Hvis du i løbet af din lejeperiode finder ud af, at din husleje har været for høj, vil du i nogle tilfælde have mulighed for at kræve huslejen nedsat med tilbagevirkende kraft. Find ud af hvilke i artiklen her.
Er min husleje for høj?
Først og fremmest er det vigtigt at starte med at finde ud af, om din husleje er for høj. Det kan være kompliceret, da der findes en masse forskellige regler om netop huslejens størrelse.
Omkostningsbestemt husleje
Ved omkostningsbestemt husleje beregnes huslejen ud fra udlejers driftsudgifter samt et rimeligt tillæg til udlejers fortjeneste. Typiske driftsudgifter kan blandt andet være skatter, afgifter, udgifter til administration m.m. Hvis huslejen overstiger udlejers driftsudgifter samt et rimeligt tillæg, vil huslejen kunne anfægtes for at være for høj. Det kan eksempelvis være tilfældet, hvis udlejer indregner et for stort tillæg til egen fortjeneste eller har medtaget udgifter i budgettet, som ikke er tilladt.
Det lejedes værdi
Huslejens størrelse vil også være omfattet reglerne om det lejedes værdi. Det lejedes værdi vurderes ud fra en sammenligning af huslejeniveauet ved andre lignende boliger af tilsvarende størrelse og kvalitet. Det kan betyde, at huslejen i nogle tilfælde vil kunne overstige den beregnede omkostningsbestemte husleje. Det kan eksempelvis være hvis en bolig er helt renoveret. I sådan et tilfælde kan huslejen fastsættes efter det lejedes værdi. Omvendt er det dog vigtigt, at huslejen, uanset omkostninger, ikke er højere end det lejedes værdi.
Læs også: Betaler du for meget i husleje?
Er din husleje for høj? Få en gratis vurdering nu!
Indgiv dine oplysninger
Digitalt og nemt.
DIGURA tjekker din husleje
Det er gratis og risikofrit.
DIGURA kan føre sagen
Du slapper af - vi klarer det hele.
- Gratis vurdering
- Digitalt og nemt
- Risikofrit
Nedsat med tilbagevirkende kraft
Hvis det viser sig, at din husleje er urimelig høj, er løbet endnu ikke kørt for at få penge tilbagebetalt. Det kan nemlig være muligt at få huslejen nedsat med tilbagevirkende kraft.
Tilbagevirkende kraft inden for 12 måneder efter du betalte husleje første gang
Der er to datoer, der er vigtige. Først og fremmest den dato, hvor du første gang betalte huslejen. Det vil typisk være i forbindelse med din indflytning. Hvis det er under 12 måneder siden, at du første gang betalte huslejen (altså som udgangspunkt den dato du flyttede ind), vil du kunne kræve huslejen nedsat med tilbagevirkende kraft.
Tilbagevirkende kraft inden for 12 måneder efter din husleje steg
Hvis det er mere end 12 måneder siden, at du betalte huslejen første gang (typisk hvis du har boet i lejemålet i mere end 12 måneder), er der dog stadig håb forude for at få huslejen nedsat med tilbagevirkende kraft. Det vil være tilfældet, hvis din husleje er steget inden for de sidste 12 måneder.
Huslejen i de fleste lejekontrakter stiger årligt, enten som følge af, at der er aftalt trappeleje (for gamle lejekontrakter) eller det er aftalt, at lejen stiger årligt i takt med udviklingen i det danske nettoprisindeks.
Din for høje husleje vil således kunne blive nedsat med tilbagevirkende kraft, hvis sagen om lejens størrelse indbringes for huslejenævnet inden for 12 måneder efter en lejeforhøjelse er trådt i kraft, eller 12 måneder fra du betalte første husleje. Det er derfor vigtigt, at du reagerer hurtigst muligt, når du får mistanke om, at din husleje er for høj.
Læs mere om hvordan en sag fungerer i huslejenævnet her.
Efter 12 måneder
Reagerer du derimod først 12 måneder efter lejeforhøjelsen eller første betalte husleje, vil nedsættelse af huslejen kun ske fremadrettet. Det skyldes, at der også er et hensyn at tage til udlejer. Uden denne begrænsning på 12 måneder, risikerer udlejer nemlig at skulle tilbagebetale enormt høje beløb, hvis lejer først efter flere år reagerer på den høje husleje. Alligevel har du som lejer rimelig tid til at reagere, hvis du mistænker, at huslejen er for høj.
Hvordan gør jeg?
Som udgangspunkt vil det være en god idé at starte med at kontakte din udlejer og gå i dialog om huslejens størrelse. Dog er det sandsynligt, at din udlejer ikke er interesseret i at foretage justeringer i huslejen, da dette naturligvis ikke er en økonomisk fordel for vedkommende.
Det er heldigvis muligt at indbringe sagen for huslejenævnet, som er kompetente til at træffe afgørelse i sager om huslejens størrelse. For at få huslejen nedsat, kræves det altså at huslejen anfægtes, hvorefter der skal oprettes og køres en sag ved huslejenævnet. DIGURA tilbyder at fører din sag for dig ved huslejenævnet, så du derved kan overlade arbejdet til os.
Få juridisk hjælp, så du undgår at blive snydt
Emnet med husleje kan være meget kompliceret som lejer. Overstående skal ses som en generel vejledning og ikke som decideret juridisk rådgivning. Vi anbefaler derfor altid, at du tager fat i os, således du kan få den rette og nødvendige rådgivning, som passer konkret til din sag.
Det kan både være omkring husleje, som i dette tilfælde, men det kan også være alt fra fraflytningssynet til den økonomiske rapport. Vi ser desværre mange lejere, som bliver snydt i disse tilfælde. Det er ofte rigtig mange penge, du som lejer går glip af, alt fra nogle tusind kroner til 30-40.000 kroner. Tænk hvad du ellers kunne bruge disse penge til?
Lad os hjælpe dig
Med DIGURA Home får du ikke kun professionel juridisk rådgivning, men også fuld beskyttelse af hele dit lejemål – uanset beliggenhed og antal beboere. Vores service sikrer, at du som lejer er bedst muligt stillet i dit lejemål.
Vi har opnået fordelagtige resultater for lejere i over 90 % af de sager, vi har behandlet. Med DIGURA Home er du sikret stærk juridisk støtte, så du kan føle dig tryg i dit lejemål.
Har du brug for juridisk hjælp? Du kan få din sag vurderet gratis ved at indsende den nedenfor. Vores dygtige juridiske team vil gennemgå din sag og give en uforpligtende vurdering. Det er helt gratis, og du får en professionel vurdering af dine muligheder og rettigheder.