Hvornår må man fremleje?

DIGURAs artikel om hvornår man må fremleje

Der gælder lidt forskellige regler vedrørende din ret til at fremleje. I denne artikel kan du læse om de generelle regler for fremleje, og reglerne for de individuelle tilfælde.

Hvad er fremleje?

Fremleje er, når et lejemål udlejes af lejeren til en anden lejer. Det kan umiddelbart godt virke lidt kompliceret, at der pludselig er to lejere. Imidlertid differentieres der mellem fremlejetager (nye lejer) og fremlejegiver (oprindelige lejer). Fremlejegiver bliver således ”udlejer” over for fremlejetager. Fremleje er således situationen, hvor lejer lader en anden flytte ind i en mindre periode. 

Har du ret til at fremleje din bolig?​

Du har efter lejeloven ret til at fremleje dit lejemål i helt op til 2 år. Det er også muligt at fremleje i længere tid, men så er udlejer berettiget til at modsætte sig. Lejeloven kræver endvidere, at der er en ”god” begrundelse for at du vælger at fremleje dit lejemål.

Lejeloven definerer ikke konkret, hvad der anses som en ”god grund”, hvorfor det kan være svært at vurdere. Af retspraksis kan det udledes, at følgende godtages som en god begrundelse:

  • Studieophold
  • Udstationering
  • Midlertidig forflyttelse (f.eks. på grund af job eller rejse)
  • Sygdomsforhold, der gør det nødvendigt at fremleje hele lejeboligen 

Pro tip

Som udgangspunkt er fremleje ikke lovligt, men lejeloven er negativ afgrænset – Det vil sige, at den oplister en række tilfælde, hvor det er lovligt at fremleje (og hvor udlejer ikke kan modsætte sig).  

Som udgangspunkt kan din udlejer ikke modsætte sig din ret til at fremleje dit lejemål, medmindre han har en særlig grund hertil. Det skal være til særlig ulempe for udlejer, at fremlejetager flytter ind. Et eksempel på dette kan være, at udlejer med særlig god grund har mistanke om, at den tiltænkte fremlejetager er relateret til slem kriminalitet, og at lejemålet vil blive misligholdt som en følge af dette. Hvis din udlejer ikke godkender fremlejeaftalen, men ikke har en særlig grund hertil, kan udlejer blive erstatningsansvarlig i forhold til lejers tab (såfremt det har medført et tab).

Læs også: 10 steder hvor din udlejer måske snyder dig

Der er dog visse tilfælde, hvor retten til fremleje er modificeret. I lejeretten forholder det sig nemlig således, at hvis den ejendom du bor til leje i, ikke indeholder mere end 13 lejemål, så kan udlejer faktisk nægte dig retten til at fremleje lejemålet.

Derudover må du heller ikke fremleje dit lejemål til flere personer, end der er rum i dit lejemål.

Det er ligeledes vigtigt, at du husker på, at det er dig som fremlejegiver, der er ansvarlig for, at din fremlejetager ikke misligholder lejemålet, og at din fremlejetager betaler husleje.

Hvorfor skal man vælge DIGURA?

Vil det ikke være rart, hvis du kun skulle betale, hvis du faktisk vinder? Vi påtager os al risiko, hvor lejerforeninger tager et fast kontigent, ligemeget om de vil hjælpe dig eller ej. Vi er her for at hjælpe de lejere, som ikke har tid, er usikre på deres rettigheder eller ikke ved, hvordan deres sag skal håndteres. 

  • Gratis vurdering af sagen
  • Risikofrit og uden besvær
  • No Cure No Pay

Fremleje af dele af boligen

Ønsker du blot at udleje en mindre del af lejligheden, som f.eks. et værelse i dit lejemål, gælder der nogle lidt andre regler, end det er tilfældet ved fremleje af hele din lejebolig. Hvis du ønsker at få tilknyttet en roommate, er reglerne heldigvis noget lempeligere.

Den eneste regel du skal forholde dig til er, at du ikke må fremleje mere end 50 % af dit samlede lejemål ud. Det betyder, at hvis du eksempelvis har en lejlighed på 100 kvadratmeter, må det værelse du fremlejer maksimalt udgøre 50 kvadratmeter.

Husk på at hvis du fremlejer en del af dit lejemål, så vil disse ikke blive inkluderet på din lejekontrakt mellem dig og din egen udlejer, og du skal derfor have lavet en særskilt lejeaftale mellem dig og din fremlejetager. En kopi af denne kontrakt skal sendes til din udlejer.

Læs også: Udfyldelse af lejekontrakt – Sådan skal det gøres

Pro tip

Husk altid at informere udlejer om, at du fremlejer lejemålet og send den underskrevne kontrakt. Ellers overholder du ikke reglerne. 

Særligt om fremleje af andelsbolig

For fremleje i andelsboliger gælder de samme regler, for ”almindelige” beboelseslejemål.
Hvis du bor i en andelsbolig, skal du dog være opmærksom på, at der i foreningens vedtægter som regel er fastsat flere regler om, hvorvidt og hvorledes foreningens beboere må fremleje. Du skal følge reglerne i vedtægterne.

Kontraktmæssig aftale

Der skal mellem fremlejegiver og fremlejetager indgås en lejekontrakt. Til dette kan standardlejekontrakten for beboelse, A9, anvendes. Det er dog vigtigt at angive, at det er et fremlejeforhold.
i lejekontraktens § 3 står angivet, hvor meget du skal betale i husleje. Vær særlig opmærksom på denne i forhold til, om fremlejegiver tjener penge på at fremleje lejemålet til dig. Dette er nemlig ulovligt.
Læs § 11 ekstra godt igennem. Det er her, at fremlejegiver kan pålægge dig større forpligtelser og indskrænke dine rettigheder. Husk dog at der i lejeloven er fastsat visse regler, der ikke kan fraviges. Er disse fraveget, er vilkåret i lejekontrakten ugyldigt, og får således ikke retsvirkning. Det betyder, at du ikke behøves at indrette dig efter vilkåret.
Vær opmærksom på at fremlejegiver skal udlevere en kopi af lejekontrakten til udlejer.

Læs også: Flytteopgørelse; Hvad er reglerne egentlig?

Er du nervøs for, at din husleje er for høj?

Flere end 100.000 danskere betaler for meget i husleje. Måske er du en af dem?

I DIGURA kan du få et gratis tjek, hvor både vores software og en af vores dygtige juridiske rådgivere kigger på din husleje gratis.

Opsigelse

Som udgangspunkt kan fremlejegiver ikke opsige fremlejetager. Dette gælder dog ikke, hvis fremlejetager eksempelvis har misligholdt det fremlejede. Hvis fremlejegiver selv vil benytte det fremlejede, er der et opsigelsesvarsel på 1 år. Et mindre opsigelsesvarsel end 3 måneder for fremlejetager er endvidere ugyldigt.

Det kan være relevant at tidsbestemme lejeforholdet. På den måde sikres det, at man har adgang til lejemålet, når man kommer hjem fra studieophold, udstationering eller andet. Når et lejeforhold er tidsbestemt, er det som udgangspunkt også uopsigeligt i lejeperioden. Dette kan dog fraviges ved aftale i lejekontraktens § 11. Hvis lejemålet er uopsigeligt, kan hverken udlejer eller lejer opsige lejemålet. Der skal heller ikke varsles, at der sker flytning. Lejeforholdet anses for afsluttet ved lejeforholdets udløb.

Vi opfordrer altid til, at man er i god dialog med sin udlejer om fremlejeforholdet, så der ikke forbigår nogle oplysninger mellem hverken dig eller din udlejer.

Læs også: Flyttesynet: Det her skal du være opmærksom på

Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt​

Lad os hjælpe dig

DIGURA er meget anderledes end de danske lejerforeninger, som man har kendskab til som lejer. De har ofte kun en åbningsdag om ugen, du kan ikke komme igennem på deres telefon og det er ikke sikkert de vil hjælpe dig, når det kommer til stykket. Selvom du endda har betalt dertil i mange år. 

Ved DIGURA kan du altid få fat på os, du har din egen sagsbehandler og bedst af alt: Du betaler kun, hvis vi vinder din sag. Det er derfor risikofrit for dig, at vi hjælper dig. 

Er du i tvivl om noget i artiklen, så sidder vores team klar til at hjælpe dig i chatten. Den kan du finde nederst i højre hjørne.  Vi kan godt forstå, at du synes det kan være kompliceret stof at forstå og derfor har vi gjort det bedste for at hjælpe dig med artiklen. 

Hvis du har brug for juridisk hjælp, så kan du får testet din sag nedenfor. Det er gratis og vores dygtige juridiske team vil lave en uforpligtende vurdering af sagen.  

Vil du have testet din sag gratis?

Det tager kun 5 minutter at indgive sagen og herefter vurderer vi din problemstilling
med udgangspunkt i 4.500 afgørelser og gældende lov. Du har endda svar samme dag.

DEL INDLÆGGET

Del på facebook
Del på google
Del på linkedin
Del på print
Del på email
Luk menu
×
×

Kurv

Vil du ikke gerne undgå at blive snydt eller få kompensation som du er berettiget til?

Gør ligesom 1000 andre lejere og tilmeld dig vores nyhedsbrev – Det kan potentielt spare dig for mange tusinde af kroner. Vi vil give dig gratis råd omkring indflytning, mens du bor til leje og ved din fraflytning.

new-element.svg

Vi anvender cookies for at sikre, at vi giver dig den bedst mulige oplevelse på vores website. Hvis du fortsætter med at bruge dette site, vil vi antage, at du er indforstået med dette.