Det skal du være opmærksom på, når den ene part fraflytter lejemålet

Det skal du være opmærksom på, når den ene part fraflytter lejemålet

Picture of Kristian Bojesen

Kristian Bojesen

Legal Advisor
Mange flytter sammen med en ven eller veninde i deres første lejemål. Det er smart, hyggeligt og praktisk at være to eller flere til at dele udgifterne, men hvad gør man så, når den ene vil flytte? Artiklen her vil gennemgå nogle af de typiske problemstillinger, der opstår, når en part fraflytter lejemålet.

Før vi går helt igang, skal én ting gøres klart: Der er to måder hvorpå flere personer kan leje et lejemål. Den ene er at alle parter er skrevet på lejekontrakten og derfor hæfter solidarisk. Det sker eksempelvis, hvis tre venner lejer en lejlighed sammen. Den anden måde er hvis en part af et lejemål bliver fremlejet. I det tilfælde står der kun én person på den oprindelige lejekontrakt. Derfor skelner artiklen mellem de to måder. 

Læs også: Hvornår må man fremleje sit lejemål? 

Hvordan deler man depositum, når en part fraflytter?

Fremlejeforhold
Hvis fremlejetageren (personen der lejer en del af et lejemål af en anden lejer) fraflytter, fungerer fremlejegiver som udlejer. Derfor skal det ved fraflytning vurderes, om noget i det fremlejede kræver istandsættelse. I det tilfælde, skal omkostningerne til istandsættelsen fratrækkes det indbetalte depositum, hvorefter resten refunderes til fremlejetager. 

Eftersom udlejeren ikke er en del af fremlejeforhold, skal udlejer ikke indblandes. Det eneste man skal huske i forhold til udlejer, er at informere om ind- og fraflytninger. 

To eller flere på samme kontrakt
Når en af parterne ønsker at fraflytte, skal udlejer have besked om det og herefter fjerne personen fra lejekontrakten. Det kan give problemer, da udlejere ofte ikke ønsker at fjerne personer fra lejekontrakter. Det skyldes, at udlejeren da har et dårligere grundlag at kræve betaling fra. 

I nogle tilfælde kan udlejer finde på at meddele, at hvis én lejer fraflytter, skal alle lejere i lejemålet fraflytte, men det er ikke korrekt. Hvis alle parter i lejemålet er enige om, at en person må fraflytte, kan udlejer som udgangspunkt ikke sætte sig imod det. Desværre står det ikke indskrevet i loven, og derfor skal man finde det i domspraksis. 

Opdelingen af depositum sker ved at der foretages en vurdering af, hvad der skal istandsættes og hvor meget det vil koste, hvorefter det fratrækkes det indbetalte depositum. Man kan ikke få en del af det indbetalte depositum udbetalt fra udlejer, når der ikke er sket en fraflytning af alle lejere. Den eller de personer, der bliver boende i lejemålet, må derfor betale det resterende til den person, der fraflytter lejemålet. 

Læs også: Guide: Få mest muligt depositum tilbage 

Hvordan vurderer man lejemålets stand?

Fremlejeforhold
Når man fremlejer, kan man kun fremleje enkelte værelser. Det betyder, at man kun skal vurdere standen af det værelse, der har været fremlejet. Når en fremlejetager fraflytter, er det altså kun standen af det fremlejede værelse, der kan istandsættes på fremlejetagers regning. 

To eller flere på samme kontrakt
Eftersom I begge har haft brugsretten over hele lejemålet, kan det her være svært at udregne, hvad der skal istandsættes for. Vores erfaring er, at det ikke kan gøres juridisk, og den bedste løsning er derfor at tage en snak om det, hvor I finder en løsning, som alle parter kan acceptere. 

Læs også: Hvordan fremlejer jeg et værelse?

Hvorfor skal man vælge DIGURA?

Vi hjælper hundredvis af lejere hver måned, både via vores medlemsløsning og vores sagsbehandling. Når vi fører sagerne, så har vi opnået en gevinst for lejeren i over 90 % af tilfældene. Vi er her for at hjælpe dig, som potentielt bliver snydt af din udlejer og som faktisk gerne vil beholde dine egne penge. 


Kontakt udlejer, når en part fraflytter

Når udlejer skal informeres om ændringer i lejemålet, er der ikke nogen specifikke indholdskrav. Vi anbefaler altid, at man holder dialogen skriftelig. Vi ser ofte, at lejere og udlejere, som laver mundtlige aftaler, efterfølgende er uenige i, hvad der er aftalt. I visse tilfælde nægter udlejere at have indgået i en aftale med en lejer, hvis den er til ulempe for udlejer.

Når du eller I skal have fjernet en part fra lejekontrakten, er det eneste krav, at I er tydelige omkring jeres ønsker og at alle lejemålets beboere underskriver.  

I stedet for at fjerne en part fra lejekontrakten er det også muligt at lave et tillæg til lejekontrakten – en såkaldt allonge. Det kan du læse mere om lige her. 

Deling af inventar

Deling af inventaret er ikke reguleret af lejeloven. Følgende skal derfor blot ses som tips til når en part fraflytter lejemålet. 

Første skridt i opdeleing af inventar er at finde frem til, hvad der er fælles eje og hvad de enkelte beboere ejer. Herefter kan man fordele fælles ejendele på flere forskellige måder:

Værdifordeling
Prisen på fælles inventaret noteres, og I kan herefter fordele hvad hvem skal have. Hvis alle parter ønsker samme ting, må I byde på den. Dette sikre, at den part som ikke får inventaret, bliver kompenseret for det. Man skal dog være klar på, at hvis alle parter ønsker det samme stykke inventar, kan det blive budt højt op.

Førstevælger
Alt fælles inventar samles, og I skiftes herefter til at vælge, hvad I ønsker. Det er med til at sikre, at alle parter får flere af de tinge, de gerne vil have.

Blanding
Begge parter skiftes til at vælge, hvad de vil have. Efte alt inventaret er fordelt, udregnes værdien og hvis en part har inventar af lavere værdi end de andre, kompenseres personen for det.


Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt

Emnet med en part, der fraflytter kan være meget kompliceret som lejer. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du tager fat i os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.  

Det kan både være omkring en part, der fraflytter, som i dette tilfælde, men det kan også være alt fra fraflytningssynet til den økonomiske rapport. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde. Det er ofte rigtig mange penge, du som lejer går glip af, alt fra nogle tusind kroner til 30-40.000 kroner. Tænk hvad du ellers kunne bruge disse penge til? 

Lad os hjælpe dig

Ved DIGURA kan du altid få fat på os, du har din egen sagsbehandler og bedst af alt: Du betaler kun, hvis vi vinder din sag. Det er derfor risikofrit for dig, at vi hjælper dig. 

Vi har opnået et fordelsagtig resultat for lejere i over 90 % af alle sager, som vi har haft behandlet. Vi har 9,4 i score på Trustpilot, 5 stjerner på Facebook og vi har hjulpet mere end 5000 lejere. Og vi vil rigtig gerne hjælpe dig også. 

Er du i tvivl om noget i artiklen, så sidder vores team klar til at hjælpe dig i chatten. Den kan du finde nederst i højre hjørne.  

Hvis du har brug for juridisk hjælp, så kan du får testet din sag nedenfor. Det er gratis og vores dygtige juridiske team vil lave en uforpligtende vurdering af sagen.  

Del indlægget​

Vil du have vurderet din sag gratis?

Det tager kun 2 minutter at indgive sagen og herefter vurderer vi din problemstilling
helt gratis. Du har endda svar inden 24 timer!

Gør som
+6000 andre​

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de bedste tips og tricks direkte i indbakken

Det Store Fællesskab for Lejere