Hvornår må man fremleje?

Der gælder lidt forskellige regler vedrørende din ret til at fremleje. Du vil derfor igennem denne artikel blive draget igennem reglerne i de enkelte tilfælde, så du overskueligt kan finde frem til hvilke betingelser og regler, som er relevante for dig.

DIGURAs artikel om hvornår man må fremleje

Har du ret til at fremleje din bolig?​

Du har i lejeloven ret til at fremleje dit lejemål i helt op til 2 år. Der gælder dog et par regler, som skal overholdes for, at du har ret til at fremleje hele din bolig. Kriteriet er, at du har en ”god” begrundelse for at tidsbegrænse (fremleje din bolig i en bestemt tidsperiode).

Lejeloven definerer ikke konkret, hvad der anses som en ”god grund”, hvorfor det kan være svært at vurdere. Af praksis kan det udledes, at en ”god grund”, hyppigst er:

  1. Studieophold
  2. Udstationering
  3. Midlertidig forflyttelse (f.eks. på grund af job eller rejse)
  4. Sygdomsforhold, der gør det nødvendigt at fremleje hele lejeboligen. 

Som udgangspunkt kan din udlejer ikke modsætte sig din ret til at udleje, medmindre han har en særlig grund til dette. En særlig grund er f.eks., hvis udlejer ved, at fremlejetager er relateret til slem kriminalitet, og der er SÆRLIG god grund til at mistænke, at lejemålet vil blive misligholdt.

Har du brug for et fremeleje din lejlighed? Hent en gratis skabelon til din lejekontrakt her

Der gælder dog en lille detalje i forhold til, om udlejer kan modsætte sig din ret til at fremleje lejemålet. I lejeretten forholder det sig nemlig således, at hvis den ejendom du bor til leje i,  ikke indeholder mere end 13 lejemål, så kan udlejer faktisk nægte dig retten til at fremleje lejemålet.

Derudover må du heller ikke fremleje dit lejemål til flere personer, end der er rum i dit lejemål.

Husk på, at det er dig som fremlejegiver, der er ansvarlig for, at din fremlejetager ikke misligholder lejemålet, og at din fremlejetager betaler husleje.

Fremleje af dele af boligen

Ønsker du blot at udleje en mindre del af lejligheden, som f.eks. et værelse i dit lejemål, gælder der nogle lidt andre regler, end det er tilfældet ved fremleje af hele din lejebolig. Hvis du ønsker at få tilknyttet en roommate, er reglerne heldigvis noget lempeligere.

Den eneste regel du skal forholde dig til er, at du ikke må udleje mere end 50% af dit lejemål ud. Det betyder, at hvis du f.eks. har en lejlighed på 100 kvadratmeter, må det udlejede værelse udgøre op til 50 kvadratmeter, altså 50%.” 

Husk på, at hvis du fremlejer en del af dit lejemål, så vil disse ikke blive inkluderet på din lejekontrakt mellem dig og udlejer, og du skal derfor få lavet en særskilt lejeaftale mellem dig og din fremlejetager. Herefter skal denne aftale sendes til din udlejer.

Læs mere: Hvordan udfylder man en lejekontrakt?

Vi opfordrer dog altid til, at man er i god dialog med sin udlejer, så der ikke forbigår nogle oplysninger mellem hverken dig eller din udlejer.

DEL INDLÆGGET

Få adgang til hemmeligt indhold

Tilmeld dig nyhedsbrevet som 1.000+ andre lejere og få gratis råd og vejledning til dit lejeforhold direkte til din mail. 

Luk menu