Jeg har ikke en lejekontrakt: Hvad er reglerne?

Jeg har ikke en lejekontrakt: Hvad er reglerne?

Picture of Maja Badsberg

Maja Badsberg

Legal Advisor

Har du mod forventning ingen lejekontrakt, kan du her læse mere om dine rettigheder og om, hvordan du skal forholde dig. 

Er du lejer uden lejekontrakt?

Først: bare rolig! Det ser ikke umiddelbart helt sort ud, hvis du ikke har en lejekontrakt. Måske har du haft andre ting, der har taget sit fokus og du glemte vigtigheden af at have en lejekontrakt. Vi guider dig og oplyser dig om dine rettigheder.

Hvorfor har jeg ingen lejekontrakt?

Der kan ligge forskellige ting til grund for, at du ikke har fået en lejekontrakt. Måske kender udlejer dig og har ikke fundet det nødvendigt? Måske har udlejer lavet den, men blot glemt at give dig den? Måske ønsker udlejer ikke, I skal være bundet af en kontrakt. Der kan være forskellige årsager. Heldigvis er der – som udgangspunkt – ikke så meget at frygte som lejer, da lejer ofte er retligt lige så godt, og i nogle tilfælde bedre, stillet uden en lejekontrakt som med en lejekontrakt. 

Hvor skal jeg så lede efter svar?

Når man som lejer skal finde svar i forbindelse med sit lejemål, eksempelvis angående opsigelse, fejl og mangler eller andet, kigger man i sin lejekontrakt. Har du ingen lejekontrakt, er det i stedet i lejeloven, du skal søge svarene. Dette stiller ofte dig som lejer i en bedre situation, end hvis du havde en lejekontrakt, da lejeloven generelt er meget lejervenlig.

Læs også: Derfor er det vigtigt at dokumentere alting i et lejeforhold

Hvorfor skal man vælge DIGURA?

Vi hjælper hundredvis af lejere hver måned, både via vores medlemsløsning og vores sagsbehandling. Når vi fører sagerne, så har vi opnået en gevinst for lejeren i over 90 % af tilfældene. Vi er her for at hjælpe dig, som potentielt bliver snydt af din udlejer og som faktisk gerne vil beholde dine egne penge.

Ingen kontrakt: Kan udlejer smide mig ud?

Nej, din udlejer kan ikke smide dig ud af dit lejemålet uden begrundelse, fordi der ikke findes en lejekontrakt. Hvis udlejer ønsker at smide dig ud, skal det gøres med lovlig hjemmel i lejeloven. Du skal dog som lejer kunne bevise, at du har lov til at bo i lejemålet. Det kan eksempelvis være i form af e-mails eller sms’er, hvori I har aftalt indflytning, overdragelse af nøgler, kontoudtog hvoraf man kan se månedlige betalinger til udlejer eller lignende. 

Lejekontrakt vs. ingen lejekontrakt

En af de helt store forskelle mellem at have en lejekontrakt og ikke at have en lejekontrakt angår vedligeholdelse. Det angives tit i lejekontrakter, at lejer har den indvendige vedligeholdelsespligt. Når man ikke har en lejekontrakt, gælder lejeloven, og af denne fremgår det, at det er udlejer, der har den indvendige vedligeholdelsespligt. Kort sagt betyder det, at man ved fraflytning ikke betale skal for istandsættelse, når man ikke har en lejekontrakt – man skal dog selvfølgelig betale, hvis man selv har ødelagt eller misligholdt noget. Lejer skal således som udgangspunkt have hele sit depositum tilbage ved fraflytning, da udlejer ikke kan kræve istandsættelse betalt af lejer.

En anden forskel ved ikke at have en lejekontrakt er, at man som lejer af et helt lejemål altid har et opsigelsesvarsel på tre måneder, og som lejer af et enkeltværelse altid har et opsigelsesvarsel på én måned. Udlejere tilføjer til tider i lejekontrakter, at lejer skal være ude af lejemålet 14 dage før, så udlejer har tid til istandsættelse. Dette indebærer, at lejer betaler for 14 dage, hvor lejer egentlig ikke må bo i lejemålet. Dette kan udlejer ikke kræve, når det ikke er skrevet i en lejekontrakt. Dette indebærer, at man som lejer uden lejekontrakt kan ende med at spare penge på denne front, da man kan blive boende 14 dage længere.

En tredje forskel er, at udlejere kun kan kræve huslejestigning i takt med nettoprisindekset, hvis det fremgår af lejekontrakten. Når huslejen reguleres efter nettoprisindekset, vil det sige, at udlejer kan hæve lejen en gang årligt med den procentdel, som priserne i samfundet er steget. En sådan slags huslejestigning kan udlejer altså ikke kræve, når man ikke har en lejekontrakt.

Læs også: Undgå at blive snydt af boligsvindlere

Bliv juridisk sikret i dit lejeforhold fra 79 kroner.

Er du bange for at blive snydt i dit lejeforhold eller er du allerede blevet det?

I DIGURA kan du blive medlem af vores medlemsklub, hvor du kan få hjælp til din situation og opnå tryghed og opbakning fra 79 kroner om måneden.

Du skal ikke være bekymret

Overordnet set skal man ikke gå i panik, hvis man ikke har en lejekontrakt. Det kan tværtimod være en fordel ikke at have en lejekontrakt, da svarene i stedet skal søges i lejeloven, der er meget lejervenlig.

Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt

Emnet med lejekontrakter kan være meget kompliceret som lejer. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du tager fat i os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.  

Det kan både være omkring lejekontrakter, som i dette tilfælde, men det kan også være alt fra fraflytningssynet til den økonomiske rapport. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde. Det er ofte rigtig mange penge, du som lejer går glip af, alt fra nogle tusind kroner til 30-40.000 kroner. Tænk hvad du ellers kunne bruge disse penge til? 

Lad os hjælpe dig

Ved DIGURA kan du altid få fat på os, du har din egen sagsbehandler og bedst af alt: Du betaler kun, hvis vi vinder din sag. Det er derfor risikofrit for dig, at vi hjælper dig. 

Vi har opnået et fordelsagtig resultat for lejere i over 90 % af alle sager, som vi har haft behandlet. Vi har 9,4 i score på Trustpilot, 5 stjerner på Facebook og vi har hjulpet mere end 5000 lejere. Og vi vil rigtig gerne hjælpe dig også. 

Er du i tvivl om noget i artiklen, så sidder vores team klar til at hjælpe dig i chatten. Den kan du finde nederst i højre hjørne.  

Hvis du har brug for juridisk hjælp, så kan du får testet din sag nedenfor. Det er gratis og vores dygtige juridiske team vil lave en uforpligtende vurdering af sagen.  

Del indlægget​

Vil du have vurderet din sag gratis?

Det tager kun 2 minutter at indgive sagen og herefter vurderer vi din problemstilling
helt gratis. Du har endda svar inden 24 timer!

Gør som
+6000 andre​

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de bedste tips og tricks direkte i indbakken

Det Store Fællesskab for Lejere