Hvad betyder det, at udlejer går konkurs?
Når udlejer har flere passiver end aktiver, kan udlejer erklæres konkurs. Hvis udlejer går konkurs, vil ejendommen administreres som et konkursbo af en kurator. Kurators opgave er at varetage kreditorernes interesser. Den bedst mulige måde at varetage deres interesser er dog at sørge for, at ejendommen drives videre under konkursbehandlingen. Kurator skal altså sørge for, at ejendommens drift stadig varetages, herunder afholdelse af fraflytningssyn, tilbagebetaling af depositum osv. Kurator overtager altså ansvaret for udlejers forpligtelser i lejeforholdet.
Det kan også være, at kurator finder en ny ejer til ejendommen. I så fald vil den nye ejer overtage den gamle udlejers forpligtelser. Det har således ikke umiddelbart betydning for dit lejeforhold, at ejendommen får ny ejer – udover at det er en anden udlejer selvfølgelig.
OBS: vær dog opmærksom på særlige vilkår i lejeaftalen. Læs mere om det længere nede i artiklen.
Hvorfor skal man vælge DIGURA?
Vi hjælper hundredvis af lejere hver måned, både via vores medlemsløsning og vores sagsbehandling. Når vi fører sagerne, så har vi opnået en gevinst for lejeren i over 90 % af tilfældene. Vi er her for at hjælpe dig, som potentielt bliver snydt af din udlejer og som faktisk gerne vil beholde dine egne penge.
- Gratis vurdering af sagen
- Risikofrit og uden besvær
- No Cure No Pay
Hvad sker der med ejendommen?
Det korte svar er, at lejemålet følger ejendommen. Det betyder, at du skal fortsætte med at betale husleje til udlejer eller en ejendomsadministrator, som du har gjort hidtil. Udlejningsforretningen stopper ikke med at fungere, selvom ejendommen er under konkursbehandling. Tværtimod vil kurator for boet sørge for, at ”virksomheden” kører videre.
Hvis ejendommen skifter ejer, overtager den nye ejer udlejers forpligtelser og rettigheder. Det betyder, at du også i dette tilfælde skal betale husleje som hidtil. Hvis du har problemer med lejemålet, skal den nye udlejer stadig sørge for at hjælpe dig.
Du skal være opmærksom på, at hvis du stopper med at betale husleje, vil det blive anset som misligholdelse af lejeaftalen, hvilket er opsigelse/ophævelsesgrundlag. Du kan derfor risikere at blive smidt ud af lejemålet, hvis du ikke fortsat betaler huslejen.
Læs også: Hvad sker der, hvis din udlejer vil sælge din lejlighed?
Opsigelse
Ønsker du at opsige dit lejemål, gælder de almindelige opsigelsesregler stadig, selvom udlejer er under konkursbehandling. Du har altså samme opsigelsesvarsel som normalt. Du kan således ikke bare opsige dit lejemål og fraflytte hurtigst muligt uden at betale husleje den resterende del af opsigelsesperioden.
Omvendt kan du som lejer heller ikke blive opsagt med et kortere varsel, end hvad udlejer har efter lejeloven. Det er selvfølgelig betinget af, at du overholder dine forpligtelser, ikke misligholder det lejede osv.
Fraflytning
Fraflytningsreglerne gælder også selvom udlejer er gået konkurs. Udlejer skal altså stadig indkalde dig til indflytningssyn med minimum én uges varsel samt afholde fraflytningssyn inden for 14 dage efter din fraflytning. Hvis fristerne ikke overholdes, kan udlejer stadig risikere at miste retten til at kræve istandsættelsesudgifterne dækket af lejer.
Læs også: Få 5 gode råd om forbrug
Bliv juridisk sikret i dit lejeforhold fra 99 kroner.
Er du bange for at blive snydt i dit lejeforhold eller er du allerede blevet det?
I DIGURA kan du blive medlem af vores medlemsklub, hvor du kan få hjælp til din situation og opnå tryghed og opbakning fra 99 kroner om måneden.
- Juridisk rådgivning
- Hjælp til opsigelse og ophævelse
- Løbende tjek af din lejekontrakt
- Løbende tjek af din husleje
- Og meget mere..
Hvad sker der med mit depositum, hvis udlejer går konkurs?
Ved indflytning kan udlejer kræve, at lejer skal betale et depositum. Størrelsen på depositummet kan beløbsmæssigt være helt op til 3 gange din husleje. Hvis du skal betale 4.000 kr. i husleje, kan udlejer således kræve 12.000 kr. i depositum. Du indbetaler depositum til udlejers bankkonto, og derfor skulle man som udgangspunkt tro, at depositummet blev tabt, når udlejer går konkurs.
Det er dog sådan, at lejer har sikkerhed i ejendommen ved udlejers konkurs. Lejer har sikkerhed i ejendommen for et beløb, der maksimalt kan udgøre 6 måneders leje.
Det medfører, at du som lejer ikke mister dit depositum i tilfælde af, at udlejer går konkurs.
Hvis en ny udlejer overtager ejendommen, overtager han også den gamle udlejers forpligtelser. Den nye udlejer skal derfor også sørge for at afregne depositum til lejerne i forbindelse med fraflytning. Hvis du har overskydende depositum efter istandsættelsesudgifterne er modregnet, skal den nye udlejer udbetale den resterende del af depositummet til dig.
Læs også: Modtaget en efterregning? Her er reglerne der skal overholdes
Særlige vilkår
Udgangspunktet er, at en ny udlejer overtager den gamle udlejers rettigheder og forpligtelser. Du har derfor som lejer den samme retsstilling som du hele tiden har haft.
Hvis der i lejeaftalen er aftalt særlige vilkår, skal du dog være opmærksom på, at disse rettigheder ikke altid er sikrede. Hvis din lejekontrakt er tinglyst, er der dog ikke noget at være bange for. Dette er nemlig en såkaldt sikringsakt, der er gældende for lejeforhold.
Hvis din lejekontrakt ikke er tinglyst, kan du risikere, at de særlige vilkår ikke er gældende i det nye lejeforhold. Det kommer nemlig an på, om din udlejer var i god eller ond tro om vilkårene ved overtagelsen af ejendommen. Hvis udlejer var i god tro om vilkårene (ikke kendte til dem), gælder vilkårene ikke i lejeforholdet. Hvis udlejer derimod var i ond tro om vilkårene (kendte til dem), kan vilkåret gøres gældende overfor den nye udlejer. Som ovenfor anført vil du dog altid kunne gøre særlige vilkår gældende overfor en ny udlejer, såfremt lejekontrakten er tinglyst.
Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt
Emnet med når udlejer går konkurs eller salg af bolig kan være meget kompliceret som lejer. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du tager fat i os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.
Det kan både være omkring når udlejer går konkurs eller salg af bolig, som i dette tilfælde, men det kan også være alt fra fraflytningssynet til den økonomiske rapport. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde. Det er ofte rigtig mange penge, du som lejer går glip af, alt fra nogle tusind kroner til 30-40.000 kroner. Tænk hvad du ellers kunne bruge disse penge til?
Lad os hjælpe dig
Ved DIGURA kan du altid få fat på os, du har din egen sagsbehandler og bedst af alt: Du betaler kun, hvis vi vinder din sag. Det er derfor risikofrit for dig, at vi hjælper dig.
Vi har opnået et fordelsagtig resultat for lejere i over 90 % af alle sager, som vi har haft behandlet. Vi har 9,4 i score på Trustpilot, 5 stjerner på Facebook og vi har hjulpet mere end 5000 lejere. Og vi vil rigtig gerne hjælpe dig også.
Er du i tvivl om noget i artiklen, så sidder vores team klar til at hjælpe dig i chatten. Den kan du finde nederst i højre hjørne.
Hvis du har brug for juridisk hjælp, så kan du får testet din sag nedenfor. Det er gratis og vores dygtige juridiske team vil lave en uforpligtende vurdering af sagen.