Jeg har ikke en lejekontrakt – hvad er reglerne?

Kan man betale husleje med andet end penge?

Når man skal flytte, kan man blive overrasket over alt det, man skal huske. En ting er at få læst sin lejekontrakt igennem – men hvad nu, hvis man ikke har fået sådan en? Denne artikel svarer på, hvad din retsstilling er, når du er flyttet ind uden en lejekontrakt.

Hvorfor har jeg ikke fået en lejekontrakt?

Der kan være flere grunde til, at man pludselig befinder sig i en situation, hvor man er flyttet ind i et lejemål uden en lejekontrakt. Det kan være, udlejer har glemt at få den sendt og blot har ladet lejer flytte ind. Det kan også være, at udlejer har fundet det unødvendigt at lave en decideret kontrakt – måske fordi han eller hun selv kender den indflyttende lejer. Uanset grunden er der som udgangspunkt ikke noget at frygte som lejer, da lejer ofte er retligt mindst lige så godt stillet uden som med lejekontrakt.

Hvor skal jeg så lede efter svar?

Når man som lejer skal finde svar i forbindelse med sit lejemål, f.eks. angående opsigelse, mangler eller andet, kigger man ofte efter svar i sin lejekontrakt. Når man ikke har en lejekontrakt, er det dog i stedet kun lejeloven, man kan og skal søge svarene i. Dette stiller ofte lejer i en bedre situation, end hvis lejer havde en lejekontrakt, da lejeloven generelt set er meget lejervenlig.

Læs også: Snydt som lejer: Hvad gør jeg, og hvordan undgår jeg det?

Hvorfor skal man vælge DIGURA?

Vi hjælper hundredvis af lejere hver måned, både via vores medlemsløsning og vores sagsbehandling. Når vi fører sagerne, så har vi opnået en gevinst for lejeren i over 90 % af tilfældene. Vi er her for at hjælpe dig, som potentielt bliver snydt af din udlejer og som faktisk gerne vil beholde dine egne penge. 

  • Gratis vurdering af sagen
  • Risikofrit og uden besvær
  • No Cure No Pay

Kan udlejer smide mig ud, når jeg ikke har en kontrakt?

Nej, udlejer kan ikke blot smide en ud med den begrundelse, at man ikke har en lejekontrakt. Såfremt udlejer ønsker at smide en ud, skal dette gøres med en lovlig hjemmel fra lejeloven. Det er selvfølgelig vigtigt, at man kan bevise, at man har lov til at bo i lejemålet. Dette kan dog gøres på flere måder. Det kan blandt andet være gennem sms’er/mails, hvori man har aftalt indflytning, overdragelse af nøgler eller andet. Det kan også være gennem kontoudtog, hvoraf man kan se månedlige betalinger til udlejer.

De største forskelle

De største forskelle, mellem at have en lejekontrakt og ikke at have en, har ofte at gøre med vedligeholdelse. Det angives tit i lejekontrakter, at lejer har den indvendige vedligeholdelsespligt. Når man ikke har en lejekontrakt, fremgår det i stedet af lejeloven, at det er udlejer, som har den indvendige vedligeholdelsespligt. Kort sagt betyder det, at man ved fraflytning ikke betale skal for istandsættelse, når man ikke har en lejekontrakt – man skal dog selvfølgelig betale, hvis man selv har ødelagt eller misligholdt noget. Lejer skal således som udgangspunkt have hele sit depositum tilbage ved fraflytning, da udlejer ikke kan kræve istandsættelse betalt af lejer.

En anden forskel ved ikke at have en lejekontrakt er, at man som lejer af et helt lejemål altidhar et opsigelsesvarsel på 3 måneder, og som lejer af et enkeltværelse altidhar et opsigelsesvarsel på 1 måned. Udlejere tilføjer til tider i lejekontrakter, at lejeren skal være ude af lejemålet 14 dage før, så udlejer har tid til istandsættelse. Dette indebærer, at lejer betaler for 14 dage, hvor lejer egentlig ikke må bo i lejemålet. Dette kan udlejer ikkekræve, når det ikke er skrevet i en lejekontrakt. Dette indebærer, at man som lejer uden lejekontraktkan ende med at spare penge på denne front, da man kan blive boende 14 dage længere.

En tredje forskel er, at udlejere kun kan kræve huslejestigning i takt med nettoprisindekset, hvis dette fremgår af lejekontrakten. Når huslejen reguleres efter nettoprisindekset, vil det sige, at udlejer kan hæve lejen en gang årligt med den procentdel, som priserne i samfundet er steget. En sådan slags huslejestigning kan udlejer altså ikke kræve, når man ikke har en lejekontrakt.

Læs også: Klag over huslejen

Bliv juridisk sikret i dit lejeforhold fra 49 kroner.

Er du bange for at blive opsagt/ophævet eller du allerede blevet det?

I DIGURA kan du blive medlem af vores medlemsklub, hvor du kan få hjælp til din situation og opnå tryghed og opbakning fra 49 kroner om måneden.

Fordele ved medlemskab

  • Juridisk rådgivning
  • Hjælp til opsigelse og ophævelse
  • Løbende tjek af din lejekontrakt
  • Løbende tjek af din husleje
  • Og meget mere..

Du skal ikke være bekymret

Overordnet set skal man ikke gå i panik, hvis man ikke har en lejekontrakt. Det kan tværtimod være en fordel ikke at have en lejekontrakt, da svarene i stedet skal søges i lejeloven, der er meget lejervenlig.

Læs også: Tjek din husleje: huslejeberegner

Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt

Emnet med lejekontrakter kan være meget kompliceret som lejer. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du tager fat i os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.  

Det kan både være omkring lejekontrakter, som i dette tilfælde, men det kan også være alt fra fraflytningssynet til den økonomiske rapport. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde. Det er ofte rigtig mange penge, du som lejer går glip af, alt fra nogle tusind kroner til 30-40.000 kroner. Tænk hvad du ellers kunne bruge disse penge til? 

Lad os hjælpe dig

Ved DIGURA kan du altid få fat på os, du har din egen sagsbehandler og bedst af alt: Du betaler kun, hvis vi vinder din sag. Det er derfor risikofrit for dig, at vi hjælper dig. 

Vi har opnået et fordelsagtig resultat for lejere i over 90 % af alle sager, som vi har haft behandlet. Vi har 9,4 i score på Trustpilot, 5 stjerner på Facebook og vi har hjulpet mere end 5000 lejere. Og vi vil rigtig gerne hjælpe dig også. 

Er du i tvivl om noget i artiklen, så sidder vores team klar til at hjælpe dig i chatten. Den kan du finde nederst i højre hjørne.  

Hvis du har brug for juridisk hjælp, så kan du får testet din sag nedenfor. Det er gratis og vores dygtige juridiske team vil lave en uforpligtende vurdering af sagen.  

Vil du have testet din sag gratis?

Det tager kun 5 minutter at indgive sagen og herefter vurderer vi din problemstilling
med udgangspunkt i 4.500 afgørelser og gældende lov. Du har endda svar samme dag.

DEL INDLÆGGET

Del på facebook
Del på google
Del på linkedin
Del på print
Del på email