Trappeleje: Hvad er reglerne?

Trappeleje: Hvad er reglerne?

Mike Vestergaard

Mike Vestergaard

Partner

Hvis din lejekontrakt indeholder trappeleje, skal du være opmærksom på, at dette er ulovligt for lejekontrakter, som er indgået efter d. 1/7-2015. 

Hvad er trappeleje?

Trappeleje betyder, at huslejen årligt stiger med et bestemt beløb eller en bestemt procentsats på en bestemt dato. Altså at huslejen årligt optrappes på denne dato.

Eksempel: Da lejer flytter ind, er huslejen 4.000 kroner I lejekontrakten er det bestemt, at huslejen hvert år stiger med 200 kroner d. 1/1, og at dette vil gælde for huslejen i de kommende 3 år. Efter det første år er lejen derfor steget til 4.200 kroner Efter det 2. år er lejen steget til 4.400 kroner, og efter det 3. år er lejen steget til 4.600 kroner

I eksemplet stiger lejen årligt med 200 kroner. Dette er derfor en trappelejestigning, idet huslejen årligt stiger med et aftalt beløb, i eksemplet 200 kroner på en bestemt dato. Trappeleje kan også foreligge ved en årlig procentstigning, således at huslejen årligt stiger med en given procentsats i stedet for et beløb.

Det er vigtigt at adskille stigninger som følge af trappeleje fra stigninger efter nettoprisindeks, da dette kan være afgørende for lovligheden af trappelejen (se nærmere nedenfor). Trappeleje fremgår af en i aftalen bestemt stigning, mens nettoprisindeks følger samfundets generelle udvikling.

Begrebet ”trappelejeklausul” betyder en aftale om trappeleje. Begreberne ”trappeleje”, ”trappelejestigning” og ”trappelejeklausul” har derfor omtrent samme betydning og anvendes ofte i flæng.

Læs også: Hvordan udregnes huslejen? 

Hvorfor skal man vælge DIGURA?

Vi hjælper hundredvis af lejere hver måned, både via vores medlemsløsning og vores sagsbehandling. Når vi fører sagerne, så har vi opnået en gevinst for lejeren i over 90 % af tilfældene. Vi er her for at hjælpe dig, som potentielt bliver snydt af din udlejer og som faktisk gerne vil beholde dine egne penge.

Hvordan ser en klausul vedrørende trappeleje ud, og hvor i lejekontrakten bør jeg lede?

Hvis du vil undersøge, om din lejekontrakt indeholder en trappelejeklausul, skal du kigge i lejekontraktens § 11. Her vil det fremgå, om din husleje reguleres af trappeleje.

Eksempler på formuleringer af trappelejeklausuler i en lejekontrakt:

”Huslejen stiger d. 1/1 hvert år med 5 % indtil 2020.”

”Huslejen vil ved hvert årsskifte stige med 200 kroner.. Dette gælder for de kommende 4 år.”

Er trappeleje lovligt eller ulovligt?

For at vurdere om trappeleje er lovligt eller ej, må der skelnes mellem lejekontrakter indgået før d. 1/7-2015 og lejekontrakter indgået efter d. 1/7-2015.

Dette skyldes, at en ny lejelov trådte i kraft d. 1/7-2015. Den nye lejelovs regler om trappeleje adskiller sig fra den forrige lejelov, hvorfor denne dato bliver afgørende for lovligheden af trappeleje. Efter d. 1/7-2015 kan der ikke længere aftales trappeleje. Huslejestigninger efter nettoprisindeks er dog fortsat lovligt i dag (se mere om nettoprisindeks nedenfor).

Læs også: Klag over huslejen 

Lejekontrakter som er indgået før d. 1/7-2015:

Lejekontrakter med trappeleje, som er indgået før d. 1/7-2015, er lovlige, hvis disse 2 betingelser er opfyldt:

Udlejer skal tydeligt angive, hvornår trappelejestigningen starter og ophører.

Eksempel: ”Huslejen stiger med 200 kroner årligt. Denne trappelejestigning forløber fra d. 1/1-2010 til d. 1/1-2013.”

Både start- og slutdato for trappelejen skal tydeligt fremgå af lejekontrakten. Det er derfor ulovligt, hvis der ikke er angivet en slutdato for trappelejen, fx hvor trappelejen er ubegrænset.

Udlejer skal lave en oversigt til lejer over huslejestigningerne i trappelejens periode, hvis trappelejen er uoverskuelig, fx hvis trappelejen er en procentstigning.

Lejer skal kunne overskue sin husleje i hele trappelejeperioden. Udlejer skal derfor udarbejde en oversigt eller på anden vis gøre det let for lejer at udregne eller forudse sin husleje.

På den måde vil lejer være gjort bekendt med virkningen af trappelejestigningen. Beløbet, som trappelejen forhøjes med hvert år, skal nemlig være tydelig og forudsigeligt for lejer.

Hvis de 2 betingelser ikke er overholdt, vil trappelejeklausulen være ulovlig, selvom lejekontrakten er indgået før d. 1/7-2015.

Hvis de 2 betingelser er overholdt, vil trappelejeklausulen være lovlig og gælde indtil selve lejekontrakten ophører eller ændres, eller trappelejen ophører i henhold til trappelejeklausulen.

Ændringer af en lejekontrakt som indeholder trappeleje

Hvis din lejekontrakt er indgået før d. 1/7-2015, og der efter denne dato foretages ændringer i kontrakten, vil en eventuel trappelejeklausul bortfalde. En ændring af lejekontrakten vil således medføre, at lejekontrakten nu anses som indgået efter d. 1/7-2015, hvorfor reglerne nedenfor finder anvendelse (se næste afsnit).

Læs også: Betaler du for meget i husleje? 

TIP

Du bør være opmærksom på, om din lejekontrakt indeholder trappeleje og er indgået efter d. 1/7-2015. Dette er nemlig ulovligt, og du skal absolut ikke betale én krone mere!

Lejekontrakter som er indgået efter d. 1/7-2015:

I lejekontrakter, som er indgået efter d. 1/7-2015, vil enhver aftale om trappeleje være ulovlig. Udlejer vil derfor ikke kunne kræve, at lejer betaler en årlig huslejestigning, såfremt der er tale om en trappeleje.

Huslejen må derimod godt stige efter det årlig nettoprisindeks. Denne type huslejestigning er lovlig. Nettoprisindekset reguleres efter den generelle udvikling i samfundet, og dermed vil en huslejestigning efter nettoprisindeks blot følge samfundets generelle prisstigninger. Hvis lejekontrakten bestemmer, at huslejen reguleres efter nettoprisindeks, kan huslejen derfor lovligt stige med den procentdel, som nettoprisindekset er steget med i forhold til det foregående år.

Du kan finde det årlige nettoprisindeks her.

Hvad sker der, hvis der er aftalt en ulovlig trappelejestigning?

Hvis der er aftalt en ulovlig trappeleje, vil denne del af kontrakten bortfalde. Lejer vil derfor ikke være forpligtet til at betale den årlige huslejestigning, som følger af trappelejen.

Såfremt lejer allerede har betalt for en ulovlig trappelejestigning, vil lejer kunne kræve tilbagebetaling. En ulovlig trappelejeklausul anses som et ugyldigt vilkår, hvorfor lejer skal stilles, som om vilkåret aldrig har været en del af lejekontrakten. Lejer har derfor krav på at få tilbagebetalt alt overskydende husleje som følger af trappelejeklausulen.

Bliv juridisk sikret i dit lejeforhold fra 79 kroner

Er du bange for at blive snydt i dit lejeforhold eller er du allerede blevet det?

I DIGURA kan du blive medlem af vores medlemsklub, hvor du kan få hjælp til din situation og opnå tryghed og opbakning fra 79 kroner om måneden.

Hvilke huslejestigninger er lovlige?

Ikke desto mere er der en række lovlige huslejestigninger.

En husleje kan lovligt stige som følge af:

  • Nettoprisindeks
  • Hvis udlejer og lejer har aftalt, at huslejen skal stige
  • Hvis der sker forbedringer af lejemålet
  • Hvis udlejers omkostninger ved lejemålet stiger

Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt

Emnet med trappeleje og husleje kan være meget kompliceret som lejer. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du tager fat i os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.  

Det kan både være omkring trappeleje og husleje, som i dette tilfælde, men det kan også være alt fra fraflytningssynet til den økonomiske rapport. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde. Det er ofte rigtig mange penge, du som lejer går glip af, alt fra nogle tusind kroner til 30-40.000 kroner. Tænk hvad du ellers kunne bruge disse penge til? 

Lad os hjælpe dig

Ved DIGURA kan du altid få fat på os, du har din egen sagsbehandler og bedst af alt: Du betaler kun, hvis vi vinder din sag. Det er derfor risikofrit for dig, at vi hjælper dig. 

Vi har opnået et fordelsagtig resultat for lejere i over 90 % af alle sager, som vi har haft behandlet. Vi har 9,4 i score på Trustpilot, 5 stjerner på Facebook og vi har hjulpet mere end 5000 lejere. Og vi vil rigtig gerne hjælpe dig også. 

Er du i tvivl om noget i artiklen, så sidder vores team klar til at hjælpe dig i chatten. Den kan du finde nederst i højre hjørne.  

Hvis du har brug for juridisk hjælp, så kan du får testet din sag nedenfor. Det er gratis og vores dygtige juridiske team vil lave en uforpligtende vurdering af sagen.  

Del indlægget​

Vil du have vurderet din sag gratis?

Det tager kun 2 minutter at indgive sagen og herefter vurderer vi din problemstilling
helt gratis. Du har endda svar inden 24 timer!

Gør som
+6000 andre​

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de bedste tips og tricks direkte i indbakken

Det Store Fællesskab for Lejere