Hvad er en opsigelse?
Inden artiklen dykker videre ind i emnet omkring opsigelse af lejemål ved lejers dødsfald, er det først vigtig at slå fast, hvad en opsigelse er. Når man taler om en opsigelse, drejer det sig om et ophør af en aftale med et forudbestemt varsel. Dette er helt normalt i mange aftaleforhold – herunder også lejeaftaler.
Når man som lejer har opsagt et lejemål, har man stadig ret til at benytte det og pligt til at betale huslejen og forbrug indtil udløbet af opsigelsesvarslet. Typisk har man tre måneders opsigelse i sit lejemål. Det kan du læse mere om her.
Læs også: Sådan opsiger du et lejemål
Når man som lejer afgiver en opsigelse, vil opsigelsesvarslet først løbe fra den første hverdag i den måned, der kommer efter den måned, hvor opsigelsen blev afgivet. For at visualisere det kan du med fordel se eksemplet nedenfor.
Eksempel: Leila lejer en lejlighed af Ulrik. Leila sender en opsigelse af lejemålet til Ulrik d. 20. september 2020 med tre måneders varsel. Herefter vil opsigelsesvarslet starte d. 1. oktober 2020, da dette er den første hverdag i måneden efter opsigelsen er afgivet. Det betyder, at begge parter fortsat er bundet af lejekontrakten tre måneder frem fra d. 1. oktober – altså indtil 31. december 2020.
Godt, det var altså lidt om at opsige et lejemål helt generelt. Nu bliver vi mere specifikke omkring emnet.
Hvem kan opsige på vegne af afdøde?
Når en person afgår ved døden, efterlader vedkommende sig et dødsbo, som består af afdødes formue, ejendele, forpligtelser og rettigheder. Dødsboet bestyres typisk af arvingerne, men de kan også vælge at hyre en advokat eller lade skifteretten behandle boet. Dette gælder også for en afdød lejer.
I tilfældet med en afdød lejer omfatter dødsboet ikke kun personlige ejendele og formue, men også lejerens rettighederog forpligtelser i forhold til lejemålet. Dette kan eksempelvis være retten til at blive boende eller forpligtelsen til at betale husleje. Dødsboet overtager således disse forpligtelser og rettigheder og er ansvarlig for lejemålet, indtil det ophører.
Dødsboet har samme opsigelsesvarsel som den afdøde lejer og er forpligtet til at betale husleje, indtil lejemålet formelt opsiges. Det betyder, at dødsboet kan opsige lejemålet med det sædvanlige varsel, præcis som lejer selv ville kunne have gjort.
Eksempel: Leila lejer en lejlighed af Ulrik. Leila afgår ved døden d. 1. december 2020 og efterlader sig børnene Julius, Ruben og Mikkel. Julius, Ruben og Mikkel vælger selv at bestyre dødsboet. De ønsker alle tre, at lejemålet skal opsiges. I kontrakten er det aftalt, at Leila har et opsigelsesvarsel på tre måneder. Lejemålet opsiges d. 15. december 2020. Det betyder, at opsigelsesvarslet begynder fra d. 1. januar 2021. Lejemålet vil dermed endeligt ophøre d. 31. marts 2021.
Hvorfor skal man vælge DIGURA?
Vi hjælper hundredvis af lejere hver måned, både via vores medlemsløsning og vores sagsbehandling. Når vi fører sagerne, så har vi opnået en gevinst for lejeren i over 90 % af tilfældene. Vi er her for at hjælpe dig, som potentielt bliver snydt af din udlejer og som faktisk gerne vil beholde dine egne penge.
- Gratis vurdering af sagen
- Risikofrit og uden besvær
- No Cure No Pay
Udlejers genudlejningspligt
Et vigtigt element at forholde sig til, når du opsiger et lejemål, er udlejers genudlejningspligt. Ifølge lejeloven skal udlejer bestræbe sig på at genudleje lejemålet, hvis lejer fraflytter inden udløbet af opsigelsesvarslet. Genudlejningspligten træder i kraft fra det tidspunkt, hvor lejer er fraflyttet lejemålet.
Det er dog vigtigt at bemærke, at udlejer ikke er forpligtet til at indgå en ny lejeaftale for enhver pris. Udlejer er heller ikke forpligtet til at acceptere en lejer, der foreslås af den fraflyttende lejer.
Annoncering af lejemålet vil typisk blive betragtet som en rimelig bestræbelse på at opfylde genudlejningspligten. Udlejer kan også vælge at kontakte potentielle lejere via personlige henvendelser, for eksempel gennem en venteliste.
Læs også: Genudlejningspligt: Hvad er reglerne?
Selvom der er generelle retningslinjer for udlejers genudlejningspligt, vil det altid være en konkret vurdering, og derfor kan der ikke gives et præcist svar uden en individuel gennemgang af sagen. Vi anbefaler derfor, at I kontakter os, så vi kan vurdere sagen grundigt.
Hvis udlejer ikke opfylder sin genudlejningspligt, er den opsigende lejer ikke forpligtet til at betale husleje fra det tidspunkt, hvor en ny lejer kunne have flyttet ind. For at fremskynde processen kan du med fordel minde udlejer om genudlejningspligten i din opsigelse af lejemålet, som beskrevet tidligere.
Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt
Emnet med opsigelse af lejemål ved dødsfald kan være meget kompliceret som lejer. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du tager fat i os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.
Det kan både være omkring opsigelse af lejemål ved dødsfald, som i dette tilfælde, men det kan også være alt fra fraflytningssynet til den økonomiske rapport. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde. Det er ofte rigtig mange penge, du som lejer går glip af, alt fra nogle tusind kroner til 30-40.000 kroner. Tænk hvad du ellers kunne bruge disse penge til?
Lad os hjælpe dig
Med DIGURA Home får du ikke kun professionel juridisk rådgivning, men også fuld beskyttelse af hele dit lejemål – uanset beliggenhed og antal beboere. Vores service sikrer, at du som lejer er bedst muligt stillet i dit lejemål.
Vi har opnået fordelagtige resultater for lejere i over 90 % af de sager, vi har behandlet. Med DIGURA Home er du sikret stærk juridisk støtte, så du kan føle dig tryg i dit lejemål.
Har du brug for juridisk hjælp? Du kan få din sag vurderet gratis ved at indsende den nedenfor. Vores dygtige juridiske team vil gennemgå din sag og give en uforpligtende vurdering. Det er helt gratis, og du får en professionel vurdering af dine muligheder og rettigheder.