruget ved fraflytning hos dem. Udlejer fungerer derfor ikke som mellemled i dette scenarie. Du skal meddele forsyningsselskabet, at du fraflytter lejemålet. Du vil derefter modtage et endeligt forbrugs-opgør fra dem.

Hvis du betaler a conto-betalinger til udlejer
Kort fortalt, så er en a conto-betaling et fast beløb, som du betaler hver måned sammen med din husleje. Beløbet svarer til det forventede forbrug.

Der vil hvert år ved regnskabsårets afslutning eller din fraflytning blive lavet en opgørelse af dit forbrug. Den opgørelse vil fortælle dig, om du har forbrugt mere eller mindre end dine betalinger dækker for. Det er her du enten vil kunne få penge tilbage eller få en efterregning – altså en forbrugsregning.

En anden mulighed er, at forbrugsmålerne bliver aflæst i forbindelse med din fraflytning. Her vil du få udleveret forbrugsregnskab sammen med dit endelige flytteopgør. Hvis det er tilfældet, skal du være opmærksom på, om du bliver opkrævet for aflæsningen. Udlejer har kun tilladelse til at kræve aflæsningsgebyr dækket af dig, hvis det fremgår af din lejekontrakt.

Læs også: A conto: Alt du skal vide som lejer

Må min udlejer tilbageholde en del af mit depositum til forbrugsregning ved fraflytning?

Hvis du fraflytter dit lejemål udenfor regnskabsårets periode, hvilket er tilfældet i 9/10 fraflytninger, så vil en udlejer i mange tilfælde tilbageholde en del af dit depositum til at dække fremtidig forbrugsafregning. Dette må din udlejer gerne.

Det vil fremgå af § 5 i din lejekontrakt, hvornår regnskabsåret udløber. Hvis det ikke fremgår af lejekontrakten, udløber regnskabsåret d. 1. juni.

Læs også: Fraflytningsopgørelse: Hvad er reglerne?

Bliv juridisk sikret i dit lejeforhold fra 79 kroner

Er du bange for at blive snydt i dit lejeforhold eller er du allerede blevet det?

I DIGURA kan du blive medlem af vores medlemsklub, hvor du kan få hjælp til din situation og opnå tryghed og opbakning fra 79 kroner om måneden.

Typiske spørgsmål om forbrugsregninger ved fraflytning

Hvad får jeg for de penge jeg betaler?
En forbrugsregning er en regning for noget, du allerede har brugt – altså vand, varme eller el. 

Kan mit depositum og forudbetale leje bruges til betaling af min forbrugsregning?
Din udlejer kan, som nævnt, godt tilbageholde en del af dit depositum til en eventuel forbrugsregning. Han er dog ikke forpligtet til at gøre det, fordi depositum egentlig er en sikkerhedsstillelse for at kunne dække udgifter til eventuelle misholdelser og istandsættelsesarbejde i lejemålet ved fraflytning. 
Forudbetalt leje må kun bruges til at dække for huslejebetaling i opsigelsesperioden. Din udlejer må altså ikke bruge den forudbetalte leje til at dække forbrugsregningen. 

Læs også: Lejeloven: Hvad er varmeregnskab og vandregnskab? 

Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt

Emnet med forbrugsregnskab ved fraflytning kan være meget kompliceret som lejer. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du tager fat i os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.  

Det kan både være omkring forbrugsregnskab ved fraflytning, som i dette tilfælde, men det kan også være alt fra fraflytningssynet til den økonomiske rapport. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde. Det er ofte rigtig mange penge, du som lejer går glip af, alt fra nogle tusind kroner til 30-40.000 kroner. Tænk hvad du ellers kunne bruge disse penge til? 

Lad os hjælpe dig

Ved DIGURA kan du altid få fat på os, du har din egen sagsbehandler og bedst af alt: Du betaler kun, hvis vi vinder din sag. Det er derfor risikofrit for dig, at vi hjælper dig. 

Vi har opnået et fordelsagtig resultat for lejere i over 90 % af alle sager, som vi har haft behandlet. Vi har 4,7 i score på Trustpilot, 5 stjerner på Facebook og vi har hjulpet mere end 5000 lejere. Og vi vil rigtig gerne hjælpe dig også. 

Er du i tvivl om noget i artiklen, så sidder vores team klar til at hjælpe dig i chatten. Den kan du finde nederst i højre hjørne.  

Hvis du har brug for juridisk hjælp, så kan du får testet din sag nedenfor. Det er gratis og vores dygtige juridiske team vil lave en uforpligtende vurdering af sagen.  

Del indlægget​

Vil du have vurderet din sag gratis?

Det tager kun 2 minutter at indgive sagen og herefter vurderer vi din problemstilling
helt gratis. Du har endda svar inden 24 timer!

Gør som
+6000 andre​

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de bedste tips og tricks direkte i indbakken

Det Store Fællesskab for Lejere