|
Synes du også, at det er lidt besværligt at finde rundt i de forskellige regler om boligsikring, boligstøtte og boligydelse? Hvad er forskellen, og hvem kan få hvad? Læs med og bliv klogere her.
Hvad er boligsikring?
Boligsikring er et tilskud til din husleje. Tilskuddet skal hjælpe dig med at betale din husleje. Grunden til, at vi har boligsikring i dag er, at der i Folketinget i 60’erne blev indført boligsikring, da rigtig mange lejere oplevede at der husleje blev sat op. Og der var en rigtig stor del, som ikke havde råd til at betale denne husleje og blive boende i deres hjem. For at sørge for, at lejerne kunne betale deres husleje, så blev muligheden for boligsikring indført.
Men det er vigtig at huske på, at boligsikring udelukkende er et tilskud til betaling af husleje. Forbrug såsom vand, varme og el indgår ikke heri.
Hvem kan få boligsikring?
Alle der bolig til leje kan modtage boligsikring, hvis ikke de modtager nogen form for social pension. Dette er også gældende for førtidspensionister, der er tilkendt førtidspension efter 1. januar 2003. Men ellers er der nogle typiske krav, som skal være opfyldt for lejemålet, før man kan søge om boligsikring.
- Det skal være en helårsbolig
- Der skal være egen køkken
- Der skal være indlagt vand og afløb til spildevand
- Du skal have fast ophold i Danmark
Når disse krav er gældende, så kan man søge om boligsikring.
Hvordan beregnes boligsikring?
Beløbet for boligsikring er ikke ens for alle mennesker. Det varierer efter nogle forskellige forhold:
- Huslejens størrelse
- Lejemålets størrelse
- Antal beboerer
- Husstanden samlede indkomst og formue
Disse forhold har alle indflydelse på, hvor meget man kan få udbetalt i boligsikring. Og boligsikringen er til selve lejemålet og ikke til personerne i lejemålet. Det betyder, at hvis man bor flere sammen, så er det kun én af beboerne, som skal søge om boligsikring. Så bliver boligsikringen enten sendt direkte til boligadministrationen og fratrukket den månedlige husleje, eller så bliver den sendt direkte til én af beboerne, og så er det et indbyrdes ansvar at få delt boligsikringen ud til beboerne.
Læs en uddybende forklaring af forholdene her: Hvad er boligstøtte?
Gør ligesom 6000 andre lejere
og tilmeld dig vores nyhedsbrev
Det kan potentielt spare dig for mange tusinde af kroner.
Vi vil give dig gratis råd omkring indflytning, mens du bor til leje og ved din fraflytning.
Er boligsikring det samme om boligstøtte?
Helt overordnet så jo. Boligsikring er det samme som boligstøtte, som er begrebet man typisk bruger. Boligstøtte er nemlig et samlet begreb som bruges til at forklare dét at få et tilskud til at betale sin husleje. Boligstøtte dækker derfor over både boligsikring og boligydelse. Som er det samme, men henvender sig til forskellige grupper i samfundet.
Hvem kan få boligsikring?
Boligsikring er som nævnt ovenover et tilskud til alle, der bor til leje, og som ikke modtager en social pension.
Hvem kan få boligydelse?
Boligydelse er også et tilskud, som skal hjælpe med at betale huslejen. Men boligydelse ydes til mennesker, som modtager invaliditetsydelse og til folke- og førtidspensionister, som bor til leje, i ejerbolig, kollektive bofælleskaber, ældreboliger eller er privat andelshavere.
Men her er det kun førtidspensioner som er tilkendt før 1. januar 2003. Hvis man er blevet tilkendt førtidspension efter denne dato, så kan man ikke modtage boligsikring.
Hvordan får man boligsikring eller boligydelse?
Boligsikring og boligydelse går som sagt begge under begrebet boligstøtte. Og boligstøtte søger man på Borger.dk, hvor man udfylder et ansøgningsskema. Når man er blevet godkendt til at modtage boligstøtte, så bliver penge udbetalt fra Udbetaling Danmark.
Der er en forholdsvis lang behandlingstid på ansøgninger for boligstøtte, derfor kan du forvente at skulle bo i din bolig i noget tid, før du får din boligstøtte, men hvis du har søgt rettidigt, så får du det med tilbagevirkende kraft fra indflytningsdatoen.
Med rettidig menes der, at du skal have søgt om boligstøtte senest 30 dage efter indflytning. Derfor er det godt at gøre det hurtigst muligt, så man ikke misser denne frist. Man kan også godt søge inden man er flyttet ind, men hvis man har indflytningsdatoen. Hvis man gør det, så skal man dog bare huske på, at sagen ikke bliver behandlet før man har nået indflytningsdatoen. Så den lidt lange behandlingstid bliver uanset hvad.
Bliv juridisk sikret i dit lejeforhold fra 79 kroner
Er du bange for at blive snydt i dit lejeforhold eller er du allerede blevet det?
I DIGURA kan du blive medlem af vores medlemsklub, hvor du kan få hjælp til din situation og opnå tryghed og opbakning fra 79 kroner om måneden.
Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt
Emnet med boligstøtte kan være meget kompliceret som lejer. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du tager fat i os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.
Det kan både være omkring boligstøtte, som i dette tilfælde, men det kan også være alt fra fraflytningssynet til den økonomiske rapport. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde. Det er ofte rigtig mange penge, du som lejer går glip af, alt fra nogle tusind kroner til 30-40.000 kroner. Tænk hvad du ellers kunne bruge disse penge til?
Lad os hjælpe dig
Ved DIGURA kan du altid få fat på os, du har din egen sagsbehandler og bedst af alt: Du betaler kun, hvis vi vinder din sag. Det er derfor risikofrit for dig, at vi hjælper dig.
Vi har opnået et fordelsagtig resultat for lejere i over 90 % af alle sager, som vi har haft behandlet. Vi har 9,4 i score på Trustpilot, 5 stjerner på Facebook og vi har hjulpet mere end 5000 lejere. Og vi vil rigtig gerne hjælpe dig også.
Er du i tvivl om noget i artiklen, så sidder vores team klar til at hjælpe dig i chatten. Den kan du finde nederst i højre hjørne.
Hvis du har brug for juridisk hjælp, så kan du får testet din sag nedenfor. Det er gratis og vores dygtige juridiske team vil lave en uforpligtende vurdering af sagen.