10 generelle råd til lejere

De 10 bedste råd til lejere af DIGURA

Ud fra erfaring har vi samlet vores 10 mest generelle råd til lejere. Det gælder både ved indflytning, under lejeforholdet og ved fraflytning. Læs med og se, om du skal være opmærksom på noget.

1. Sørg for du ikke bliver snydt​

Vores første råd til lejere er desværre nemmere sagt end gjort, men hvis tingene virker til at være for godt til at være sandt, så er det ofte også sådan Vær særlig opmærksom ved annoncer, hvor udlejere ikke virker tilgængelige eller vil have penge, før du har underskrevet lejekontrakten.

Læs mere: 10 ting hvor din udlejer måske snyder dig

2. Snak med den tidligere lejer​

Et godt generelt råd kan være at snakke med den tidligere lejer og høre, hvordan deres tid i lejemålet har været, og hvorfor de fraflytter. På den måde kan du høre efter fejl eller mangler i lejemålet, om dine naboer larmer eller noget helt tredje.

3. Overvej din udlejer

Hvis din udlejer virker fjern, sur og træls, kan det blive et utrolig trælst lejeforhold. Det kan godt være, at du ikke tænker over det til at starte med, men hvis der kommer problemer i lejemålet, så vil disse udlejere ofte være sværere at indgå i dialog med.

4. Tjek din nye lejekontrakt nøje igennem

Gennemgå din lejekontrakt – eventuelt med din familie eller med os – og vær altid særlig opmærksom på lejekontraktens § 11. Man kan blive pålagt nogle store forpligtelser i dette afsnit, så det er altid vigtigt, at man kender indholdet af sin lejekontrakt.

5. Indgiv fejl- og mangelliste

Halvvejs igennem vores liste kommer der et essentielt råd. Selvom det er en fantastisk følelse at flytte ind i et nyt lejemål, og man bare gerne vil komme på plads hurtigst muligt, så er det altid vigtigt at få indgivet en fejl- og mangelliste. Du har 14 dage efter, at du har overtaget lejemålet til at udfylde listen.

6. Styr på indflytning

Husk at du skal melde din flytning til både Postvæsenet, kommunen og virksomheder. Ligeledes kan det være en god idé at anskaffe sig en indboforsikring.

7. Husk dokumentation

Husk altid at tage billeder af lejemålets stand samt sørge for at have bevis for alt. Både af lejemålets stand, aftaler med udlejere og hvis der er noget, som der ikke er, som det skal være.
Dette bør gøres både ved indflytning, under lejeforholdet (hvis der sker noget, f.eks. vandskade eller en mangel opstår) og ved fraflytning.

8. Få altid alle aftaler på skrift

I forlængelse af punkt 7 er det en god ide at få samtlige aftaler med udlejer på skrift. På den måde kan du altid bevise jeres aftaler og holde udlejer op på det. Hvis en tvist ender i huslejenævnet, kan dokumentationen være det, der gør, at du vinder sagen.

9. Husk husordenen

Det er altid en god ide at udvise respekt for både naboer og udlejer, således at man opfører sig, som man ønsker at de opfører sig over for en selv. Det er i alles interesse, at alle er glade for hinanden, og der er en positiv stemning.

10. Styr på fraflytning

Vores afsluttende råd er, at du skal huske at aflevere en skriftlig opsigelse af lejemålet, at forlade det som lejekontrakten foreskriver og samtidig flytte adresse. Det er vigtigt at bemærke, at du skal opgive din nye adresse til din gamle udlejer senest 8 dage før fraflytning.

 

Snydt af udlejer? Se de 10 punkter hvor lejere oftest bliver snydt

Gør ligesom 1000 andre lejere og tilmeld dig vores nyhedsbrev - Det kan potentielt spare dig for mange tusinde kroner. Vi vil give dig gratis råd omkring indflytning, mens du bor dig og ved fraflytning.
Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak", giver du samtykke til, at DIGRUA sender dig nyhedsbreve med relevante indlæg og gode råd. Du kan læse DIGURAs persondatapolitik her.

Del indlægget