Hvornår må man fremleje?

DIGURAs artikel om hvornår man må fremleje

Der gælder lidt forskellige regler vedrørende din ret til at fremleje. I denne artikel kan du læse om de generelle regler for fremleje, og reglerne for de individuelle tilfælde.

Hvad er fremleje?

Fremleje er, når et lejemål udlejes af lejeren til en anden lejer. Det kan umiddelbart godt virke lidt kompliceret, at der pludselig er to lejere. Imidlertid differentieres der mellem fremlejetager (nye lejer) og fremlejegiver (oprindelige lejer). Fremlejegiver bliver således ”udlejer” over for fremlejetager. Fremleje er således situationen, hvor lejer lader en anden flytte ind i en mindre periode. 

Pro tip

Som udgangspunkt er fremleje ikke lovligt, men lejeloven er negativ afgrænset – Det vil sige, at den oplister en række tilfælde, hvor det er lovligt at fremleje (og hvor udlejer ikke kan modsætte sig).  

Har du ret til at fremleje din bolig?​

Du har efter lejeloven ret til at fremleje dit lejemål i helt op til 2 år. Det er også muligt at fremleje i længere tid, men så er udlejer berettiget til at modsætte sig. Lejeloven kræver endvidere, at der er en ”god” begrundelse for at du vælger at fremleje dit lejemål.

Lejeloven definerer ikke konkret, hvad der anses som en ”god grund”, hvorfor det kan være svært at vurdere. Af retspraksis kan det udledes, at følgende godtages som en god begrundelse:

 • Studieophold
 • Udstationering
 • Midlertidig forflyttelse (f.eks. på grund af job eller rejse)
 • Sygdomsforhold, der gør det nødvendigt at fremleje hele lejeboligen 

Som udgangspunkt kan din udlejer ikke modsætte sig din ret til at fremleje dit lejemål, medmindre han har en særlig grund hertil. Det skal være til særlig ulempe for udlejer, at fremlejetager flytter ind. Et eksempel på dette kan være, at udlejer med særlig god grund har mistanke om, at den tiltænkte fremlejetager er relateret til slem kriminalitet, og at lejemålet vil blive misligholdt som en følge af dette. Hvis din udlejer ikke godkender fremlejeaftalen, men ikke har en særlig grund hertil, kan udlejer blive erstatningsansvarlig i forhold til lejers tab (såfremt det har medført et tab).

Læs også: 10 steder hvor din udlejer måske snyder dig

Der er dog visse tilfælde, hvor retten til fremleje er modificeret. I lejeretten forholder det sig nemlig således, at hvis den ejendom du bor til leje i, ikke indeholder mere end 13 lejemål, så kan udlejer faktisk nægte dig retten til at fremleje lejemålet.

Derudover må du heller ikke fremleje dit lejemål til flere personer, end der er rum i dit lejemål.

Det er ligeledes vigtigt, at du husker på, at det er dig som fremlejegiver, der er ansvarlig for, at din fremlejetager ikke misligholder lejemålet, og at din fremlejetager betaler husleje.

Hvorfor skal man vælge DIGURA?

Vi hjælper hundredvis af lejere hver måned, både via vores medlemsløsning og vores sagsbehandling. Når vi fører sagerne, så har vi opnået en gevinst for lejeren i over 90 % af tilfældene. Vi er her for at hjælpe dig, som potentielt bliver snydt af din udlejer og som faktisk gerne vil beholde dine egne penge. 

 • Gratis vurdering af sagen
 • Risikofrit og uden besvær
 • No Cure No Pay

Fremleje af dele af boligen

Ønsker du blot at udleje en mindre del af lejligheden, som f.eks. et værelse i dit lejemål, gælder der nogle lidt andre regler, end det er tilfældet ved fremleje af hele din lejebolig. Hvis du ønsker at få tilknyttet en roommate, er reglerne heldigvis noget lempeligere.

Den eneste regel du skal forholde dig til er, at du ikke må fremleje mere end 50 % af dit samlede lejemål ud. Det betyder, at hvis du eksempelvis har en lejlighed på 100 kvadratmeter, må det værelse du fremlejer maksimalt udgøre 50 kvadratmeter.

Husk på at hvis du fremlejer en del af dit lejemål, så vil disse ikke blive inkluderet på din lejekontrakt mellem dig og din egen udlejer, og du skal derfor have lavet en særskilt lejeaftale mellem dig og din fremlejetager. En kopi af denne kontrakt skal sendes til din udlejer.

Læs også: Udfyldelse af lejekontrakt – Sådan skal det gøres

Pro tip

Husk altid at informere udlejer om, at du fremlejer lejemålet og send den underskrevne kontrakt. Ellers overholder du ikke reglerne. 

Særligt om fremleje af andelsbolig

For fremleje i andelsboliger gælder de samme regler, for ”almindelige” beboelseslejemål.
Hvis du bor i en andelsbolig, skal du dog være opmærksom på, at der i foreningens vedtægter som regel er fastsat flere regler om, hvorvidt og hvorledes foreningens beboere må fremleje. Du skal følge reglerne i vedtægterne.

Kontraktmæssig aftale

Der skal mellem fremlejegiver og fremlejetager indgås en lejekontrakt. Til dette kan standardlejekontrakten for beboelse, A9, anvendes. Det er dog vigtigt at angive, at det er et fremlejeforhold.
i lejekontraktens § 3 står angivet, hvor meget du skal betale i husleje. Vær særlig opmærksom på denne i forhold til, om fremlejegiver tjener penge på at fremleje lejemålet til dig. Dette er nemlig ulovligt.
Læs § 11 ekstra godt igennem. Det er her, at fremlejegiver kan pålægge dig større forpligtelser og indskrænke dine rettigheder. Husk dog at der i lejeloven er fastsat visse regler, der ikke kan fraviges. Er disse fraveget, er vilkåret i lejekontrakten ugyldigt, og får således ikke retsvirkning. Det betyder, at du ikke behøves at indrette dig efter vilkåret. Vær opmærksom på at fremlejegiver skal udlevere en kopi af lejekontrakten til udlejer.

Læs også: Flytteopgørelse; Hvad er reglerne egentlig?

Bliv juridisk sikret i dit lejeforhold fra 49 kroner.

Er du bange for at blive snydt i dit lejeforhold eller er du allerede blevet det?

I DIGURA kan du blive medlem af vores medlemsklub, hvor du kan få hjælp til din situation og opnå tryghed og opbakning fra 49 kroner om måneden.

Fordele ved medlemskab

 • Juridisk rådgivning
 • Hjælp til opsigelse og ophævelse
 • Løbende tjek af din lejekontrakt
 • Løbende tjek af din husleje
 • Og meget mere..

Opsigelse

Som udgangspunkt kan fremlejegiver ikke opsige fremlejetager. Dette gælder dog ikke, hvis fremlejetager eksempelvis har misligholdt det fremlejede. Hvis fremlejegiver selv vil benytte det fremlejede, er der et opsigelsesvarsel på 1 år. Et mindre opsigelsesvarsel end 3 måneder for fremlejetager er endvidere ugyldigt.

Det kan være relevant at tidsbestemme lejeforholdet. På den måde sikres det, at man har adgang til lejemålet, når man kommer hjem fra studieophold, udstationering eller andet. Når et lejeforhold er tidsbestemt, er det som udgangspunkt også uopsigeligt i lejeperioden. Dette kan dog fraviges ved aftale i lejekontraktens § 11. Hvis lejemålet er uopsigeligt, kan hverken udlejer eller lejer opsige lejemålet. Der skal heller ikke varsles, at der sker flytning. Lejeforholdet anses for afsluttet ved lejeforholdets udløb.

Vi opfordrer altid til, at man er i god dialog med sin udlejer om fremlejeforholdet, så der ikke forbigår nogle oplysninger mellem hverken dig eller din udlejer.

Læs også: Flyttesynet: Det her skal du være opmærksom på

Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt

Emnet med fremleje kan være meget kompliceret som lejer. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du tager fat i os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.  

Det kan både være omkring fremleje, som i dette tilfælde, men det kan også være alt fra fraflytningssynet til den økonomiske rapport. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde. Det er ofte rigtig mange penge, du som lejer går glip af, alt fra nogle tusind kroner til 30-40.000 kroner. Tænk hvad du ellers kunne bruge disse penge til? 

Lad os hjælpe dig

Ved DIGURA kan du altid få fat på os, du har din egen sagsbehandler og bedst af alt: Du betaler kun, hvis vi vinder din sag. Det er derfor risikofrit for dig, at vi hjælper dig. 

Vi har opnået et fordelsagtig resultat for lejere i over 90 % af alle sager, som vi har haft behandlet. Vi har 9,4 i score på Trustpilot, 5 stjerner på Facebook og vi har hjulpet mere end 5000 lejere. Og vi vil rigtig gerne hjælpe dig også. 

Er du i tvivl om noget i artiklen, så sidder vores team klar til at hjælpe dig i chatten. Den kan du finde nederst i højre hjørne.  

Hvis du har brug for juridisk hjælp, så kan du får testet din sag nedenfor. Det er gratis og vores dygtige juridiske team vil lave en uforpligtende vurdering af sagen.  

Vil du have testet din sag gratis?

Det tager kun 5 minutter at indgive sagen og herefter vurderer vi din problemstilling
med udgangspunkt i 4.500 afgørelser og gældende lov. Du har endda svar samme dag.

DEL INDLÆGGET

Del på facebook
Del på google
Del på linkedin
Del på print
Del på email